Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 1 hour ago, Ivan Marković рече Одлично. А дедер ми реци, где и када је Црква незаблудивост сабора увела као догмат, просветли ме неуког. За разлику од Латина, који јесу увели незаблудивост папе као догмат на првом ватиканском сабору Свети Јустин Поповић, Догматика 3: Το значи: сама саборност, и мерило саборности, јесте сам Богочовек Господ Исусу Христос, Друга Ипостас Свете Тројице. То нам благовесте и то нам сведоче и свети Апостоли, и свети Оци, и Свети Васељенски Сабори; благовесте и сведоче: Богочовек је Црква; Богочовек је све и сва у Цркви; Њиме она постоји и стоји; Њиме живи и бесмртује... Због свега тога Црква је Њиме, као својом Главом, и непогрешива. Α најречитији орган њене непогрешивости јесу Свети Васељенски Сабори, који делују по богоданом апостолском правилу богочовечанске саборности: „Нађе за добро Дух Свети и ми"... У проповеди Еванђеља дословно се испуњује Спаситељево обећање светим ученицима: „Дух Свети научиће вас свему", „Дух Истине упутиће вас на сваку истину", Дух свети „говориће из вас". То је метод апостолски, метод богочовечански, занавек сачуван у светој Цркви Православној кроз свете духоносне Оце. Увек „духовне ствари духовно радећи", Светитељи и проповедају Еванђеље „речима наученим од Духа Светога". На тај начин Црква и остаје у Богочовековој непогрешивости и свеистинитости. „Јер ко позна ум Господњи — да га поучи? Α ми ум Христов имамо". Јер смо у телу његовом Богочовечанском, коме је Он глава, а ум његов — саборни, свети, богочовечански ум Цркве. И тим умом умујемо; он је наше непогрешиво мерило... Црква зна Истину = Свеистину; Црква има Истину = Свеистину; Црква је Истина = Свеистина. Зато је она врховно и непогрешиво мерило свега: и неба и земље, и анђела и људи, и правде и неправде, и истине и лажи, и добра и зла, и Бога и ђавола. Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 11 minutes ago, Zoran Đurović рече Το значи: сама саборност, и мерило саборности, јесте сам Богочовек Господ Исусу Христос, Друга Ипостас Свете Тројице. То нам благовесте и то нам сведоче и свети Апостоли, и свети Оци, и Свети Васељенски Сабори; благовесте и сведоче: Богочовек је Црква; Богочовек је све и сва у Цркви; Њиме она постоји и стоји; Њиме живи и бесмртује... Због свега тога Црква је Њиме, као својом Главом, и непогрешива. Α најречитији орган њене непогрешивости јесу Свети Васељенски Сабори, који делују по богоданом апостолском правилу богочовечанске саборности: „Нађе за добро Дух Свети и ми"... Jasno, da ne može biti jasnije...Crkva je nepogrešiva Hristom, a ne papom ili nekim drugim čovekom ili grupom, pa ma kako ta grupa bila velika ( beše i razbojnički monofizitski sabor, ako se ne varam 449, sa Dioskorom i ekipom, pa ipak nije bio nepogrešiv). Dakle, vaseljenski sabori SU ORGAN NEPOGREŠIVOSTI CRKVE KADA JE MERILO TE SABORNOSTI HRISTOS, INAČE NE. I potrebno je da "Nađe za dobro Duh Sveti i mi", ne samo mi...dakle, ko želi da traži jeres u Crkvi, ovde je naći neće... Bokisd and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 1 minute ago, Ivan Marković рече Jasno, da ne može biti jasnije...Crkva je nepogrešiva Hristom, a ne papom ili nekim drugim čovekom ili grupom, pa ma kako ta grupa bila velika ( beše i razbojnički monofizitski sabor, ako se ne varam 449, sa Dioskorom i ekipom, pa ipak nije bio nepogrešiv). Dakle, vaseljenski sabori SU ORGAN NEPOGREŠIVOSTI CRKVE KADA JE MERILO TE SABORNOSTI HRISTOS, INAČE NE. I potrebno je da "Nađe za dobro Duh Sveti i mi", ne samo mi...dakle, ko želi da traži jeres u Crkvi, ovde je naći neće... Ако те не мрзи да појасниш своју позицију. Не разумем шта желиш да кажеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 12 minutes ago, Ivan Marković рече ( beše i razbojnički monofizitski sabor, ako se ne varam 449, sa Dioskorom i ekipom, pa ipak nije bio nepogrešiv). Dakle, vaseljenski sabori SU ORGAN NEPOGREŠIVOSTI CRKVE KADA JE MERILO TE SABORNOSTI HRISTOS, INAČE NE. +! 1 Sol 5, 21Sve provjeravajte: dobro zadržite, 22svake se sjene zla klonite!Nameću mi se pitanja: - Kako se određuje 'merilo sabornosti' i tko to određuje? (ispravan-neispravan, nezabludiv-zabludiv, nerazbojnički-razbojnički, ovčji-buntovnički,...) Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 19 minutes ago, Zoran Đurović рече Ако те не мрзи да појасниш своју позицију. Не разумем шта желиш да кажеш. Šta konkretno nije jasno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 5 minutes ago, utopija рече +! 1 Sol 5, 21Sve provjeravajte: dobro zadržite, 22svake se sjene zla klonite!Nameću mi se pitanja: - Kako se određuje 'merilo sabornosti' i tko to određuje? (ispravan-neispravan, nezabludiv-zabludiv,...) Mislim da je jednostavno, kako se utvrdjuje ispravnost i pravovernost sabora i dogmata. To neko 'merilo sabornosti' je odredjeno ( i sama rec i sintagma kaze ), katolicanskom punotom crkve ili kako kaze sv. Justin, 'саборни, свети, богочовечански ум Цркве'. Ili kako kaze sv. Vikentije , ono sto se 'uvek, svugde i od svih', verovalo i ispovedalo kao pravoverno. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 1 minute ago, Ivan Marković рече Šta konkretno nije jasno? Не капирам шта си ти то разумео код мене па почео да оповргаваш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 1 minute ago, Bokisd рече Mislim da je jednostavno, kako se utvrdjuje ispravnost i pravovernost sabora i dogmata. To neko 'merilo sabornosti' je odredjeno ( i sama rec i sintagma kaze ), katolicanskom punotom crkve ili kako kaze sv. Justin, 'саборни, свети, богочовечански ум Цркве'. Ili kako kaze sv. Vikentije , ono sto se 'uvek, svugde i od svih', verovalo i ispovedalo kao pravoverno. Видиш Боксит, мали је проблем што никад није постојало то: увек, свугде и од свих. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 2 minutes ago, Zoran Đurović рече Боксит Оче, мало црне металургије на форуму? Ivan Marković, Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Управо сада, Тихон рече Оче, мало црне металургије на форуму? Pa, jel jesam ili nisam iz Smedereva, ima metalurgije kolko' oces. Тихон, Леон Професионалац, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 4 minutes ago, Тихон рече Оче, мало црне металургије на форуму? Да ми се Боксит не љути, јер је то само никнејм Ја приватно и Јустина зовем Џастин-сан. Тако му тепам кад му кажем да сада поправи оно што је покварио, да проба да расталибанизује мало људе. Bokisd, Џуманџи, Тихон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 +!@Bokisd Bez obzira na 'jednostavnost' opet mi se nameće pitanje: - Jesu li u 'pravoslavlju' jedinstveni u popisu Sabora? ( Peti carigradski sabor, (1341.-1351.) ) - Ima li potrebe za 'pravoslavlje' sazvati opet Sabor? Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 3 minutes ago, Zoran Đurović рече Да ми се Боксит не љути, јер је то само никнејм Ја приватно и Јустина зовем Џастин-сан. Тако му тепам кад му кажем да сада поправи оно што је покварио, да проба да расталибанизује мало људе. Мало благочестивог хумора није на одмет; или: у свакој шали има и мало шале. Bokisd, Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Licno mislim da je potreban neki novi svepravoslavni 17 minutes ago, utopija рече +!@Bokisd Bez obzira na 'jednostavnost' opet mi se nameće pitanje: - Jesu li u 'pravoslavlju' jedinstveni u popisu Sabora? ( Peti carigradski sabor, (1341.-1351.) ) - Ima li potrebe za 'pravoslavlje' sazvati opet Sabor? Licno mislim, da je potreban neki novi svepravoslavni Sabor. Koliko sam ispratio, u celoj Pravoslavnoj crkvi i punoci, postoji konsezus za odrzavanje opsteg sabora, to je trebalo biti i taj Kritski sabora. Sad, sto iz razlicitih crkvenih razloga nije bio u potpunosti realizovan, je druga prica. Ima dosta novih pitanja i kanonskih i dogmatskih stvari, koji su se pojavili i za koje treba naci odgovore i resenja, i gde je taj neki opsti sabor, najmerodavniji da da' ( odgovore ). Tako je bilo uvek u istoriji crkve. Kanonsko pravo i ucenje i predanje Crkve, poznaje samo opste katolicanske i lokalne Sabore, kao vrhovodavne i konacne autoritete, u donosenju odgovarajucih odluka o nacinu funkcionasanja Crkve. ( opet se vracamo na 'nepogresivost' sabora ) Ivan Marković and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Рече Ава Зоран: Пиши чадо, Горане Препрости, виђење које имах у Духу. Молио сам у Дан Господњи да ми се открије да ли је Ава Јустин најслабији од светаца. - Како, Аво, ако Бога знаш? упита га његов биограф in pectore, верни Горан Препрости. - Ево да ти објасним, чадо. Сви знамо да је О. Јустин био жестоки антиекумениста. Како то да су скоро сва његова чада екуменисти? Иринеј, Атанасије, Амфилохије, Јеротић итд. Ако се молио за њих, молитве му нису услишене, јер су слабе; тако сам мислио. Није ваљда да се није молио за њих, јер би тако прекршио заповест о љубави. Ако се молио, остао је неуслишен. Ја нисам знао шта да мислим. Но, јави ми се у Духу анђео и рече: Прођи се, Аво, тих детињастих мисли. Свет је Јустин и молитве су му услишене, јер, пошто је прошао 72 митнице, појавио се пред дверима Раја, а тог дана су дежурали свеци папе и у њиховом друштву Франциско Асишки и Тома Аквински. Јустин се осврно за собом не би ли видео да нема и неког раја без католика, али виде да је ово једини. Одлучио се да уђе, тако да се оставио својих антиекуменистичких назора и поче се ватрено молити да му Господ опрости што је и најближе упутио на странпутицу. Господ га је услишио па су ова чада нашла прави пут упркос хрђавим Авиним саветима. Један је само преверио! - Ваистину је велики Јустин! посведочи Ава Зоран радосно. Џуманџи, Жика, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука