Jump to content

Проблем са крајностима еволуционизма и креационизма

Оцени ову тему

Препоручена порука

Svest,informacija,vreme,energija... ima tu dosta zanimljivih stvari za debatu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Kratos рече

U realnosti postoji samo sada, i sve se odvija u sada, i sve što se odvijalo odvijalo u sada i sve što će se odvijati odvijaće se u sada.

A šta je to ,,sada''? Ne možeš reći ništa drugo do sam Bog.

E tu sam te čekao! :) Sada ćemo sve da opravimo.

Pazi, nisam mislio samo na potpunu različitost između Boga i tvorevine, nego i na važnost o Božijem delovanju, kao Svedržitelj, a delovanje o kome je reč, zapravo, nije ništa drugo do ,,ostvarenje volje Božije''.

E sada, ako hoćeš da pređemo na dalje razmatranje, onda prvo uzmimo to učenje od svetih Otaca. Dakle, zašto je važno imati učenje o volji Božijoj kao razmatranje o razlikovanju između ,,nestvorenog'' i ,,stvorenog'', tj. između Boga i tvari?

Važno je zato što postoje zastranjenja kao verovanje da sva tvorevina zapravo pripada prevečnosti, i druga krajnost, da ništa u tvorevini nema što pripada toj samoj prevečnosti kao samom Bogu - lično Njemu. Prema tome, mora se naći neka sredina koja nema probleme, a u tom cilju, svakako, prvi je doprineo sveti Maksim Ispovednik s učenjem o logosima Božijim.

Možda će polovinom tekućeg veka biti prilike da se prozbori o tim pitanjima, a da nemamo muke žive sa neznanjem. Videćemo. Lepo bi bilo da poradimo na tome. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Kratos рече

„    Ако желимо да опишемо кретање неке материјалне тачке, ми дајемо вредности њених координата у функцији времена. При томе, морамо пажљиво имати у виду да математички опис ове врсте нема физичког смисла ако нам није јасно шта подразумевамо под временом. Треба да узмемо у обзир да сви наши искази у којима време игра неку улогу увек су искази о истовременим догађајима. Ако, на пример, кажем: “Тај воз стиже овде у 7 сати”, мислим отприлике овако: “Положај мале казаљке мога сата на броју 7 и долазак воза на станицу су истовремени догађаји.    ”
— Алберт Ајнштајн, Електродинамика тела у покрету (Специјална теорија релативности)

Brate moj mili. Sa žaljenjem te izveštavam da ovaj citat ništa nisi razumeo kako treba. Nešto drugo, i jednostavnije je opisano ovim citatom.

Znam šta si ti hteo da dokažeš, ali ovaj citat nije u tu svrhu. Citat se odnosi na brzinu svetlosti kao granici u brzini prenosa informacija o fizičkom događaju, ako za taj prenos uzmemo samo foton svetlosti.

Nemoj molim te istrzati citat iz svog konteksta. Čuvaj se.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

A šta je to ,,sada''? Ne možeš reći ništa drugo do sam Bog.

To je osećaj,stanje, na koje čim pomisliš više nisu u njemu.Neprestano ti izmiče a opet je uvek tu.

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Pazi, nisam mislio samo na potpunu različitost između Boga i tvorevine, nego i na važnost o Božijem delovanju, kao Svedržitelj, a delovanje o kome je reč, zapravo, nije ništa drugo do ,,ostvarenje volje Božije''.

E sada, ako hoćeš da pređemo na dalje razmatranje, onda prvo uzmimo to učenje od svetih Otaca. Dakle, zašto je važno imati učenje o volji Božijoj kao razmatranje o razlikovanju između ,,nestvorenog'' i ,,stvorenog'', tj. između Boga i tvari?

Važno je zato što postoje zastranjenja kao verovanje da sva tvorevina zapravo pripada prevečnosti, i druga krajnost, da ništa u tvorevini nema što pripada toj samoj prevečnosti kao samom Bogu - lično Njemu. Prema tome, mora se naći neka sredina koja nema probleme, a u tom cilju, svakako, prvi je doprineo sveti Maksim Ispovednik s učenjem o logosima Božijim.

Možda će polovinom tekućeg veka biti prilike da se prozbori o tim pitanjima, a da nemamo muke žive sa neznanjem. Videćemo. Lepo bi bilo da poradimo na tome. :)

Ako te je dobro razumem ti pitaš šta je to što prožima čitavu tvorevinu a u svojoj suštini nije sama tvorevina?:)

Sveti Maxim Ispovednik mi je inače omiljeni sveti otac.Naročito gnostički stoslovi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Brate moj mili. Sa žaljenjem te izveštavam da ovaj citat ništa nisi razumeo kako treba. Nešto drugo, i jednostavnije je opisano ovim citatom.

Znam šta si ti hteo da dokažeš, ali ovaj citat nije u tu svrhu. Citat se odnosi na brzinu svetlosti kao granici u brzini prenosa informacija o fizičkom događaju, ako za taj prenos uzmemo samo foton svetlosti.

Nemoj molim te istrzati citat iz svog konteksta. Čuvaj se.

Kakvi fotoni kad čovek navodi primer dolaska voza u 7 sati?Poenta je jasna.Vreme je promena,bilo kakva,da li kretanje,da li to što recimo nešto explodra ili ne znam ni ja šta.Moraš da imaš minimum dva stanja nečega,dva događaja da bi govorio o vremenu,razmaku između prvog i drugog opaženog stanja,fenomena.

Prostije od ovoga ne mogu ti objasnim.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Kratos рече

Koji si ti lik. Pa ti potvrđuješ ono što sam rekao. Nema njega nigde unutar prostora. Rotacija je kretanje. Nije vreme. Ne vredi ti il ne kapiraš ono što sam pišeš il ja pišem na kineskom.

Pa oko čega se vrti tvoja svetleća kugla u praznom kosmosu? Odgovor je prostorvreme, jedna zajednička formulacija.

Čuješ li da se vreme spominje u toj formulaciji? Ako ćeš čitati sve o tome, mogu ti poslati knjige da ih kupiš. :)

Zaključak tih knjiga, a to ću ti reći da ne bi možda samo trošio pare :), jeste da vreme ima neku svoju osnovu na kojoj postoji, neku formulu, zakonitost koju niko još nije izračunao, a glavna je tačka aktuelnog istraživanja u nauci o česticama i samoj modernoj kosmologiji.

,,Informacija'', najvažnija tačka gde smo stali i na koju su nas uputili najveći fizičari. Postoji konkretno to o čemu govorimo, najdovitljiviji eksperimenti su to pokazali, i svaka čast onima koji su dali ideju za te eksperimente, i šta sada da radimo? Zapelo je, nema šta, to je današnja fizika i enigma.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Pa oko čega se vrti tvoja svetleća kugla u praznom kosmosu?

Zavisi.Može recimo da se vrti oko ose koja u centru prostora,može da se vrti oko svoje ose i da stoji  stacionarno u centru tog prostora na primer.Poenta da ja i ti i bilo ko apstrahujemo vreme u momentu kretanja.Vreme nije u prostoru.Mi da ga tako kažem unosimo u celu priču jer nam je neophodno da bi smo merili brzinu samih promena u prostoru koje opažamo.

Подели на овим сајтовима

Kakvi fotoni kad čovek navodi primer dolaska voza u 7 sati?Poenta je jasna.Vreme je promena,bilo kakva,da li kretanje,da li to što recimo nešto explodra ili ne znam ni ja šta.Moraš da imaš minimum dva stanja nečega,dva događaja da bi govorio o vremenu,razmaku između prvog i drugog opaženog stanja,fenomena.

Prostije od ovoga ne mogu ti objasnim.

Ali cela priča je bila zapravo o primeru da dva istovremena događaja nisu istovremena, nego da protiče vreme između događaja i onog trenutka kada mi lično opazimo taj događaj. To je reč o brzini svetlosti koja je povezana sa samim prostorom, pa je onda Ajnštajn uveo dinamiku i samog vremena.

Žao mi je brate što zapinjemo oko ovih lakih stvari. Neka nas Bog ukrepi do dolaska nečeg većeg.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ako te je dobro razumem ti pitaš šta je to što prožima čitavu tvorevinu a u svojoj suštini nije sama tvorevina?:)

Sveti Maxim Ispovednik mi je inače omiljeni sveti otac. Naročito gnostički stoslovi.

То о логосима Божијим, ако те икада буде занимало, можеш надовезати са поимањем остваривања воље Божије о творевини. Тако се лепо види да проток времена, заправо, јесте хронологија остваривања Божије воље о творевини.

Знам да је ово за неке саблазан и да ће многе изути из ципела, али тако треба бити. Ако неко има боље објашњење, тачније, било би лепо то да чујемо. Али само са поистовећењем са свим досадашњим учењима (отачким учењима).

Дакле, када Божија воља о творевини постаје остварена, то носи сам појам времена. Тако постоји време.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Milan Nikolic рече

nego da protiče vreme između događaja i onog trenutka kada mi lično opazimo taj događaj.

Još da staviš ovo ,,protiče,, pod znake navoda i biće super.:ok::citac:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Milan Nikolic рече

То о логосима Божијим, ако те икада буде занимало, можеш надовезати са поимањем остваривања воље Божије о творевини. Тако се лепо види да проток времена, заправо, јесте хронологија остваривања Божије воље о творевини.

Знам да је ово за неке саблазан и да ће многе изути из ципела, али тако треба бити. Ако неко има боље објашњење, тачније, било би лепо то да чујемо. Али само са поистовећењем са свим досадашњим учењима (отачким учењима).

Дакле, када Божија воља о творевини постаје остварена, то носи сам појам времена. Тако постоји време.

Ti beše si ono tvrdio da Bog ne poznaje budućnost?

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Kratos рече

Još da staviš ovo ,,protiče,, pod znake navoda i biće super.:ok::citac:

Pa kako ne protiče, pobogu moj? Vidiš li meru vremena u ovoj brzini: trista hiljada kilometara u sekundi?

Jao brate, nemoj molim te više o tome. Bolje da pravimo vatromet za novaka.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Kratos рече

Ti beše si ono tvrdio da Bog ne poznaje budućnost?

Poznaje budućnost. Bog poznaje budućnost kao sve mogućnosti, što bi pročitao kod sv.Maksima da si čitao. Šta se tebi uopšte ,,sviđa'' kod Maksima? Šta se uopšte pozivaš na njega? :)

A to kako Bog ,,poznaje'', eto to treba da razmotriš da bismo nešto postigli sa razumevanjem vremena kako treba, a ne da se poigravamo sa nekim kategorijama kako nam je volja. Ako je vreme svojstvo tvorevine, onda je i vreme, upravo na način kako je opisano kod Maksima, izraz samog ostvarenja volje Božije.

To rešava toliko zagonetki u teologiji danas, a vezano za nauku, i ko zna kad će ljudi prihvatiti takve odgovore. Možda sledeća generacija (vernih hrišćana).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Justin Waters рече

Kako su Adam i Eva prezivjeli prvi susret sa virusom gripe?

Па рецимо, рецимооооо да су преживели тако што се нису ни сусрели...а ваша маленкост нека претпостави  зашто се нису никада нашли  у загрљају грипЕ..

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Рапсоди рече

Па рецимо, рецимооооо да су преживели тако што се нису ни сусрели...а ваша маленкост нека претпостави  зашто се нису никада нашли  у загрљају грипЕ..

Pa, po onome, savrseni par...savrseni gen..i savrsena priroda ..u pocetku. Nema mesta za neke viruscice. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...