Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шалу на страну, мислим да је веома битно приметити да само са овим поглављем "The Basics" смо већ у стању да направимо нешто корисно и практично:

Да додамо штампање и можда пар ситница, ово је потпуно функционална регистар каса која може да замени ону старинску "на дугмиће".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

A, sada polako otvaramo drugo poglavlje "Real Time Raytrace"...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ja samo da prijavim checkpoint, do sutra cu ako Bog da dodjem do drugog poglavlja, tj. da sasvim predjem prvo i da uradim kasu.

Malo sporije radim, ali stizem, i bas mi se sve ovo dopada, jos je lepse nego sto sam zamisljao!

:dobro:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Samo da se javim. Tek sad sam završila prvi zadačić. 

Nešto nije hteo program da mi radi, probala sam da ga troubleshot-ujem i ništa. Morala sam ponovo da ga instaliram i sve je okay, za sada. :)

Prilažem screenshot.

58d2c8ada4d20_2017-03-2219_48_37-ConsoleApp1(Running)-MicrosoftVisualStudio.png.5ae974087b21c5c51a8df115296839f8.png

Ps. Prvi put sam na forumu preko kompa.

Mili Bože, koliko mogućnosti. Aligne, font size.. jedva se snalazim. :D

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2017. at 18:12, Juanito рече

На Викиликсу процурела каса коју СНС користи за евиденцију трошкова кампање.

Expand  

За тебе домаћи  - та конзолна апликација да отвори HTTP сервер на порту 666 и да омогући додавање производа на рачун преко web-a... :buba:

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2017. at 19:01, Lady Godiva рече

Nešto nije hteo program da mi radi, probala sam da ga troubleshot-ujem i ništa. Morala sam ponovo da ga instaliram i sve je okay, za sada. :)

Prilažem screenshot.

Expand  

Супер! :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2017. at 19:01, Lady Godiva рече

Expand  

Свака част Вучићу, а и теби!

За овај (не)прелазак у нови ред, провери да случајно ниси користила Console.Write уместо Console.WriteLine. 

Подели на овим сајтовима

@Lady Godiva

Да би текст могао да буде у више редова мораш да ставиш @ испред наводника, овако:

Console.Write (@"Jedan red
drugi red...");

Мада то није уобичајено. Боље је да поделиш у две команде:

Console.WriteLine ("Jedan red");
Console.WriteLine ("drugi red...");

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Или може овако ако хоћеш да будеш "хакер": :)

Console.Write ("Jedan red\ndrugi red...");

"\n" је специјални знак који значи "нови ред". Специјални знаци увек почињу са "\", на пример "\t" је "таб" (као "таб" на тастатури) односно "одвајање" текста.

Е сад, ако у тексту хоћеш само "\" без керефека, онда мораш да га откуцаш два пута, овако: "\\".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2017. at 19:32, Grizzly Adams рече

"хакер"

Expand  
  Отвори скривени садржај

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2017. at 19:20, Juanito рече

Свака част Вучићу, а и теби!

Expand  

:smeh1: 

On 22. 3. 2017. at 19:25, Grizzly Adams рече

@Lady Godiva

Да би текст могао да буде у више редова мораш да ставиш @ испред наводника, овако:

Console.Write (@"Jedan red
drugi red...");

Мада то није уобичајено. Боље је да поделиш у две команде:

Console.WriteLine ("Jedan red");
Console.WriteLine ("drugi red...");

Expand  

Upotrebila sam oba načina i radi. :navijanje:

Inače mi je izbacivao error. Mislila sam da program sve između navodnika ne uzima u obzir tj. posmatra samo kao nešto što ispiše, a ne kao neku formulu/varijablu. Pa da je tako sve jedno šta je ispisano.

Sad ću isporbati i tu hakersku verziju. 

PS. Samo vi pišite više različitih načina da se ista stvar uradi. Pomalo sam geek, volim sve da znam. :)))

Подели на овим сајтовима

Ах, нисам укапирао. Мислио сам да неће да штампа нову линију, кад оно Лејди хоће стрингове у више линија. :)

On 22. 3. 2017. at 19:42, Lady Godiva рече

Inače mi je izbacivao error. Mislila sam da program sve između navodnika ne uzima u obzir tj. posmatra samo kao nešto što ispiše, a ne kao neku formulu/varijablu. Pa da je tako sve jedno šta je ispisano.

Expand  

То између наводника је стринг, тј. обичан, ”сирови” текст. Све ван наводника је C# код. У праву си да би требало да буде свеједно шта је написано између наводника, па би тако и прелаз у нову линију унутар наводника требало да буде прихваћен у теорији. Али би то мало технички закомпликовало програм (део компајлера) који препознаје синтаксу C# језика, тако да није дозвољено без овога што је објаснио Гризли. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...