Jump to content

Povratak obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji?

Препоручена порука

2 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Ali kako? Ako je "vojnicki" sistem lek za sve kako je uopste doslo do toga?

E vidis, mislim da je bas tu kvaka. Ne treba u skoli da bude vojnicki sistem, bas naprotiv, nego posle skolovanja (a pre /eventualnih/ studija), i to samo za muske.

I moram da kazem da u mojoj osnovnoj skoli nikad nisam pogrdno nazivan "filozofom" ili kako vec, iako sam otvoreno pokazivao sasvim neka druga interesovanja od onih koja su definitivno bila - da tako kazemo - "mainstream" u to vreme. I to ni od strane nastavnika, ni od strane drustva.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

35 minutes ago, Тања1 рече

Поређење ти је благе везе...

Nije moje nego tvoje, a ako si skontala kolko je nebulozno, utoliko bolje! :D

37 minutes ago, Тања1 рече

Имаш тенденцију да од Фотошоп курса правиш Космонаутску каријеру, искрцавање на Мјесец...Ти си командант васељенског брода – ни мање, ни више. :)

Ja?! :D

Haha pa ti sve vreme pricas da ti za fotosop treba par dana... fik- i gotovo! :D Pobrkala si vec loncice od silne zelje da pobedis u argumentaciji sa vrlo slabim naoruzanjem...

Ako hoces da "gradis karijeru od fotosopa", jedino sto mozes da uradis jeste da rezervises par narednih godina za ucenje i praksu pa tek onda da krenes sa nekim ozbiljnijim radom i mozda za 5-8 godina dodjes do nivoa kada mozes za sebe da kazes da si strucnjak... i to pricamo samo o tehnickim preduslovima... gde je tu kreativnost, materija, znanje, teorija, dizajn... e  moja tanja... nista ne moze da se zavrsi za par dana a narocito fotosop... TO je trebalo da te nauce kad su ti davali tu diplomu... a ne da ides okolo i da pricas kako sa par dana ili nekim kursom mozes da izgradis karijeru bilo u cemu a kamo li u dizajnu :D

Podsecas me na komsiju "koji bre naucncici u bemveu? Skoluju se po 10 godine da rasklope motor... ja bre za jedno popodne mogu da rasturim i namontiram motor od tristaca i da mi vezu jednu ruku... jes boli ga... cu se skolujem za gluposti"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, obi-wan рече

E vidis, mislim da je bas tu kvaka. Ne treba u skoli da bude vojnicki sistem, bas naprotiv, nego posle skolovanja (a pre /eventualnih/ studija), i to samo za muske.

А зашто само за мушке?

Некада просто не могу да верујем у каквом имагинарном свету ти живиш, а нарочито не могу да верујем да разне сумануте идеје о контролисању туђих живота, које у оваквим темема исказујеш, сматраш православним. Ниђе везе, чиста монструозна тиранија, без трунке емпатије и љубави. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

40 minutes ago, АлександраВ рече

Некако је промакло да служење војног рока у СФРЈ и ово сада које се предлажу нису исто.

С обзиром да радим у Министарству одбране, и да ми је отац официр у пензији, а и покојни свекар је био официр, и да ми је мама провела 30 година у систему одбране, као и брат једно време, ја нагињем на страну служења вр, али се слажем и са једним делом разлога оних који су против. Оно што ми је засметало, то је што се у коментарима изједначио одлазак у војску са одласком у рат. Ако одеш на служење војног рока не идеш на фронт, а ако недај Боже дође до рата, многи "војници" неће ратовати а многи цивили хоће, хтели то или не. Служење војног рока сам увек и посматрала као обуку из прве помоћи, ниси студирао медицину на будеш хирург (официр), али знаш да пружиш прву помоћ и себи и другима (војни рок). А ако би и дошло до рата, мобилисали би се свакако сви живи, и они који знају да држе пушку и ови други.

Вероватно служење војног рока изједначују са одласком у рат, зато што је војска стари систем познат из доба Викинга како способност да се носи оружје...Ово је затим преточено у војника у вези са ратом, а не, на пример, за пружање услуга заштите животне средине...Добар коментар, @АлександраВ.

Успут да кажеm @cloudkingu морамо да пишемо на тему (више нећу коментарисати офф).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Тања1 рече

Желим ти рећи да ти је коментар страховито негативан,

Eto, razumemo se oko mog stava prema obaveznom sluzenju vojnog roka u Republici Srbiji. Vec su me jednom zvali da poginem za SAP Kosovo i Metohiju, otuda negativni sentimenti.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, drvce рече

Eto, razumemo se oko mog stava prema obaveznom sluzenju vojnog roka u Republici Srbiji. Vec su me jednom zvali da poginem za SAP Kosovo i Metohiju, otuda negativni sentimenti.

Pa ste je bilo? Jesi poginuo?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, drvce рече

Оружана сила одговорна је за војну одбрану Отаџбине. Генерал је у темељу своје улоге команданта одбране, иако је задатак преписан председнику.  Одбрана обухвата четири заштите: Војску, морнарицу, ратно ваздухопловство и резервне снаге. Према закону одбрана има за циљ да допринесе промовисању мира и сигурности и спречавања сукоба и рата, и да осигура егзистенцију и интегритет земље, као и да промовише развој људских права, активно учешће и сарадњу са другим земљама у превенцији сукоба, управља кризама. Одазивамо се позиву за одбрану земље, а не позиву да гинемо, опусти се, кога нема без њега се може и мора.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, cloudking рече

Nije moje nego tvoje, a ako si skontala kolko je nebulozno, utoliko bolje! :D

Ja?! :D

Haha pa ti sve vreme pricas da ti za fotosop treba par dana... fik- i gotovo! :D Pobrkala si vec loncice od silne zelje da pobedis u argumentaciji sa vrlo slabim naoruzanjem...

Ako hoces da "gradis karijeru od fotosopa", jedino sto mozes da uradis jeste da rezervises par narednih godina za ucenje i praksu pa tek onda da krenes sa nekim ozbiljnijim radom i mozda za 5-8 godina dodjes do nivoa kada mozes za sebe da kazes da si strucnjak... i to pricamo samo o tehnickim preduslovima... gde je tu kreativnost, materija, znanje, teorija, dizajn... e  moja tanja... nista ne moze da se zavrsi za par dana a narocito fotosop... TO je trebalo da te nauce kad su ti davali tu diplomu... a ne da ides okolo i da pricas kako sa par dana ili nekim kursom mozes da izgradis karijeru bilo u cemu a kamo li u dizajnu :D

Podsecas me na komsiju "koji bre naucncici u bemveu? Skoluju se po 10 godine da rasklope motor... ja bre za jedno popodne mogu da rasturim i namontiram motor od tristaca i da mi vezu jednu ruku... jes boli ga... cu se skolujem za gluposti"

Ma bezi bre , ima na youtube uputstvo kako se kroisti onak konopac da se isece slika i nalepi na drugu . 10 minuta u vr' glave ...

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Juan рече

А зашто само за мушке?

Некада просто не могу да верујем у каквом имагинарном свету ти живиш, а нарочито не могу да верујем да разне сумануте идеје о контролисању туђих живота, које у оваквим темема исказујеш, сматраш православним. Ниђе везе, чиста монструозна тиранија, без трунке емпатије и љубави. 

Moze i za zenske, jedino mislim da ne treba da bude obavezno za njih. Premda, za moj licni pojam, zenstvenost i oruzje nekako uopste ne idu zajedno.

I ne znam na kakve ideje o kontrolisanju tudjih zivota mislis, ovde pricamo o prostom zakonu koji mozda bude a mozda ne, i iznosimo svoja neka "za" i "protiv". Ja sam lepo objasnio jos na pocetku zasto smatram da bi tako nesto bilo dobro, i to opet samo u svetlu mog licnog iskustva. Takodje, nigde nisam rekao niti bih rekao da je ovo nesto obavezno pravoslavno, nego pricamo po principu na koji nam je Hristos ukazao - "podajte caru carevo, a Bogu bozije".

Osim toga, ovo je samo moje i misljenje nekih clanova foruma ovde, ne vidim zasto tako zucne reakcije, kad to nije bas nista nikom obavezujuce.

Obicna prica, i nista drugo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, cloudking рече

Pa ste je bilo? Jesi poginuo?

Ucinilo mi se da je dobra odluka da iskuliram poziv. Tako da sam ja, jos uvek, ziv.

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Тања1 рече

Према закону одбрана има за циљ да допринесе промовисању мира и сигурности и спречавања сукоба и рата, и да осигура егзистенцију и интегритет земље, као и да промовише развој људских права, активно учешће и сарадњу са другим земљама у превенцији сукоба, управља кризама. Одазивамо се позиву за одбрану земље, а не позиву да гинемо

Tanja, istina je da često nismo imali izbora. Nekada smo prosto morali da se branimo. Ali isto tako mislim da smo često i imali izbora, ali su vođe narodne postupali neodgovorno, a bez posledica po njih, već po sve druge. 

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Тања1 рече

Оружана сила одговорна је за војну одбрану Отаџбине.

Upravo zbog odgovornosti ne zelim da imam nista sa njima i krenu da mi trepere ganglije. I kad je ne odbrane, onda puj pike ne vazi. (Priznajem, da sam se odazvao pozivu, sigurno bismo zajedno, disciplinovano i u stroju vojno nadjacali agresore. Ovako, silni uludo izgibose, zbog mene.)

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, Тања1 рече

Одазивамо се позиву за одбрану земље, а не позиву да гинемо, опусти се, кога нема без њега се може и мора.

Odazivajte se, ja svakako necu.

Подели на овим сајтовима

50 minutes ago, Aquilius Cratus рече

dobismo generacije koje stvarno nikakvu disciplinu ni vaspitanje nemaju. Vredjaju i napradju profesore, nece nista da uce i rade.

Ту је видљив утицај паравојничког система, "видимосеучитуљи" система.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, АлександраВ рече

Ту је видљив утицај паравојничког система, "видимосеучитуљи" система.

Da kad je ono "ili imas m*** ili ides u skolu" postalo mnogo kul i macho.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...