Jump to content

Preporucite knjigu/knjige

Препоручена порука

Iz mog komsiluka ima covek, koji inace zivi u Grckoj ali povremeno dolazi ovde, koji me je zamolio da mu preporucim nesto od duhovne literature, ali lakse, za pocenike. Prvo sto mi je palo na pamet su "Misionarska pisma" vl. Nikolaja. Sta biste vi preporucili takvom citaocu?

Samo ako je moguce da budu knjige koje mogu da se kupe u ovo nase danasnje vreme. Unapred hvala na odgovorima... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Једном приликом сам питао једног другара с Богословије да ми препоручи неку литературу коју бих дао неким својим познаницима који су ми драги људи, добре су особе само се нису никада изблиза упознали с Православљем. Очекивао сам неку књигу неког религиозног научника или сличну разблажену литературу, која има неки, да тако кажем блажи прелаз. Ипак, другар ме изненадио одговором. Препоручио је Нови Завет.

Сада и ја делим то мишљење, јер сматрам да будући да сваки човек гради лични однос са Богом, на самом почетку је најбоље да се упозна са самим Светим Писмом, а касније да тај доживљај обогаћује читајући осталу духовну литературу. 

Надам се да то није погрешан приступ. :)

Подели на овим сајтовима

можда је чудан избор, али мислим да треба почети од основних ствари, стога је моја препорука...

http://www.manastirulesju.org.rs/files/enciklopedijaPravoslavnogZivota.pdf

http://verujem.org/pdf/jovan_brija_recnik_pravoslavne_teologije.pdf

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

11 hours ago, Лидија Миленковић рече

Obi rece da cena bude pristojna...ovde nije....3700...?!?:(

evo ovde ima par knjizica patrijarha Pavla po veoma pristupacnim cenama...

http://www.pravoslavnaknjizara.org.rs/index.php?cPath=87

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

a ovde takodje ima dobrih naslova za pocetnike...  

http://www.pravoslavnaknjizara.org.rs/index.php?cPath=83

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Једна особа,  која се до тада није сусретала са било каквим духовним штивом нити била црквена је код мене видела књигу Аскетски огледи  и питала ме да је позајми. Нисам баш био за то јер сам се плашио да јој не буде превише тешка као почетнику. Али није,  одушевила се . Тако да, препоручујем је.

Подели на овим сајтовима

Вера Светих Катихизис. Источне Православне Цркве владике Николаја, ако нешто догматично.

Свака књига и речи св. старца Паисија Светогорца, ако нешто практично-духовно (само не знам, шта је преведено на српски).

Одлична је такође књига митрополита Калистоса Тајне исцелења, у којој се ради несамо о Св. Тајнама, али и Литургији, и Цркви као заједници итд. Јако кратка, а много објашњава. Не знам, да ли је преведена на српски, на енглеском може се њу наћи овде:

http://incommunion.org/2004/10/18/sacraments-of-healing/

Подели на овим сајтовима

"Vera svetih" i "O Bogu i ljudima" Svetog Vladike Nikolaja. Može i "Nove besede pod gorom"  isto Sveti Vladika Nikolaj. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

22 hours ago, -Владимир- рече

Једна особа,  која се до тада није сусретала са било каквим духовним штивом нити била црквена је код мене видела књигу Аскетски огледи  и питала ме да је позајми. Нисам баш био за то јер сам се плашио да јој не буде превише тешка као почетнику. Али није,  одушевила се . Тако да, препоручујем је.

Koji to bese izdavac?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, osnovni katihizis sa nekim zgodnim dopunama sam mu vec poklonio, i nesto casopisa duplikata, sad jos da mu dostavim neki mali spisak sa knjigama koje bi on sam kupio. Predlozi su odlicni, hvala svima, a ako imate jos nesto obavezno postavite ovde, bice jos ljudi kojima ce to da koristi.

Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, obi-wan рече

Koji to bese izdavac?

Манастир Хиландар. Купио сам је на њиховом штанду на сајму књига.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Што се тиче књига, могу да препоручим све од Оца Александра Торика а тиче се дела о оцу Флавијану. Одлично штиво за читање и буквалано се свих 5 књига чита у једном даху.

Кренуо сам да читам од Живорада Лазића "Хиландар цвет Божији"... Ради се о биографији оца игумана манастира Данила Јовановића... Занимљива је,на неки други начин приказује и ону тежу страну монаштва...Тек сам на пола и сад је веома интересантна.. Оно што је занимљиво је и то да је сам писац атеиста.

Ако имате ви нешто да препоручите на сличну тематику, пишите.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...