oslonac Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu?...ниједну! 0104_cheesyТешко да би ти "као здрав мушкарац" остао "здрав" поред 700 жена...па полудео би,прикане,у пико секунди од њих! 0104_cheesy Као старији схватам да сам био у великој заблуди што сам својевремено веровао једној арапској изреци:"Један Бог и некако,али једна жена - никако!". 0104_cheesy Мало шале за лаку ноћ,а ви наставите са разговором! Лаку ноћ! Znam da se šališ...ali rekao sam idealan život,ti zdrav,jak,neopterećen brigama,spokojan i pun ljubavi prema ljepšem polu... Skrivene misli se ne moraju izreći,ali... tanning "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Jevrejima 10 30 Jer znamo Onog koji reče: Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod; i opet: Gospod će suditi narodu svom. 2 Pet. 3 7 A sadašnja nebesa i zemlja tom istom reči zadržana su te se čuvaju za dan strašnog suda i pogibli bezakonih ljudi. Matej 25 41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Pa koliko samo ima ovih stihova da ih sve valja prevesti i pojasniti jer ne znace ono sto stoj a to je da je Bog taj koji kaznjava nepravedne i daje nagradu pravednim. 2 KOr. 5 9 Zato se i staramo, ili ulazili ili odlazili, da budemo Njemu ugodni. 10 Jer nam se svima valja javiti na sudu Hristovom, da primimo svaki šta je koji u telu činio, ili dobro ili zlo; od koga primiti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu?...ниједну! 0104_cheesyТешко да би ти "као здрав мушкарац" остао "здрав" поред 700 жена...па полудео би,прикане,у пико секунди од њих! 0104_cheesy Као старији схватам да сам био у великој заблуди што сам својевремено веровао једној арапској изреци:"Један Бог и некако,али једна жена - никако!". 0104_cheesy Мало шале за лаку ноћ,а ви наставите са разговором! Лаку ноћ! Znam da se šališ...ali rekao sam idealan život,ti zdrav,jak,neopterećen brigama,spokojan i pun ljubavi prema ljepšem polu... Skrivene misli se ne moraju izreći,ali... 0202_238 Тако исто би могли рећи и за женски пол. Зашто жена не би могла имати, ако је ''здрава'', а уствари ,,пуно распаљена'', пуно мушкараца? Идеално је да један пар буде једно другом довољни. Са друге стране, велики је грех и промашај када човек живи ,,у сластима'', у смислу да му то представља оно најважније у животу. Такви лако забораве на Бога, забораве страх Божији, забораве уопште представу да овај свет пролази и да се треба суочити пред Богом и на суду Божијем. Међутим, питање брака постаје благословено, и сексуалност у браку више није ради блуда, јер у браку се сексуални однос преображава - у буквалном смислу речи - у личносни однос. Оно што мужа и жену спаја у телесном односу представља могућност, или прилику, да они буду у приснијем односу истинске љубави и заједнице, да у томе открију божански призив ,,личносног односа и љубави''. Директно објашњење да блуд представља крајњи промашај човеков у односу на Бога, имамо у Новом Завету, у Делима Апостолским и осталим местима. ,,Чувајте се блуда'', односи се на ону сладострасну и неизбежно себичну, лакомост за женама. Међутим, када човек доживи или оствари истински однос са једном женом, у љубави и заједници, онда природно, све друго што представља интересовање за другим женама, постаје не само неукусно, него и мучно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Brate Zvonko uz dužno poštovanje prema tebi mislim da se nebi složio sa tobom kada je u pitanju objektivnost navođenja citata iz naših izvora! Često koristiš google prevode ili tvoj način prevoda sa engleskog na srpski i dobiješ nakaradan prevod koji nema veze sa istinom!Zatim koristiš izdvojena mišljenja nekih učenjaka a kod nas izdvojeno mišljenje(šaz) ne uzima se u šerijatu! Treće imam osječaj kada je u pitanju islam da si ušao sa predrasudama i već formniranim stavovima i ja ti navedem dokaz koji govori suprotno tvojoj tvrdnji a ti dalje po svome!(uz dužno poštovanje prema tebi! Све што читам је углавном на енглеском, а трудим се да преведем по нешто да би сви могли да прочитају. Лош превод не значи да је промењен смисао па да "нема везе са истином". Не можеш да дискредитујеш све моје аргументе на тај начин.Kako da ne!Tekstove koje si naveo ja ih poznajem napament, da se sada nevraćam i da ti silne greške u prevodu navoda koje si citirao navedem. Nije pošteno.Tamo neki preveo na engleski, ko je on da li je vrstan poznavalac itd, zatim da li si ti vrstan poznavalac engleskog, znači ti si u prevodu treća ruka, stim da je i druga mogla da pogreši tako da to ne stoji. Не користим издвојена мишљења уопште, него баш најпознатије исламске изворе. Опет, ти то можеш да тврдиш зато што знаш да већина овде на форуму не зна и не може да направи разлику. Свако нека прочита који су најпознатији и најважнији тефсири (тумачења) и хадиси (предања), па нека провери да ли наводим "аутсајдере" или "мејнстрим". U tim nekim tefsirima se navode sva mišljenja međutim neka su jaka a neka su slaba, naravno tebi je to nepoznato i bilo bi prvo sa tvoje strane pošteno da postupiš kao što ja postupim, prvo pitama za navedeni citat, zatim tražim tumačenje tog citata pa te onda kažem svoje mišljenje!To kod vas uz časne izuzetke nije slučaj!Vi donosite stav kao najveći učenjacio islamu (neki) ali vam je poznavanje propisa ove vjere i više nego skromno. Треће, уопште нисам ушао са предрасудама. О Исламу сам почео да читам пре неких десетак година са најлепшим мишљењем и очекивањем, а провео сам пуно времена и у разговору са муслиманима. Тек када сам почео детаљније да се упознајем са Исламом и Мухамедовим животом почео сам да мењам лепо мишљење које сам до тада имао. Drago mi je da je to tako, onda se radi u tom slučaju o velikom nerazumijevanju islama sa tvoje strane! Pazi nešto brate:Pričali smo o paklu, iako postoje jasni stihovi koji govore o stvarnom paklu vi to drugačije tumačite, ja ne pobijam vaše tumačenje samo kažem ja se neslažem sa time a vama vaše vjerovanje.Без икакве личне увреде, већ сам писао - муслимане попут тебе и твоје браће овде дубоко поштујем. Hvala na poštovanju i mi vas takođe respektujemo i poštujemo pogotovo one koji za neku godinu ulaze u vijeće staraca(malo šale na račun Solomona) Ako smatraš Usamu bn Ladena islamskim učenjakom onda ok, ima!Ali ako mene pitaš ko je u islamu islamski učenjak, ja ti kažem da ih je malo!Brate nije svaki govornik učenjak čovjek! Tom tvojom logikom kada bi išli onda bi smatrali svećenike hrišćanskim učenjacima i onda bi zbog postupaka nekih svakakvih optužbi na račun hrišćanstva mogli iznijeti! Користим само традиционалне изворе - ибн Кесир, ал Табари, ибн Абас, Муслим, Бухарија итд. Имам и "Reliance of the Traveller" на енглеском, што је једна од најпознатијих књига о исламском закону. Нажалост, немам времена да се посветим томе колико би желео, нисам професионални теолог.И увек покушавам да приступим позитивно, да прво видим шта је добро, а не да критикујем. To sam samo jednom prilikom primjetio. Међутим, не могу да схватим да је неко имао десет жена, једна била малолетно дете, кажњавао људе каменицама, убијао и мучио ратне заробљенике итд. Како да томе приступим "позитивно"? Није то нека метафоричка прича па да тумачимо овако или онако, него конкретни поступци човека који се представља као "посланик". To što nemožeš da shvatiš to je tvoj problem , ja sam pokušavao da ti objasnim više puta ali neide pa neide, ili je loš učitelj ili je loš učenik! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu?...ниједну! 0104_cheesyТешко да би ти "као здрав мушкарац" остао "здрав" поред 700 жена...па полудео би,прикане,у пико секунди од њих! 0104_cheesy Као старији схватам да сам био у великој заблуди што сам својевремено веровао једној арапској изреци:"Један Бог и некако,али једна жена - никако!". 0104_cheesy Мало шале за лаку ноћ,а ви наставите са разговором! Лаку ноћ! Znam da se šališ...ali rekao sam idealan život,ti zdrav,jak,neopterećen brigama,spokojan i pun ljubavi prema ljepšem polu... Skrivene misli se ne moraju izreći,ali... 4chsmu1 Тако исто би могли рећи и за женски пол. Зашто жена не би могла имати, ако је ''здрава'', а уствари ,,пуно распаљена'', пуно мушкараца? Идеално је да један пар буде једно другом довољни. Са друге стране, велики је грех и промашај када човек живи ,,у сластима'', у смислу да му то представља оно најважније у животу. Такви лако забораве на Бога, забораве страх Божији, забораве уопште представу да овај свет пролази и да се треба суочити пред Богом и на суду Божијем. Међутим, питање брака постаје благословено, и сексуалност у браку више није ради блуда, јер у браку се сексуални однос преображава - у буквалном смислу речи - у личносни однос. Оно што мужа и жену спаја у телесном односу представља могућност, или прилику, да они буду у приснијем односу истинске љубави и заједнице, да у томе открију божански призив ,,личносног односа и љубави''. Директно објашњење да блуд представља крајњи промашај човеков у односу на Бога, имамо у Новом Завету, у Делима Апостолским и осталим местима. ,,Чувајте се блуда'', односи се на ону сладострасну и неизбежно себичну, лакомост за женама. Међутим, када човек доживи или оствари истински однос са једном женом, у љубави и заједници, онда природно, све друго што представља интересовање за другим женама, постаје не само неукусно, него и мучно. Žena je poput njive u kojoj nemože da se sije osim jedno sjeme! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Очигледно ја да ,,природа'' (и то побуњена) за муслимане може слободно бити изнад ,,духа'', односно изнад ,,личности'' и ,,словесности''. Хришћанство учи другачије. Мислим да постоје муслимани који исто тумаче ове ствари као хришћани, али немају праву основу у своме учењу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Очигледно ја да ,,природа'' (и то побуњена) за муслимане може слободно бити изнад ,,духа'', односно изнад ,,личности'' и ,,словесности''. Хришћанство учи другачије. Мислим да постоје муслимани који исто тумаче ове ствари као хришћани, али немају праву основу у своме учењу. Pojasni brate nisam te najbolje razumio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Па видим да оправдавате да мушкарац може имати безброј жена, али жена пошто је попут ,,њиве'', мора са прима само једно семе. Какви су то, побогу, аргументи? Мошкарац би, ваљда, трабало да има једну жену, у макар неком крајњем и идеалном смислу. То чак и ,,наука'' признаје. (Кажу да еволуција иде у том смеру, односно да човек има потребу за постизањем ,,људког'' односа са једном ,,брачном'' особом.) Зато кажем да ,,природа'', као негативно пројављивање човекове слободе и личности - пошто је ,,пала'', у грех, смрт, бесловесност - не може бити некакав идеал, па нити некакво оправдање за полигамију. Човеков полни орган не треба да буде првоначална категорија човекове личности. Ако се човек препусти пожудама страстй, ,,жељама плоти'', то је тотални промашај човековог циља - да постане истински господар, у слободи и љубави. Јер, телесна пожуда није љубав; љубав је када човек има личносни однос са другим, и свакако у браку и сексуалном односу. Ако нас полни орган негони да општимо са многим женама, зар није то ,,бесловесно'' и ,,побуњено'' деловање природе? Човек, чак, нема никакву слободу у том тренутку, него је прави роб својих пожуда - хришћани то називају ,,робови греха''. Христос конкретно учи да је човек истински роб, када ,,робује греху''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Kako da ne!Tekstove koje si naveo ja ih poznajem napament, da se sada nevraćam i da ti silne greške u prevodu navoda koje si citirao navedem. Nije pošteno.Tamo neki preveo na engleski, ko je on da li je vrstan poznavalac itd, zatim da li si ti vrstan poznavalac engleskog, znači ti si u prevodu treća ruka, stim da je i druga mogla da pogreši tako da to ne stoji. То са преводом ти је промашен аргумент. Чак и ако превод није савршен, може да се разуме о чему се говори. Шта сам ја могао да погрешно преведем: 1. Да је Ајша имала 9 година, а Мухамед 50 и нешто када је "конзумиран брак"? 2. Да је Мухамед заклао 600-900 ратних заробљеника из јеврејског племена бену Курајзе? 3. Да им је након тога узео жене у робље, он лично за себе узео жену једног јеврејина, Рихану? 4. Да је мучио једног заробљеника до смрти да би му открио где је благо, а онда му одсекао главу? 5. Да је наредио да се убију људи који су га критиковали (од тога једна жена која је убијена на спавању са малом децом)? 6. Да је наредио да се каменују прељубочинци? 7. Да је наредио да се убијају отпадници од вере? 8. ... И тако даље, и тако даље... Шта сам ја овде могао да "погрешно преведем" па да потпуно променим смисао? U tim nekim tefsirima se navode sva mišljenja međutim neka su jaka a neka su slaba, naravno tebi je to nepoznato i bilo bi prvo sa tvoje strane pošteno da postupiš kao što ja postupim, prvo pitama za navedeni citat, zatim tražim tumačenje tog citata pa te onda kažem svoje mišljenje!To kod vas uz časne izuzetke nije slučaj!Vi donosite stav kao najveći učenjacio islamu (neki) ali vam je poznavanje propisa ove vjere i više nego skromno. Проблем је што ви овде износите само оне ствари које вам одговарају, а прескочите контроверзна учења и поступке (попут изнад наведених). Ја онда морам да допуним на основу онога што знам. Не знам све, нити се правим да сам експерт, али о неким стварима знам и оно у шта сам сигуран то износим. Ни на једном месту ви нисте доказали да нисам у праву, већ је једини аргумент био да сам "злонамеран" итд. Зашто сам ја "злонамеран" ако само износим оно што јасно пише у исламским књигама? Drago mi je da je to tako, onda se radi u tom slučaju o velikom nerazumijevanju islama sa tvoje strane! Pazi nešto brate:Pričali smo o paklu, iako postoje jasni stihovi koji govore o stvarnom paklu vi to drugačije tumačite, ja ne pobijam vaše tumačenje samo kažem ja se neslažem sa time a vama vaše vjerovanje. Ако нешто не разумем, објасни ми. Ја сам се потрудио да свако своје тврђење о паклу објасним на основу Библије, тумачења хришћанских учитеља и својим речима. Међутим, не могу да схватим да је неко имао десет жена, једна била малолетно дете, кажњавао људе каменицама, убијао и мучио ратне заробљенике итд. Како да томе приступим "позитивно"? Није то нека метафоричка прича па да тумачимо овако или онако, него конкретни поступци човека који се представља као "посланик". To što nemožeš da shvatiš to je tvoj problem , ja sam pokušavao da ti objasnim više puta ali neide pa neide, ili je loš učitelj ili je loš učenik! Или је лош посланик. Па видим да оправдавате да мушкарац може имати безброј жена, али жена пошто је попут ,,њиве'', мора са прима само једно семе. Какви су то, побогу, аргументи? То су аргументи из Курана: "Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete" (2:223) ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Па видим да оправдавате да мушкарац може имати безброј жена, али жена пошто је попут ,,њиве'', мора са прима само једно семе. Какви су то, побогу, аргументи? То су аргументи из Курана: "Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete" (2:223) То је јасно. Али није ваљда ово део где се тумачи да је свака жена свакоме њива? Пре би се рекло да је свакоме човеку његова жена ,,њива'', па треба да је обрађује, негује, пази, залива, итд? Дакле, у смислу ,,једне жене'', односно, једнога мужа. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Хајде да поједноставимо, колико је могуће, Сам Бог не ствара Адаму мноштво жена него само једну Еву... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 То је јасно. Али није ваљда ово део где се тумачи да је свака жена свакоме њива? Пре би се рекло да је свакоме човеку његова жена ,,њива'', па треба да је обрађује, негује, пази, залива, итд? Дакле, у смислу ,,једне жене'', односно, једнога мужа. У смислу "једног мужа", али не у смислу "једне жене". Овај ајет се више односи - опростите - на "позу" приликом "сејања". Јевреји су наводно говорили да "одпозади" испадну разрока деца, па је Алах објавио Мухамеду појашњење - можете "како хоћете" (што се позе тиче), само не може содомија. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Stavite temu poligamija pa da pricamo jer i Biblija govori o tome pa cemo na toj teim natenane jer ovdje se govori o paklu kao covjekovoj tvorevini!tj. covjek ima MOC pakao da stvori! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Имаш ли ти моћ себе да убијеш? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Stavite temu poligamija pa da pricamo jer i Biblija govori o tome pa cemo na toj teim natenane jer ovdje se govori o paklu kao covjekovoj tvorevini!tj. covjek ima MOC pakao da stvori! Можеш ли ти сам себи да направиш пакао? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука