Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Grizzly Adams Је л' сам прошао задатак? Шта даље да читам? Шта да радим овијех дана? :) 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

Видиш како је на скриншоту подвучено Console у том реду таласастом плавом линијом? Нисам сигуран, али ми нешто говори да ћеш, ако поставиш миша на то место, видети поруку у стилу: ”овај код се никада неће извршити”. 

Pojavi se sivi pravougaoni vanzemaljac, koji prica nesto nerazumljivo... :smeh1:

Clip_3.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, БанеЛ рече

@Grizzly Adams Је л' сам прошао задатак? Шта даље да читам? Шта да радим овијех дана? :) 

Спремам неке ствари. Мислим да би било добро да урадимо још пар задатака пре него што кренемо даље.

Ево за тебе следећи:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Pojavi se sivi pravougaoni vanzemaljac, koji prica nesto nerazumljivo... :smeh1:

Clip_3.jpg

То неразумљиво овде и није битно (само ти објашњава шта је Console класа), већ последња линија која каже да је детектован ”недостижни код”, тј. код који се никада неће извршити.

Прошле године сам слушао мастер курс о конструкцији компајлера и један део је био о математици која стоји иза тог алгоритма за анализу кода. Тотално луде ствари... :)

Подели на овим сајтовима

Inace, sad vec kapiram i sta me to pomalo usporava - jedno je obican razgovor na engleskom, a sasvim deseto je ucenje na engleskom. Nisam do sad nikad ucio na drugom jeziku, i vidim da mi prosto treba neko dodatno medjuvreme dok prezupcim sta sam procitao.

U stvari, kad ucim na engleskom to je kao da koristim WINE na Linuxu... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, obi-wan рече

Inace, sad vec kapiram i sta me to pomalo usporava - jedno je obican razgovor na engleskom, a sasvim deseto je ucenje na engleskom. Nisam do sad nikad ucio na drugom jeziku, i vidim da mi prosto treba neko dodatno medjuvreme dok prezupcim sta sam procitao.

U stvari, kad ucim na engleskom to je kao da koristim WINE na Linuxu... :smeh1:

Мени обрнуто. С обзиром на то да сам програмирање и рачунарске науке од почетка учио искључиво на енглеском, на српском баш тешко разумем, а терминологија ми звучи смешно. :)

С друге стране, математика ми теже иде на енглеском. 

Подели на овим сајтовима

Е ево и мог поздрава :D

ја мислим да је ок - идем да средим ту касу :)

rezultat 1.png

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Ja pres`o prvo poglavlje. Nije da mi je bas sve superjasno, ali malo da pauziram, pa cu da probam da uradim primer, i da pitam onda sta treba. :)

Подели на овим сајтовима

Zahvaljući pomoći brata Grizlija i Baneta L uspeh da napravim nešto:cheesy3:

Untitled.png

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Lep pozdrav sa Parametara. Preziveh nekako funkcije :)

Elem, zasto ovaj kod (iz knjige) daje pogresan rezultat iako nema gresku? Ne razumem zasto mora "ref" tj. sta konkretno kompajler "pogresno cita" pa vraca rezultat 20 umesto 25? Funkcija lepo definisana, u Main-u lepo pozvana po imenu... Kafica skuvana, sve po PS-u...

static void Main(string[] args)
{
    int number = 20;
    AddFive(number);
    Console.WriteLine(number);
    Console.ReadKey();
}

static void AddFive(int number)
{
    number = number + 5;
}
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, florenntina рече

Lep pozdrav sa Parametara. Preziveh nekako funkcije :)

Elem, zasto ovaj kod (iz knjige) daje pogresan rezultat iako nema gresku? Ne razumem zasto mora "ref" tj. sta konkretno kompajler "pogresno cita" pa vraca rezultat 20 umesto 25? Funkcija lepo definisana, u Main-u lepo pozvana po imenu... Kafica skuvana, sve po PS-u...

static void Main(string[] args)
{
    int number = 20;
    AddFive(number);
    Console.WriteLine(number);
    Console.ReadKey();
}

static void AddFive(int number)
{
    number = number + 5;
}

We create an integer, assign the number 20 to it, and then we use the AddFive() method, which should add 5 to the number. But does it? No. The value we assign to number inside the function, is never carried out of the function, because we have passed a copy of the number value instead of a reference to it. This is simply how C# works, and in a lot of cases, it's the preferred result. However, in this case, we actually wish to modify the number inside our function. Enter the ref keyword:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...