Jump to content

Препоручена порука

Горе из видеа: "Great Prostrations are not done on Sundays, Great Feastdays during Pascha and Pentecoste because the symbolic meaning of Prostration is the FALL of Adam – He fell but through CHRIST he stood up again the Resurrection of Christ. And so on those days only small Prostrations are allowed as an Ecumenical Synod ordered. We do not bend our knees!"

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Практикујем метанија већ дужи период. Нарочито у току постова. Први пут сам се са метанијама срео прије пар година  на Велики Петак када је било изношење плаштанице.

Подели на овим сајтовима

Практикујем метанија већ дужи период. Нарочито у току постова. Први пут сам се са метанијама срео прије пар година  на Велики Петак када је било изношење плаштанице.

nikada nisam prisustvovao metanijima na Veliki petak. Na večernjima u toku posnog Trioda, jutrenjima, izobraziteljnima i pređeosvećenim liturgijama da...Kao i pri Duhovskim molitvama na Duhove...

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Gledam samo kako to izgleda, i vidim, da nikako neće da mi se dopada. Mislim, jer ispada da ja onda sada to nešto en poštujem, ako ne želim to da uradim i ako mi se ne sviđa, već sam način na koji se to izvodi / radi? Nemam pojma, kako ću, kada tome dođe red. Jel se to mora - mora? :( 

Подели на овим сајтовима

Gledam samo kako to izgleda, i vidim, da nikako neće da mi se dopada. Mislim, jer ispada da ja onda sada to nešto en poštujem, ako ne želim to da uradim i ako mi se ne sviđa, već sam način na koji se to izvodi / radi? Nemam pojma, kako ću, kada tome dođe red. Jel se to mora - mora? :(

uzivaces, ne brini...ni meni se nije sviđalo u početku...sada uzivam u njima :)

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

uzivaces, ne brini...ni meni se nije sviđalo u početku...sada uzivam u njima :)

Čisto sumnjam. Meni nešto šta se ne sviđa ni teorijski, čisto sumnjam, da će da mi paše i praktično. :( I da te pitam, i to tako i u crkvi, i na Liturgiji će biti, ili samo ta neka nedeljica u martu, kako mi objasniše? I bez ičega, da poneseš, pa da rasprostreš poda se nego tako, na pod? Izvini što pitam tako plastično, ali prosto uopšte nemam dodir s tim. Niti razumem još uvek ni čemu služe. Znači, nema šanse, da zaobiđem? :)))

Подели на овим сајтовима

Čisto sumnjam. Meni nešto šta se ne sviđa ni teorijski, čisto sumnjam, da će da mi paše i praktično. :( I da te pitam, i to tako i u crkvi, i na Liturgiji će biti, ili samo ta neka nedeljica u martu, kako mi objasniše? I bez ičega, da poneseš, pa da rasprostreš poda se nego tako, na pod? Izvini što pitam tako plastično, ali prosto uopšte nemam dodir s tim. Niti razumem još uvek ni čemu služe. Znači, nema šanse, da zaobiđem? :)))

Subotom i nedeljom nema metanija, vec samo na posnim bogosluženjima. Mislim da stvarno nije prikladno da bilo sta nosis. Metanija su izraz covecije pokornosti Bogu. Metanija traju za vreme celog Velikog posta i Strasne sedmice.

Подели на овим сајтовима

Subotom i nedeljom nema metanija, vec samo na posnim bogosluženjima. Mislim da stvarno nije prikladno da bilo sta nosis. Metanija su izraz covecije pokornosti Bogu. Metanija traju za vreme celog Velikog posta i Strasne sedmice.

Znači, to će da se radi, sada od 3. marta pa do 20. aprila, osim subotom i nedeljom, dobro razumem? Kako to misliš, posnim bogosluženjima?

Подели на овим сајтовима

Прича оца Лазара, коптског монаха и бившег атеисте, како су на њега утицале метаније

http://youtu.be/XmSm120gFlQ?t=27m

Подели на овим сајтовима

Znači, to će da se radi, sada od 3. marta pa do 20. aprila, osim subotom i nedeljom, dobro razumem? Kako to misliš, posnim bogosluženjima?

elem, Liturgija koja se drži nedeljom ne spada u tzv posna bogosluženja, jer ona po svom karakteru nije tužna, već vesela. Posna bogosluženja su Veliki pokajni kanon Svetog Andreja Kritskog (sa preko 120 metanija) prva 4 dana Velikog  posta i četvrtka 5. nedelje posta, pređeosvećena liturgija i poseban karakter večernjih..Imaš o tome mnogo više u Veliki post od o. Aleksandra Šmeman-a gde je on Veliki post definisao kao radosna tuga...Toplo ti preporučujem! :good2:

Подели на овим сајтовима

Како их изброја :D

brojao ih nas svestenik... :)

Подели на овим сајтовима

elem, Liturgija koja se drži nedeljom ne spada u tzv posna bogosluženja, jer ona po svom karakteru nije tužna, već vesela. Posna bogosluženja su Veliki pokajni kanon Svetog Andreja Kritskog (sa preko 120 metanija) prva 4 dana Velikog  posta i četvrtka 5. nedelje posta, pređeosvećena liturgija i poseban karakter večernjih..Imaš o tome mnogo više u Veliki post od o. Aleksandra Šmeman-a gde je on Veliki post definisao kao radosna tuga...Toplo ti preporučujem! :good2:

Ovo je kao da detetu, prvog razreda, daš jednačine iz petog osnovne. Meni je sada ovo vrlo i jako teško da razaberem i da razumem, iako se ti svojski trudiš da mi objasniš. Tebi je to kao dobar dan, pretpostavljam držiš u malom prstiću sve a meni sve zbrkano. :(  Joj. :(

Majke mi, dođe mi da "iznajmim" nekog teologa, i ajde lepo, svaki dan, tokom godine dana, da mi sve pojasniš, pa da lepo razaberem. I onda kažu, neće narod da uči. Pa hoće. Ima. Ali, od koga. Niko nema tamo meni vremena toliko da meni sve pojasni, kako i šta, nego poFatam u brzini i ko je dobro raspoložen.

Prosto mi nije jasno, kako to sve savladati. I naučiti pravilno. Jer sve što se po meni nauči, a nedorečeno je, i nisi danas sigurna šta i kako treba je polovično i nije to - to. Naravno da ja nikada niti mogu niti ću ikada biti dostojna usporedbe s ljudima koji znaju, nego prosto, kao što je elementarno obrazovanje što imaš kroz građansko učenje, školu, tako bi trebalo da imamo kao ljudi i elemnarno obrazovanje i iz ove sfere.

Hvala ti na pomoći. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...