Милан Ракић Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 У граду на Бегеју данас протест због одузимања петогодишњег малишана из хранитељске породице. Све се десило на препад, за три дана, каже хранитељка. Љиљана по закону због година не може да усвоји дете – Кад је дошао код мене, био је као векница хлеба, мајушна беба од три месеца. Рекли су ми да је биолошким родитељима одузето родитељско право. За ових пет година доста смо се везали једно за друго. Волела бих да буде срећан, али бојим се за њега, јер цела ова процедура усвајања у Шведској иде пребрзо. Одвојили су га од мене за само три дана. Готово да не спавам, живим само на води. Овако, за “Новости”, прича Зрењанинка Љиљана Радуловић, која не може да се помири са брзином и начином на који јој је одузет дечак о коме је бринула од пелена. Због овога су огорчени и родитељи деце из вртића у који је малишан ишао, њихове комшије и други Зрењанинци, који су за данас најавили миран протест. – Не знам зашто је његовим биолошким родитељима одузето родитељско право, кад је дошао код нас, није имао видљиве повреде. Има трогодишњег брата, који и даље живи са мајком и оцем. Он је у септембру напунио пет. Пре две године ми је умро супруг и од тада смо остали упућени једно на друго – каже Радуловић. Љиљана никада детету није рекла да га је родила, већ да га је донела, не знајући како да објасни детаље, а дечак ју је од почетка звао мама, јер за другу није знао. – У априлу су ми у центру натукнули да би можда могло да буде страног усвојења, али да је све стопирано због избора. Од тада нико ништа није помињао, да би ме прошлог петка позвали да дођем у уторак, јер ће можда стићи људи из Агенције за усвајање. Онда су ме у уторак колима центра повели у Београд, у Министарство за рад и социјалну политику, где сам видела и усвојитеље из Шведске са преводиоцем – прича Љиљана. Истог дана потенцијални усвојитељи дошли су у Зрењанин да упознају дечака, али је сусрет био кратак, јер је малишан ишао код другара на рођендан. Виђали су се и у наредна два дана, али напољу, да би трећег дечак рекао да неће са њима. – У петак је рекао да је уморан. Молила сам га да се обуче. Плашила сам се да неко не помисли да га ја наговарам на отпор. Када је дошла социјална радница, пред њом је рекао да неће од маме, али се предомислио када је узвратила да иду у играоницу и да ће га вратити “док мама скува ручак”. Питала сам кад се враћају. Узвратила је: “Немојте о томе пред дететом, јавиће вам се из центра” – каже Љиљана. Од тог петка, како тврди, дете се није вратило. Тражила је потписан папир да дечак није с њом. Речено јој је да нема потребе. Каже, целог викенда јој се нико није јављао и јако је бринула, а онда јој је комшиница рекла да је видела дечака у играоници, у тржном центру. – Пошла сам тамо само да видим да ли је све у реду, без намере да правим сцене. Била сам забринута. Да су ме пустили да га видим, само бих га пољубила и рекла да иде да се игра. Али преводилац је одмах звала социјалну радницу и испао је инцидент – каже Љиљана. Ивана Мандић, која је присуствовала сцени, каже: – Дечак се отимао и узбуђено понављао: “Мама је дошла по мене, морам да идем”, док је преводилац скочио на госпођу Љиљу и почео да је вређа. Будући тата је ставио малишана на крило и нешто му говорио на шведском, али се дете отимало и плакало. Љиљана тврди да су муж и она желели да усвоје дечака, али да им је речено да хранитељи нису адекватни усвојитељи. Испоставило се да је сметња то што је са својих 60 година од детета старија више од 45 година, што је законска препрека. Љиљана је уплашена шта ће са дететом бити и обратила се и тужилаштву и Министарству, тражећи да јој се омогући контакт са дечаком. Надлежни тврде да је Љиљанина реакција неадекватна, иако до сада, како кажу, до сада није било проблема. Породичним законом је, додају, прописано да је у поступку заснивања усвојења јавност искључена, а да су подаци из евиденције тајна и њу морају да чувају сви, односно потенцијални усвојитељи, старатељ, центар за социјални рад, министарство и, у овом случају, хранитељ. Хранитељ је, кажу, прекршио тај члан закона. Сви морају да раде у интересу детета. Љиљана је, како незванично сазнајемо, била упозната са процесом усвојења од почетка усвојења, јер и сама учествује у свему томе. ПРИПРЕМА Хранитељи су кључни у припремама деце за усвојење и обично највише помогну, кажу у удружењима хранитеља. Да би, међутим, добро одиграли своју улогу, потребно је да их психолози припреме на што безболније раздвајање. У Београду се то ради у оквиру Центра за хранитеље и усвојитеље, али у Војводини, због мањка кадрова, таквих центара нема. СРБИЈА, ПА ИНОСТРАНСТВО Закон налаже да се минимум годину дана тражи усвојитељ у Србији, а после тога дете може да иде на инострано усвојење, што је овде испоштовано. александар живаљев and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 13 minutes ago, Милан Ракић рече Закон налаже да се минимум годину дана тражи усвојитељ у Србији, а после тога дете може да иде на инострано усвојење, што је овде испоштовано. Волим то кад "испоштују" суманути Закон, по коме не можеш да усвојиш дијете неколико година, ако си "домицилан", таман онолико колико је потребно да се у дјетету (не)развије одговарајућа емоционална и интелектуална структура. Иначе, знам доста банатских хранитеља, у Белој Цркви, у којој је привреда разорена, велики је број хранитељских породица. Почели су ради тога да би имали неки приход ("минималац"), али су брзо схватили дјецу, преузели родитељску улогу и ти људи постижу дивне резултате у раду са том примарно истрауматизованом дјецом. Светислав Павловић, АлександраВ, obi-wan and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 Онлајн петиција против дозволе за усвајање "наше" дјеце у породицу у иностранству. Ја потписах, са мотивом да кад бирократском процедуром недају нашим грађанима усвајање, што би то давали страним, ако није нека "трговина". Сигурно ће бити доста њих против овог мог мотива. Неки можда пронађу неки свој. (П.С. Русија годишње "извезе" 100 000 напуштене дјеце у стране, претежно скандинавске земље). http://www.peticije24.com/spreavanje_usvajanje_deteta_u_porodicu_u_instranstvu Светислав Павловић, Mилена КШ, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 http://www.minrzs.gov.rs/cir/pres/saopstenja/item/6620-saopstenje-povodom-informacija-koje-su-se-pojavile-u-medijama-i-na-drustvenim-mrezama-u-vezi-sa-postupkom-medjunarodnog-usvojenja-deteta-iz-zrenjanina ... " У конкретном случају хранитељица детета је у моменту започињања процеса усвојења показала да не одобрава одлуку органа старатељства и својим понашањем и поступцима опструисала започети процес усвојења руководећи се сопственим уверењем шта је дететов интерес, упркос указивању и интервенцијама свих стручњака који су поступак водили и контролисали. Тиме је она прекорачила границе своје улоге и, упркос указивању да је, као и сви актери у поступку усвојења, дужна да поштује законску обавезу чувања тајности података, давала јавности нетачне информације о конкретном поступку и својој улози у њему, не водећи рачуна о последицама које могу да настану за дете и потенцијалне усвојитеље у деликатном процесу узајамног прилагођања. Поступак заснивања конкретног усвојења ће бити настављен јер је на основу праћења тока међусобног прилагођавања детета и потенцијалних усвојитеља процењено да је конкретно усвојење у његовом најбољем интересу. Интерес детета и поштовање закона је једино чиме се руководе надлежне институције и на то не може имати утицај притисак јавности." Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Koliko glupih komentara sam pročitala na ovu temu... Voli naš narod da pljuje,onako brzinski,površno, pogotovo kad nema dovoljno informacija ili ne želi da ih čuje. Važno je da se samo potpisuju neke peticije, to je sa baš IN. Mилена КШ, Avocado and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 On 9/28/2016 at 9:55, александар живаљев рече Волим то кад "испоштују" суманути Закон, по коме не можеш да усвојиш дијете неколико година, ако си "домицилан", таман онолико колико је потребно да се у дјетету (не)развије одговарајућа емоционална и интелектуална структура. Inače, insotrana usvojenja su u skoro svi slučajevima usvojenja dece sa posebnim potrebama, koju ovde usvojitelji ne žele. A strani usvojitelji prođu procenu i obuku u svojim zemljama, pa ne ide to tako stihijski kako male Perice u Srbiji zamišljaju. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Teško je znati šta se zaista desilo ovde pre no što su mediji napravili senzaciju. Moguće je da se desila neka zloupotreba i da se ne postupa u najboljem interesu deteta, ali niko ne može biti siguran na osnovu ovoga. Ne sviđa mi se što se peticija toliko fokusira na činjenicu da su potencijalni usvojitelji iz inostranstva. Slažem se da bi bilo dobro bar malo olakšati, ubrzati i pojednostaviti proces usvojenja od strane domaćih usvojitelja, ali se ove dve stvari međusobno ne isključuju. Zašto ne bi svi psihički stabilni ljudi sposobni da pruže ljubav i relativno pristojne uslove života detetu mogli da usvoje ako žele? Takođe, uz povećan životni vek i činjenicu da mnogi ljudi biološku decu dobijaju posle 45. godine, valjalo bi preispitati ovo pravilo o starosti. Juanito and Goku је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Kopiraću ovde tekst jedne moje koleginice ,lepo je objasnila ono što mi stručnjaci inače znamo ali javnost slabo : " Da li je ljudima poznato ko su deca podobna za usvojenje i koju decu decu stranci usvajaju? Više od 50% dece podobne za usvojenje čine Romi a izuzetno je visok procenat dece ometene u psihofizičkom razvoju. Mali je procenat zdrave dece. Vidite, naši potencijalni usvojitelji ne žele da usvajaju Rome a ni bolesnu decu. To je istina u koju ljudi ne žele da poveruju. Da li ste videli kako su se potencijalni usvojitelji izjasnili ??? Svi žele zdravu decu bele puti. Stranci su ti koji usvajaju Rome i bolesnu decu ukoliko se za godinu dana ne pronađu domaći usvojitelji. Ja ih razumem kao čovek i kao roditelj. Svi žele da imaju zdravu decu. Sa stručnog stanovišta, nisu podobni oni koji biraju. Razlika između naših i inostranih usvojitelja je u motivaciji. Naši usvojitelji se uglavnom nisu ostvarili kao biološki roditelji,zato verovatno i žele zdravu decu, dok stranci imaju decu i njihov motiv je uglavnom altruistički. Svi Vi koji se bunite i osuđujete i koji strance nazivate janičarima, izvolite i usvojite bolesnu decu. Tako naša deca neće otići u inostranstvo. Ne, vi to ne želite a ne želite ni da to iskreno priznate. A što se tiče hraniteljke ona u skladu sa Porodičnim zakonom ne ispunjava uslove da postane usvojitelj zbog godina života. Šta ovde nije jasno? Ljudi se bune kada se ne poštuje zakon a ljudi se bune i kada se poštuje zakon ako to njima ne odgovara. Hraniteljstvo je samo privremena mera porodično pravne zaštite i ne traje večno. Naravno da se deca vezuju za hranitelje i da proces odvajanja nije ugodan. Stručni radnici i hranitelji treba da rade na tome da taj period odvajanja bude što bezbolniji za dete. Hranitelji imaju zadatak i aktivnu ulogu da pripreme dete za usvojenje, što ovde nije bio slučaj. " Aquilius Cratus, Paradoksologija and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 1 hour ago, ВИЛМА рече Inače, insotrana usvojenja su u skoro svi slučajevima usvojenja dece sa posebnim potrebama, koju ovde usvojitelji ne žele. Цитираћу свој пост од прошле годуне: Poznajem bračni par koji je pokušavao da usvoji dete, procedura je vrlo ozbiljna i dugotrajna, mnogo parova odustane u međuvremenu. Takođe, poznajem jednu socijalnu radnicu, sećam se kada su proslavljali usvajanje, pravi praznik. Ni meni nije bilo jasno kako to da toliko ljudi čeka godinama, a toliko je dece po ustanovama, hraniteljskim porodicama itd. Dobio sam objašnjenje da je meni delovalo da država očekuje da svi oni koji usvajaju decu budu Rokfeleri lično. Plus, pristup kandidata - obavezno proveravaju ko su biološki roditelji, kakvi su modeli ponašanja u njihovim porodicama i najbitnije kakvi su im zdravstveni kartoni, ima li naslednih bolesti i kolika je mogućnost nasleđa nekog fizičkog ili psihičkog poremećaja. Kada se nađe takvo dete (realno, tamo je malo je potpuno zdrave bele dece, bez ikakvih fizičko-psihičkih problema u par generacija unazad) dobija ga - onaj ko ima jaču vezu, naravno! Zar je bilo šta drugo očekivano... A decu nepotvrđenog zdravstvenog stanja i cigančiće neće niko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Pročitaj pažljivije tekst moje koleginice koji sam prenela : Usvojitelji u Srbiji žele ZDRAVU, BELU decu,što mlađu i po mogućnosti plave kose i plavih očiju. Aquilius Cratus, 3006, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Ja lično mislim da je usvojenje - mačka u džaku - i za dete i za usvojitelje. Paradokso, Minsitarstvo je povodom ovog slučaja dalo svoje mišljenje - da su procedura i zakon ispoštovani u potpunosti. Aquilius Cratus and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 3 minutes ago, ВИЛМА рече Pročitaj pažljivije tekst moje koleginice koji sam prenela : Usvojitelji u Srbiji žele ZDRAVU, BELU decu,što mlađu i po mogućnosti plave kose i plavih očiju. Opste je poznato da kod nas niko ni ne pomislja da usvoji romsku djecu. Paradoksologija, Mилена КШ, ВИЛМА and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 2 minutes ago, ВИЛМА рече Pročitaj pažljivije tekst moje koleginice koji sam prenela : Usvojitelji u Srbiji žele ZDRAVU, BELU decu,što mlađu i po mogućnosti plave kose i plavih očiju. Исто то сам и ја рекао (пренео то што сам чуо). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Управо сада, 3006 рече Цитираћу свој пост од прошле годуне: država očekuje da svi oni koji usvajaju decu budu Rokfeleri lično. Plus, pristup kandidata - obavezno proveravaju ko su biološki roditelji, kakvi su modeli ponašanja u njihovim porodicama i najbitnije kakvi su im zdravstveni kartoni, ima li naslednih bolesti i kolika je mogućnost nasleđa nekog fizičkog ili psihičkog poremećaja. Mislim,stvarno,da budu Rokfeleri niko ne traži, samo da imaju pristojne uslove, a ne da dete živi u ćumezu. Zdravstveni status se procenjuje prvenstveno u smislu njihove psihičke podobnosti (neće se dati podobnost za usvojenje nekome ko ima dijagnozu poremećaja ličnosti !). Ronald, Aquilius Cratus and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 20 minutes ago, ВИЛМА рече Mislim,stvarno,da budu Rokfeleri niko ne traži, samo da imaju pristojne uslove, a ne da dete živi u ćumezu. Zdravstveni status se procenjuje prvenstveno u smislu njihove psihičke podobnosti (neće se dati podobnost za usvojenje nekome ko ima dijagnozu poremećaja ličnosti !). Vjeruj mi Vilma da ja mislim kako ovi kriptonacisti koji traze djecu sa jasnim fizickim karaktristikama koje je opisala tvoja koleginica takodje nisu ni malo podobni za usvajanje djece. ВИЛМА and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука