Jump to content

У очекивању Благодатног огња

Оцени ову тему

Препоручена порука

А овако у тексту од пре недељу дана о Благодатном Огњу говори начелник духовне мисије Руске Православне Цркве, архимандрит Исидор:

http://www.rusdm.ru/pictures/Beseda%20arh%20Isidora%20o%20Blagodatnom%20Ogne_.pdf

"Године 2001. Чувар патријаршијског Престола Јерусалимске Цркве митрополит Петарски Корнилије у интервјуу у емисији “GКРIZES ZONES” на грчком каналу «MEGA» подсетио је да је 'свако створење Божје добро, јер се освећује речју Божјом и молитвом' (1Тим. 4, 4-5). Према његовим речима, у случају Благодатног Огња или, како га зову на грчком - Свете Светлости, 'ради се о природној светлости, али молитве које читају Патријарх или други архијереј који га замењује освећују ту природну светлост и због тога он има благодат Свете Светлости. То је природна светлост коју пале из Неугасивог Кандила које се чува у ризници храма Васкрсења. Али молитве имају моћ да освећују природну светлост и он постаје натрпиродна светлост. Чудо је у епиклези, у молитви архијереја; њом се освећује та светлост'.

Како сад схватити ове речи? Поготово кад дођу са тако високог места. Пре три године је и ђакон Курајев изазвао пометњу кад је пренео речи патр. Теофила у вези с Благодатним Огњем, које је чуо лично из патријархових уста - http://kuraev.ru/smf/index.php?topic=142404.msg1523535#msg1523535:

"Једнако искрен био је и његов одговор у вези с питањем о благодатном огњу: 'То је церемонија која представља representation, као и све друге церемоније Страсне седмице. Као што је некад пасхална вест засијала од гроба и осветлила читав свет, тако и ми сада у тој церемонији савршавамо репрезентацију тога како се вест о васкрсењу од кувуклије раширила по свету'. Ни речи 'чудо', ни речи 'силазак', ни речи 'благодатни огањ' у његовом одговору није било".

Може ли неко да каже нешто мало више о овоме?

Подели на овим сајтовима

Ako je Blagodatni Oganja fake, to stvarno nije korekno od Jerusalimske Patrijaršije...mislim, bzv je praviti onoliki spektakl- crkva se zapečati, patrijarh ulazi bez komplet odeždi, molitva da Oganj siđe i td, i td.

Mene lično ne pogađa ako je riječ o fake stvari, jer- niti sam povjerovao u Hrista na osnovu Bl. Ognja, niti sam ga ikad uzimao ''zdravo za gotovo.''  Iskren da budem, ne sviđaju mi se čuda ili ''čuda'' koja se događaju 'iza zatvorenih vrata.'  Kad je Hristos činio čuda- nije se krio, naprotiv! Tako i Apostoli, tako i Svetitelji Crkve.

Sve u svemu, ostavljam mogućnost da je istina i da nije, ima argumenata i za i protiv, raznih svjedočanstava- ali neću da Praznik Vaskrsenja Hristovog, Pobjede nad smrću, Praznik Novog i vječnog života provedem mozgajući o nekakvoj vatri.  algabacaju Šta će mi, uostalom, oganj- pa makar ne pek'o  ni 10 dana, kad imam Živog i Stvarnog Gospoda Isusa Hrista, u Svetoj Liturgiji.

Hristos vaskrse :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Od 7:40 počinje glavno ...

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Iskren da budem, ne sviđaju mi se čuda ili ''čuda'' koja se događaju 'iza zatvorenih vrata.' 

Ни мени. А још мање ми се свиђају заказана чуда. Као да је Свети Дух дужан да сиђе сваке године равно у 14.00, таман кад почиње директан ТВ пренос.

Подели на овим сајтовима

"Узгред, ако већ обраћамо пажњу на то што говоре јерусалимски патријарси о Благодатном Огњу, зашто се не би присетили речи претходног патријарха - Иринеја I: "Ништарије су они који не верују у Благодатни Огањ!"

Е, па ако тако каже свргнути јерусалимски патријарх...

Подели на овим сајтовима

"Узгред, ако већ обраћамо пажњу на то што говоре јерусалимски патријарси о Благодатном Огњу, зашто се не би присетили речи претходног патријарха - Иринеја I: "Ништарије су они који не верују у Благодатни Огањ!"

Е, па ако тако каже свргнути јерусалимски патријарх...

Имате ли извор ка овој изјави? Чисто ме занима...

Подели на овим сајтовима

За оне који читају руски, историја и опис јерусалимског чина Свете Светлости:

http://www.rusdm.ru/pictures/O%20Blagodatnom%20Ogne%20in%20Ekaterini_.pdf

"Процесија с Предстојатељем Јерусалимске Цркве на челу улази у храм Васкрсења и улази у олтар Католикона. Ту се Патријарх и клирици који га прате облаче у бело. Истовремено се одвија још једна радња коју помиње архимандрит Калист Милиара (аутор још једног рада о историји овог чина): из просторије крај Камена Поназања, која припада Јерусалимској Патријаршији, у Кувуклију се свечано преноси «кандило које се користи у овом свештеном чину»: носи га скевофилакс (најстарији свештенослужитељ) храма Васкрсења, у пратњи драгомана и једног архијереја. Драгоман скида печат с врата Кувуклије и скевофилакс, ушавши унутра, ставља лампаду на мермерну плочу Гроба Господњег. После његовог изласка из Кувуклије њена врата се опет запечаћују".

Тамо је и комплетан текст молитве коју Патријарх чита уочи изношења Огња, а ово је најзанимљивији део:

"...Ми савршавамо светојављање (објаву светлости), изображавајући (иконишући) Твоје милостиво према нама богојављање. Јер се у спасоносну и светозарну ноћ све испунило светлошћу: и небо, и земља и преисподња – натприродном тајном Твога силаска у ада и Твога тридневног васкрсења из гроба. И зато, побожно узимајући ову светлост, која непрестано гори на овом светоносном Твом гробу, ми је предајемо онима који верују у Тебе, истинску светлост, и молимо Те итд."

Мада је вероватно боље да се не смућујемо овом темом у Пасхалној ноћи. Што год да је у питању, Христос Васкрсе.

Подели на овим сајтовима

Имате ли извор ка овој изјави? Чисто ме занима...

http://www.pravoslavie.ru/put/080426153810.htm

"Кстати, если уж обращать внимание на то, что говорят Иерусалимские патриархи о Благодатном огне, то почему бы не вспомнить слова предыдущего патриарха – Иринея I: «Червяки и мусор те, кто не верит в Благодатный огонь!»

Дакле, не "ништарије", него "црви и ђубрад".

Подели на овим сајтовима

В ЗАЩИТУ БЛАГОДАТНОГО ОГНЯ - је наслов текста. Да ли је ово тема о бившем јерусалимском патријарху или феномену благодатног огња?

Узгред, текст и јесте управо намењен неверујућим.

Накануне нынешней Пасхи другие антиправославные силы с различных раскольничих сайтов снова подняли все тот же ворох «компромата», воспользовавшись как поводом весьма специфической и произвольной интерпретацией слов Иерусалимского патриарха Феофила, сказанных на недавней встрече его с журналистами из России.

В заключении не лишне будет привести слова еще одного непосредственного свидетеля чуда, нашего современника, епископа Благовещенского Гавриила.

– Вы видели, как сходит пасхальный огонь?

– Да, я видел два раза. Тогда еще был жив архиепископ Антоний (Завгородний). И когда в Великую субботу патриарх вышел с Благодатным огнем, мы не стали от него зажигать, а быстро, вместе с владыкой Антонием, нырнули в кувуклию Гроба Господня. Один грек забежал, владыка и я. И мы увидели в Гробе Господнем синего, небесного цвета огонь, мы брали его руками и умывались им. Какие-то доли секунды он не жег, но потом уже приобретал силу, и мы зажигали свечи.

– Огонь прямо на этом камне горит?

– На камне. И все лампады горят. И весь камень покрыт огнем… Это надо видеть! Я тоже, если бы не видел, сомневался. Но я увидел сам: горит огонь, и мы умываемся. Сплошной камень, мрамор – и весь покрыт огнем. Ни копоти нет, ничего… Просто горит огонь – и всё

Како волите да извлачите из контекста, свака част.

Подели на овим сајтовима

Не разумем. Ко извлачи из контекста? Тема је благодатни огањ, али ако се сам аутор позива на ауторитет расколничког патријарха, која је то порука православним људима на овом сајту?

И шта значи ово болдовано? Је ли Курајев расколник? Је ли икада за последње три године оповргао сопствене речи? Је ли Locum Tenens Јерусалимске Патријаршије расколник? Је ли расколник начелник духовне мисије Руске Православне Цркве у Јерусалиму?

Подели на овим сајтовима

У овоме догађају ја видим љубав Божију и милост према нама, а тако и славу Божију, која нам говори да је Господ Исус Христос, Бог живи.

Да ли је то некако изведено у тајности, ја кажемд а није. Сви присутни виде блескове беле светлости и осете неопаљиви пламен Благодатног Огња. Једном су раније неки потплатили чуваре улаза у храм (иначе муслимане) да не допусте да православном Патријарху да уђе у храм. Тако је онда он напољу молитвено призвао силазак Благодатног Огња, а том приликом је један стуб од улаза пукао од врха до дна.

stub.jpg

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Не разумем. Ко извлачи из контекста? Тема је благодатни огањ, али ако се сам аутор позива на ауторитет расколничког патријарха, која је то порука православним људима на овом сајту?

И шта значи ово болдовано? Је ли Курајев расколник? Је ли икада за последње три године оповргао сопствене речи? Је ли Locum Tenens Јерусалимске Патријаршије расколник? Је ли расколник начелник духовне мисије Руске Православне Цркве у Јерусалиму?

Ко има уши, чуће. Написах, ко жели да разуме, разумеће. Христос Воскресе!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...