utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 13 minutes ago, Bokisd рече Potrazici po knjigama odgovarajuca tumacenja otaca, pa da vidimo kako oci su tumacili veru apostola Petra u odnosu na prirodu Crkve ili kako se kaze danasnjim recnikom , eklisiologiju crkve. ( trebace mi vremena, jer, moram da uzmem naocare kod doktora, dobio sam kratkovidost, uopste ne mogu da citam knjige, narocito sa sitnim slovima). +!Duhovna optikaDa, da. Treba se vratiti ozbiljnoj komunikaciji, ali mi trenutno baš ne uspijeva, iako nisam pijan. Očito nam treba Okulista pomoći. Možda pomogne:http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/238-sveti-petar-i-primat-pape/ Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 Kad bi Rimska stolica želela iskreno PRIMAT PO ČASTI, onda bi ona morala kao današnji papa da pere noge svim grešnicima sveta, kao što je sam Hristos kao sluga naš činio a u slavu Oca Nebeskog, koji posla Sina da nas umije i okrepi za veliku tajnu Oboženja sve Tvari svtorenoga sveta. NIJE TO LAK ZADATAK SVAKA ČAST PAPI ali mislim da nema dovoljno snage to je dokazano time što je takvu BOGOUGODNOST poželeo potpomognuti PRIMATOM PO VLASTI. To je po meni cela istina oko primata. Bokisd and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +!http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/238-sveti-petar-i-primat-pape/ Papinski primat nije kroz povijest nikad bio upitan u samoj Crkvi, već su ga osporavali samo oni koji joj nikad i nisu pripadali ili su od nje otpali. Zbog svoje taštine nisu ga priznavali ni mnogi izopćenici, a neke su protestantske sekte otišle čak tako daleko da papu proglase antikristom. Kad je Isus upoznao Šimuna, već mu je pri prvom susretu dao novo ime Kefa (Petar) (Iv 1,42). Na aramejskom, Isusovom jeziku, kefa znači stijena. Grčki je prijevod te riječi petra, a nastavak je za muški rod pretvara u petros, iz čega se dalje izvodi ime Petar. Važno je napomenuti da prije toga ime Kefa nije postojalo. Što navodi na zaključak da Isus to ime nije dao bez nekog dubljeg značenja, tim više što su Židovi, pa s njima i Isus, imenu pridavali veliku važnost. Novo je ime mijenjalo i status osobe. Petar je, dakle, s novim imenom dobio i novi identitet. Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: “Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima” (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna. Isusova Crkva trebala je biti sagrađena na Stijeni koja će odoljeti svim olujama. Jedino su Petru bili dani ključevi kraljevstva nebeskog. Ključevi su u to doba bili simbol vlasti, pa kome su bili dani ključevi grada, nad njim je stekao i vlast, pa je tako i Petar dobio vlast nad svetim gradom, Crkvom Isusovom. I nitko od apostola nije zamjerio Isusu što je baš Petru dao tu vlast. Nakon uskrsnuća Isus ponovo izdvaja Petra ispred apostola, te ga tri puta pita: “ljubiš li me više nego ovi?”, gdje su “ovi”, dakako, drugi apostoli. Na svaku pak Petrovu potvrdu Isus odgovara: “Pasi jaganjce moje!” odnosno “Pasi ovce moje!” (Iv 21,15-17). Iz konteksta je jasno da se “ovce moje” odnosi i na prisutne apostole. Tu je sasvim jasan Petrov primat kad je riječ o duhovnoj hrani, dakle vjerskom nauku. Osim toga, Isus daje posebno obećanje Petru da će moliti za njega da ostane jak u vjeri: “sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše” (Lk 22,31-32). Petar je dakle bio pod posebnom zaštitom Isusa Krista. Ostali je apostoli nisu imali. Juda je izdao i vjeru i Isusa, a i kasnije je kroz povijest Crkve bilo biskupa (nasljednika apostola) koji su izgubili vjeru, jer je sotoni bilo dopušteno da ih rešeta. Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Nadalje, Isus daje zadaću Petru da u vjeri “učvrsti svoju braću” (Lk 22,32). Nijedan drugi apostol nije dobio takav nalog. Čitajući Bibliju nemoguće je previdjeti vrlo jasno i očito Petrovo prvenstvo. Ono se može zamutiti jedino izvrtanjem prirodnog i gramatičkog smisla navedenih rečenica. Fundamentalisti će reći da se “na toj stijeni” ne odnosi na Petra, već na Krista. Pokazna se međutim zamjenica uvijek odnosi na najbližu prethodnu imenicu, pa se stoga “toj” mora odnositi na Petra – Stijenu, a nikako na Krista, kako bi to htjeli fundamentalisti. Dopustimo li takvo izvrtanje sasvim prirodnih i jasnih rečenica, onda Biblija gubi i vrijednost i smisao, a riječ se Božja nakazi i izvrgava poruzi. O Petrovom primatu postoji još bezbroj drugih dokaza, ali nam skučenost prostora brani da ih sve navedemo. Zato ćemo se ograničiti na samo neke. Tako se Petar često navodi prvi (Mt 10,1-4; Mk 3,16-19; Lk 6,14-16; Dj 1,13), ponekad Biblija spominje apostole kao “njegove [Petrove] drugove” (Lk 9,32), Petar govori u ime svih apostola (Mt 18,21; Mk 8,29; Lk 12,41; Iv 6,68-69), Petar je glavni protagonist u najdramatičnijim događajima (Mt 14,28-32; Mt 17,24-27; Mk 10,23-28; Iv 18,10), na Duhove Petar prvi među apostolima propovijeda okupljenom mnoštvu (Dj 2,14-40), njegovo je i prvo ozdravljenje pošto su se ispunili Duhom Svetim (Dj 3,6-7), anđeo naređuje ženama da “posebno Petru” reknu da je Gospodin uskrsnuo (Mk 16,7), Krist se najprije ukazao Petru (Lk 24,34), Petar je predsjedao sastanku na kojem je izabran Matija, nasljednik Judin (Dj 1,13-26), Petar je primio prve obraćenike (Dj 2,41), odredio prvu kaznu (Dj 5,1-11), izopćio prvog krivovjerca (Dj 8,18-23), predsjedao prvim koncilom u Jeruzalemu (Dj 15), proglasio prve dogmatske odluke (Dj 10,46-48; 15,7-11). Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi. Ivan Poljaković Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 25 minutes ago, Zoran Đurović рече По први пут могу да кажем да је Иван у праву! Ово треба залити! Па макар и италијанском ракијом!:::::::)))))))) Eh, o.Zorane, samo je problem u tome, ( a sigurno znate i upoznati ste bolje od svih nas ), sto je tumacenje rimokatolickih teologa, o monotelitstvu pape Honorija, takvo, da po njima, ovaj papa, nije ispovedio monotelitsko ucenje preko dogme Ex Cathedra o nezabludivosti pape, nego da je, to bilo njegovo licno misljenje, koje moze biti pogresivo,..... jer, van granica ex cathedra ( ma sta tacno znacio taj pojam ex cathedra ), papa kao osoba je u licnom misljenju, itekako pogresiv i gresan. Nema veze sto je ex cathedra doneta na Prvom koncilu, i da se u vreme pape Honorija, drugacije gledalo na papsku vlast i primat, ova dogma, dobro dodje da se opravdaju sve greske papa kroz istoriju rimskle crkve, i to retroaktivno. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 4 minutes ago, utopija рече Značenje je pak imena Stijena apostolima ubrzo postalo sasvim jasno. Kad su bili u Cezareji Filipovoj Isus je izdvojio Petra i rekao mu: “Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima” (Mt 16,18-19). Ovo je Isus rekao pred svim apostolima dok su stajali pod golemom stijenom, visokom oko 70 metara i dugom oko 150. Važnost tog događaja, pojačana još i poprištem, apostolima je bila sasvim jasna. Isusova Crkva trebala je biti sagrađena na Stijeni koja će odoljeti svim olujama. Jedino su Petru bili dani ključevi kraljevstva nebeskog. Ključevi su u to doba bili simbol vlasti, pa kome su bili dani ključevi grada, nad njim je stekao i vlast, pa je tako i Petar dobio vlast nad svetim gradom, Crkvom Isusovom. I nitko od apostola nije zamjerio Isusu što je baš Petru dao tu vlast. Joj, ko je ovo tumačio da je u pitanju Ličnost kao neko ko ima vlast bez zajednice ili nad zajednicom = Crkvom???? Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +!Ljubav nama ne govori anđeoskom terminologijom nego ljudskom (ribarstvo, poljoprivreda, vinogradarstvo, kućanstvo, novčarstvo, vojna,...). Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 6 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima” (Mt 16,18-19) Malo je nelogično da Hristos daje ključeve (pojam precizno materijalnog sa smislom predmeta koji otključava i koje u principu koristi samo jedan čovek a ne njih 12, odnosno 12 pari ruku) i kaže: Evo ostavljam vam ove ključeve kod onog orla gore na drvetu u njegovom gnezdu pa se služite njima kad vam ustrebaju da zaključate ili otvarate. Hristos naravno čini čast Petru i daje ključeve koji su ključevi čovečanstva svima nama, to je kasnije u Pismu više puta ponovio sam Spasitelj. Daje ih Petru jer je jedan čovek, jer jedan otključava i zaključava ali se tim ključevima svi služimo podjednako i Petar nema vlast da odredjuje kome od pravovernih će dozvoliti da sveže ili ne sveže na zemlji. Vlast svezivanja i otvaranja imamo svi a ne samo Petar. Inače ključeve ostavlja Petru upravo radi POVERENJA U ČOVEKA, da ih ne bi ostavio u orlovom gnezdu na skrivenome i sigurnome mestu. Ključevi su u Petra SIGURNI ali on nema sam vlast nad njima. Ako možemo ovo da razjasnimo pa da idemo dalje korak po korak. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 57 minutes ago, Bokisd рече Kako shvatiti taj dogadjaj iz Jevandjelja, kada Hristos kaze, da ce na 'Petru steni', sazidati svoju crkvu. Potrazici po knjigama odgovarajuca tumacenja otaca, pa da vidimo kako oci su tumacili veru apostola Petra u odnosu na prirodu Crkve ili kako se kaze danasnjim recnikom , eklisiologiju crkve. ( trebace mi vremena, jer, moram da uzmem naocare kod doktora, dobio sam kratkovidost, uopste ne mogu da citam knjige, narocito sa sitnim slovima). Moram da primetim, ove dve poslednje recenice, nikako mi se ne slazu. Ako u prvoj, kazes, Hristos ce poslati sve apostole ( 'Saljem Vas' ) i da ce za njih umoliti Duha svetoga od Oca, sto je tacno i precizno i po pismu receno, vidi se, da ne postoji nikakvo premucstvo Petra nad stalim apostolima ..... Kako se moze onda, u sledecoj recenici, reci, da je Hristos na Petru steni ( njegovoj licnosti ), sagradio Crkvu, kada je u apsolutnoj koaliziji sa prvom recenicom. Ove dve konstatacije, iskljucuju jedna drugu, narusio si osnove logickog razmisljanja ( g.Ivan sigurno tacno zna koje postavke ). Kasnije cu dati tumacanja otaca. Da kazem odmah, po secanju, recimo, Petar na grckom znaci stena, i pominje se stena u recenici. "А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју" Kada se gleda grcki prevod teksta Jevandjelja, grcki jezik, kao vrlo slozen i dubok ( jezik ), sa svojim pravilima i kao jedan od najbogatijih jezika današnjice, pravi jasnu razliku izmedju Petra kao stene, ( po prevodu imena ) i stene, kao stene po sintagmi same reci. Razlika je u clanovima koji se koriste u grckom jeziku ispred nekih reci, koje menjaju sustinu reci. Tako se za Petra kao licnost i po prevodu stena, koristi jedan clan grckog jezika, dok se za stenu kao objekat i pravom znacenju reci ( dok se kod Petra, stena koristi kao sinonim za ime ), koristi sasvim drugi clan grckog jezika, koji daje potpuno drugi smisao reci stena, od smisla reci stena u Petrovom imenu. Znaci, i kad se analizira ova recenica iz Jevandjelja po slovu i semantike grckog jezika, ne moze se naci, da je sam Petar kao licnost, stena na kojoj ce Hristos sagraditi svoju Crkvu, nego je ta stena, ne Petar kao licnost, nego vera koja je ispovedio, gde je vera, sama ta stena ili kamen, na kojoj ce Hristos izgraditi crkvu i koju veru i tu stenu, imali i ispovedali svi aposoli . " I kakve veze ima grčki kao duboki jezik s tom scenom: "Ti si Petar stijena?" Obraćao se to Isus na apostola Petra grčki ili kako? A šta aramejski? céfaz -kéfa znamená skála i je jménem v aramejštíně. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 1 minute ago, Zayron рече I kakve vezr ima grčki kao duboki jezik s tom scenom: "Ti si Petar stijena?" Obraćao se to Isus na apostola Petra grčki ili kako? A šta aramejski? A zbog čega je Petar postao STENA imao je nešto što ti i ja NEMAMO? Ili nešto što drugi apostoli nisu ISPOVEDILI ILI ZADOBILI? Zašto je Petar STENA? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +! 11 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Ako možemo ovo da razjasnimo pa da idemo dalje korak po korak. Teško je, da možemo ići i stopu naprijed. Kada bi barem Sabor ('svepravoslavni') donio konkretne odluke o nekim tamo 'katolicima' i njihovom Papi. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 3 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече A zbog čega je Petar postao STENA imao je nešto što ti i ja NEMAMO? Ili nešto što drugi apostoli nisu ISPOVEDILI ILI ZADOBILI? Zašto je Petar STENA? Imao je tačno to što ja i ti nemamo, Božije svoleni, povolani, pozvanje ili prizvanje za ono k čemu je bio pozvan da utvrdjuje svoju braću u vjeri i pase ovce Isusove. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 Управо сада, utopija рече +! Teško je, da možemo ići i stopu naprijed. Kada bi barem Sabor ('svepravoslavni') donio konkretne odluke o nekim tamo 'katolicima' i njihovom Papi. Nek onda stoji onaj kome se stoji, ja nemam nameru da Hrišćanstvo stoji na nekom pitanju. pffff... Ne može se silom neko pitanje metnuti nametnuti ni pod pretnjom obustave saobraćaja, to je barem svima jasno, niti je Hrišćanstvo papa niti je PAPA BITAN za Hrišćanstvo, NITI JE BITAN IJEDAN JEDINI POJEDINAC ZBOG KOGA BI MORALI DRUGI DA STOJE. Ode Hristos po izgubljenu ovce Hristos ne stoji. Eto toliko je važno to pitanje za koje neko tvrdi DA NEMA KORAK DALJE Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 2 minutes ago, Zayron рече Imao je tačno to što ja i ti nemamo, Božije svoleni, povolani, pozvanje ili prizvanje za ono k čemu je bio pozvan da utvrdjuje svoju braću u vjeri i pase ovce Isusove. PFFFFfff Pa kako sebe nazvati Hrišćaninom ako toga nemaš? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +! Može Crkva biti dugo (dani, mjeseci, godine,...) bez Pape, ali nitko od ljudi nema ovlasti ukinuti papinsku službu. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 Управо сада, utopija рече +! Može Crkva biti dugo (dani, mjeseci, godine,...) bez Pape, ali se nitko od ljudi nema ovlasti ukinuti papinsku službu. Niti PAPSKA SLUŽBA ima u vlasti učiniti da HRIŠĆANSTVO STOJI, zbog pitanja koje se tiče PAPSKE STOLICE. pffff možeš misliti tu bitnost samom sebi da rizikuje da HRIŠĆANSTVO STOJI. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука