Paradoksologija Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 3 hours ago, Ronald рече Paradoksologija Kako mislis mitohondrijalna DNk ne prenosi bitne nasledne informacije i zasto mislis da bi to bio nedostatak za identitet djeteta? Pa ne bi bio nedostatak, odnosno daleko manje nego u slucaju doniranja cele jajne celije. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 39 minutes ago, Arsenija рече Pa jedino samo ako je to oceva mitohondrijalna DNK ... Kad sprematozoid oplodi jajnu celiju , mitohondrije oca ne uzlaze ... Deca - i muska i zenska - mitohondrije nasledjuju od majke . Dakle , to znaci da su sve nase mitohondrije u telu , u svakoj celiji , iste kao mitohondrije nase majke , odnosno bake , odnosno prabake ... sa majcine linije . To je u redu Dokins i Sajks to slikovito objasnjavaju http://www.nationalgeographic.rs/vesti/1973-mitohondrijalna-eva.html, ali kakve veze ima da li ce dijete preko toga bitu uskraceno za nekakav identitet. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 3 minutes ago, Ronald рече To je u redu Dokins i Sajks to slikovito objasnjavaju http://www.nationalgeographic.rs/vesti/1973-mitohondrijalna-eva.html, ali kakve veze ima da li ce dijete preko toga bitu uskraceno za nekakav identitet. To nema veze sa idetitetom . Niko se ne radja sa identitetom ... Identitet se formira pod nekim drugim uticajima . Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 7 minutes ago, Paradoksologija рече Pa ne bi bio nedostatak, odnosno daleko manje nego u slucaju doniranja cele jajne celije. Doniranjem cele jajne celije , donira se pola organizma , ako to moze tako grubo da se kaze , ... Doniranjem jednog gena , doniraju se samo one osobine koje on deterimise ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 3 minutes ago, Arsenija рече To nema veze sa idetitetom . Niko se ne radja sa identitetom ... Identitet se formira pod nekim drugim uticajima . Obicno pod uticajem mema, ali i ako bi postoji mogucnost za objasnjenjem ljudskog ponasanja, ona ne bi mogla da se objasne samo genetikom, bez memetike i drugih ekoloskih uticaja, odnosno epigenetikom, ali ne samo genima, takodje uticaj memetike je najaci, i raste sa vremenom jer se kultura brzo razvija i usloznjava. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 Три родитеља... и то као нека револуција. Без 6 главних и 2 помоћна не признајем револуцију. Нама револуционарима је то успело пре пола века на менталном нивоу, а ови су далеко од нашег братства и јединства у пракси, стварању Новог човека за Ново Доба. Рапсоди and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 1 hour ago, Ronald рече To je u redu Dokins i Sajks to slikovito objasnjavaju http://www.nationalgeographic.rs/vesti/1973-mitohondrijalna-eva.html, ali kakve veze ima da li ce dijete preko toga bitu uskraceno za nekakav identitet. Kada se od anonimne donorke iskoristi čitava jajna ćelija, dete se rađa u porodici gde se lako dešava da ne zna 'odakle' mu oblik nosa, usana, boja kože, kose i očiju. Znanje o tome ko su naši biološki roditelji sa svim fizičkim odlikama, ali i konstruisanim identitetima koje sa sobom nose (etnička, rasna, religijska pripadnost, gomila drugih lično bitnih i nebitnih stvari poput bavljenja muzikom ili naukom) učestvuje u izgradnji identiteta osobe i kada takve informacije nedostaju dete često pati i zbunjeno je. To su mnoga psihološka istraživanja na deci donora i usvojenicima pokazala. Mitohondrijalna DNK, koliko sam do sada čitala, ne prenosi ovu vrstu informacija u kreiranju deteta. Dete nastalo uz pomoć DNK oca i majke koji će ga odgajati uz dodatak donirane mitohondrijalne DNK nema zaista situaciju u kojoj bi moralo da kaže 'ne znam ko mi je biološka majka i nikada neću saznati'. Lako je sa strane reći da biološko poreklo jeste svima nebitno, ali je većina nas ipak porasla uz to znanje pa imamo i luksuz da ga proglasimo nebitnim za izgradnju svog identiteta. Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 21 hours ago, Justin Waters рече U cemu je konkretno problem oko te modifikacije? Uklonili su stetne gene koje bi kasnije dovele do sigurne bolesti i smrti i zamjenili ih sa zdravim. Kao kad bolestan bubreg zamjenis sa zdravim. Nije tu nikakav covjek stvoren. 8 hours ago, александар живаљев рече Управо тако. Мало може да уплаши сензација о "три родитеља". To je isto kao kad se neki američki veteran iz rata u Iraku oženio pa ustanovio nakon prve bračne noći da njegova žena ima umjetnu kosu, umjetno oko, umjetne zube, umjetnu lijevu nogu i umjetni polni organ i da je to ustvari njegov nekadašnji kolega i saborac, takodjer veteran iz rata u Persijskom zaljevu koji se u medjuvremenu preoperovao na žensko. Ista takva neznatna sitnija modifikacija. Џуманџи, александар живаљев and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 @Juan @Justin Waters Не ради се овде о пуком теоретисању, него о томе да ми се чини да и даље немамо појма о многим од ових ствари. Не морамо да узмемо ДДТ или сличне ствари које су серијски тровале народ док се није сазнало за њихове штетне ефекте. Узмимо клонирану овцу Доли, која је представљана као коначна победа науке и први корак ка клонирању људи. На крају су морали да је успавају да би јој прекратили муке, због тога што се тек касније у њеном животу (око људске четрдесете године отприлике) испоставило да има читав низ болести као последица лоше одрађеног клонирања. Не кажем да је сад ситуација иста, али има толико варијабли које се морају узети у обзир, од којих верујем да су нам многе још увек непознате. И јесте, беба се можда не би ни родила без овакве интервенције, али ако ствари крену по злу, то дете ће да пати целог свог живота, не дао Бог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 13 hours ago, Paradoksologija рече Kada se od anonimne donorke iskoristi čitava jajna ćelija, dete se rađa u porodici gde se lako dešava da ne zna 'odakle' mu oblik nosa, usana, boja kože, kose i očiju. Znanje o tome ko su naši biološki roditelji sa svim fizičkim odlikama, ali i konstruisanim identitetima koje sa sobom nose (etnička, rasna, religijska pripadnost, gomila drugih lično bitnih i nebitnih stvari poput bavljenja muzikom ili naukom) učestvuje u izgradnji identiteta osobe i kada takve informacije nedostaju dete često pati i zbunjeno je. To su mnoga psihološka istraživanja na deci donora i usvojenicima pokazala. Mitohondrijalna DNK, koliko sam do sada čitala, ne prenosi ovu vrstu informacija u kreiranju deteta. Dete nastalo uz pomoć DNK oca i majke koji će ga odgajati uz dodatak donirane mitohondrijalne DNK nema zaista situaciju u kojoj bi moralo da kaže 'ne znam ko mi je biološka majka i nikada neću saznati'. Lako je sa strane reći da biološko poreklo jeste svima nebitno, ali je većina nas ipak porasla uz to znanje pa imamo i luksuz da ga proglasimo nebitnim za izgradnju svog identiteta. Ali tu se radi o memama, bas kao sto kazes poraslo. Ja se licno nikad nisam zapitao na koga pretjerano licim da mi od malena nisu stariji naturali, vidi ga isti majka, ima njene boje ociju ovo ono. Takodjer i danas kada bih saznao da moji roditelji koje sam smatrao bioloskim nisu zapravo bioloskim, zapravo me uopste ne bi interesovalo ko su mi bioloski roditelji, ne toliko da bi zapao u krizu identiteta. Mogao bi se interesovati da saznam otkud sam se obreo u drugoj familiji isto kao sto me interesuje kako mi se zvao cukundjed i odakle je dosao, ali znanje ili ne znanje o porijeklu mog cukundjeda ne predstavlja mi prepreku da se osjecam identitetski ispunjen. Vjerujem da je to tako sa mnogom djecom donora i usvojiteljskih porodica, ali zato drustvo treba da radi na razbijanju predrasuda i da roditelji nisu samo bioloski roditelji vec oni koji su te odgojili i podigli. Dakle praksa donorstva i tutorstva svakako treba ostaje jer pomaze ljudima, ali memeticke predrasude treba zajednicki razbijati. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 1 hour ago, RYLAH рече @Juan @Justin Waters Не ради се овде о пуком теоретисању, него о томе да ми се чини да и даље немамо појма о многим од ових ствари. Не морамо да узмемо ДДТ или сличне ствари које су серијски тровале народ док се није сазнало за њихове штетне ефекте. Узмимо клонирану овцу Доли, која је представљана као коначна победа науке и први корак ка клонирању људи. На крају су морали да је успавају да би јој прекратили муке, због тога што се тек касније у њеном животу (око људске четрдесете године отприлике) испоставило да има читав низ болести као последица лоше одрађеног клонирања. Не кажем да је сад ситуација иста, али има толико варијабли које се морају узети у обзир, од којих верујем да су нам многе још увек непознате. И јесте, беба се можда не би ни родила без овакве интервенције, али ако ствари крену по злу, то дете ће да пати целог свог живота, не дао Бог. Nema razloga misliti o svim tim negativnim stvarima unaprijed. Dalje se mora ici. Dijete ce mozda patiti, mozda i nece mozda previse pricamo o nekim stvarima koje zapravo ne mogu da se dogode, a ako sve ispadne dobro to ce biti za sveopste dobro. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 13 minutes ago, Justin Waters рече Nema razloga misliti o svim tim negativnim stvarima unaprijed. Dalje se mora ici. Dijete ce mozda patiti, mozda i nece mozda previse pricamo o nekim stvarima koje zapravo ne mogu da se dogode, a ako sve ispadne dobro to ce biti za sveopste dobro. И то је супер за све, сем за то дете (опет, не дао Бог! Дај Боже да све прође како треба). "Даље се мора ићи" је истина, нисам неки лудиста, радујем се сваком помаку у науци, посебно у медицини. Али не по цену експериментисања на људским животима, макар не док се не усаврши ова технологија толико да постане рутина, и да је могућност нечег неочекиваног и лошег сведена на апсолутни минимум. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 45 minutes ago, Justin Waters рече Ali tu se radi o memama, bas kao sto kazes poraslo. Ja se licno nikad nisam zapitao na koga pretjerano licim da mi od malena nisu stariji naturali, vidi ga isti majka, ima njene boje ociju ovo ono. Takodjer i danas kada bih saznao da moji roditelji koje sam smatrao bioloskim nisu zapravo bioloskim, zapravo me uopste ne bi interesovalo ko su mi bioloski roditelji, ne toliko da bi zapao u krizu identiteta. Mogao bi se interesovati da saznam otkud sam se obreo u drugoj familiji isto kao sto me interesuje kako mi se zvao cukundjed i odakle je dosao, ali znanje ili ne znanje o porijeklu mog cukundjeda ne predstavlja mi prepreku da se osjecam identitetski ispunjen. Vjerujem da je to tako sa mnogom djecom donora i usvojiteljskih porodica, ali zato drustvo treba da radi na razbijanju predrasuda i da roditelji nisu samo bioloski roditelji vec oni koji su te odgojili i podigli. Dakle praksa donorstva i tutorstva svakako treba ostaje jer pomaze ljudima, ali memeticke predrasude treba zajednicki razbijati. Imaš sijaset suprotnih priča, gde se detetu od početka natura da biološki roditelji ne znače ništa i da 'smo mi jedini pravi roditelji jer te gajimo' i to ne pomaže osobi da je manje zanima biološko poreklo i da ceo život oseća prazninu zbog nedostatka te informacije. Ne možeš kada stvaraš dete znati hoće li mu taj nedostatak biti nebitan ili bitan do tačke u kojoj mu je život ometen. Da ne govorimo o licemerju onih koji koriste jajnu ćeliju donorke jer je ocu bitno da ima svoje biološko dete, ali detetu onda ne sme biti bitna genetska veza sa biološkom majkom. Upravo su odrasli potomci anonimnih donora udruženi naterali zakonodavstva UK, Holandije i Australije da ukinu anonimno doniranje. Bilo ih je dovoljno i dovoljno im je bilo stalo da se izbore za pravo da saznaju svoje poreklo. Ali sve ovo je pomalo off topic ovde, u slučaju kad je donirana samo mtDNK. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 2 hours ago, RYLAH рече Не ради се овде о пуком теоретисању, него о томе да ми се чини да и даље немамо појма о многим од ових ствари. 2 hours ago, RYLAH рече Не кажем да је сад ситуација иста, али има толико варијабли које се морају узети у обзир, од којих верујем да су нам многе још увек непознате. Али које су непознате стваре у које верујеш, тј. како од те интуитивне вере да постоје непознате ствари долазиш до конкретних које ћеш да испиташ? Број непознатих ствари је по дефиницији бесконачно већи од броја познатих. Једини начин који може да нам укаже шта је важно од непознатих ствари (тј. где да их тражимо) су теорије чија дедкуктивна предвиђања оману. Знаш ли ти неки други начин? Ако мислиш да се довољним бројем експеримената може елиминисати непознато, онда грешиш, јер, да поновим, ”број непознатих ствари је по дефиницији бесконачно већи од броја познатих”. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука