Филозоф Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Nesrecan naslov teme, ali nisam uspeo da smislim bolji pa moze neko od admina slobodno da promeni. Pitanje koje me je ranije mucilo, a sada me je tema o stradanju na to nekako podsetila. Naime, po ucenju Crkve deca pogotovo tek rodjena su bezgresna, a i sam Isus govori da budemo kao deca ako hocemo da se spasimo sto ide u prilog toj tezi. Dalje, mi generalno smatramo da mucenici i nevino postradali idu u Raj iz cega proizilazi pomalo bolesno pitanje da li su na neki nacin ustase koje poklase Srbe u Jasenovcu ili nacisti JEvreje ili bilo ko ko je nekoga na nemilosrdan nacin ubio zapravo ucinio dobro delo jer je patnja koju su ti ljudi osetili nista spram Raja koji im sledi. ZNam da ovo cudno zvuci i ovo mi je jedno od onih pitanja koja intuitivno smatram da svaka normalna osoba ima osecaj da je to nesto nepojmivo i strasno zlodelo ali ovo kao neko filozofsko pitanje me je zainteresovalo Џуманџи and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 16, 2017 Гости Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Interesantna tema za razgovor. Voleo bih da procitam misljenja teologa i svestenika sa foruma. Sent from my LG-H860 using Pouke.org mobile app Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 пре 12 минута, Филозоф рече po ucenju Crkve deca pogotovo tek rodjena su bezgresna Nema toga po učenju Crkve,svi se rađaju grešni.Isus je jedini čovek koji je bio bez greha. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Јануар 16, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 пре 2 минута, Kratos рече Nema toga po učenju Crkve,svi se rađaju grešni.Isus je jedini čovek koji je bio bez greha. Ako se izuzme prvorodni greh, ali i bez obzira na grehove poenta je da takav neko i po Hristovim recima zasigurno ide u RAj Postomolitvom је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 пре 17 минута, Филозоф рече iz cega proizilazi pomalo bolesno pitanje da li su na neki nacin ustase koje poklase Srbe u Jasenovcu ili nacisti JEvreje ili bilo ko ko je nekoga na nemilosrdan nacin ubio zapravo ucinio dobro delo jer je patnja koju su ti ljudi osetili nista spram Raja Pa sam si rekao da je bolesno pitanje, čemu sad bolest da prosipamo i razvlačimo kad na kraju jedini odgovor koji možemo dobiti da je to ipak bolesno pitanje.? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Јануар 16, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa sam si rekao da je bolesno pitanje, čemu sad bolest da prosipamo i razvlačimo kad na kraju jedini odgovor koji možemo dobiti da je to ipak bolesno pitanje.? Evo izbacicu to bolesno, a pitanje ce ostati Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Управо сада, Филозоф рече Evo izbacicu to bolesno, a pitanje ce ostati E pa dobro onda, po ovom pitanju mogu samo da zaključim da je to onda bolesno pitanje a ako te zanima što je bolesno ja ću ti reći. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Јануар 16, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече E pa dobro onda, po ovom pitanju mogu samo da zaključim da je to onda bolesno pitanje a ako te zanima što je bolesno ja ću ti reći. Reci PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 пре 2 минута, Филозоф рече Reci Zato što kad neko dobije kakav god venac, kakvu god nagradu to ne može opravdavati onoga koji mu je činio zločin ma kako nam se učinilo da nagrada ili venac prevazilazi muke koje mu je zločinac naneo. Дијана., Лапис Лазули and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 пре 2 минута, Филозоф рече Ako se izuzme prvorodni greh, ali i bez obzira na grehove poenta je da takav neko i po Hristovim recima zasigurno ide u RAj Po Hristovim rečima Raj zadobijaju oni koje On prepozna kao svoje i one koje su nesvesno prepoznali Njega u drugom čoveku. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Управо сада, Kratos рече i one koje su nesvesno prepoznali Njega u drugom čoveku. Ili u kamenu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 Ух, ја се сећам да смо се дотицали тога, али у контексту зла. (тј. сећам се шта сам ја написала ) Мислим... свакако да мучеништво јесте једно од најузвишенијих облика сведочења вере, али у ком контексту? У контексту палог начина постојања. Зато свако мучеништво сведочи о чињеници да још није наступило Царство Небеско, тј. да још увек није "Бог све у свему" (='владају' смрт, грех, а не Бог), стога чињеница да мучеништво "потребује" тиранију ни на који начин не може да указује да се ради о нечему добром! Јер, да је добро - Бог би владао. Или, како каже Марта Христу: "Да си Ти био овде не би умро брат мој". Мучеништво (да закључим ) сведочи да је Бог још увек прогнан и одбачен од своје творевине, зато, када Царство наступи: "...Бог ће отрти сваку сузу из очију њихових, и смрти неће бити више, ни жалости ни јаука, ни бола неће бити више;". -Владимир-, Paradoksologija, Goku and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Март 10, 2017 Пријави Подели Написано Март 10, 2017 Neee, pogresno je postsavljena premisa. Kad bi to bilo istina, onda bi Nice bio u pravu i mi bismo bili 'propovjednici smrti', i platonisti koji smatraju da je duh okovan u materiji. Nasa vjera znaci izmirenje duha sa materijom, vaskrsenje znaci preobrazaj tvorevine, prevazilazenje ovakve dualnosti propadljivog svijeta, raskoljenosti covjeka na duh i materiju, pa i cijele tvorevine ('sva tvar uzdise cekajuci sinove Bozije da je oslobode'', ap.Pavle) cija je posljedica i duhovna entropija (zlo i posljedicno stradanje). Hriscanin je bodar i hrabar i pred zivotom i pred smrcu, on ne tezi smrti i ne bjezi od zivota. Zivot je dar i odgovornost. To sto zrtve idu u raj, ne znaci da bi Bog htio da ljudi na takav nacin dolaze u raj, jer se vinovnici stropostavaju na dno ponora pakla, a On zeli da se svi ljudi spasu. Vijenac mucenicki nije svrha, cilj kome bi se tezilo, nego posljedica, efektivni uzrok svetosti (provjeri Aristotela, Filozofe ) @JESSY Molim te prebaci ovu raspravu u Svedocimo veru, tamo su sve filozofske rasprave ovog tipa... "Tamo daleko" and Kristijan је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 10, 2017 Пријави Подели Написано Март 10, 2017 On 16.1.2017. at 22:26, Филозоф рече Dalje, mi generalno smatramo da mucenici i nevino postradali idu u Raj iz cega proizilazi pomalo bolesno pitanje da li su na neki nacin ustase koje poklase Srbe u Jasenovcu ili nacisti JEvreje ili bilo ko ko je nekoga na nemilosrdan nacin ubio zapravo ucinio dobro delo jer je patnja koju su ti ljudi osetili nista spram Raja koji im sledi. Као прво мученици и невино пострадали је једно те исто. Свака особа која невино пострада је и мученик. Само они који пате и у својој патњи чине добра дела, могу се за сигурно добити "велику плату" на небесима. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 10, 2017 Пријави Подели Написано Март 10, 2017 On 1/16/2017 at 22:26, Филозоф рече Nesrecan naslov teme, ali nisam uspeo da smislim bolji pa moze neko od admina slobodno da promeni. Pitanje koje me je ranije mucilo, a sada me je tema o stradanju na to nekako podsetila. Naime, po ucenju Crkve deca pogotovo tek rodjena su bezgresna, a i sam Isus govori da budemo kao deca ako hocemo da se spasimo sto ide u prilog toj tezi. Dalje, mi generalno smatramo da mucenici i nevino postradali idu u Raj iz cega proizilazi pomalo bolesno pitanje da li su na neki nacin ustase koje poklase Srbe u Jasenovcu ili nacisti JEvreje ili bilo ko ko je nekoga na nemilosrdan nacin ubio zapravo ucinio dobro delo jer je patnja koju su ti ljudi osetili nista spram Raja koji im sledi. ZNam da ovo cudno zvuci i ovo mi je jedno od onih pitanja koja intuitivno smatram da svaka normalna osoba ima osecaj da je to nesto nepojmivo i strasno zlodelo ali ovo kao neko filozofsko pitanje me je zainteresovalo Naravno da koljaci i zlikovci nisu ucinili nikakvo dobro delo time sto su nekog ubili - daleko bilo - pogotovo na tako zverski nacin. Kakvo je to uopste razmisljanje? A to sto Bog i takva nedela ume da iskoristi na Njemu svojstven (a nama nedostizan) nacin, je nesto sasvim drugo. Bog je Promislitelj i Domostrojitelj nepodlozan vremenu i prolaznosti, pa imajuci u vidu vecnost koja nas sve ocekuje, On i dopusta da ti-i-ti ljudi postradaju, kako bi se uvencali jos vecom slavom u Carstvu zivota. Zero, "Tamo daleko" and Данче* је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука