cloudking Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 6 hours ago, Тања1 рече А војни рок није заглупљивање, а обавезан значи, неће се моћи остати будно до касно у ноћ за компјутером. Смрди на одговорност коју би неки под сваку цену да избегну. Dokle god je ljudima u 21. veku kopjuter sinonim za razbibrigu, zafrkanciju "ostajanje do kasno u noc", necemo mi videti nekog napretka i prosperiteta... AV je dobio tacno onakav narod kakav zasluzuje... @obi-wan Mi smo vec imali tacno takvu vojsku kakvu si opisao da treba sada da imamo. I znas sta se desilo? Izgubili smo sve ratove 90-ih s njom... Pametan covek ukapira kad nesto ne valja pa trazi drugo resenje... Mislim da svaki profesionalni vojnik vredi kao 10 nateranih i zato treba ulagati u profesinalnu vojsku kao faktor odbrane i stabilnosti... ovde je problem sto vecina zagovornika vojnog roka, ne gleda na to kao dobar i oravdan faktor bezbednosti nego kao neku vrstu prevaspitavanja naroda koje nem je "preko potrebno"... ej pazi, unistavas jedan vazan koncpet odbrane i bezbednosti da bi sproveo nekakvu skolu "discipline" i "odgovornosti" za obican narod? Meni je to totalna nebuloza. Degradirate vosku time sto od nje pravite vaspitni vrtić koji ima za cilj da "od decaka pravi muskarce"... nije to najvaznije funkcija vojske, aman... Ako se vec palite na te obavezne aktivnosti, zamislite da se uvede obavezna skola racunara za SVE gradjane... zamisli imas obavezu da godinu dana pohadjas nastavu svakog dana i savladavas osnove programiranja, interneta i mobilnih aplikacija? A? Jel imate potrebu da se pobunite? Da kazete, "cekaj bre, sta ja da idem na nesto sto me ne zanima? Ja sam pekar, kuvar, svaler, svestenik, domacica... sta ce meni to? Sto me maltretiraju bez ikakvog razloga?! To nek idu ovi kompjuterasi sto ih zanima to..." JESSY, GeniusAtWork, Justin Waters and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 7 hours ago, Милан Ракић рече Не може војска да буде приватна Роналде. Pa nisam ja napisao samo privatna, već postoje profesionalne agencije koje obučavaju vojnike, a država moze da se bavi naoruzanjem i skolovanjem odredjenog broja visokih kadrova, a vojnike mogu iznajmljivati po potrebi. Nekoliko mojih prijatelja je radilo za privatne agencije koje ih plaćaju, a njihove usluge je koristila Američka vojska u Avganistanu i Iraku, jedan je poginuo u Avganistanu. Ti ljudi samo razmišljaju o vojsci, oružju, treniranju. Ovako mi imamo ljude koji totalno nespremni, preplašeni i pogubljeni idu u rat . Bolje jedan kvalitetano obucen vojnik nego pedeset ljudi koji su na silu natjerani na tu obuku i služenje vojnog roka, pogotovo u vremenima kad su tehnološka dostignuća velika. Naoružanje je nemoguće organizovati privatno, mada se i njegovi troškovi mogu i moraju racionalizovati, ali čini mi se a ti me ispravi je li američka vojska sa privatnim firmama dogovorila proizvodnju borbenih aviona poslednje generacije, sa kojima su imali neuspjeha, mada su u ranijim slučajevima postizali dosta dobru saradnju. Mada i specijalne jedinice koje finansira država su svakako za pohvalu i svako bi izdvojio novac za njihovo finansiranje. Ali ja bih i tu dopustio konkurenciju, čisto da se nadmeću i ne postanu lijeni, pa koji se pokažu najbolji neka dobiju više novca. Moj jedan drugar bio u Moskvi i pogubio se koliko su spremni ljudi u njihovim specijalnim jedinicama, za mjesec dana ga iscijedili http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Tanja 1 Pošto si se pozvala na odgovornost i ozbiljnost i ne sjedenje na računaru do kasno, jesi li za to da i zene prolaze takvu obuku kao muškarci? Тања1 је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 10 hours ago, Тања1 рече А војни рок није заглупљивање, а обавезан значи, неће се моћи остати будно до касно у ноћ за компјутером. Смрди на одговорност коју би неки под сваку цену да избегну. Number of Participants 76% of all conscripted men were voluntaries in 2006 and this number appears to be increasing, as 99.1% were volunteering in 2014. In 2014 only 19 men were compelled. Conscription in Denmark Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
преговарач Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Питање обавезног служења војног рока је део питања о одбрани земље која захтева стручно знање у области одбране и свест о важности државе као такве. Цивилизацијска свест данашњице је дошла до тренутка када људи захтевају да им се омогући да воде слободан живот. Многима данас обавезно служење војног рока делује као затворска казна на коју су осуђени просто зато што су рођени као мушкарци. Сматрају да имају право да одлуче шта ће са својим животом и да нико нема право да их приморава на било шта, а посебно не да жртвују своје животе због државе. Са друге стране, свака држава да би постојала мора да има снагу и способност да се одбрани од напада споља и изнутра. Војска је непоходни део сваке државе и њен најважнији чинилац одбране од напада. Професионална, плаћена, стајаћа војска има кључну ману да је у суштини Преторијанска гарда и да слепо извршава налоге онога ко је плаћа. Таква војска се у критичном тренутку ванредног стања врло лако окреће против интереса народа, понекад чак и против самог народа. Поред тога, она је веома скупа ако је једино ефикасно средство одбране од непријатеља. Али, такође, она је и неопходна. Без ње, сама по себи, сва сила обичних људи обучених за одбрану земље не вреди много. И обично се као најбоље решење наводи војска састављена од официра, професионалаца и добровољаца. Добровољци су они држављани који су спремни и вољни да лично бране земљу од напада. Проблем се јавља кад се добровољци окрену око себе и виде велики број других држављана којима не пада на памет да излажу своје животе опасности због државе, своје земље и народа. Такво понашање је заиста веома деморалишуће и број добровољаца одмах пада на занемарљив ниво. Као исправно уређење односа у данашњем друштву намеће се разликовање две врсте држављана. У прву групу спадају они држављани који земљу у којој живе сматрају својом и који су спремни да је бране као што би бранили своју кућу и своју породицу, који немају резервну домовину и који су спремни да стану под заставу своје државе и боре се за њу и њене законе. У другу групу спадају они држављани који само живе на одређеном простору и у одређеном народу зато што им је ту добро или су се ту затекли и који ће отићи да живе у неку другу земљу уколико им се овде више не буде свиђало и којима не пада на памет да жртвују своје животе за државу у којој случајно живе и за њене законе. Потпуно је јасно да држава која у свом "саставу" нема довољан број држављана који спадају у прву групу - и не треба да постоји. Такође је јасно да добро уређена држава треба да разликује ове две групе држављана и да онима који су спремни да је бране омогући боље услове при запошљавању у државним службама, боље услове у друштву, па чак и пред законом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Ono sto vi zagovornici vojnog roka ne shvatate jeste da pravite od sebe sluge i svojevoljno se, na rečima i stavu, lišavate svojih ličnih sloboda. A opšte raspoloženje u narodu se onda odražava i na društveno uređenje. Razmisli, tvoje vreme, imovina i život nisu baš ono skroz tvoji, već se i neko drugi tu pita. Možes li odbiti poziv vojnog odseka? Ono reći ,,žao mi je, sada ne mogu da služim, tek sam dobio dete”? Ne možeš. Evo ja kad sam bio u vojsci bilo je ljudi koji su tek dobili decu, ali vojni odsek to savršeno nije interesovalo. Ili zamisli na jedvite jade nađeš posao, pošto je u Srbiji to tako s ponudom radnih mesta, a oni te pozovu. Možes li odbiti da ideš u rat? Jer prosto hoćeš da živiš. Ili recimo ne smatraš da te se cela neka frka uopšte tiče i vrednuješ svoj život i život svojih bližnjih više od kuće i parčeta zemlje. Jer nova kuća se podigne, ali ko podiže mrtvog? Opet, ne možeš. Jer ako pokušaš, ideš pred sud i u zatvor, a posle sve ispočetka. Takav je zakon. (Plus posle imaš ono da si osuđivan, što će te dodatno sprečavati da nađeš posao). Dakle, tvoje vreme, imovina i sam tvoj život nisu u potpunosti tvoje vlasništvo, već samo onoliko koliko ti sistem ,,u ime naroda” ostavi. I šta uopšte znači to ,,u ime naroda”? Pravdanje svega toga kao „služenja narodu" nema nikakvog smisla. Jer narod nije nekakva nedefinisana masa, već je narod zajednica pojedinaca. Ako pojedinac nije srećan, ni narod nije srećan, ako su pojedincu uskraćene slobode, i narodu su uskraćene slobode. Takođe, koliko je puta samo bio slučaj da se ono što političari rade drastično razlikuje od „volje naroda"? Tako da argument ,,služenja narodu” nikako ne stoji ako je služenje prisilno, već samo ako je dobrovoljno. Sloboda je hrišćanska tekovina, Hristos je uvek ostavljao slobodu izbora, a mi jesmo li hrišćani i pravoslavci? Odbrana otadžbine kao i sve drugo u životu treba da je dobrovoljno. Ko ne želi da brani svoje imanje - izgubiće ga, i to je njegova stvar. Zar ćemo stalno živeti u strahu kako će nas neko napasti? I time pravdati manjak ličnih sloboda? Na ovom Balkanu malo malo pa neko zvecka oružjem. A do rata uopšte ne mora doći, većina problema se može rešiti dogovorom i diplomatijom. Mislim da smo većinu ratova mogli izbeći. Neizbežna opasnost postoji od malih terorističkih grupacija spremnih da bez obzira na sve prave probleme i za te potrebe nemamo prisilnu vojsku, već visoko obučene, opremljene i sposobne antiterorisricke i uopšte specijalne jedinice i profesionalnu vojsku. Kao što većina ljudi ne može da izigrava inženjera, tako ne može da izigrava ni vojnika. A da bismo imali dobru profesionalnu vojsku, potrebno je da imamo dobru ekonomiju. A istorija jasno pokazuje da su najrazvijenije upravo one zemlje u kojima su najveće lične slobode. Takođe, realna opasnost je i kada političari ne prepoznaju ozbiljnost situacije kada strana sila dođe i zahteva nešto, čega smo u prošlosti bespotrebno bili žrtve. Ovom pričom, naravno, ne želim da obezvredim žrtvu svih onih koji su bili primorani da učestvuju u ratovima, smatram ih herojima koji su nas branili ne samo od neprijateljske sile, već samim tim i od glupačkih, sebičnih i megalomanskih poteza političara koji su doveli do svega toga i narod gurnuli u ambis. Ugledajmo se na Hrista, On uvek ostavlja slobodu izbora. Pitao sam jednom jednog sveštenika šta misli o onoj priči oko biometrijskih ličnih karata, a on mi je dao odgovor koji je mnogo širi: Kontrola (nad drugim) - to je ono što je satansko. PS: da me neki revnosni službenik ne bi shvatio pogrešno i previše ozbiljno, ovde uopšte ne govorim protiv države i uređenja, već dajem jedno trenutno razmišljanje kako može biti bolja. Bavljenje političkim stvarima me uopšte ne interesuje, tako da bez brige. Paradoksologija and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 40 minutes ago, преговарач рече Као исправно уређење односа у данашњем друштву намеће се разликовање две врсте држављана. У прву групу спадају они држављани који земљу у којој живе сматрају својом и који су спремни да је бране као што би бранили своју кућу и своју породицу, који немају резервну домовину и који су спремни да стану под заставу своје државе и боре се за њу и њене законе. У другу групу спадају они држављани који само живе на одређеном простору и у одређеном народу зато што им је ту добро или су се ту затекли и који ће отићи да живе у неку другу земљу уколико им се овде више не буде свиђало и којима не пада на памет да жртвују своје животе за државу у којој случајно живе и за њене законе. Потпуно је јасно да држава која у свом "саставу" нема довољан број држављана који спадају у прву групу - и не треба да постоји. Такође је јасно да добро уређена држава треба да разликује ове две групе држављана и да онима који су спремни да је бране омогући боље услове при запошљавању у државним службама, боље услове у друштву, па чак и пред законом. Pa, ovo je legendarno. -Владимир-, GeniusAtWork, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Где си бре, @Иван ♪♫, нема те 100 год 14 minutes ago, Иван ♪♫ рече Zar ćemo stalno živeti u strahu kako će nas neko napasti? I time pravdati manjak ličnih sloboda? Na ovom Balkanu malo malo pa neko zvecka oružjem. A do rata uopšte ne mora doći, većina problema se može rešiti dogovorom i diplomatijom. Mislim da smo većinu ratova mogli izbeći. Neizbežna opasnost postoji od malih terorističkih grupacija spremnih da bez obzira na sve prave probleme i za te potrebe nemamo prisilnu vojsku, već visoko obučene, opremljene i sposobne antiterorisricke i uopšte specijalne jedinice i profesionalnu vojsku. Kao što većina ljudi ne može da izigrava inženjera, tako ne može da izigrava ni vojnika. A da bismo imali dobru profesionalnu vojsku, potrebno je da imamo dobru ekonomiju. A istorija jasno pokazuje da su najrazvijenije upravo one zemlje u kojima su najveće lične slobode. Иван ♪♫, АлександраВ, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 12 minutes ago, GeniusAtWork рече Где си бре, @Иван ♪♫, нема те 100 год GeniusAtWork and Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 4 hours ago, cloudking рече Mi smo vec imali tacno takvu vojsku kakvu si opisao da treba sada da imamo. I znas sta se desilo? Izgubili smo sve ratove 90-ih s njom... Pametan covek ukapira kad nesto ne valja pa trazi drugo resenje... To uopste nije stvar do vojske nego do politike. Zaludu je bilo kakva vojska, ma i najbolja, ako je politika probisvetska, naopaka i izdajnicka. Ћириличар and Зосима је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 15 hours ago, Juan рече Војска није укинута. Сви који себе сматрају размаженима, а немају други начин да се одмазе, могу да се пријаве да служе војску. Jedino sto niko ko je razmazen ne bi tako nesto ni pod razno uradio. Iinace, ne bi ni bio razmazen, zar ne? I da odma` sprecim mogucu bujicu negativnih komentara - ja licno u tom sluzenju obaveznog roka nisam ni malo uzivao, da ne bude zabune u tome. Uza sve ono redovno sto mora da se prodje (kod nas su npr. bili srazmerno losi uslovi stanovanj /npr. zimi se po celu noc mrznes dok spavas, ma koliko se pokrio/, manjak ljudstva /poteze se dosta vise zbog toga u svakom pogledu/, pozarstva, straze, itd...) mi smo tad imali i obavezno odvajanje od kuce celu tu godinu, sto je u sustini doslovno jedan oblik robije. Medjutim, kad se podvuce crta i sve to sabere i oduzme, ukupno gledano celo to iskustvo mi je bilo vrlo dragoceno u svakom pogledu, kako sam napred i naveo ono po tackama, i jos i vise od toga. АлександраВ and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 10 hours ago, drvce рече ...jer sam ja neciji resurs koji se samoiscrpljuje mimo optimalnih planova kako me upotrebiti... Ono, kao lozim se da mi neko gasi svetlo i tera me na spavavnje da bih mu bio sutra odmoran da me natera da prospem mozak drugom tipu kojeg su takodje naspavali i odmorili da isto uradi meni? Бип бип аларм на телефону звони у. 5:00 ујутру. Ако ниси ничији ресурс, некада си имао жарку жељу да постанеш независан, урадио си логичан потез јер си био талентован да привучеш људе и добар производ и почео за себе...Дакле, сви људи су ресурс. Сви учествују у радном животу. Људски ресурс је најважнији и скуп ресурс. Можеш да напуниш стан са компјутерима и серверима, ал без тебе нема ничега. Коришћење истих је обично под твојом контролом и системом планирања, док си ти основни ресурс. Када направиш план, од његовог покретања свестан си да се неће одржати. Једино можеш да се питаш зашто правити план када му се не може веровати? На тај начин касније има се добра полазна тачка да се импровизује зависно од услова...Дугорочно гледано мислим да је боље да добијеш потпуну одговорност, истакнеш да је ствар срца за тебе да помогнеш људима да пронађу посао код тебе, да који долазе на време неће добити отказ... 10 hours ago, drvce рече Naravno, ubijanje je kudikamo zabavnije kad se radi disciplinovano i uz druzenje. Bas bi bila truba me rokne neki razmazeni tviteras. Ima li sta herojskije nego da mi bajonet zarije u dijafragmu uredno obrijani brka u popeglanoj uniformi koji pohadja i glumacku sekciju, te je tako spoj oficira i dzentlmena? Свако има своју улогу...официра и џентлмена...Можда је твој ред данас да тоалет буде потпуно чист?! То је исто толико едукативно средство, осим што је минимум хигијене и дисциплине..Обезбедиш себи јефтин фотоапарат који би идеално снимио ако добијеш неке батине .Тотално си конфузан, као да пишеш из неког заточеништва. Желим ти рећи да ти је коментар страховито негативан, превртљив и манипулативан, како то официри умеју обично да кажу. Наравно требаш знати своја права, али не буди возач - правила - јер онда и наредници то исто буду, добијеш пет минута за ручак уместо 15 минута, 30 минута на терену уместо десет, једну чашицу недељно, уместо два литра ракије... Зосима је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 1 hour ago, Џуманџи рече Pa, ovo je legendarno. Неко 2016. године прича да држава треба да сопствене грађане дели на категорије и да им зависно од тога омогући боље услове у друштву и другачију заштиту пред законом. А све на основу тога да ли желе да "жртвују своје животе за државу у којој живе и њене законе", где то жртвовање подразумева искључиво братоубилачки рат, комшија против комшије, зарад користи које из тога извлаче локалне политичке јајаре. Чија се деца у међувремену проводе и студирају по иностранству. Стварно легендарно Џуманџи, Juanito and drvce је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 5 hours ago, cloudking рече Apsolutno je jasno da veze nemas o cemu pricas i samo bzvz pises besmislene recenice... Можда пишем за тебе, али имам за оба диплому (графичког дизајнера) за себе. Ти сигурно имаш основну школу. Зосима је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Nije trebalo ni da se ukida nikada.Trebalo je samo da se skrati i da se obogati obuka a ne da većinu vojnog roka regruti provode ribajući hodnike,wc,čisteći dvorište i sl.Obuka sa borilačkim veštinama,upotrebi ladnoga oružja,mnogo više pucanja etc.To sve može da se obavi za nekih 4-6 meseci i da se dobije vojni raspored u slučaju ugrožavanja bezbednosti zemlje. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука