Jump to content

Зашто да постим од Васкрса до Спасовдана ?

Препоручена порука

И ја се питам? Скроз нелогично, на службама се помиње Васкрсење све до Вазнесења,а пости се.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

А да ли се то односи и на пост од поноћи пре Литургије? То како се пости у Грчкој мислим.

Не.

А што се и то не укине?

Добро питање...

А што Грци не посте , то ја питах?

Која је богословска основа евхаристијског поста?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

У Греческој се не пости , зар не ?

Ја сам данас питао једног свештеника из Јеладе, каже да се пости. Можда се код њих за мрс каже "пост" као што се код њих за "да" каже "не"  4chsmu1
Подели на овим сајтовима

Ја сам данас питао једног свештеника из Јеладе, каже да се пости. Можда се код њих за мрс каже "пост" као што се код њих за "да" каже "не"  4chsmu1

0203_cool

Подели на овим сајтовима

4chsmu1 0203_cool klapklap 4chsmu1 zru

Подели на овим сајтовима

Слажем се са већином, али... Риба мени није нешто много посна. Она се и узима као разрешење у посту. Не рачунам Русију где важе друга правила. Пре би се то могао назвати немрс. Питао сам то професора Милошевића и он ми је некако тако одговорио. "Зашто постимо среде и петке после Пасхе?"-ја.

"Ко каже да постимо; то је немрс"-он. Е сад није реч о аскетском посту, а ни о евхаристијском. Дакле, не постимо после Пасхе у та два контекста и не реметимо предањско наслеђе из Дидахија о коришћењу посне хране средом и петком, а не као незнабошци понедељком и четвртком. Мало парадоксално, али можда би на тај начин могли то схватити.

Не знам колико је истина, али причају за владику Атанасија да он до Спасовдана уопште не пости - једе средом и петком у том периоду мрсну храну.

Када поменух да није реч ни о аскетском посту мислио сам на то да се он односи на дуго пошћење у смислу много везаних дана. Чини ми се да га је тако окарактерисао Шмеман у свом делу Велики пост. Ово су у питању ипак појединачни дани, а као такви не спадају у категорије аскетског, али ни евхаристијског поста. Ја бих на овај начин решио дилему... А не смем ни да замислим шта би у Србији било када би Сабор донео одлуку да се у ове дане средом и петком разреши на мрс. Ал' би Венијамин побеснео... Добили бисмо етикету унијата... Мислим да нам то није потребно... Лакше је јести туну, но изазивати већ зашкргутале псевдозилоте...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Слажем се са већином, али... Риба мени није нешто много посна. Она се и узима као разрешење у посту. Не рачунам Русију где важе друга правила. Пре би се то могао назвати немрс. Питао сам то професора Милошевића и он ми је некако тако одговорио. "Зашто постимо среде и петке после Пасхе?"-ја.

"Ко каже да постимо; то је немрс"-он. Е сад није реч о аскетском посту, а ни о евхаристијском. Дакле, не постимо после Пасхе у та два контекста и не реметимо предањско наслеђе из Дидахија о коришћењу посне хране средом и петком, а не као незнабошци понедељком и четвртком. Мало парадоксално, али можда би на тај начин могли то схватити.

Не знам колико је истина, али причају за владику Атанасија да он до Спасовдана уопште не пости - једе средом и петком у том периоду мрсну храну.

Када поменух да није реч ни о аскетском посту мислио сам на то да се он односи на дуго пошћење у смислу много везаних дана. Чини ми се да га је тако окарактерисао Шмеман у свом делу Велики пост. Ово су у питању ипак појединачни дани, а као такви не спадају у категорије аскетског, али ни евхаристијског поста. Ја бих на овај начин решио дилему... А не смем ни да замислим шта би у Србији било када би Сабор донео одлуку да се у ове дане средом и петком разреши на мрс. Ал' би Венијамин побеснео... Добили бисмо етикету унијата... Мислим да нам то није потребно... Лакше је јести туну, но изазивати већ зашкргутале псевдозилоте...

1314_womens

Узгред,да додам - чак ни пост на уљу није пост,већ само разрешење. Пост је неједење ничега,сухоједење и пост "на води".

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...