JESSY Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Možete li, na primer, istovremeno da telefonirate, motrite na tiganj na šporetu, jednim okom gledate televizor i u rukama i mislima držite notes u kom vam stoji spisak današnjih obaveza? Mnogi sebe smatraju multitasking ekspertom, međutim, da li je to stvarno tačno? Evo jedne činjenice: naš mozak nije predviđen za multitasking. Stvoren je da se fokusira na po jednu stvar u datom trenutku, a bombardovanje informacijama ga samo usporava. Neurolog Erl Miler, sa MIT-a, kaže da naš mozak „ne radi dobro kada je usmeren na više zadataka odjednom… kada neko kaže za sebe da koristi multitasking, ono što zapravo radi jeste veoma brzo prebacivanje sa jednog zadatka na drugi. I svaki put kad se to uradi, postoji neki kognitivni gubitak, cena koja se plaća.“ Stalno prelaženje sa jednog zadatka na drugi podstiče mozak da razvija loše navike. Čak i kada završimo neki „mali“ zadatak (pošaljemo e-mail, odgovorimo na SMS poruku, postavimo tvit) u našem mozgu luči se određena količina dopamina — hormona nagrade i zadovoljstva. Naš mozak obožava dopamin i on ga podstiče da nastavi da završava mini zadatke kako bi dobio trenutno zadovoljstvo. Na ovaj način stvara se opasan krug povratne sprege koji čini da osećamo kao da smo uradili gomilu stvari, a da zapravo ne radimo ništa (ili bar ništa što zahteva kritičko razmišljanje). Neki čak smatraju da je zavisnost od stalnog proveravanja fejsbuka, tvitera, e-maila neuralnog porekla. Никола Поповић, Рапсоди, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Multitasking smanjuje kvalitet i efikasnost rada Zahvaljujući multitaskingu, osoba teško organizuje svoje misli i otežano razlikuje bitne od nebitnih informacija, sve ovo onda utiče na efikasnost i kvalitet rada. Istraživanje Univerziteta u Londonu, pokazalo je da kod ispitanika koji koriste multitasking dok rešavaju misaone zadatake dolazi do značajnog opadanja IQ-a. Zapravo, ova opadanja slična su onim koja se sreću kod osoba koje nisu spavale ili kod osoba koje su pod dejstvom marihuane. Sada zvuči zastrašujuće, zar ne? Takođe je pronađeno da multitasking povećava lučenje kortizola, hormona stresa. Stalno prelaženje s jedne stvari na drugu, izaziva stres, umara nas i stvara utisak mentalne iscrpljenosti (čak iako smo tek na početku radnog dana). Šta je najveći pokretač ovog haosa zvanog multitasking? Naš inboks. Neka istraživanja su pokazala da čak i pomisao na multitasking, poput znanja o nepročitanom e-mailu u inboksu, može smanjiti intelektualnu efikasnost za 10 jedinica. Stalno uzbuđenje zbog novog, boldovanog e-maila u inboksu konstanto nas ometa. U jednom istraživanju pronađeno je da zaposleni provedu 28% svoje radne nedelje proveravajući elektronsku poštu. Elektronska pošta je problematična, ali dopisivanje SMS porukama je još gore, zahteva još veću neposrednost nego e-mail, a kao rezultat toga proveravamo ga non-stop. Zaštitite sebe od mentalnog masakra izazvanog multitaskingom, tako što ćete sastaviti raspored za proveravanje elektronske pošte. Obavežite sebe da proveravate poštu samo tri puta dnevno (na primer, ujutru kada stignete na posao, u vreme ručka i pre nego što završite svoj radni dan). Isključite obaveštenja za SMS poruke i takođe, odaberiti tačno vreme kada ćete njih proveravati. Muškarci koji koriste multitasking su u lošijoj poziciji. Kod muškaraca IQ može opasti za 15 jedinica, čineći ih na taj način intelektualno jednakim osmogodišnjaku. Nemojte biti iznenađeni kada uhvatite sebe kako se igrate sa autićima. Šteta može biti trajna. Novo istraživanje ukazuje da kognitivna oštećenja povezana sa multitaskingom mogu biti trajna. Istraživači Univerziteta u Saseksu, skenirali su magnetnom rezonancom mozgove ispitanika koji su koristili različite uređaje u isto vreme (na primer, slali SMS-ove dok su gledali televiziju). Rezultati skenera su pokazali da ispitanici koji često rade više stvari istovremeno imaju manju gustinu moždane mase u prednjem cingulranom kortekstu – to je oblast koja je zadužena za empatiju i emocionalnu regulaciju. Ono što je problem u ovom istraživanju je to što nije dovoljno detaljno da bi se odredilo da li je multitasking izazvao oštećenja, ili su oštećenja uzrok češćeg pribegavanja multitaskingu. Ipak, kako god okrenete, multitasking nije dobar. Pouka? Multitasking nije dobra osobina koju ćete napisati u svoj CV, već loša navika koju bi trebalo iskoreniti. Isključite obaveštenja, sastavite dnevni raspored za proveru elektronske pošte (bolje nego da stalno proveravate inboks) i usmerite se i posvetite zadatku koji je pred vama. http://www.psihoverzum.com/prava-istina-o-multitaskingu/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+psihoverzum+(Psihoverzum) Grizzly Adams, АлександраВ, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Што ти је човек , савршенији од компа , и компу кад задаш више радњи истовремено забагује . А онда се човек пита после одређеног времена одкуд одједном нека бољка илити " Кад човек прегори " JESSY, АлександраВ and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Септембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2016 Mozda ce kompjuter jednog dana da pomisli kako sam razmislja , kako se sam razvija I izvrsava zadatke...ali ne sme da zaboravi nikada, da je stvoren po oblicju čoveka! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 If your Friday night football attire is a baby on your chest, a preschooler on your back, a camera in one hand and a bottle in the other, you might consider yourself a bit of a Superwoman — especially if you also teach full-time, cook just about every night and own a photography business. But for Melissa Wardlow of Grand Prairie, this is just her life. JESSY and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 Kako to lepo kaze starac Pajsije - "pojednostavite svoj zivot, da bi iz vas nestala napetost". U nase danasnje vreme izgleda da je upravo to najvaznije: da organizujemo sebe tako da uklonimo sve sto nas suvisno opterecuje, a da pri tom sacuvamo normalnu i (koliko je to moguce) zaokruzenu svakodnevicu. Koristite li vi neku vrstu rasporeda ili podsetnika u toku dana ili npr. sedmicno? Kakva iskustva imate u tom pogledu? Imate li neki efikasan "model" kojim postizete potrebno, ali bez stresa i napetosti? Ovo su sve vrlo zanimljiva pitanja, bilo bi dobro da vidimo vise razlicitih iskustava, ako ih ima... Рапсоди, JESSY, -Владимир- and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 4 minutes ago, obi-wan рече da organizujemo sebe tako da uklonimo sve sto nas suvisno opterecuje Ја се лепо организујем, а онда ме 397 ванредних "ситница" истумба, тако да сам углавном у потпуном хаосу... Сећам се свог бившег шефа, када смо једном приликом причали о оорганизацији времена, када сам поменула да уз све могуће комбинације једноставно не могу да стигнем све у току једног дана, он је одговорио - мање спавај. Када сам одговорила - па где ћете мање, ја спавам 3-4 сата и не спавам у току дана, он је одговорио - увек може мање Ја сам временом полако поизбацивала све сувишне послове који ми краду време (нешто ми жао када чујем колегинице да пеглају све у кући, и чарапе, а онда спавају 3 сата јер су пеглале исто толико...), међутим, колико год да се ја добро организујем а организујем и укућане неко/нешто ми увек улети са неким "ванредним" околностима, тако да углавном морам да импровизујем у току дана. Некада ми је забавно а некада бих отишла на пољанче да вриштим. "Tamo daleko", obi-wan, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 @АлександраВ Prvo u vezi ovog clanka gore iznad. Video sam taj tekst o njoj jos ranije. Sigurno, svaka cast koliki trud ulaze, medjutim, za moj pojam ovakav zivot je krajnje nenormalan, jer je sveden na puku efikasnost na racun svega ostalog. Naravno, prilicno je ocigledno da ona sama bas i zeli ovakav zivot, ali da to bude model ili uzor za ostale - a tako nekako je sroceno u tom clanku - to je van pameti. Zivot sveden samo na efikasnost je robija, samo bez resetki, a verujem da se vecina slaze da nijedna robija ne moze da valja. Tim tekstom, iako je on ocigledno nastao iz stvarnog divljenja, forsira se upravo taj masinizovani nacin zivota, sustinski toliko stran covekovoj prirodi. ... A sto se ovog drugog tice - vidis, ja mislim da je bas problem u tome sto kazes: "ne mogu da stignem sve (sto zelim, svakako) u toku jednog dana". Pa i ne treba da se stigne ili stize bilo sta. Cini mi se da je kljuc za zivot bez napetosti upravo smanjenje, a ne povecanje dnevnih aktivnosti. Jer najcesce nismo ni svesni da su u stvari nasi neutihli prohtevi i "puste zelje" ono sto nam guta vreme i stihijski oblikuje zivot. Sve to stvarno moze i drukcije - da donekle smanjimo i narocito jos preoblikujemo (= bolje iskristalisemo i usmerimo) svoje zelje i prohteve - to bi otprilike bilo resenje. Naravno, ovo je misljenje, zato sam i postavio pitanja da bi svako izneo neko svoje moguce resenje... Рапсоди, Paradoksologija, "Tamo daleko" and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 26 minutes ago, obi-wan рече Koristite li vi neku vrstu rasporeda ili podsetnika u toku dana ili npr. sedmicno? Kakva iskustva imate u tom pogledu? Imate li neki efikasan "model" kojim postizete potrebno, ali bez stresa i napetosti? Имам целу "теорију" о томе, укратко - мислим да је најважније разјаснити ствари. Јер наш ум, иако невероватно моћан, има тенденцију "хаотичности", стално нешто компликује и увеличава. Кад разјасниш шта треба да се уради, оно испадне да је у ствари веома једноставно, често и лако. Што рече Хенри Форд - "ништа није тешко ако га поделиш на мале задатке". "Модел" који користим је исто једноставан - папир и оловка. Седнем и пишем, ако је нешто баш магловито, у форми монолога док га не разјасним. Кад буде мало јасније онда листа, списак. Не једном, него изнова док не буде скроз чисто. Кад после десет покушаја направиш потпуно јасну листу, то је то. И онда се испостави да нешто око чега сам се пуно бринуо може да се заврши за сат времена са два телефонска позива или сл. Звучи банално и глупо, али то заиста функционише. Пробај. obi-wan, "Tamo daleko" and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 32 minutes ago, obi-wan рече Koristite li vi neku vrstu rasporeda ili podsetnika u toku dana ili npr. sedmicno? obavezno 32 minutes ago, obi-wan рече bez stresa i napetosti? e, to vec nije moguce...mnogo je stvari koje ne zavise od nas...na pr. doovoljno je da samo izadjem iz kuce i dodjem na stanicu gde 800 ljudi ceka bus u koji ja ne mogu ni da udjem.... obi-wan and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 3 minutes ago, Grizzly Adams рече папир и оловка Да додам овде - не компјутер, таблет или нека "супер-екстра-ултра нова апликација"... То не ради. Пробао сам. Дословно и обавезно - папир и оловка. Најбоље она свеска повезана са "спиралом". Или подметач што може папир да се закачи (clipboard). У том контексту таблет користим само као подметач за свеску... АлександраВ and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 17 minutes ago, Grizzly Adams рече Имам целу "теорију" о томе, укратко - мислим да је најважније разјаснити ствари. Јер наш ум, иако невероватно моћан, има тенденцију "хаотичности", стално нешто компликује и увеличава. Кад разјасниш шта треба да се уради, оно испадне да је у ствари веома једноставно, често и лако. Што рече Хенри Форд - "ништа није тешко ако га поделиш на мале задатке". "Модел" који користим је исто једноставан - папир и оловка. Седнем и пишем, ако је нешто баш магловито, у форми монолога док га не разјасним. Кад буде мало јасније онда листа, списак. Не једном, него изнова док не буде скроз чисто. Кад после десет покушаја направиш потпуно јасну листу, то је то. И онда се испостави да нешто око чега сам се пуно бринуо може да се заврши за сат времена са два телефонска позива или сл. Звучи банално и глупо, али то заиста функционише. Пробај. 15 minutes ago, Grizzly Adams рече Да додам овде - не компјутер, таблет или нека "супер-екстра-ултра нова апликација"... То не ради. Пробао сам. Дословно и обавезно - папир и оловка. Најбоље она свеска повезана са "спиралом". Или подметач што може папир да се закачи (clipboard). У том контексту таблет користим само као подметач за свеску... ... Verovao ili ne, ali sam bas u proteklih mesec-dva, dok sam se trudio da razresim gungulu, dosao prakticno do istog zakljucka! Koristim pomalo i neki PIM programcic (znam da ti znas, za one koji ne znaju - Personal Information Manager), rade oni sasvim lepo, ali je problem sto ja ne mogu nikako da u njih srocim ono sto imam da srocim. I onda sam se latio skicen-bloka i olovke, jer na bloku mogu i da crtam lepo (koristim ga zbog takve hartije i za rad, i kao podsetnik, i u oba slucaja crtam bar ponesto), i po prvi put sam uspeo da sebi npr. odredim koliko-toliko fiksno radno vreme. I to ne zato sto se meni ne svidja drukcije, nego zato sto ne moze da se radi i postigne trazeno ako se radno vreme stalno menja. Slicno kao sto funkcionise i nas bioritam. A do sad nisam ovako radio, odnosno, jesam koristio povremene podsetnike nekog opsteg tipa (npr. sta imam danas da zavrsim, jer se kombinuje odlazak u grad i rad od kuce), ali samo to. Uglavnom sam imao naviku da po nekoliko prvih stvari drzim na pamet, a ostale bi vremenski naletale kako koja, pa bi ih tako i resavao. I normalno, ovakav nacin rada i svega ostalog ne vodi nikud, samo vreme ide vise i brze bez da se postize ono sto je potrebno, a nervoza - jasno - raste... АлександраВ and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 Inace, moj licni problem - jedan od glavnih - je i to sto sam cekac, tj. vrlo cesto mi se desava da cekam zgodan momenat da bih nesto uradio. I dok svakako stoji cinjenica da ne moze uvek da se pocne i radi bilo sta bez osmisljenosti i haoticno, takodje je vrlo jasno da je i samo preterano cekanje vrlo stetno. Npr. imao sam obicaj da ranije napravim plejlistu neke serije da bih je odgledao, ali sam odlagao pocetak gledanja dok ne vidim da nece da ima velikih prekidanja tih dana, tako da mogu da pratim zaplet i pricu. Ovo je verovatno jedna od stetnih posledica sklonosti ka perfekcionizmu, i to je isto jedno dobro i vazno pitanje, pa ako imate sta da kazete i o tome, samo izvol`te, mislim da je tema sasvim odgovarajuca. АлександраВ and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 17 minutes ago, obi-wan рече Inace, moj licni problem - jedan od glavnih - je i to sto sam cekac, tj. vrlo cesto mi se desava da cekam zgodan momenat da bih nesto uradio. I dok svakako stoji cinjenica da ne moze uvek da se pocne i radi bilo sta bez osmisljenosti i haoticno, takodje je vrlo jasno da je i samo preterano cekanje vrlo stetno. Па сви имамо тај проблем... Неко моје искуство је да се то дешава зато што желимо да нешто урадимо "како смо замислили", а то што смо "замислили" није у складу са тренутним окружењем итд. Закључак до кога сам дошао је опет једноставан - погледај око себе и уради оно што тренутно можеш тако како можеш. Без обзира шта си "замислио". Изузетно је важно да човек не чека "да се све намести", већ да ради и решава оно што тренутно има испред себе. Можда је код тебе нешто другачије, ал` ето то је моје искуство. АлександраВ, obi-wan and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 14, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2016 Ако си у лонцу / систему / цивилазацији , и мораш да живиш одређени живот који и не би желео, ако можеш / а обично не можеш , или немаш баш довољне снаге , вере и још којечега / промени , обликуј живот колико толико према замисли о томе какав би живот волео. Ја лично пошто не могу моје жеље да спроведем у дело, / нисам нимало по жељама урбан тип/ а то је да живим далеко од цицилазације / брвнарица на планини и манастир на 10 км удаљености , тотално минималистички / пландујучи / приступ животу, једна светлосна година далеко од цивилизације. Без осврта на време по принципу, е сад је толико и толико, у толико и толико морам ово па 15 морам да платим оно, е сад је уторак време је за то и то......ужас. Али пошто живим живот који баш и не желим , гледам заиста да све оптерећујуће избацим из планова, да бар викенд искористим као да сам негде далеко и као да ме не чекају свакодневне обавезе од понедељка. По могућству тотално искључење викендом. / природа, шетње, одлазак на један дан / Радним данима / не увек / цедуље са обавезама којих има на све стране / никако да купим блокче / . АлександраВ, Mилена КШ and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука