Jump to content

Саопштење из Канцеларије Епархије крушевачке у вези са ктиторском фреском у цркви на Багдали

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Meni nesto muka....a sta je sa onim " Neka ne zna levica sta radi desnica" 

Sto ljudi moraju znati...zna Bog...

Strasno...zao mi crkve 7896634

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Da je Gasicu uspjelo da se teleprontuje do Beograda sad je mogao imati epitet cudotvorac krusevacki pored svog freskopisa.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ма ове пелерине што носе!! Ахахахаха!!! Ко год да је сликао је комплетан болид, а још већи онај што је платио да изгледа ко будала!

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2016. at 15:08, Јелена011 рече

Problem je u tome ko je ktitor i kako ih nije sve dzumle sramota da uzimaju pare od takvih likova, a vamo da propovedaju Hrista. Juda je bacio srebrnjake, al oni cini se nisu gadljivi na pare sadasnjih mocnika bilo kojih vrsta i velicina i jos im ordenje daju. I naravno docice neka fraza kako mi ne znamo sta je kome u srcu i da oni to cibe za dobro Crkve, hau jes nou.

Expand  

Да будемо сасвим поштени, у овој ситуацији не само да не знамо шта је коме у срцу, него не знамо са сигурношћу ни какви су тачно ликови Гашићи. То што је неко лош политичар или министар, не значи аутоматски да је лопов, грешник или шта већ...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Dosta je komentara  povodom  ove  stvari,  cak I od strane kako sami kazu verujucih.poboznih ljudi,a prva im je misao da se ograde/ da osude.Zasto je to

tako?Nisu dovoljno utvrdjeni u veri rekao bih,i ne citaju dovljno Sveto Pismo.A ja,gori od ostalih,se prisetih bar dva mesta u Novom Zavetu,kad Zakhej carinik sidje sa smokve,kad ga je Gospod zvao da obeduje kod njega,i koji je pokajnicki rekao da ce cetvorostuko vratiti ako je sta koga ostetio...A drugi je onaj sluga kome je Gospod trazio racun a on brzo uzeo menice pa duznicima,oprastase po malo duga ne bi li ga primili kad se nadje u nemilosti,to jest I ako nepravednim bogatstvom,u pokajanju vracase ga nazad...moze se jos to pojasniti,a I napisano je bas o tome mnogo.Pa braco ako verujete onda verujte I slusajte majku Crkvu!

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozila. Gasic ima pravo da bude ktitor crkve ali i vernici imaju pravo da im se to ne dopadne i ne vidim nikakvu potrebu da se zbog toga osecaju krivim i nedovoljno hriscanima.

Gradnja i oslikavanje crkve, ovako kako je uradjena, je jako provokativno i naravno da ljudi na to reaguju. I treba da reaguju, da ispolje svoje (ne)slaganje i misljenje i ne vidim razlog da im se zbog toga namece nekakva krivica. Pa nismo mi KP pa da ne sme da se kaze sta ko oseca i misli, bar ne bismo trebali biti.

Medjutim, ono sto je lepo i zbog cega je Crkva to sto jeste od nastanka do danas jeste sto je Bozija ipak poslednja i sto bez volje Bozije nista ne biva, tako da verujem da i ovo, po meni ruglo, ima svoju svrhu i smisao u jednom dubljem duhovnom kontekstu, koliko god nam to sada izgledalo tesko shvatljivo. Bog je ljudima dao toliku slobodu da cak mogu da izaberu da ne budu sa Njim a kamo li da im ne da slobodu da velicaju kojekakve Gasice i klanjaju im se. Naravno, ta sloboda izbora nosi i odgovornost pa cemo i mi tako odgovarati. Zato je vazno da se ljudima omoguci da slobodno (ne) vole ono sto smatraju da nije dobro jer na kraju svako odgovara za sebe. Eto, tako nekako ja gledam na stvari i nijakve relativizacije tipa "ne znamo mi sta je u Gasicevom srcu" mi ne pomazu u tome.

Dakle, postujem njegovo pravo da kao (nazalost jos uvek) slobodan gradjanin pravi i oslikava crkve ali i svoje pravo da to smatram krajnje degutantnim i sablaznjivim.

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2016. at 8:09, florenntina рече

Ne bih se slozila. Gasic ima pravo da bude ktitor crkve ali i vernici imaju pravo da im se to ne dopadne i ne vidim nikakvu potrebu da se zbog toga osecaju krivim i nedovoljno hriscanima.

Gradnja i oslikavanje crkve, ovako kako je uradjena, je jako provokativno i naravno da ljudi na to reaguju. I treba da reaguju, da ispolje svoje (ne)slaganje i misljenje i ne vidim razlog da im se zbog toga namece nekakva krivica. Pa nismo mi KP pa da ne sme da se kaze sta ko oseca i misli, bar ne bismo trebali biti.

Medjutim, ono sto je lepo i zbog cega je Crkva to sto jeste od nastanka do danas jeste sto je Bozija ipak poslednja i sto bez volje Bozije nista ne biva, tako da verujem da i ovo, po meni ruglo, ima svoju svrhu i smisao u jednom dubljem duhovnom kontekstu, koliko god nam to sada izgledalo tesko shvatljivo. Bog je ljudima dao toliku slobodu da cak mogu da izaberu da ne budu sa Njim a kamo li da im ne da slobodu da velicaju kojekakve Gasice i klanjaju im se. Naravno, ta sloboda izbora nosi i odgovornost pa cemo i mi tako odgovarati. Zato je vazno da se ljudima omoguci da slobodno (ne) vole ono sto smatraju da nije dobro jer na kraju svako odgovara za sebe. Eto, tako nekako ja gledam na stvari i nijakve relativizacije tipa "ne znamo mi sta je u Gasicevom srcu" mi ne pomazu u tome.

Dakle, postujem njegovo pravo da kao (nazalost jos uvek) slobodan gradjanin pravi i oslikava crkve ali i svoje pravo da to smatram krajnje degutantnim i sablaznjivim.

Expand  

Потпуно се слажем да је дискусија о свим темема у Цркви много корисна. Само ме занима твоје мишљење зашто је тачно дегутантно да Гашић буде осликан као ктитор (не улазећи у сам изглед конкретне фреске)? Ограђујем се да не знам детаље око градње саме цркве и сл.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Pa kao neko ko se moli da osvane dan u Srbiji kada ce Gasic i slicni njemu biti u zatvoru, smatram jako degutantnim i provokativnim da mi se umesto toga smesi sa fresaka u crkvi ili konferenciji za izbor sefa BIA ili kako im se sad vec zove to udbasko jezgro. 

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2016. at 8:28, florenntina рече

Pa kao neko ko se moli da osvane dan u Srbiji kada ce Gasic i slicni njemu biti u zatvoru, smatram jako degutantnim i provokativnim da mi se umesto toga smesi sa fresaka u crkvi ili konferenciji za izbor sefa BIA ili kako im se sad vec zove to udbasko jezgro. 

Expand  

Али зашто баш Гашић буде у затвору, то ме занима? :) Мсм, не желим да се препуцавам, само ме занима за шта га конкретно сматраш одговорним да би га то из реда нас "регуларно" грешних пребацило у ред криминалаца... Нисам детаљно пратио његов лик и дело, па ме интересује.

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2016. at 8:28, florenntina рече

Expand  

Како су се осећали себри у средњем веку када су одлазили у велелепне манастире и тамо гледали своје тиранске тлачитеље насликане на овај начин као Гашић данас? Пази, причамо о ситуацији у којој је великаш имао права да те најниже слојеве бије, малтретира, да их убије ако покушају да побегну, да их одведе у рат у ком ће да изгину или изгубе удове и онда им фамилију протера са земље, значи нешто што не може ни у лудилу да се пореди са било којим моћником данас, колико год да је моћан.

А како се ми данас осећамо кад одемо у те велелепне манастире? Поносимо ли се њима или се згражавамо над онима који су их градили?

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Нисма сигуран , али ми се чини да је у оном велељепном храму у Подгорици осликан лик и Мила Ђукановића, који је поред свега заслужан за његову градњу. као што је у Пивском манастиру осликан лик Мехемд паше Соколовића, који је и поред високог положаја и промјене вјере, знао ко је и одакле је.

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2016. at 13:35, R2D2 рече

Обавештавамо све представнике средстава јавног информисања који показују добронамерно интересовање, постављајући питање везано за ктиторску композицију цркве светог Јована Крститеља на Багдали, да је она настала у духу древног, вековима  негованог  православног предања црквене уметности зидног сликарства. Ликови ктитора - архијереја, свештенства и осталих чланова Свете Православне Цркве, сходно њиховој важној улози у градитељству и настанку храмова,  изображавају се се кроз читаву историју до данашњег дана у свим Помесним Црквама, на зидовима унутрашњости храмова.

Канцеларија Епархије крушевачке

Expand  

Доста кратко и, како да кажем, мрзовољно саопштење. Морало је то боље. Никако да се неко у Цркви озбиљније позабави комуникацијом са новинарима.

Ово му дође као то је то и немамо шта да причамо.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

У православној цркви постоје одређени канони (правила) иконописања којих се придржава сваки иконописац.[1] Правила нису званично прописана већ се преносе генерацијама са мајстора на ученика. Основно неписано правило је да се икона ради по обрасцу (предложку) неке старије иконе (која је опште прихвећени образац). Сликање икона по машти уметника без познавања ових правила не представља црквено учење и не може се назвати иконом у строгом смислу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...