Дијана. Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 hours ago, АлександраВ рече Не мислим да ми овде на форуму причајући и о другим темама грешимо ако се успротивимо неким појавама и да на тај начин губимо некакав мир, али стичем утисак да смо најгласнији према себи самима, чак и неоправдано, и да ту најжешће шибамо уз невероватну генерализацију - ех тај глупи, сујеверни, полуверни народ, нема појма, пљуц, и ево нека мањина вештих православаца са компјутером ће то да процени, ни мање ни више него на једном форуму. А с друге стране, буди благ и пажљив према свему ономе што није "православно" да их не поплашиш и да не побегну, да виде како ми ето све штујемо, па онда још мало пљуц по народу да то и докажемо. Poenta. Samo bih dopunila - da pljucnemo i po pravoslavnim piscima koji, kako vidimo, ne govore nista drugacije od vladike Nikolaja, pa katolickih teologa, pa socioloskih/antropoloskih/etnoloskih studija, i izvedemo zakljucak da oni time gade pravoslavlje. 'Dodvoravanje sekularnom svetu', sjajno formulisano. I opet bih dopunila, ne samo sekularnom vec dehristijanizovanom, ateistickom i antiteistickom. Meni nisu jasna logicka nadmudrivanja da to nije nista drugacije od nasih paganskih maskara i jedenja po groblju. Da, i? Pa ljudi i nase maskare su jednako glupe i treba uciti narod protiv toga. Jedenje na groblju sto rekose ima prakticnu svrhu, i bilo je cak i milostinja, a danas se moze polako napustati i iskorjenjivati. To sto je to prevazidjeno i glupo ne cini haloven ista manje zastrasujucim i odvratnim. Pa onda, ne smijemo reci ateistima da pravoslavlje nije hipi komuna i da Hristos ne prasta bez preumljenja i pokajanja, jer nece htjeti da pridju... samo nek oni pridju crkvi, pa kad steknu nesto vjere, nek se priceste kad otposte (jedu dijetalno) 7 dana, pa kad udju u stos i obred i prihvate nacin zivota, nek se sto cesce pricescuju, jednako magijski. Nista formalno obredno ritualno ni vanjsko nas nece spasti, ni takvo obezvredjivanje svetinje naravno. Dalji je problem sto sami svestenici podgrijavaju taj magijski mentalitet u narodu, umjesto da govore protiv njega. Vec sam objasnjavala kako osvestavaju vodicom dvoriste, savjetuje zeni da pali svijecu za neprijatelje na tavanu svoje kuce...Kadjenje se shvata magijski, i sl. I koja je svrha paljenja svijeca, osim prihoda crkvi, kad je jedino sto je potrebno molitva.... Pa problem sto nemamo tu zajednicu, hriscansku zajednicu, sto prvo ne izgradjujemo sebe, pa onda tu zajednicu ljubavi, pa zato imamo potrebu da sebi i drugima dokazemo da to nije tako strasno biti hriscanin. Zasto li on rece da je uzak put i da ce malo biti tih koji njime idu?... АлександраВ and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 19 minutes ago, Иван ♪♫ рече Pogrešno! Izvolte sad bundevu nataći si Uhvatili ste se za nebitnu stvar- tematiku. a ona je najmanje vazna u celoj prici. Ono sto je vazno su ljudi, koju su tog dana veseli i srecni i sto je najvaznije od svega- kreativni. Nakon dana i dana dosadnih i repetitivnih poslova ti napokon imas priliku da se bavis kreativnim stvarima, da sijes, da seces, da rezbaris, da pravis, da sklapas, da smiljas... sav si posvecen tome da te i boli uvo dal je tematika noc vestica ili holandske vetrenjace. Vidis, od kad su ljudi stvorili prvog boga pa kod svih bogova nakon toga postoji jedna nepobitna cinjenica da su ljudi tim bogovima kao najvecu vrednost dali - kreativnost. To ti govori sta su oduvek ljudi najvise vrednovali kod sebe, jer je to glavna osobina svih bogova- mogucnost kreacije. i To ne bilo kakve nego savrsene! Zivot, postojanje... Ej, dok mi mazemo drvcima po zidovima pecine ili vajamo plastiku u neku postmodernu brljotinu, bogovi ultimativno stvaraju... a odakle potreba za stvaranjem ako ne iz ciste kreativnosti? Zato ako smo pametni, trebalo bi da ovakve stvari svi slavimo i da se trudimo da ih bude sto vise... zao mi je ali alternativa koju crkva nudi za mene je apsolutno neprihvaljtiva... postovi,, smirenja, blabla truc. Bog nije postio nego je uzeo i stvorio MF postojanje... Tako da ako stvarno zelite da budete sto blizi bogu, ne treba se zatvarati u kelije i ziveti trijes godina na kori hleba i vodi misleci da si napravio ne znam kakav podvig, nego izaci na ulicu i imitirati tvorca i kreaciji... stvarajte, stvarajte, stvarajte i bicete sreci zajedno sa svojim bogom... a i ja sa vama Da sam ja vernik, za mene bi umetnici bili svetitelji, a ne ljudi koji se lise svih senzornih percepcija pa onda slave sto nisu pali u iskusenja, a mi im u cast dodeljujemo tako visoke titule... pa tebra, ako zivis u manastiru na vrhu planine, normalno da ti je lako da ne padas u iskusenja... Dodji mejdu ljude koji stvaraju i pridruzi im se svojim stvaranjem... onda cemo svi da budemo svetitelji пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Кренуло пренемагање... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 9 minutes ago, Нифада рече Neki ljudi iz zabave npr.koriste problem uopšte sa tim,moj stav je da forsiranje estetike ružnog kao vida zabave nije nešto što mi je lepo.Poznato je i da su najveći hrišćanski praznici u Americi komercijalizovani do te mere da se sav praznik sveo na taj smisao,no nemam problem ni sa tim,ali postoje bolje varijante praznika i praznovanja,pa i zabave od Halloween-a,to je suština onog što htedoh reći,no ti vidiš ono što možeš,naravno Odakle ti ta ideja da sebe proglasis za merilo ruznog? Mislisda su stvari koje su tebi licno ruzne automatski ruzne svima ostalima? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Zao mi je sto ne radi pretraga pa ne mogu da nadjem jedan jako zaniljiv post o pravoslvanoj crkvi koja neguje kulturu smrti i cuva ogroman broj kostiju i lobanja... Bas me zanima sta bi ste rekli o toj crkvi пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, cloudking рече Uhvatili ste se za nebitnu stvar- tematiku. a ona je najmanje vazna u celoj prici. Ono sto je vazno su ljudi, koju su tog dana veseli i srecni i sto je najvaznije od svega- kreativni. Nakon dana i dana dosadnih i repetitivnih poslova ti napokon imas priliku da se bavis kreativnim stvarima, da sijes, da seces, da rezbaris, da pravis, da sklapas, da smiljas... sav si posvecen tome da te i boli uvo dal je tematika noc vestica ili holandske vetrenjace. Vidis, od kad su ljudi stvorili prvog boga pa kod svih bogova nakon toga postoji jedna nepobitna cinjenica da su ljudi tim bogovima kao najvecu vrednost dali - kreativnost. To ti govori sta su oduvek ljudi najvise vrednovali kod sebe, jer je to glavna osobina svih bogova- mogucnost kreacije. i To ne bilo kakve nego savrsene! Zivot, postojanje... Ej, dok mi mazemo drvcima po zidovima pecine ili vajamo plastiku u neku postmodernu brljotinu, bogovi ultimativno stvaraju... a odakle potreba za stvaranjem ako ne iz ciste kreativnosti? Zato ako smo pametni, trebalo bi da ovakve stvari svi slavimo i da se trudimo da ih bude sto vise... zao mi je ali alternativa koju crkva nudi za mene je apsolutno neprihvaljtiva... postovi,, smirenja, blabla truc. Bog nije postio nego je uzeo i stvorio MF postojanje... Tako da ako stvarno zelite da budete sto blizi bogu, ne treba se zatvarati u kelije i ziveti trijes godina na kori hleba i vodi misleci da si napravio ne znam kakav podvig, nego izaci na ulicu i imitirati tvorca i kreaciji... stvarajte, stvarajte, stvarajte i bicete sreci zajedno sa svojim bogom... a i ja sa vama Da sam ja vernik, za mene bi umetnici bili svetitelji, a ne ljudi koji se lise svih senzornih percepcija pa onda slave sto nisu pali u iskusenja, a mi im u cast dodeljujemo tako visoke titule... pa tebra, ako zivis u manastiru na vrhu planine, normalno da ti je lako da ne padas u iskusenja... Dodji mejdu ljude koji stvaraju i pridruzi im se svojim stvaranjem... onda cemo svi da budemo svetitelji Ne verujem da na ovom forumu ima veći broj onih koji obitavaju u keliji,neki imaju uvek asocijaciju kada se pomene hrišćanin da je to monah,ovde su ljudi koji žive u svetu,idu na posao,studiraju,odu sa prijateljima na piće ili kafu,idu u pozorište,na koncerte,i eto uz sve to nedeljom idu na Liturgiju,i veruju u Boga,ili bolje rečeno Bogu I eto,nalaze bolje varijante za prazovanje od Halloween-a. АлександраВ, Sanja Т. and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 3 minutes ago, cloudking рече Zao mi je sto ne radi pretraga pa ne mogu da nadjem jedan jako zaniljiv post o pravoslvanoj crkvi koja neguje kulturu smrti i cuva ogroman broj kostiju i lobanja... Bas me zanima sta bi ste rekli o toj crkvi To sa lobanjama postoji na Svetoj Gori al ne postoji nikakav kult smrti,da si rekao kult mučeništva Hrista radi pa i aj mož da prođe.Inače imaš freske demona recimo u nekim Ruskim Crkvama gde se prikazuje đavo i demoni kako proždiru i muče grešnike tako da ti je daleko bolji materijal za ovu tematiku. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 8 minutes ago, Нифада рече I eto,nalaze bolje varijante za prazovanje od Halloween-a. Koje varijante? Ne mislis valjda na kafenisanje i liturgiju? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, Kratos рече To sa lobanjama postoji na Svetoj Gori al ne postoji nikakav kult smrti,da si rekao kult mučeništva Hrista radi pa i aj mož da prođe.Inače imaš freske demona recimo u nekim Ruskim Crkvama gde se prikazuje đavo i demoni kako proždiru i muče grešnike tako da ti je daleko bolji materijal za ovu tematiku. Ima jedna dobra reportaža o Sv.Gori,radio je jedan američki novinar sa TV CBS,i ima scena kada mu jedan monah pokazuje tu prostoriju sa lobanjama,i sećam se kako sa smeškom na licu kaže u šali za te lobanje-to su moji budući cimeri.Ali taj čovek ima duboko iskustvo onih reči Sv.Jovana Zlatoustog koje se čitaju na Pashalnoj Liturgiji:Ade,gde ti je žalac,smrti gde ti je pobeda.No,treba stići do toga,do te perspektive. АлександраВ and Кратос је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 1 minute ago, Нифада рече Ima jedna dobra reportaža o Sv.Gori,radio je jedan američki novinar sa TV CBS,i ima scena kada mu jedan monah pokazuje tu prostoriju sa lobanjama,i sećam se kako sa smeškom na licu kaže u šali za te lobanje-to su moji budući cimeri.Ali taj čovek ima duboko iskustvo onih reči Sv.Jovana Zlatoustog koje se čitaju na Pashalnoj Liturgiji:Ade,gde ti je žalac,smrti gde ti je pobeda.No,treba stići do toga,do te perspektive. Mda... to je taj crni humor koji je daleko bogougodniji od helovina пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 1 minute ago, cloudking рече Koje varijante? Ne mislis valjda na kafenisanje i liturgiju? Liturgisanje,pa kafenisanje,uvek dobitna kombinacija Ko ne proba,ne zna šta propušta Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Управо сада, Нифада рече Ima jedna dobra reportaža o Sv.Gori,radio je jedan američki novinar sa TV CBS,i ima scena kada mu jedan monah pokazuje tu prostoriju sa lobanjama,i sećam se kako sa smeškom na licu kaže u šali za te lobanje-to su moji budući cimeri.Ali taj čovek ima duboko iskustvo onih reči Sv.Jovana Zlatoustog koje se čitaju na Pashalnoj Liturgiji:Ade,gde ti je žalac,smrti gde ti je pobeda.No,treba stići do toga,do te perspektive. 60 minuta.Gledao sam to.Treba vera koja menja tu perspektivu. Нифада and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 56 minutes ago, Иван ♪♫ рече Hajde onda ovako da probamo: zamisli sad nekoga koga se plašiš, nekoga ko te je vređao ili udarao bez trunke sažaljenja, ko te je maltretirao, možda te čak i mrzi. Da li bi se maskirao u tu osobu? Ili bi ti bilo gadno i ponižavajuće? Tako i ovde, zašto bi se ljudi maskirali u nakaze kad svi mrzimo nakaznost, bolest i smrt? Кога су зомбији и вампири злостављали? Они су безазлена фантазија поникла из фантазијских књига и филмова чија је главна сврха забава. Нема ту никакве болести ни понижавања. Само забаве. Нема чак ни страха од смрти јер нико не вјерује више у вампире и вукодлаке. Ево урпаво ово пишем док нападам легло вампира у игрици и признајем да би ми било много кул имати одјећу коју они носе у њој, јер је занимљиво. З А Б А В А Али схватам ја да није проблем у томе што се неки људи можда понижавају у томе. Схватам да није то, него што је све на површини флертовање са злим силама у које многи вјерници и вјерују. Макар се задржите на томе и не рационализујте тај разлог свакаквим аргументима. Не свиђа вам се јер вјерујете да такве силе постоје и не волите да видите да се неко забавља са нечим што неки од вас сматрате смртно озбиљним. Наравно, има и она друга страна која само не воли нешто што је страно и непознато. И није мени лично проблем ништа од тога. Све је то нормално, разумљиво и људски, али оно што ми итекако смета јесте да су неки од вјерника који се уједно сматрају родољубима спремни да унизе и одбаце нешто што је дио и наше традиције, јер ето... вјештице и демони и маске ( јако, јако, али јако површан разлог )... Али не боде ми очи највише то, него чињеница да многи од таквих чак штавише нису ни упознати са таквим нашим обичајима. А сад ме извините, морам убити вампир-лорда Харкона и додати његову катану својој колекцији оружја. Good night, and good fright Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 40 minutes ago, cloudking рече Mnogo bzvz dizete galamu oko nebitne stvari. Sta je to toliko strasno, odnosno, sta ce to da se desi zbog toga sto se ljudi maskiraju u demone? Aj da ostavimo po strani razlog ZASTO oni to rade... eto rade i sta ces mu... ali sta je sad tu tolki problem? U kom smislu to ugrozava ivana, nifadu, kratosa i ekipu? Излуђујеш ме твојим саркастично циничним и надавсе ступидним примедбама... Шта је страшно, шта је проблем,дал неко не може да спава због вештица,па јел ово тема о хеловину,ваљда о томе и причамо??!! И шта сад,да нема хеловина,не би било креативности и забаве... Ако будем зидао икад цркву,правићу је од атеистичких лобања... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 13 minutes ago, Нифада рече Liturgisanje,pa kafenisanje,uvek dobitna kombinacija Ko ne proba,ne zna šta propušta Najbolje je tihovanje i duboka koncentracija, tako svetitelji kažu, prije liturgije pripremiti sebe i posle. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука