Jump to content

Мајкл, 12-годишњи дечак са Свете Горе

Оцени ову тему

Препоручена порука

ПУСТИТЕ ДЕЦУ ДА ДОЛАЗЕ К МЕНИ
И НЕ БРАНИТЕ ИМ ЈЕР ЈЕ ТАКВИХ ЦАРСТВО БОЖИЈЕ Лк.18,16

Мајкл Перлеа има 12 година. Рођен је на Криту и живео у Риму све до ове године.Његова мајка Корина је из Пасканије у Румунији, док је његов  отац Димитрије из  Браиле у Румунији. У Риму има сестру Рафаелу и друга два брата Ефраима Николаса и Габриела. Сви су млађи од њега.

Мајкл би помагао италијанском владици Силуану у светињи када је имао пет година. Чим је први пут угледао  Атонске  монахе ( из скита Часног Претече ) , Данила и Герасима, жеља за Богом је запламтела у њему и он је одлучио да се пресели на Свету Гору.

mihail-pirlea-avva-damaschin-prodromou-2

Најтеже му је било да се одвоји од своје браће и сестре.Ово су његове речи:

„ Да ли ти недостаје мајка?“, питао сам га.

„Овде ме теши Панагија (Свесвета Богородица) и моја носталгија за њом нестаје“, одговорио је док смо ходали око скита Претече.

„Шта је са школом?“

„Тренутно учим грчки седам сати дневно. Затим ћу пратити наставу средње школе.“

„Зар то није претерано?“

„Ионако морам да научим грчки.“

„Ко ти је сачинио одећу?“

„Отац Атанасије“

Под тим је мислио на о. Атанасија Продромитиса, што значи да су оци Скита Претече овде његови родитељи и брину о њему.

„Чија је била  идеја да дођеш у школу на Свету Гору? Твојих родитеља?“

„Не. То је моја идеја.“

„Одлучио си сам?“

„Да. Отац Герасим  ми је испричао о Атониади и ја сам одлучио да дођем на Свету Гору.“

„Немој се љутити на мене што ти постављам толико много питања, али ја једноставно желим да пишем о теби. Не толико о теби, колико о твом избору. Ти знаш да те ми сви волимо. Одмах ћу ти рећи зашто. Свако открије Бога у неком тренутку и враћа се Њему. Што се брже то деси, то мање грехова имамо.Стога, када видимо како си ти то изабрао са 12 година, наша срца су испуњена радошћу што је неко тако брзо схватио како ствари стоје у животу. Види, ја ћу то написати  а ти ћеш касније то прочитати и упамтити.“

„Добро. Хоћете ли ићи у Дадфни сутра? Можете ли ме повести до Кареје?“

„Да. Да ли идеш у Сараи ( Скит св. Андреја ) у школу?“

„Да.“

Али следећег дана он није пошао са нама. Ми смо морали да кренемо у седам ујутро а Божанствена Литургија се још није завршила.

Једно дете је благослов од Бога, али верујуће дете је чудо...Тако сам размишљао осврнувши се на  своје изгубљене године.

7b51ecbcd5874d479723241e8303d528.png

Са енглеског за Поуке.орг  превела Јасна Глумац

View full Странице

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Дејан рече

12 godina a doneo ovakvu odluku?

а како је Моцарт са 5 година компоновао...?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

kakve vze talenat za muziku ima sa izborom da se živi monaški?

он ми је први пао напамет...постоји мноштво примера генијалне деце која се понашају као  да нису деца....знамо да је то Божје дело...

па и свети Нектарије је био веома млад када је малтене побегао на Свету Гору...призив не бира године...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, JESSY рече

он ми је први пао напамет...постоји мноштво примера генијалне деце која се понашају као  да нису деца....знамо да је то Божје дело...

па и свети Нектарије је био веома млад када је малтене побегао на Свету Гору...призив не бира године...

I otac Porfirije takodje.

Biti monah ne znači biti genije i ako se monasi često ponašaju kao da su genijalci, sveznajući i neka viša klasa.

I o. Porfirije kada je otišao na Atos bilo je zabranjeno decu primati tamo.

E sada, uzimati pojedinačne primere kao pravilo je u praksi pokazalo da je pogrešno. To što je sveti Jovan Kroštatski bio beli monah ne znači da je to pravilo.

Meni se ova priča ne dopada, daj Bože da sve na kraju bude kako treba , vreme će pokazati.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан рече

I otac Porfirije takodje.

да, на њега сам мислила...лапсус...

пре 2 минута, Дејан рече

Biti monah ne znači biti genije

наравно да не... али монаси добијају призив у различитом добу...

не знам, мени се ова причица баш допала...уосталом, показаће се да ли је било право....

Господу је све могуће...и ја му неизоставно верујем...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, JESSY рече

али монаси добијају призив у различитом добу...

Priziv nije automatizam, sve u svoje vreme.

пре 3 минута, JESSY рече

мени се ова причица баш допала

Ja sam se stavio u ulogu da je ovo moje dete pa mi se nije dopala,a kad se stavim u ulogu da je tudje, opet mi se ne dopada. Za monaštvo ni 18 ili 21 godina nisu garant da je odluka zrela.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Priziv nije automatizam

тачно...

пре 1 минут, Дејан рече

a monaštvo ni 18 ili 21 godina nisu garant da je odluka zrela.

све је то врло сложено и компликовано...колико је монаха рашчињено у позним годинама...значи да никад нису сазрели...један такав живи у мом насељу....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Gospod je rekao: „...Onoga koji dolazi k Meni neću isterati napolje» (Jovan 6: 37)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Да разрешимо недоумицу. ДЕЧАК НИЈЕ МОНАХ. У горе споменутом Скиту Светог Андреја Првозваног, (апостола), преко лета се одржава Атонаида - школа за монахе и за многе настројене црквеном животу. Слично Светогорској веронауци. У биографији старца Митрофана Хиландарца можете прочитати да је и он био полазник ове школе, па и многи свети монаси. Прелепо је видети на трајекту, који води на Свету Гору, ову малу дечицу од 10-ак година обучену у мантије који су полазници ове школе. Ако Бог да поставићу неку слику.

Међутим, постоје и млади монаси овог узраста. Једног сам видео прошле године у манастиру Есфигмен код зилота. Међутим, Света Гора има око 1.700 монаха и готово је сигурно, да овакве деце монаха подвижника има, нарочито по скитовима и келијама пошто је малолетној деци забрањен приступ на свету гору без присуства родитеља или старатеља. Свети Порфирије Катунакијски, дошао је на Свету Гору у овом узрасту али у присуству монаха келиота, који су потврдили да су његови "стричеви".

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, JESSY рече

„Шта је са школом?“

„Тренутно учим грчки седам сати дневно. Затим ћу пратити наставу средње школе.“

Помало збуњује ова реченица. Монаси се обично не враћају са Свете Горе у средњу школу. Мада новинари пречесто знају да се излете, ипак ни ја нисам баш 100% сигуран да ли је у питању мали монах или полазник Атонаиде. Прошле године сам баш имао жељу да похађам исту. Свраћали смо у скит Светог Андреја Првозваног где се одржава ова летња школа, наравно срели смо и пар срба, јер има свугде по неког по целој Светој Гори, и склопили смо пар пријатељства са грцима послушницима и монасима. А за Атонаиду, ако Бог да...

Подели на овим сајтовима

mihail-pirlea-avva-damaschin-prodromou-2

Баш сам овако замишљао духовника Пантелејмона кад сам читао како је свети Порфирије Кавсокаливит описивао свој долазак на Свету Гору. :)

Надам се да ће и ово дете израсти у светитеља.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Дејан рече

Oke, lepa priča, ali, dete od 12 godina na Atosu, svojom odlukom?

12 godina a doneo ovakvu odluku?

Nista to nije novo, ima u Crkvi takvih primera kol`ko `oces...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

У још млађем узрасту замонашио се преподобни Јов Почајевски. А до пунолетства је већ био схимонах и ено у Почајеву величине нашег Алексинца, никла је једна од 5 великих руских лаври.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...