Jump to content

Zivot i vjera Ibrahima a.s.(Abrahama ili Avram)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 228
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Узми мало па изучавај Библијску археологију па ћеш наћи доказе. Кад би мало мрднуо ван својих предрасуда дебело би се изненадио.

Pa daj mi ti obrazlozenje biblijsko za ovo gore navedeno

Jer ovo su stihovi iz Biblije gdje Bog obojicu priznaje kao sinove

a jos na to stoji sin jedinac

Pa zas Bog ima predrasude prema ljudima iz raznih slojeva?

Објашњено ти је. Сад, што се то теби не свиђа, то је твој проблем.

Подели на овим сајтовима

Узми мало па изучавај Библијску археологију па ћеш наћи доказе. Кад би мало мрднуо ван својих предрасуда дебело би се изненадио.

Pa daj mi ti obrazlozenje biblijsko za ovo gore navedeno

Jer ovo su stihovi iz Biblije gdje Bog obojicu priznaje kao sinove

a jos na to stoji sin jedinac

Pa zas Bog ima predrasude prema ljudima iz raznih slojeva?

Објашњено ти је. Сад, што се то теби не свиђа, то је твој проблем.

????

Gdje je pojasnjeno?Na osnovu kojih dokaza?

Подели на овим сајтовима

Ovo su Citati od vas na ovu temu

Cvele

Ја бих да додам - По наређењу Божјем, Авраам је отерао робињу Агару и сина њеног, и тиме извршио велико историско претсказање и пророштво; да син робиње не може бити наследник са сином слободне, тојест да нехришћани и ванхришћани не могу наследити Божја обеђања, која су одређена и уготовљена за синове Божје, вером у Христа, синове слободе од сваког робовања греху и злу.

Aleksandar

Није у питању кога Бог више воли а кофа мање. Бог таква питања не поставља. Не ради се о томе, већ о свести људо тога доба, о законима тога доба. То што ви причате о примогенитури Исмаила једноставно не пије воду, јер таква правила игре нису била у Аврамово време. Једноствано, историја и археологија вас ДЕМАНТУЈЕ, осим ако се научницима није опет нешто "причинило".

Solomon

Не,ја то нисам рекао,већ си ти то рекао.Моја реченица је сваком иоле писменом човеку јасна.Постоји примогенитура у старозаветном библијском свету и она је једина битна и валидна за човека тог доба у поступку наслеђивања имовине и вођства над племеном.Било је нормално да се не може мерити робовско дете са дететом из законитог брака и да тек оно неће имати никакву наследну корист.Благослов примогенитуре,као и сваки други благослов који је имао суштинске везе са устројством и вођством заједнице је даван најстаријем законитом детету..шта ти није јасно у реченом?

Према томе Исмаил је небитна фигура у свештеној старозаветној историји спасења,осим што је поменут као праотац једног народа који су у историји познати под називом Исмаилићани или Арапи...ништа више.

Ovdje ja ne vidim istorijske ili biblijske dokaze nego vasa razmisljanja.

Ovo sam ja rekao

selkoba

Nije Avram dragovoljno protjerao ismaila nego ga je Sara nagovorila

1 Moj. 21

10 Pa reče Avramu: Oteraj ovu robinju sa sinom njenim, jer sin ove robinje neće biti naslednik s mojim sinom, s Isakom.

1 Moj. 25:6, 1 Moj. 36:6, 1 Moj. 36:7, Jn. 8:35, Gal. 4:29, Gal. 4:30

11 A to Avramu bi vrlo krivo radi sina njegovog.

1 Moj. 17:18

12 Ali Bog reče Avramu: Nemoj da ti je krivo radi deteta i radi robinje tvoje. Šta ti je god kazala Sara, poslušaj; jer će ti se u Isaku seme prozvati.

Rim. 9:7, Jev. 11:18

13 Ali ću i od sina robinjinog učiniti narod, jer je tvoje seme.

Obojica su Sinovi Avarmovi. obojica su sjeme njegovo.Tu Bog ne pravi razliku

Za Boga su svi isti

A Biblija nam govori Bozije Rijeci a ne o tome koga je Avram blagoslovio.A Avram nije nigdje u Bibliji pravio takvu razliku izmedju njih dvojice.

A to Avramu bi vrlo krivo radi sina njegovog.

jer je tvoje seme.

a stih kaze (na svim jezicima)

sina jedinca Isaka - kako kad je i Ismail njegovo sjeme kako Bog kaze

A to nema veze sa obicajima (kad smo kod obicaja dajte dokaze i za te obicaje a ne licno misljenje)

Подели на овим сајтовима

Твој и ваш муслимански проблем је што ви не схватате да се у Библији налазе, поред Божје речи, неодвојиво и свест и култура и схватања и историја људи тога времена. То је она прича о форми и суштини, коју ви не схватате.

Да дочарам: када би Библија којим случајем настајала у Црној Гори данас, а поготову пре 100 и више година, и кда би текст говорио о наследнику између двоје деце, како би то изгледало? Ако су деца различитог пола, морало би се знати којом логиком су Црногорци размишљали, да би се схватило зашто мушко добија све а женско ништа или готово ништа од наследства. Када би сад такву Библију узео један Словенац, рецимо, и када би само из профила своје свести тумачио тај текст, он би рекао да то није тачно записано и да су пред Богом и пред људима сви људи, без обзира на пол, једнаки. Међутим, да би се правилно разумеле ствари, мора се познавати историја Црне Горе, њихова култура, обичаји, закони.

Исто тако, ако узмеш да проучаваш истприју старог Израиља, њихову културу, стање сбести, обичаје, праксу делања, законе, видећеђ да је ово што је Аврам урадио апсолутно у духу те историје. Док, са друге стране, оно што ви тврдите за Исмаила апсолутно нема веза се истом. То је као када би неко тврдио да је пракса у Црној Гори била да жене буду глава куће, а да мужеви нисе кецеље. Дакле, апсурд.

Подели на овим сајтовима

Селкоба, ја ти препоручујем књигу Џона Дрејна, Увод у Стари Завет, ако негде налетиш на њу.

Исто тако, ако узмеш да проучаваш истприју старог Израиља, њихову културу, стање сбести, обичаје, праксу делања, законе, видећеђ да је ово што је Аврам урадио апсолутно у духу те историје. Док, са друге стране, оно што ви тврдите за Исмаила апсолутно нема веза се истом. То је као када би неко тврдио да је пракса у Црној Гори била да жене буду глава куће, а да мужеви нисе кецеље. Дакле, апсурд.

Stari Izrail je zivot poslije Avrama i Isaka...Ako su Jevreji imali ponizavajuci odnos prema robinjama to nije u skladu sa Bogom.Jer Bog ne pravi razlike.Zato se to ne moze uzeti kao nekakav dokaz

Sta kaze Stari Zavet o vremenu Avrama i odnosima djece prema ocevima i obratno?

Rodoslovlje se vodi po ocu bez obzira ko mu je majka

A Bog kaze da su obojica sjeme Avrama

Подели на овим сајтовима

Ја знам да је теби немогуће да ово прихватиш, јер на овом питању ислам као вера стоји или пада, али шта да ти радим. Мислим да смо довољно рекли, барем што се мене тиче.

Подели на овим сајтовима

Ovo i jesu stvari oko kojih se razgovara

Jos jedno pitanje:

Avram(Ibrahim a.s.) je jedan od najboljih vjernika do danas. On je govorio ocu svom i ostalim da ostave vjeru predaka i da vjeruju u jednog Boga i da se tako ponasaju

A kao takav nije nikad pravio razliku izmedju svojih sinova.Obojicu je voliosto se vidi iz prethodnih stihova.

Ja stavih temu Kontradikcije u bibliji jer to i jeste pitanje Ismaila i Isaka.

Zato ja i molim ovdje da se razgovara na nivou Stihova iz Svetih Spisa.Jer ona su osnova svega

Zato i potezem ovo pitanje Ibrahima a.s. jer je veoma bitno

Подели на овим сајтовима

Неразумни човече, опет ти понављам: није питање да ли је Аврам или Бог волео оба своја сина, већ је питање тадашњег људског ЗАКОНА који регулише право првенаштва. Првенац је УВЕК био онај ко је рођен од законите жене а не од робиње. Зато Исмаило није мога бити сматран првенцем (то не значи да га Бог и Аврам нису волели). Ако читаш даље Библију, видећеш да она прати лозу Исакову, а не Исмаилову, када је историја спасења у питању. Исак је родио Јакова а овај 12 синова - 12 родоначелника 12 племена Израиљевих. Одатле су сви: и Мојсије, и Давид, и сви пророци, и Богородица, и Исус по телу.

Дакле, то што ви тврдите за Исмаила, верујући Мухамеду је - НЕИСТИНА (не оспоравајући ваше право да у то верујете). То је неистина коју ће оборити сваки научник, историчар, археолог, свали човек који се бавио старим, источним светом.

Подели на овим сајтовима

Неразумни човече, опет ти понављам: није питање да ли је Аврам или Бог волео оба своја сина, већ је питање тадашњег људског ЗАКОНА који регулише право првенаштва. Првенац је УВЕК био онај ко је рођен од законите жене а не од робиње. Зато Исмаило није мога бити сматран првенцем (то не значи да га Бог и Аврам нису волели). Ако читаш даље Библију, видећеш да она прати лозу Исакову, а не Исмаилову, када је историја спасења у питању. Исак је родио Јакова а овај 12 синова - 12 родоначелника 12 племена Израиљевих. Одатле су сви: и Мојсије, и Давид, и сви пророци, и Богородица, и Исус по телу.

Дакле, то што ви тврдите за Исмаила, верујући Мухамеду је - НЕИСТИНА (не оспоравајући ваше право да у то верујете). То је неистина коју ће оборити сваки научник, историчар, археолог, свали човек који се бавио старим, источним светом.

MI govorimo ne o ljudskim nego o Bozijim zakonima i o tome kako Bog gleda na ljude i kako On ne pravi razliku koje zena a ko robinja-a Biblija je Bozija a ne ljudska

Pa sad ti vidi ovo:

12 knezova ako kazemo da su od Isaka onda od Ismaila stize Poslanik.To je stvar koju su Jevreji zamijenili

Kazem avramu je Ismail bio prvenac (ali prijevod kaze jedinac) mada je to svejedno

Подели на овим сајтовима

MI govorimo ne o ljudskim nego o Bozijim zakonima i o tome kako Bog gleda na ljude i kako On ne pravi razliku koje zena a ko robinja-a Biblija je Bozija a ne ljudska

Pa sad ti vidi ovo:

12 knezova ako kazemo da su od Isaka onda od Ismaila stize Poslanik.To je stvar koju su Jevreji zamijenili

Kazem avramu je Ismail bio prvenac (ali prijevod kaze jedinac) mada je to svejedno

Не, Библија је Богочовечанска реч, не само Божија и не само људска. У Библији је зато нормално наћи одразе историје и схватања тога доба.

Е сад, по којој си логици извео овај следећи закључак (12 knezova ako kazemo da su od Isaka onda od Ismaila stize Poslanik.)  то само ти и твој посланик Мухамед знате. Неозбиљни су ти аргументи Селкоба.

To je stvar koju su Jevreji zamijenili

А да није Мухамед ипак нешто брљао како би себе представио као посланика? Ја бих рекао да јесте и то је баш веома провидно. На сваком суду би, чини ми се, изгубио спор са Исаком и његовим наследницима.

Подели на овим сајтовима

А да није Мухамед ипак нешто брљао како би себе представио као посланика?

Ма јок, где ти је то пало на памет... 0110_hahaha

Да, Мухамед му дође као неки аксиом, неиспитива ствар, истина која је априори истина. Као такав, на основу њега се све суди. У складу са оном Хегеловом: "Ако су чињенице против мене, тешко чињеницама." Хе, све више и више увиђам колико је њихова апологија бушна као бушан сир. 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...