Jump to content

Зашто да постим од Васкрса до Спасовдана ?

Препоручена порука

Хвала Жељко! Заборавих да додам, мада мислим да је то већ јасно. Није реч ни о евхаристијском посту, јер он подразумева тотално уздржање... А и у тим данима ретко се где и служи литургија... Апсолутно брате искушениче...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Што се тиче тога да се наштину иде на Литургију то је ваљда јасно.И увек је било. Што се тиче риба или не риба ипак, иако у среду и петак једеш рибу ( а у Русији иам све 1000 врста риба, шкољки лигње, хоботнице и остали морски гадови) ти постиш на неки начин јер се лишаваш нечег. У овом случају меса и животињских намирница.

Проблем је у томе што у те дане , сада послепоста до Вазнесења треба више да се иде у годте па дружење....па месо, вино пиво куј шта пије.

Подели на овим сајтовима

Слажем се са већином, али... Риба мени није нешто много посна. Она се и узима као разрешење у посту. Не рачунам Русију где важе друга правила. Пре би се то могао назвати немрс. Питао сам то професора Милошевића и он ми је некако тако одговорио. "Зашто постимо среде и петке после Пасхе?"-ја.

"Ко каже да постимо; то је немрс"-он. Е сад није реч о аскетском посту, а ни о евхаристијском. Дакле, не постимо после Пасхе у та два контекста и не реметимо предањско наслеђе из Дидахија о коришћењу посне хране средом и петком, а не као незнабошци понедељком и четвртком. Мало парадоксално, али можда би на тај начин могли то схватити.

Не знам колико је истина, али причају за владику Атанасија да он до Спасовдана уопште не пости - једе средом и петком у том периоду мрсну храну.

Када поменух да није реч ни о аскетском посту мислио сам на то да се он односи на дуго пошћење у смислу много везаних дана. Чини ми се да га је тако окарактерисао Шмеман у свом делу Велики пост. Ово су у питању ипак појединачни дани, а као такви не спадају у категорије аскетског, али ни евхаристијског поста. Ја бих на овај начин решио дилему... А не смем ни да замислим шта би у Србији било када би Сабор донео одлуку да се у ове дане средом и петком разреши на мрс. Ал' би Венијамин побеснео... Добили бисмо етикету унијата... Мислим да нам то није потребно... Лакше је јести туну, но изазивати већ зашкргутале псевдозилоте...

nasznak

Узгред,да додам - чак ни пост на уљу није пост,већ само разрешење. Пост је неједење ничега,сухоједење и пост "на води".

Ја мислим да је пост уздржање од меса,млека и сира.А то што ти кажеш је строжи пост.

Подели на овим сајтовима

Znači ili je post ili nije post.

Nemrs je u katolika, i one opcije da je jednom do sita najedeš ili dvaput pomalo (u posne dane).

Taj post u sredu i petak je po uzoru na Jevreje koji su postili pon. i čet. (fariseji) ne jedući ništa. Tako danas kad je post poste muslimani. To je originalni post, ne jesti ništa do zalaska sunca, posle toga jedeš normalno.

Sad, imam i ja brojna pitanja:

zašto baš sreda i petak?

zašto se ne posti kao što se postilo, tako da ne ništa ne okuša do sumraka?

Otkud podela na posnu i mrsnu hranu (ovo me podseća na čistu i nečistu hranu, košer i onu drugu)?

(jedna konstatacija, nije pitanje) - mislim da su ... oni koji kažu da je nešto "razrešeno" na ulje ili ribu pa kao lakše nam je, ili je post ili nije post!

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Слажем се са већином, али... Риба мени није нешто много посна. Она се и узима као разрешење у посту. Не рачунам Русију где важе друга правила. Пре би се то могао назвати немрс. Питао сам то професора Милошевића и он ми је некако тако одговорио. "Зашто постимо среде и петке после Пасхе?"-ја.

"Ко каже да постимо; то је немрс"-он. Е сад није реч о аскетском посту, а ни о евхаристијском. Дакле, не постимо после Пасхе у та два контекста и не реметимо предањско наслеђе из Дидахија о коришћењу посне хране средом и петком, а не као незнабошци понедељком и четвртком. Мало парадоксално, али можда би на тај начин могли то схватити.

Не знам колико је истина, али причају за владику Атанасија да он до Спасовдана уопште не пости - једе средом и петком у том периоду мрсну храну.

Када поменух да није реч ни о аскетском посту мислио сам на то да се он односи на дуго пошћење у смислу много везаних дана. Чини ми се да га је тако окарактерисао Шмеман у свом делу Велики пост. Ово су у питању ипак појединачни дани, а као такви не спадају у категорије аскетског, али ни евхаристијског поста. Ја бих на овај начин решио дилему... А не смем ни да замислим шта би у Србији било када би Сабор донео одлуку да се у ове дане средом и петком разреши на мрс. Ал' би Венијамин побеснео... Добили бисмо етикету унијата... Мислим да нам то није потребно... Лакше је јести туну, но изазивати већ зашкргутале псевдозилоте...

nasznak

Узгред,да додам - чак ни пост на уљу није пост,већ само разрешење. Пост је неједење ничега,сухоједење и пост "на води".

Ја мислим да је пост уздржање од меса,млека и сира.А то што ти кажеш је строжи пост.

Жико, доброти твојој дајем на знање следеће: Пост = нистево (на грчком)= ништа. Изворни пост у хришћанству је тај да се до литургије ништа не једе, не пије итд. Овај пост назива се евхаристијски и траје кратко - максимално дан ипо. Поред њега постоји и тзв. аскетски пост који траје дуго дана и подразумева уздржање од меса, млека, јаја и осталих прерађевина од овога наведеног. У њему се сходно богослужбеном кругу и поретку дозвољава употреба уља и рибе. Овај пост у почетку није био стриктно утврђен по питању броја дана; у неким крајевима је трајао дуже, у некима краће. Тек у 9. веку су коначно формирана четири вишедневна поста у овом облику и форми какве их данас познајемо. Једнодневни постови су или евхаристијски или среда и петак који спадају у посебну категорију. На празнике где је прописано да се литургија служи увече ми постимо евхаристијски пост. Данас то ретко где постоји пошто је богослужбени циклус поремећен и све литургије без изузетка се служе ујутру. Из тог разлога нам је ова ствар нејасна, али ако бисмо успоставили ред и литургије Василија Великог које су предвиђене да се служе са почетним елементима вечерње службе служили у своје време, не бисмо имали ову недоумицу.

Што се тиче среде и петка они су нам као што сам рекако предањски наслеђени. Одабрани су као дани у које је пала одлука јеврејских старешина да се Господ преда на страдање и петак као сам дан страдања. То су за нас тужни дани па су зато узети као посни. Али посна категорија ових дана не улази у категорије евхаристијског и аскетског поста. Због тога је упркос попразништву Васкрса могуће у среде и петке који падну у том периоду узимати посну храну, истовремено не кршећи изворни пост као тотално уздржање, а са друге стране поштовати предање Цркве.

"Одузетост Женика од нас" подразумева дане тоталне апстиненције и кајања и ишчекивања, а у случајевима среде и петка ми то немамо. Господ је ту. Не знам колико је јасно? У колизију долазе две противречне ствари које ми решавамо потпуно предањски не кршећи ни једну од тих противречних ствари.

Дакле, мислим да и Оливер има у овоме одговоре на своја питања. Када бисмо имали богослужбени поредак у изворном облику, вратили бисмо и начин поста који је био у изворном облику и који је данас присутан код муслимана - не поистовећујући га, наравно, са њим. Увек је начин поста био везан за богослужења. Људи који не учествују активно у богослужбеном животу Цркве, не могу на прави начин да разумеју смисао поста. Данас је евхаристијски пост сведен само на тотално уздржање од поноћи до прићешћа које је скоро увек ујутру.

Ово око категоризације хране је посебна тема...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

smej.gif

Па,погрешно мислиш брате. Ја ти говорим шта је прави пост,остало је РАЗРЕШЕЊЕ поста.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

ako je razrešenje posta ja ću odlučiti onda da u te dane jedem slaninu (ne od šarana)

ne valja zagovarati ono što sam ne radiš pa ću ličnim primerom da svedočim ono što mislim.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

ako je razrešenje posta ja ću odlučiti onda da u te dane jedem slaninu (ne od šarana)

ne valja zagovarati ono što sam ne radiš pa ću ličnim primerom da svedočim ono što mislim.

Ти брате једи шта ти је воља.

Ја говорим онако како је Црква одредила.

Пост је неједење ничега,сухоједење и "пост на води" - остало није пост - НЕГО РАЗРЕШЕЊЕ ПОСТА на уљу,риби и вину.

Да ли је то тешко схватити ?

Подели на овим сајтовима

Иначе,у црквеном типику и правилима поста,стоји да се среда и петак пости НА ВОДИ.

Подели на овим сајтовима

a da li je razrešenje posta i dalje post?

ne znaš me pa me ne razumeš, ali da ne unosim dalju zabunu i ne nerviram se odjavljujem se sa ove teme (inače ok je tema)

nerviraju me te monaške fore (kao zbog slabosti naših (u stvari vaših jer mi nemamo slabosti)  razrešićemo ovaj post, malo ga popustiti, inače samo da se zna onaj ko bude ovako postio u stvari i ne posti...)

ali stvarno ostaje pitanje otkud to da je neka hrana posna a druga nije i ima li to i kakve veze ima sa košer hranom?

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

a da li je razrešenje posta i dalje post?

ne znaš me pa me ne razumeš, ali da ne unosim dalju zabunu i ne nerviram se odjavljujem se sa ove teme (inače ok je tema)

nerviraju me te monaške fore (kao zbog slabosti naših (u stvari vaših jer mi nemamo slabosti)  razrešićemo ovaj post, malo ga popustiti, inače samo da se zna onaj ko bude ovako postio u stvari i ne posti...)

ali stvarno ostaje pitanje otkud to da je neka hrana posna a druga nije i ima li to i kakve veze ima sa košer hranom?

Та снисхођења и разрешења је Црква увела. Отвори Минеј за било који већи празнк па види шта пише у погледу поста. Увек је пост и начин поста везан за богослужење, а не како се коме прохте.

Подели на овим сајтовима

Живећи у Цркви сами ћете осетити коју меру и степен поста на себи да примените.Полако.

Апсолутно.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Актуелно је, па да видимо... Има ли шта да се дода, одузме, измени, боље разјасни,...?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...