АлександраВ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, Јелена011 рече Izvini Aleksandra, zao mi je sto si tako zustro dozivela moje pisanje. Kao sto rekoh, svako ima pravo na svoje misljenje, veru, sta god. Psi laju karavani prolaze. Meni kao pravoslavcu ne smetaju obicaji nekih tamo koji god bili, njihova stvar. I da, vise me boli zamisljanje zelje i sujeverje mog naroda nego sve gluposti drugih, sta cu pristrasna sam. I vodim se onom -stekni mir i hiljadu oko tebe ce se spasiti. Mislim da barem oni uspesni misionari koji su pokrstavali i nekad i sad toliko ljudi, nisu pricali protiv, nego za. Ljudima su pricali o lepotama pravoslavlja, nisu ulazili u raspravu i secenje na sitna crevca tudjih obicaja i verovanja. Secam se price o onom Svetitelju sa Aljaske kad je video njihove kipove i sta sve ne - on ih je prvo pohvalio sto eto imaju veru, sto se mole, pa im je rekao da je sve to ok, al da postoji i nesto mnogo vise i mnogo vece od toga. I onda im je pricao o Hristu. Niti slavim niti me briga za razne helouvine, al znam da je kult mrtvih itekako jak i kod nas i u svim narodima i po meni je svakom dato da posavsi od razlicitih polaznih polozaja ipak spozna Hrista. Sta cemo sa obicajima za smrt kod nas, od gradjenja kuce i klanja i zidanja u temelj do pokrivanja ogledala i televizora i zilion cudesa između, eto kao pravoslavnom narodu pa nam nije poslo za rukom da to iskorenimo. Toliko o nasoj veri. Ja ne razumem potrebu da dokazujemo neispravnost ili nehriscanstvo il sta vec ovakvih pojava, nego da ljudima svetlimo Hrista. Sto bi rekao Starac Vukasin samo ti sinko radi svoj posao. Mi imamo Hrista, sta ces vise i lepse. Oni nek slave sta im drago, a kad nasa vera bude tolika da svetli privucice i druge. To je moje misljenje i ne vidim potrebu za toliko ostrom reakcijom, a ako te je moje misljenje uvredilo izvini jos jednom. Нема потребе да се извињаваш, разговарамо, свако има своје мишљење, и није мене твоје мишљење увредило. Мени не сметају туђи обичаји, смета ми наметање туђих обичаја који се попут заразе шире преко свих медија као некаква забава, шала шега зезање опуштање весеље, а када кажем да сам против тога одмах се као некакв контра аргумент избацује да ми једемо по гробљима и да носимо црнину итд... па ја ни то не радим, не једем по гробљима, зашто одмах форсирамо нешто што није добро код нас као противтежу нечега што је лоше и што је тема, али долази споља па ето, требали бисмо да будемо толерантни па мало и себе успут да пљуцнемо. Нећу да ћутим о овим глупостима, па три дана ми малтретирају дете са тим глупим хелоувином, ено ти ниједан канал са цртаћима нема нормалан програм, ено ти свуда пржење са том темом. Не прихватам те глупости, ето. Не мислим да ми овде на форуму причајући и о другим темама грешимо ако се успротивимо неким појавама и да на тај начин губимо некакав мир, али стичем утисак да смо најгласнији према себи самима, чак и неоправдано, и да ту најжешће шибамо уз невероватну генерализацију - ех тај глупи, сујеверни, полуверни народ, нема појма, пљуц, и ево нека мањина вештих православаца са компјутером ће то да процени, ни мање ни више него на једном форуму. А с друге стране, буди благ и пажљив према свему ономе што није "православно" да их не поплашиш и да не побегну, да виде како ми ето све штујемо, па онда још мало пљуц по народу да то и докажемо. Но, то је, као и све овде, само мишљење појединаца. Хвала Богу, те наш народ баш није толико бедан колико га углавном овде приказујемо. Рапсоди, Данче*, Sanja Т. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 9 hours ago, Ayla рече ... raskošna, medena vještica Šta je to veštica? 9 hours ago, Ayla рече ....i da, maskirana dječica, u pratnji roditelja, njihove kese pune slatkiša, smijeh, cika i vriska... sve mi je to preslatko. Nemam problem sa tim, niti dijete gledam kao đavola, sačuvaj Bože...samo malo radosti, i veče drugačije od ostalih. ,,Sve nam je dozvoljeno, ali nam sve ne koristi" 9 hours ago, Ayla рече Strahovi su u nama, i njima pokazujemo ko smo, i šta nosimo u srcu. Veselite se ljudi, ne gledajte na sve oko vas zlim očima...nije sve tako crno Time samo pokazujemo da nam se gadi kad neko rođeno dete maskira u nakazu. I zar ćemo sad još mi biti proglašeni zlim zbog toga? Niko ovde ne iskazuje mržnju prema čoveku, već odbojnost prema postupanju i sistemu vrednosti. Nije dobro da se dobro proglasi za zlo, a zlo za dobro. АлександраВ, Sanja Т., Ina Ina and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 13 minutes ago, АлександраВ рече а када кажем да сам против тога одмах се као некакв контра аргумент избацује да ми једемо по гробљима и да носимо црнину итд... па ја ни то не радим, не једем по гробљима, зашто одмах форсирамо нешто што није добро код нас као противтежу нечега што је лоше и што је тема možda u nedostatku boljeg argumenta... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 9 minutes ago, АлександраВ рече Нема потребе да се извињаваш, разговарамо, свако има своје мишљење, и није мене твоје мишљење увредило. Мени не сметају туђи обичаји, смета ми наметање туђих обичаја који се попут заразе шире преко свих медија као некаква забава, шала шега зезање опуштање весеље, а када кажем да сам против тога одмах се као некакв контра аргумент избацује да ми једемо по гробљима и да носимо црнину итд... па ја ни то не радим, не једем по гробљима, зашто одмах форсирамо нешто што није добро код нас као противтежу нечега што је лоше и што је тема, али долази споља па ето, требали бисмо да будемо толерантни па мало и себе успут да пљуцнемо. Нећу да ћутим о овим глупостима, па три дана ми малтретирају дете са тим глупим хелоувином, ено ти ниједан канал са цртаћима нема нормалан програм, ено ти свуда пржење са том темом. Не прихватам те глупости, ето. Не мислим да ми овде на форуму причајући и о другим темама грешимо ако се успротивимо неким појавама и да на тај начин губимо некакав мир, али стичем утисак да смо најгласнији према себи самима, чак и неоправдано, и да ту најжешће шибамо уз невероватну генерализацију - ех тај глупи, сујеверни, полуверни народ, нема појма, пљуц, и ево нека мањина вештих православаца са компјутером ће то да процени, ни мање ни више него на једном форуму. А с друге стране, буди благ и пажљив према свему ономе што није "православно" да их не поплашиш и да не побегну, да виде како ми ето све штујемо, па онда још мало пљуц по народу да то и докажемо. Но, то је, као и све овде, само мишљење појединаца. Хвала Богу, те наш народ баш није толико бедан колико га углавном овде приказујемо. Чињеница је да је наш народ склон сујеверју,празноверју и сл.али то не значи да се односи на цели народ.Мислим само да не би требало острашћено бранити своје ставове,без обзира какви су,не може се баш све сводити на две боје-црну или белу.Но,ако нам неко каже да су један и један три,можемо му одговорити да то није тачно,а можемо рећи и да није тако далеко од тачног одговора,али ипак су један и један два,како год.Но,поента бу увек требало да је иста. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 1 hour ago, uros рече "Halloween" upravo znaci to, "večer uoči Svih svetih" Što sve čini još bizarnijim, s obzirom u šta se ljudi oblače. Lukavstvo je to od onoga, mrzitelja ljudskog roda Sanja Т., Ina Ina, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, Иван ♪♫ рече Što sve čini još bizarnijim, s obzirom u šta se ljudi oblače. Lukavstvo je to od onoga, mrzitelja ljudskog roda КАко у том контексту коментаришеш наше покладе и све оне слике које смо видели овде на страници, с обзиром да су покладе непосредно уочи поста? И да ли су покладе и Хелоуин по теби исто, или има некакве разлике? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 1 minute ago, Иван ♪♫ рече Što sve čini još bizarnijim, s obzirom u šta se ljudi oblače. Lukavstvo je to od onoga, mrzitelja ljudskog roda Koja estetika Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, RYLAH рече КАко у том контексту коментаришеш наше покладе и све оне слике које смо видели овде на страници, с обзиром да су покладе непосредно уочи поста? И да ли су покладе и Хелоуин по теби исто, или има некакве разлике? Ne znam šta su poklade. Slike sam već negativno ocenio. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, RYLAH рече КАко у том контексту коментаришеш наше покладе и све оне слике које смо видели овде на страници, с обзиром да су покладе непосредно уочи поста? И да ли су покладе и Хелоуин по теби исто, или има некакве разлике? Ноћ вештица има свој стил обележавања и углавном је исти код свиј јер се уклапа у смисао.Покладе људи обележавају на различите начине,неки претерују,свакако,но неки их обележе Вечерњим праштања или љубави,како ко. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 10 minutes ago, Иван ♪♫ рече Ne znam šta su poklade. Slike sam već negativno ocenio. Бинго Управо си показао гдје лежи проблем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 minutes ago, Иван ♪♫ рече Ne znam šta su poklade. Slike sam već negativno ocenio. Древни обичај који се у српско Православље интегрисало из словенског паганства, по ком су деца уочи поста ишла по крају (по комшилуку) маскирана и комшије су им делиле шта је ко имао од слаткиша или намирница, исто као и ова американска деца. То је древни обичај, који је опстајао све до после Другог св рата, када га је комунизам потиснуо, заједно са многим црквеним и народним обичајима. Црква је такво понашање међу децом и охрабривала, а оне маске горе су везане управо за тај обичај. 3 minutes ago, Нифада рече Ноћ вештица има свој стил обележавања и углавном је исти код свиј јер се уклапа у смисао.Покладе људи обележавају на различите начине,неки претерују,свакако,но неки их обележе Вечерњим праштања или љубави,како ко. Причам о обичају да се за покладе деца маскирају и иду по комшилуку и "просе" слаткише или шта већ ко има да им да, исто као и ова америчка деца данас. Paradoksologija and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 1 minute ago, RYLAH рече Древни обичај који се у српско Православље интегрисало из словенског паганства, по ком су деца уочи поста ишла по крају (по комшилуку) маскирана и комшије су им делиле шта је ко имао од слаткиша или намирница, исто као и ова американска деца. То је древни обичај, који је опстајао све до после Другог св рата, када га је комунизам потиснуо, заједно са многим црквеним и народним обичајима. Црква је такво понашање међу децом и охрабривала, а оне маске горе су везане управо за тај обичај. Причам о обичају да се за покладе деца маскирају и иду по комшилуку и "просе" слаткише или шта већ ко има да им да, исто као и ова америчка деца данас. Нека деца,вероватно.Али то није православни стил обележавања поклада,без обзира што га имамо понегде у пракси. Но,Ноћ вештица ипак се масовно обележава овако Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 4 minutes ago, Нифада рече Нека деца,вероватно.Али то није православни стил обележавања поклада,без обзира што га имамо понегде у пракси. Не, ја причам о обичају који је постојао све до Другог св. рата, где су СВА деца покладе обележавала тако, а Црква је на то гледала крајње благонаклоно. Деца су се углавном маскирала у сватове или тако нешто, али одрасли (који су такође учествовали у обичају који се звао Беле покладе и трајао целе недеље) су имали много "озбиљније" маске: Остале слике види на https://horsvetogdjordja.wordpress.com/2008/03/06/bela-nedelja-i-bele-poklade/ Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Crnjak Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 3 minutes ago, RYLAH рече Не, ја причам о обичају који је постојао све до Другог св. рата, где су СВА деца покладе обележавала тако, а Црква је на то гледала крајње благонаклоно. Деца су се углавном маскирала у сватове или тако нешто, али одрасли (који су такође учествовали у обичају који се звао Беле покладе и трајао целе недеље) су имали много "озбиљније" маске: Остале слике види на https://horsvetogdjordja.wordpress.com/2008/03/06/bela-nedelja-i-bele-poklade/ I sada zbog takve prakse pre Drugog svetskog rata trebalo bi obeležavati Noć veštica ?! Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука