Ayla Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 2 часа, Јанко рече Погрешно сам мислио да си се примила на причу. Dobro. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 10 часа, Broken рече Незгодна нека жена. Мислим нa Лилит. A kažem Ajli, koja kaže Janku da će ga reći ženi što, kako ona kaže, namiguje na nju. Ayla је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 8 часа, Paradoksologija рече Čisto radi istorijske pedanterije: realno, to povezivanje pretežno srednjovekovne jevrejske figure Lilit sa sumerskim i akadskim boginjama sličnog imena malkice je nategnuto. Prosto, veza se uspostavlja samo na osnovu sličnosti imena u čijem je korenu prosto značenje noć/tama/oluja. Iz istih razloga je po meni u rangu Jovana I. Deretića učitati Lilit u Isaiju gde je jasno da je u pitanju prosto neko noćno biće, možda čak i vrsta sove. U jevrejskim izvorima Lilit kao konkretna ženska figura pojavljuje se tek u srednjem veku. Povezivanje figure veštice/more/sukube/demona (koje postoji gotovo u svakoj kulturi) sa prvom Adamovom ženom datira iz tog perioda. Pataj jeste dobar izvor, ali ga (kao i Grevsa) treba uzeti sa dozom skepse, jer su obojica jako želeli da zaista veruju u nekakvu univerzalnu drevnu boginju. I obojica su pripadali jednom periodu u istraživanju mitologije kada se sa entizijazmom očekivalo otkrivanje jedne večne i vazda povezane univerzalne mitologie. Previše romantičarske poezije, premalo zdrave skepse u pristupu. Mnogi mitovi su upravo kroz ova istraživanja - stvoreni. I mogu biti zabavni, naravno, ali dobro je shvatiti da su fikcija u svakom smislu. U originalnom hebrejskom tekstu Isaije zaista se pominje ime Lilit: וּפָגְשׁ֤וּ צִיִּים֙ אֶת־אִיִּ֔ים וְשָׂעִ֖יר עַל־רֵעֵ֣הוּ יִקְרָ֑א אַךְ־שָׁם֙ הִרְגִּ֣יעָה לִּילִ֔ית וּמָצְאָ֥ה לָ֖הּ מָנֽוֹחַ tj kako se izgovara: ûfāḡəšû ṣîyîm ’eṯ-’îyîm wəśā‘îr ‘al-rē‘ēhû yiqərā’ ’aḵə-šām hirəgî‘â llîlîṯ ûmāṣə’â lāh mānwōḥa: Lilit je od Hebrejskog Lil sto znaci noc, i Jevreji su nekim sovama izvodili imena iz ove rijeci jer su se oglasavale iskljucivo nocu, vidjanje su po rusevinama raznih hramova i hukanje im je bilo zastrasujuce kada je u mnozini i davalo je utisak kao da su rusevine prirodno staniste ovih zivotinja. King James Bible Lilit prevodi kao "screech owl", kod nas se ta vrsta zove kukuvlija zbog specificno tuzbalickog huhukanja. Dakle sto se tice Sv.Pisma rijec je o jednoj zivotinji koja odabran specificno da se naglasi sav uzas mjesta koje ce propasi o kome govori Isasija. Dala si tacno razjasnjenje sta je Lillit. Kasnije u u eri nakon Hrista, u jevrejskoj dijaspori nastaje mitologija o Lilit kao osobi, adamovoj prvoj zeni itd... Sanja Т., Ayla and WarriorWithin89 је реаговао/ла на ово 2 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 3 минута, Nebojš.a рече A kažem Ajli, koja kaže Janku da će ga reći ženi što, kako ona kaže, namiguje na nju. Evo, glavu dajem da ti ovo, SanjaT, neće lajkovati. Da si Janko, bi, jer mu i tri tačke cijeni i aminuje... ovako, lajk samo od mene. Nije za utjehu, ali eto. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Управо сада, Justin Waters рече U originalnom hebrejskom tekstu Isaije zaista se pominje ime Lilit: וּפָגְשׁ֤וּ צִיִּים֙ אֶת־אִיִּ֔ים וְשָׂעִ֖יר עַל־רֵעֵ֣הוּ יִקְרָ֑א אַךְ־שָׁם֙ הִרְגִּ֣יעָה לִּילִ֔ית וּמָצְאָ֥ה לָ֖הּ מָנֽוֹחַ tj kako se izgovara: ûfāḡəšû ṣîyîm ’eṯ-’îyîm wəśā‘îr ‘al-rē‘ēhû yiqərā’ ’aḵə-šām hirəgî‘â llîlîṯ ûmāṣə’â lāh mānwōḥa: Lilit je od Hebrejskog Lil sto znaci noc, i Jevreji su nekim sovama izvodili imena iz ove rijeci jer su se oglasavale iskljucivo nocu, vidjanje su po rusevinama raznih hramova i hukanje im je bilo zastrasujuce kada je u mnozini i davalo je utisak kao da su rusevine prirodno staniste ovih zivotinja. King James Bible Lilit prevodi kao "screech owl", kod nas se ta vrsta zove kukuvlija zbog specificno tuzbalickog huhukanja. Dakle sto se tice Sv.Pisma rijec je o jednoj zivotinji koja odabran specificno da se naglasi sav uzas mjesta koje ce propasi o kome govori Isasija. Kasnije u u eri nakon Hrista, u jevrejskoj dijaspori nastaje mitologija o Lilit kao osobi, adamovoj prvoj zeni itd... Pa upravo to - pominje se reč 'lilit', neko noćno stvorenje, verovatno sova, ne vlastito ime Lilit. Sanja Т., Драгана Милошевић, Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 8 минута, Paradoksologija рече Pa upravo to - pominje se reč 'lilit', neko noćno stvorenje, verovatno sova, ne vlastito ime Lilit. Podatak da se pominje u sumerskoj mitologiji sam našla ovdje, a nije jedini Mitološka Lilit Prvi put se pojavljuje u sumerskom mitu i od tada ne prestaje da fascinira. U keltskom, ona budi svoje tamne strasti i žudnje i buntovnički se okreće protiv svog kreatora. Pominje se i u hindu mitu, kao i u hebrejskom, po kome je najpoznatija kao prva adamova žena. Imena joj se samo menjaju: Laylah, Lili,Ka-Li, Lila, Lamaštu, Lammea, Lilitu - što je vavilonsko-asirska reč i doslovce znači demon noći. adam se, po Zoharu (Kabala), pominje najpre kao androgin – i muško i žensko. ali, kada je ,video kako se nagoni u životinjama bude i manifestuju u tome da svako ima svog para, postao je svestan koliko je usamljen. Dok je bio u dobokom snu, Bog ga je prepolovio, odvojivši žensko od adama. to žensko, bila je Lilit, prva adamova žena kao nagonski, zemaljski vid ženske energije i živo otelotvorenje adamovih potajnih žudnji potpuno jednaka njemu. takođe, Ben Sira, u drevnom zapisu Alfabet, piše da je bog i adama i Lilit, njegovu prvu ženu, stvorio zasebno, ali je za nju upotrebio nečiste taloge umesto praha. Zbog toga nisu imali mira, a ona je odbijala poslušnost da u polnom opštenju legne pod svog muškarca smatrajući i to potčinjenošću. Zbog divlje prirode bila je proterana iz raja u pećine na obalama Crvenog mora gde je dalje opštila sa zlodusima i odakle je odlazila u svoje noćne demonske pohode na ljude. http://moji-tragovi.blogspot.com/2011/02/lilit-demonsko-lice-zene.html Evidence in later Jewish materials is plentiful, but little information has survived relating to the original Sumerian, Akkadian, Assyrian and Babylonian view of these demons. While the connection is almost universally agreed upon, recent scholarship has disputed the relevance of two sources previously used to connect the Jewish lilith to an Akkadian lilītu—the Gilgamesh appendix and the Arslan Tash amulets.[1](See below for discussion of the two problematic sources.[2]) https://en.wikipedia.org/wiki/Lilith Poreklo Lilit skriveno je u davnim vremenima. Prvi put se pojavljuje u sumerskom mitu I od tada ne prestaje da fascinira, preko keltskog u kome budi svoje tamne strasti I zudnje I buntovnicki se okrece protiv svog kreatora, hindu mita, do hebrejskog, po kome je najpoznatija kao prva Adamova zena, … Imena joj se samo menjaju: Lili, Ka-Li, Lila… Vidjenje po Zoharu (kabalizam) kaze da je u pocetku Adam bio androgin – I musko I zensko. Ali, kada je video kako se nagonsko u zivotinjama otelovilo u tome da svako ima svog para, postao je svestan svoje samoce. Tada je Bog poslao Adamu dubok san I odvojio zensko od Adama, presekavsi ga na pola. To zensko, ne bese niko drugi nego prvobitna Lilit, prva Adamova zena. Ona je nagonski, zemaljski vid zenske energije, I zivo otelotvorenje Adamovih potajnih zudnji, predstavlja zapravo njegovu ‘drugu polovinu’. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 16 минута, Ayla рече Evo, glavu dajem da ti ovo, SanjaT, neće lajkovati. Da si Janko, bi, jer mu i tri tačke cijeni i aminuje... ovako, lajk samo od mene. Nije za utjehu, ali eto. Жено....можеш да контролишеш само свој живот...и ништа даље од тога. Знам да ме волиш, зато ми то лепо кажи...мислим и ја на тебе :* Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 9 минута, Ayla рече Lili, Ka-Li, Lila Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 1 минут, Ayla рече Poreklo Lilit skriveno je u davnim vremenima. Znam, ali sve je ovo senzacionalizam kada se pokuša povezati jednom figurom koja se zbilja prenosi iz kulture u kulturu (ili zbilja postoji, a ima i takvih koji bi je rado štovali). Čak i ovo što si navela ukazuje na ovo što govorim - da, pominje se u sumerskom mitu ime Lillitu i ima korensko značenje 'noć', što takođe stoji u hebrejskom - te kulture su se podosta mešale - ali se stvarno malo zna o ovoj mitskoj figuri, pa je čak jedni prikazuju kao boginju, a drugi kao demona. Mnoge kulture imale su zastrašujuće ženske figure koje su nosile sve ono što je mnoge muškarce plašilo kod žena. To opet ne ukazuje na to da se jedna te ista figura prenosila iz kulture u kulturu niti da takva figura zaista postoji A Zohar je već srednjovekovni kabalistički spis, nastao nekih par milenijuma posle Lilitu. Tu već imamo razvijen mit o Lilit. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 29 минута, Nebojš.a рече A kažem Ajli, koja kaže Janku da će ga reći ženi što, kako ona kaže, namiguje na nju. Čuj, namiguje ?! Preko interneta ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Управо сада, Сања Т. рече Жено....можеш да контролишеш само свој живот...и ништа даље од тога. Знам да ме волиш, зато ми то лепо кажи...мислим и ја на тебе :* Zašto si ljuta u poslednje vrijeme, SanjaT? Šta te to muči? Znam da misliš na mene, pokazuješ to svakim postupkom ovdje, i ja sam te lijepo savjetovala - pusti... samo pusti, i proći će. Nisam ja kriva. Nemam ti šta drugo više reći. Ovo je sve od mene, za tebe. Hvala, i budi mi sretna. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 2 минута, Ayla рече Zašto si ljuta u poslednje vrijeme, SanjaT? Šta te to muči? Znam da misliš na mene, pokazuješ to svakim postupkom ovdje, i ja sam te lijepo savjetovala - pusti... samo pusti, i proći će. Nisam ja kriva. Nemam ti šta drugo više reći. Ovo je sve od mene, za tebe. Hvala, i budi mi sretna. Опушћи се жено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Mora da je i Lilu iz 5 elementa ustvari Lilit.Lila,Lilu,Lali,Kali,Kalisi ko kad Deretić ispovezuje neke drevne nazive sa Srbima. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 5 минута, Paradoksologija рече Mnoge kulture imale su zastrašujuće ženske figure koje su nosile sve ono što je mnoge muškarce plašilo kod žena. To opet ne ukazuje na to da se jedna te ista figura prenosila iz kulture u kulturu niti da takva figura zaista postoji A Zohar je već srednjovekovni kabalistički spis, nastao nekih par milenijuma posle Lilitu. Tu već imamo razvijen mit o Lilit. Ne shvatih da iko tvrdi da zaista postoji, bar ne ja...za mene je ona mit. I može biti da je i njeno ime sinonim za žene demone, koje se pominju još od Sumera. Ne možemo znati ništa sigurno, i opet se svodi sve na nagađanje i pretpostavke. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Управо сада, Ayla рече Ne shvatih da iko tvrdi da zaista postoji, bar ne ja...za mene je ona mit. I može biti da je i njeno ime sinonim za žene demone, koje se pominju još od Sumera. Ne možemo znati ništa sigurno, i opet se svodi sve na nagađanje i pretpostavke. Likovi kao što su Grevs i slični romantično nastrojeni istraživači mita na neki način zbilja jesu verovali u nekakav arhetip okrutne boginje i videli ga svuda. A kada nešto ne znamo, onda se trudimo da to ne tvrdimo. Ovo se ne odnosi na tebe niti na bilo koga na forumu, jer se na forumu ima pravo na razne teorije i povezivanja, nego se odnosi na 'naučnike' koji su čitave mitologije izmaštali upravo na osnovu nagađanja. Ayla је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука