Jump to content

У очекивању Благодатног огња

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kakve bre lazi covece, sta to pricas?!

Ja sam poznajem vise ljudi, sto civila, sto monaha, koji su licno ucestvovali u tom dogadjaju, ocevice, koji su Ognjem kupali svoje lice - sta oces da kazes da su to sve lazovi?!

Prosto neverovatno dokle sve moze da ide ljudska drskost i bezobrazluk!

Ако није истина да се Огањ пали на натприродан начин, како да то назовемо а да не повредимо  нежна осећања хришћанског народа, који је по дефиницији позван да се не уподобљава синовима лажи? И ја уопште не мислим да су људи који сведоче о умивању огњем лажови, јер не видим шта је необично у томе. Григорије22 има добру поенту. Нађи један једини снимак где се јасно види да се огањ задржава у контакту с лицем или још боље косом или брадом дуже од делића секунде. Ниједан једини видео на сајту holyfire.org није убедљив и ни о чему не говори. Извини за аналогију, али сличну сцену можеш видети и у Циркусу Колорадо. Апсолутно је могуће махати и "обичним" пламеном по лицу и не опећи се.

Након што смо видели шта пише у молитви стварно не мислим да има смисла бавити се другом врстом аргументације, али ево ти, кад већ инсистираш: постоји физичко објашњење зашто је тај пламен у прво време заиста хладнији од "обичног". Ватра упаљена у храму препуном људи и с вишком угљен-диоксида не може да не буде хладнија од ватрe упаљене тамо где је доста кисеоника. Горење је увек реакција оксидације - што је више кисеоника, пламен је јачи и његова температура је виша.

Температура пламена може се одредити и одокативно. Слика Бунзенове грејалице:

250px-Bunsen_burner_flame_types_.jpg

Погоди који од ових пламенова има најмању температуру.:-) Први слева, који je идентичан овом:

micahwalter.jpg

Осим тога, температура пламена је увек највећа на врху и на крајевима. Постоји Фарадејев експеримент са шибицом: кад је провукао шибицу кроз средину пламена, није се упалила, а кад ју је провукао кроз врх пламена, упалила се. Зато је могуће умивати се огњем без било каквих последица. А како народ крене из храма, тако се и храм испуни свежим ваздухом и огањ почиње да гори јаче.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно је могуће махати и "обичним" пламеном по лицу и не опећи се.

Ајде, Мила, запали 33 свеће у пакету, принеси коси на 2,3 секунде и пошаљи нам снимак.

Ја се не бих усудио то да урадим.

Подели на овим сајтовима

dobro ,sta mislis neko prvi put se zadesi i postupi po pricanju da nije vatra  a bude vatra , tako u kosu il polover sam strikani priblizi svijecu tu il  kako se kaze ,ako je vatra stvarno  obicna taj neko bi izgorio  u neznanju,nemoguce da svima tamo kazu kad ulaze kako da postupaju da se neizgore,al jedno isto ostaje ,ako  ili dali se desavalo da se zapali necije odijelo kosa u toj masi 

Подели на овим сајтовима

dobro ,sta mislis neko prvi put se zadesi i postupi po pricanju da nije vatra  a bude vatra , tako u kosu il polover sam strikani priblizi svijecu tu il  kako se kaze ,ako je vatra stvarno   obicna taj neko bi izgorio  u neznanju,nemoguce da svima tamo kazu kad ulaze kako da postupaju da se neizgore,al jedno isto ostaje ,ako  ili dali se desavalo da se zapali necije odijelo kosa u toj masi 

Никада се тако нешто није десило. Да јесте, брујало би на све стране. А и када су се већ потрудили да дођу сигурно је да су се информисали о најосновнијим стварима.

Подели на овим сајтовима

Ајде, Мила, запали 33 свеће у пакету, принеси коси на 2,3 секунде и пошаљи нам снимак.

Ја сам говорила о умивању лица, а не косе, јер нема доказа да косу и браду без последица умивају ни ходочасници. И не само да га не приносе коси, него га не приносе ни кожи - само се "умивају", машу пламеном лево-десно, не држе га на једном месту. A да би се демонстрирало да огањ не пече довољно је да неко задржи руку над њим само 5 секунди. Да ли ти знаш и за један такав случај? Ово је анализирао један руски скептик и с обичном ватром поновио сцене с видео записа: http://krtdiv.narod.ru/book1/kr/kr8.6.1.1.htm.

И није тачно да се никада није десило да се неком упали брада или коса. Ово пишу на форумима, http://www.cirota.ru/forum/view.php?subj=41765&fullview=1&order=:

Јеромонах Флавијан (Матвејев), свештеник и професор Литургике на Универзитету у Јекатеринбургу:

"Нажалост, пече. Године 2004. мој познаник је буквално пет минута после добијања благодатног огња (чак нисмо изашли из храма) покушао да се умије огњем. Имао је малу браду, али је она приметно почела да гори. Морао сам да му викнем да је угаси. Имао сам у рукама видеокамеру, па је тај жалосни случај остао документарно зебележен (...)"

Игор Соловјов, православни хришћанин:

"Не знам колико је времена прошло откако је сишао Благодатни огањ, али када је дошао до мене и кад сам пробао да ли пече или не, опрљио сам себи длаке на рукама и осетио печење (...) Утисак је да је печење било обично. Из наше групе неки људи су били доста близу Горба Господњег, али нико од њих није рекао да огањ не пече".

Подели на овим сајтовима

Ја сам говорила о умивању лица, а не косе

Али си поставила фотографију где госпођа умива косу.

И што бих ја веровао једном јеромонаху и једном лаику пре него епископу.

Подели на овим сајтовима

Али си поставила фотографију где госпођа умива косу.

Да, јер је умивање лица мањи проблем. Ако се умива коса без проблема, шта онда рећи за кожу?

И што бих ја веровао једном јеромонаху и једном лаику пре него епископу.

И ја исто више верујем Митрополиту Патраском, Чувару Престола Јерусалимске Патријаршије, који лепо каже да чуда нема. А и да не каже, имам текст молитве па моја вера не мора да зависи од људи било ког ранга.

Подели на овим сајтовима

5. Неки православни сведоци, који тврде да Благодатни Огањ пече и пали као и обичан.

Из таквих се наводе, например, речи јеромонаха Флавијана (Метвејева) написане на једном интернет форму: "На жалост, опаљује. 2004. године мој познаник је буквално пет минута после добијања Благодатног Огња (чак ни из храма нисмо изашли) покушао је да се "умије Огњем". Брада, да је опишем као малу, одмах је почела да гори. Морали смо да му довикнемо како би је угасио. У рукама сам имао камеру тако да је тај жалосни случај остао забележен документарно... Сам сам следио пример других: ставио сам руку изнад Огња. Огањ као огањ: пече!"

У таквом облику су то цитирали атеисти. Са три тачке je означен пропуст у цитату. Интересантно је, шта се иза њих скрива. Ево шта. "Сложили смо се у мишљењу да је вере мало. Међутим чудно је да на хиљаде људи очекује чуда од те појаве која се понавља сваке године. Само по себи је чудо, што огањ силази са небеса. Хвала Богу за то!"

Као што видимо, тај сведок, чије речи наводе људи, који никада нису били у Јерусалиму, тобож као оповргавање истинитости чуда, саму чињеницу чудесног силаска Огња уопште не одриче, штавише, наводи објашњење зашто он и његов познаник нису осетили чудесна својства Огња. Објашњење које има потпуно право на постојање, а које не оповргава сведочења хиљада људи, која су потврђена и документарно, који су, напротив, осећали да Благодатни Огањ у првим минутама не опаљује.

На овом истом интернету могу се наћи, например, и оваква сведочења.

"Сама сам била сведок тог чуда. Ни најмање не сумњам да се ради о чуду. Они блескови који су осветљавали цео храм Гроба Господњег, налик на блесак фотоапарата, само тако снажних, које човек још није створио. И муње сам сама видела. И огањ, заиста, не опаљује. Зар није чудо, да за толико векова ни једном међу огромном масом (сви стоје толико близу, да је тешко руку подигнути) није било пожара? Ви себи не можете представити, колико има људи око Огња - и ни једног несрећног случаја. Живела сам у Јерусалиму довољно дуго, тамо нико не сумња да је то чудо."

"Моји лични утисци о Благодатном Огњу, чији сам силазак имала среће да три пута посматрам.

1. Пред силаском Огња у целом храму силазе проблесци. Видео сам их чак на оним местима где није било ходочасника са фотоапаратима. (део Обретења Крста Господњега).

2. Огањ је, по вери, сишао мати Марији, која се тада подвизавала у манастиру Крста. Довољно је познавати ту некористољубиву подвижницу, која је обновила не један манастир у Светој Земљи, да је никада не би сумњичили за лаж или обману.

3. Огањ у почетку заиста не опаљује и не пали браде - лично сам то видео и осетио.

"Час тамо, час овде почеле су да се пале свеће код многих директно у рукама. Они их чак нису ни подизали изнад главе. Ето, тај Благодатни Огањ су почели сви један другом да предају... Над главом букти тај Огањ Благодатни, и из њега се разлећу на различите стране запаљене искре и пале свеће код хришћана. То сам својим очима видео... Благодатни Огањ има посебну особину - у првим минутама он не опаљује. Узео сам тај сноп свећа, додирнуо чело, усне, образе у облику крста - никаквог печења није било. Затим већ тај огањ почиње да гори, као буктиња, цео сноп пршти искрама и светлошћу, а у првим минутама он не опаљује."

Они који желе могу наћи и више сведочанстава чуда - од стране наших савременика.

Али наравно, није за чуђење, што у одређеним условима Благодатни Огањ може некога и опећи. То ни на који начин не сведочи о његовој нечудесности. Тако, например, огањ који је по речи пророка Илије пао на нечастиве војнике који су били послани за њим, био је и чудесан по свом силаску, а по свом дејству је веома опаљивао.

Подели на овим сајтовима

Благодатни Огањ,

Свакако да није превара, јер та превара траје више од хиљаду година, а мислим да би се за тих хиљаду година нашао бар један епископ који би изнео древну лаж на видело---- Са друге стране, такозвани благодатни огањ се палио и појединим Светогорским монасима, данас већ Светитељима, не на Велику Суботу, већ кад су они усхтели да се искушају. Поклапали би неком посудом угашено кандило и молили би се да се упали а затим би подизали посуду. Свакако се ово није односило на искушавање њихове вере и ради уверења, али драматизација времена молитве погађа.....

Са друге стране, Благодатни Огањ не треба да представља оно што често представља, истинитост вере, доказ вере, чудо које обраћа, јер у том случају губи се љубав ако због Огња треба безбожни да се обрате Богу... Сетимо се Христових речи упућених Томи "Зато што си видео поверовао си, блажени су који не видеше а повероваше..." Са друге стране, ако би то био аксиом истинитости православља, а не Христос Син Божији, а не жртва Његова и Воскресеније, не би ваљало. А може бити и да Јерусалима нестане, и Огња да нестане, опет би остао Христос Син Бога Живога....тако да Огањ ни у ком случају не треба да нам представља доказ исправности вере, већ ми у Духу Светом слободно верујући треба да се приклонимо окриљу Цркве Господње....

Такође Огањ не треба да буде ни доказ исправности календара, јер шта да се не упали једне Године, а да се други зажари другог датума, поколебали се у исправност другог и у нашу сопствену исправност....

Огњем се не треба бусати и хвалити, већ га смерно и достојно дочекивати и омивати се у љубави Господњој докле не дође.....а Христос је Огањ у свакој нашој Цркви, на свакој нашој Литургији, а онај Јерусалимски део је наше Цркве као што смо и ми њен део....

Амин! Амин! Амин!

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Зар није довољан текст молитве да се види да се пламен не пали ни на какав натприродан начин, већ се само запали свећа на конвенционалан начин благослови обичан пламен који већ гори, и то је то. Тај пламен нормално пече, исто тако и у свету водицу можете сипати отров и биће отровна, баш као што ће благословени пламен пећи... Ми, Богу хвала живимо, у стварности, а не у неком магијском свету.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

dobro ,sta mislis neko prvi put se zadesi i postupi po pricanju da nije vatra  a bude vatra , tako u kosu il polover sam strikani priblizi svijecu tu il  kako se kaze ,ako je vatra stvarno   obicna taj neko bi izgorio  u neznanju,nemoguce da svima tamo kazu kad ulaze kako da postupaju da se neizgore,al jedno isto ostaje ,ako  ili dali se desavalo da se zapali necije odijelo kosa u toj masi 

Никада се тако нешто није десило. Да јесте, брујало би на све стране. А и када су се већ потрудили да дођу сигурно је да су се информисали о најосновнијим стварима.

tako nesto ako se tvrdi da nije vatra ,kome bi palo napamet da je to  najosnovnija stvar  ,neznam kako bi bilo ko dosao na tu ideju onda 
Подели на овим сајтовима

http://fr-ghevond.livejournal.com/43736.html

Факсимил странице из часописа Сион бр. 3 из 1874. године (на јерменском, ал' шта да се ради), где је описано како је грчки патријарх себи за време церемоније Огња запалио браду, али су је брзо угасили.

Подели на овим сајтовима

Значи наши црквени поглавари нас лажу и обмањују, то је недопустиво, зар да нас воде лажови. Мислим да је време да се оснује нова,истинита црква, у Христовом духу, која ће заиста ићи Његовим путем. Али како је назвати, или што је још важније, кога за поглавара ?  :drugarstvo:

Мислим да бих поглавар могао да будем и ја...Што да не ? А за име, ...најбоље нешто звучно, везано за апокалипсу, смислићу већ .  not_i

Подели на овим сајтовима

@mila

A да би се демонстрирало да огањ не пече довољно је да неко задржи руку над њим само 5 секунди. Да ли ти знаш и за један такав случај?

Naravno da znam, ali tebi to svakako ne vredi pricati...

Апсолутно је могуће махати и "обичним" пламеном по лицу и не опећи се.

:drugarstvo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...