Jump to content

Вино за Литургију?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Интересује ме каква су правила по питању одабира вина за Литургију?

Мишљења сам да би свештеници за Литургију требали да користе најквалитетније вино. Да не ширим много причу пошто је познавање вина мало сложенија ствар па овдје за квалитетно вино сматрам оно у флашама од 7 децилитара, и које кошта бар 5 евра - дакле, елиминишем она литарска од евро-два... 

Е сада, може ли свештеник да користи домаће вино које је рецимо правио његов парохијанин - обрао грожђе, додао мало шећера, циједио га и добио некакво домаће вино? Шта кажу свети оци, канони, каква су правила и каква су ваша мишљења?

Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Управо сада, Александар С рече

Интересује ме каква су правила по питању одабира вина за Литургију?

Мишљења сам да би свештеници за Литургију требали да користе најквалитетније вино. Да не ширим много причу пошто је познавање вина мало сложенија ствар па овдје за квалитетно вино сматрам оно у флашама од 7 децилитара, и које кошта бар 5 евра - дакле, елиминишем она литарска од евро-два... 

Е сада, може ли свештеник да користи домаће вино које је рецимо правио његов парохијанин - обрао грожђе, додао мало шећера, циједио га и добио некакво домаће вино? Шта кажу свети оци, канони, каква су правила и каква су ваша мишљења?

Вино мора да буде чисто и право вино без додатака шећера. Никако не сме да се додаје додатни шећер. Сад, она вина која се купују типа Мавродафне, Нама... у суштини су индустијска вина, али нису лоша.

Мислим да је од тога горе користити "Ждрепчеву крв", Медвеђу крв... само по себи звучи сабласно.

Подели на овим сајтовима

А зашто је шећер споран?

Питање је шта у куповним винима добијамо, од чега су и како направљена.. 

Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26)

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 минут, Александар С рече

А зашто је шећер споран?

Питање је шта у куповним винима добијамо, од чега су и како направљена.. 

У вину за Литургију не сме да се додаје додатни шећер сем онога који је природно ту... зато се користе вина из поднебља где има много сунца, она су сама по себи слатка.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...