Jump to content

Стојан Чекрк: Покемони демони, а хероин лош и никакав

Оцени ову тему

Препоручена порука

Стојан Чекрк: Покемони демони, а хероин лош и никакав

otac-rafailo-620x350-696x393.jpg

Ја сам чоек сељак, поштујем Цркву и славим славу, палим свијећу и код нас се зна ред. Сад ова ђеца чујем по јућубу слушају тамо неке калуђере који бесједе дубоким гласовима и колаче очима па не знам о чем је ријеч. Примијетио сам овијех дана да по интернетима дијеле некаког Рафаела (будибогснама каква имена све ти калуђери данас бирају) који прича о херојину и демонима. Видим ја на телевизору некад неког паметног, младог попа, али ђеца сва трче овим неким будалама што им причају стално против нечега. Ваљда нису изишли из пубертета (ни та ђеца, ни ти калуђери), знам и ја како је кад си млад а не је*** ништа, бого мој. Ал’ то ти је наш свијет – да комшији цркне крава, је*** ти што ја у креденцу имам леш бивше жене.

Него да вам ја речем, мени је ђед био поп, па нисам ни ја толко пао наглаву о тијем стварима, па умијем и да речем понешто. Прочито сам ја тај Нови Завјет уздуж и попријеко и мени то што тај Рафаело и слични причају никако не иде углаву. Прича чоек у бесједи за Богојављење о води и како је вода скупа, а хероин вели лош, никакав. Дигла се маса вели попе јесил луд шта велиш то, он каже истргнуто из конекста. Ја преслушо цијелу бесједу, љеба ми овог, и ку***, какав контекст, ниђе контекста, чоек забагово у главу и мислио ваљда да прича својим другарима дрогерашима. А ја нисам сад професор језика, али вала знам кад се каже да је нешто „лоше, никакво“, да се мисли да није доброга квалитета, а не да је зло. Знамо и ми сељаци ваљда нешто. Веле неки паметни људи овај Рафаело није превазишо почетничко лудило у вјери. Веле кад си поган чоек па уђеш у вјеру, полудиш мало па мислиш сад идеш да спасиш свијет, па ти све знадеш и саћеш свима да објасниш, и веле ето има некијех који никад не изиђу из тог лудила. Има веле онај неки Јоил што стално прича о чиповима и демонима и против пушења, кад су га сликали за беометријску личну, каже зауставио их, вели истиче благодат ижњега. А не истиче кад се сатима и сатима снима за јућуб. Љебтејебо. А онда забранио породици да срце умрлог чоека да мајци троје ђеце за трасплатацију, пу поган једна матора.

Мислим да је проблем с тим калуђерима што они нису образовани. А нарочито нису образовани за све те теме о којима би да причају, па замисли дође мени сељаку неки чоек и пита ме за утицај Сунца на пречник прстенова око Сатурна у току године. Па шта да му велим него да га пошаљем даље? Али не, ђе калуђер да пошаље чоека даље? Дођу људи питају за проблеме у брачној постељи, васпитању ђеце, проблеме са здрављем… ђе неког да пошаљу љекару? Па прво свијет неће, јер онда ће испасти да су болесни и не умију да васпитају ђецу сами, а друго шта је калуђер без обожаватељки, треба ваљда некад нешто и да се нагу*и, жив чоек што да не?

Тако да они сију тај свој луди страх около и све нешто причају „против“ нечега, а ја вала кад отворим тај Нови Завјет, па тај Исус само иде около и говори РАДУЈТЕ СЕ и МИР ВАМ. А код овијех само мрак. Љеб*****, твој посо је да људе учиш да воле Христа, да воле једни друге, да се причешћују ваљда, не да их плашиш. Тако и ове владике умјесто да се баве овим будалама у Цркви, они иду стално и причају о људима који нити су у Цркви, нити их она занима. Педери ово, педери оно. Ја сам чоек сељак, нисам психолог, али веле кад си опшеднут нечим што нема везе стобом, онда то има неке везе само нећеш да признаш. Не знам, ето само преносим шта веле они који знаду. И зашто тај луди калуђер уопште бесједи о видео игрицама? Kакве то везе има шњим? Ето и ти си се дрогиро па си постао калуђер на крају, па шта? Де болан сједи ти прво научи добро српски да не буде опет „истргли ме из контекста“. И Свети Саво је осамнест година прво био на Светој Гори, па онда крено да учи друге. И плус сви они стално заборављају: има људи који нису хришћани. И имају право да буду то. Овамо им сметају људи ван Цркве што се је** и воле, а они овамо у тајности шта све раде и праве се луди, ником ништа. Поган једна, пу.

Даклем, то што они раде није хришћанство, а тек није монаштво. У моје вријеме се знало кад се оде у намастир, нема више ходања по свијету и бављења којечим. Има да ћутиш и молиш се Богу. Па зато и јесте тешко бити монах. А данашњи калуђери ем гањају скупе одежде, скупа кола, најновије оне телефоне и којекаква чудеса. Попови по градовима све мршавији, калуђери све дебљи и маснији. Да их бар неко научи да перу косу и браду, па ајд. Народ гања монашку побожност и не је** парохијске попове два посто. А ови су томе мало и сами криви, али само мало, јер и над попом има владика, ако разумијете. Мени је ђед причо да је монаштво настало да се људи одвоје од свијета, да се моле Богу на миру, а онда некако преузеше комплет власт у Цркви насебе и сад им сви робују. Kажу српска Црква има око 400 калуђера. Од тога их је неких 40 владика. И они одређују све, сваку ситницу, од цијене свијеће овђе код мене у селу у цркви, до плате баба сере у Патријаршији. Они су апсолутни владари и нико им не мере ништа, а ниш не мереш без њиховог амина.

У црквама нема заједница, разбијено скроз, људи иду викендом по намастирима, слушају гуруе дубоких гласова и углавном их нико не учи причешћу. Осим о великијем празницима можда. „Kад заслуже“. И ваљда је логично да за свјетовне ствари питаш свог попа, ожењеног чоека, он ваљда зна боље него калуђер… мада људи питају попове свашта што ови нити треба да знају, нити могу да знају. Буде ми их некад баш жао кад чујем шта их све питају. Kо да поза у кревету има везе с твојом вјером. Љебте***.

И тако владике немају однос с народом (осим онијех односа с понеким, ако контате), народ нема однос с поповима, владике немају однос с поповима, калуђери шпартају земљом и интернетима и подбуњују народ и окупљају их око себе ко Јужни Вјетар што је окупљо народ. А Христос никог није вуко за рукав и тјеро да буде као он. Апостол Павле је мало зајебо ствар кад је написо да би било добро да се сви они не жене, као он, па данас народ не може да свари да мош бит побожан, а да ниси као калуђер. И мислим, богвасмазо, ако хоћете да будете калуђери, па пакујте прње и идите у намастир, шта оћете гузицом на двије столице?! О тјелесности као да су учили од католичког средњег вијека и оног Платона, а Христос васкрсо у тијелу (па Томо му гуро прсте у рану!). То све нико ко да није чито Јеванђеље.

Црква одавно умјесто да рјешава праве проблеме, поготово у свом дворишту, измишља проблеме и даје „рјешења“. Kо је тај Рафаело да прича о игрицама као демонима, да ђеци неда да гледају Супермена и плаши их да их то неће одвести у рај? Ђе су родитељи? Што ћуте? Овце једне. Али добро, и Рафаелов шеф, онај Антилопије, тако свашта прича около без размишљања рекло би се.

Али ту код њих нема слободе, нема мира, нема радости. Само мрак исијава ижњих, а то није хришћанство, незвао се ја Стојан.

http://patriot.rs/stojan-cekrk-pokemoni-demoni-a-heroin-los-i-nikakav/

Видовдан

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 350
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Ignjatije рече

Речник текста... :0120_angryy:

Народни.

Иначе се мени текст свиђа, погађа суштину, а због тога је сигурно и написан, па и са таквим речником.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

На страну о. Рафаило и остали именом поменути ликови (стварно не мислим да је о. Рафаило хтео да рече да је херион лошег квалитета) али изубада Столе лепо неке поенте :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, verum est in beer рече

Ја сам чоек сељак, поштујем Цркву и славим славу, палим свијећу и код нас се зна ред.

I u jednom tektu psujes hljeb 100 puta, pises kako se apostol Pavle zajebao, sto znaci da hulis na Svetog Duha....i sta vec jos nisi napisao....

Ovaj tekst kao da je pisao covjek koji od slave do slave ode u crkvu ili posalje koljivo po nekom, pravi moderni hriscanin pravoslavac.

Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha.

Подели на овим сајтовима

У последње време беседе о.Рафаила или делови беседа су присутнији  у дневној штампи,на друштвеним мрежама и сл.од Патријархових.Не знам да ли о.Рафаило има повратну информацију,о коментарима на његове беседе.Говорио је и о тетоважама веома оштро  ;(

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Мени је ово баш плитак текст. Нама је изгледа стално неко други крив. Што би рекао о. Рафаило,  вода скупа а хероин слаб и никакав. Мислим, ако су ти калуђери толико зло дај да се сакупимо па да их све скупа протерамо из цркве, да и нама једном сване. 

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, -Владимир- рече

Мени је ово баш плитак текст. 

Ne želim nikoga da uvredim ali ovaj tekst je i više nego prost . Možda je ispravnije reci - prostački . Nije vredan pomena .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Они који одлучују у Цркви имају већу одговорност од мене, тебе и осталих који никакав утицај ни на кога немамо. Резултати рада те "црквене управе" су пред нама - не могу да кажем да су лоши, јер после страшног ХХ века на Балкану, Црква јесте опстала, али да може много боље, може. Интерпретација хришћанства коју доста "званичних представника" Цркве пропагира је дебело проблематично - однос према причешћу, држави, сексуалности, посту, савременом свету, новцу и аферама у Цркви итд. је такав да људе с правом збуњује и многе добре и паметне људе отера од Цркве (неке нажалост и од Бога). То су неке од тачака на које је Столе добро указао.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

И ово што сам ја написао у претходном посту је стара, сажвакана и досадна прича, на форуму сам 6 година и врти се у круг, а ништа се не дешава. Човек на крају дође до оног да гледа своја посла, иде у Цркву, слуша свог попа и дигне руке од свега осталог... А Црква би требало да буде заједница, да не дижемо руке... Али тако то иде када ти је најјаче оружје куцкање по нету и чувено поправљање света за милиметар тако што ћеш поправити себе за тај милиметар.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, billy2014 рече

pises kako se apostol Pavle zajebao, sto znaci da hulis na Svetog Duha

Откад је "поткачињање" апостола Павла, ма какво оно било, просто, простачко, овакво, онакво, хула на Духа Светога?

Подели на овим сајтовима

46 minutes ago, Mиљан Танић рече

Откад је "поткачињање" апостола Павла, ма какво оно било, просто, простачко, овакво, онакво, хула на Духа Светога?

Pa nije apostol Pavle govorio sam od sebe, 'valjda' tu ima i Svetog Duha...., samim tim reci da se apostol Pavle zajebao jeste hula na Svetog Duha

Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha.

Подели на овим сајтовима

Мислим да си ти мало побркао лончиће... испашће сад и кад кажемо да није све што је вл. Николај причао тачно да хулимо на Духа светога. ОНИ су причали (дакле нагласак на ОНИ), под инспирацијом (надахнућем на српском, ко не зна латински) Св. Духа. Дакле није говорио Дух, него они. А они су причали онако како су умели и како су разумели, а не значи аутоматски да су све разумели. И даље су само људи. По твом испада да рецимо мене сад инспирише мој професор физике да се бавим неком темом у физици, и ја онда нешто лупим о мом виђењу честица и онда ако ми кажеш да сам се зајебао, ти вређаш мог учитеља... Хула на Духа Светога је врло, врло јасно дефинисан грех и апсолутно нема никакве везе са критиком - ма каква она била - људи, свеједно да ли су надахнути Духом или не. Ми у Православљу хвала Богу не схватамо инспирацију као у другим религијама, да је човек само инструмент ког "поседне" неко више биће и говори кроз њега. Да је тако како ти капираш, сва јеваанђеља би била иста, не би било никаквих расправа апостола на почетку, а камоли после, а и оно, на Васељенским Саборима не би било расправа, договора и свађе, преговора, него би, будући да су инспирисани Духом (а хула би била на Духа да не верујемо да јесу били), по твом, одмах једноусно и једнодушно говорили сви исто. Хула на Духа је порицање Духа, и највећа хула је, кажу, самоубиство. Апостол Павле је био само човек. Као и Богородица - ваљда не морамо да причамо сад о проблему безгрешног зачећа и подсетимо се какав је то проблем у односима с католицима створило? Ваљда не морамо.

Плус, најбитније заправо: прво, не пише да се ап. Павле зајебао. Пише да је зајебао ствар. Да ли уопште знаш о чему је реч? Павле у једној посланици каже да је најбоље да се апостоли (проповедници) не жене, као он што се није женио. Дакле, он износи своје лично мишљење. У којој мери је то само и апсолутно само његово лично мишљење сведочи и чињеница да су много векова након тога још епископи били жењени, а о данашњим свештеницима да не говоримо. Уколико бисмо хулу на Духа Светога схватали онако како је ти износиш, значило би да је ожењен поп хула на Духа Светога. А није.

Но, најлакше је разбацивати се као у средњем веку узвицима као "вештица!", "хула!"... треба мало мућнути својом главом, бити слободан, то нам је Христос дао.

Подели на овим сајтовима

Оно што Стојан, бар ја тако мислим, хоће да каже с коментаром о ап. Павлу, јесте да тај део посланице данас људе тако збуњује да мисле да није богоугодно не бити калуђер и да су само калуђери скроз богоугодни и да сви треба да будемо као калуђери... а не треба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, billy2014 рече

Pa nije apostol Pavle govorio sam od sebe, 'valjda' tu ima i Svetog Duha...., samim tim reci da se apostol Pavle zajebao jeste hula na Svetog Duha

6. Али ово говорим као мишљење, а не као заповијест.

7. Јер хоћу да сви људи буду као и ја, али сваки има сопствени дар од Бога, овај овако, онај онако.

8. А неожењеним и удовицама велим: добро им је ако остану као и ја што сам.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...