александар живаљев Написано Август 8, 2016 Пријави Подели Написано Август 8, 2016 @R2D2 тешко питање посебно из перспективе, српско-хрватске, коју си поставио. У том смислу @Жељко је пружио заокружен одговор, на који се тешко може уложити приговор. Остају нам есхатолошка перспектива, која није у нашој надлежност, и лична перспектива: тежње или не за јединством. Мислим да сви људи, без обзира на религију, а не само хришћани, имају чежњу за свеобухватношћу. Она може да буде идеолошки злоупотребљена као што смо често виђали у историји. Зато икуменизам тек треба да се конституише као неидеолошки и неполитички чин повјерења у Бога. Светислав Павловић, Страле and kopitar је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Август 8, 2016 Пријави Подели Написано Август 8, 2016 Проблем савременог екуменског покрета јесте што је можда само један од аспеката глобализације која улази у све сфере живота људи, па и у религију.Мислим да је то чињеница која стоји, без обзира да ли сматрамо да је глобализација мит или стварност,процес или пројекат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Partibrejkers Написано Август 8, 2016 Пријави Подели Написано Август 8, 2016 Мисли да се често превиђа оно што је отац Георгије Капсанис лепо објаснио у вези РКЦ а то да је оно такођер и држава: са својим поглаваром, амбасадорима, банкама....огроман систем који је немогуће повратити да буде само Црква. Дијалог је добар ако сведочимо истину и искуство Православља ( владика Иринеј бачки је леп пример, од њега су инославни могли увек видети и чути православно предање ) али престаје то да буде ако ми не сведочимо истину већ још и дајемо легитимитет онима који су ван Цркве и утврђујемо их у њиховим заблудама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 8, 2016 Пријави Подели Написано Август 8, 2016 Често се мисли да ако после пар богословскских разговора и неколико деценија сусрета није дошло до обнове јединства између Православне цркве или неке неправославне хришћанске цркве (Англиканске или Римокатоличке), да све треба прекинути. Можда дијалог да резултат после 500 или 1000 година. Ко то зна? Па не почиње и не завршава се све са нама и нашим животима. Црква је брод спасења, а не држава која води или не води преговоре са неким сепаратистима који су се од ње одвојили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Август 9, 2016 Пријави Подели Написано Август 9, 2016 9 hours ago, Partibrejkers рече Мисли да се често превиђа оно што је отац Георгије Капсанис лепо објаснио у вези РКЦ а то да је оно такођер и држава: са својим поглаваром, амбасадорима, банкама....огроман систем који је немогуће повратити да буде само Црква. Дијалог је добар ако сведочимо истину и искуство Православља ( владика Иринеј бачки је леп пример, од њега су инославни могли увек видети и чути православно предање ) али престаје то да буде ако ми не сведочимо истину већ још и дајемо легитимитет онима који су ван Цркве и утврђујемо их у њиховим заблудама. Ima takav sistem i prednosti i mana , vidjeli ste mane PC u Kritu . Ja bi mogao da pišem puno toga kritički o KC , od vas pravoslavaca očekujem i kritički osvrt prema PC . To je ustvari najteži dio jer treba priznati što nije dobro , kad sam došao na ovaj forum stekao sam utisak da je sa PC sve uredu , kasnije sam uz pomoć nekoliko članova ovog foruma svatio da to i nije baš sve savršeno i nakraju Sabor na Kritu je to i praktički pokazao. Ozbiljna je stvar ako niste sposobni svi zajedno sjesti za stol, i razgovarati o svemu važnom i pri tome donijeti važne odluke i promjene ako treba bez straha da to može nekog sablazniti . Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Август 9, 2016 Пријави Подели Написано Август 9, 2016 Evo jedno naivno pitanje, kako voditi dijalog kad druga strana svom poglavaru daje status božanstva? Ili recimo ako globalizam nameće "tolerantnost" primenjujući netolerantnost na svaku različitost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 9, 2016 Пријави Подели Написано Август 9, 2016 7 minutes ago, LogosAgape рече Evo jedno naivno pitanje, kako voditi dijalog kad druga strana svom poglavaru daje status božanstva? Ili recimo ako globalizam nameće "tolerantnost" primenjujući netolerantnost na svaku različitost. Papa ni u kom slucaju nema status bozanstva. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Август 9, 2016 Пријави Подели Написано Август 9, 2016 1 minute ago, Justin Waters рече Papa ni u kom slucaju nema status bozanstva. Zaista? Zar nisu brisali delove Biblije po želji i autoritet pape stavljaju često iznad teksta? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 9, 2016 Пријави Подели Написано Август 9, 2016 Старац Софроније Однос према неправославнима [...] Они су убеђени да правилно поступају што верују у Исуса Христа, што поштују Мајку Божију и светитеље, што их призивају у својим молитвама. Међутим, ако им ви кажете да је њихова вера заблуда, они вас неће слушати... Међутим, ако народу будете говорили да је добро што верују у Бога, што поштују Богородицу и светитеље, што иду у цркву на богослужења и што се кући моле, што читају реч Божију и остало, али да у нечему греше и да те грешке треба да исправе па ће све бити добро, и онда ће се Господ радовати због њих, па ћемо се сви спасти милошћу Божијом... Бог је Љубав. Зато и проповед треба да извире из љубави. Онда ће она бити на корист ономе који проповеда и ономе који слуша. А када осуђујемо, нећемо имати користи и људи неће слушати. Milan Nikolic and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука