Jump to content

Између суштине и личности

Препоручена порука

...ili bolje rečeno - odajmo se, otkrijmo se.
Ličnost - ono što gradimo, nekad i maska suštine...suština - sirovi dio koji je u biti i najbolji, ali mu ne damo da ugleda svjetlost, jer smo slabi da priznamo nesavršenstvo.

Подели на овим сајтовима

Није баш тако, по мом мишљењу. :) Осим ако не значи нешто сложеније што нисам разумео. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Моје је мишљење да од суштине треба мало побећи, да би је сагледао у правом светлу. Тада ћеш се моћи како треба кретати ка циљу и савршенству, ка сталном односу личности, који и јесте смисао љубави.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Očigledno da suštinu ne doživljavamo jednako, i ne čudi me to. Za mene je ona osnova...izvor...bit.

Mišljenja sam da se od nje udaljavamo samim rođenjem, jer se tada počinje graditi ličnost. Ta ličnost nam daje oblik, a sama bit se počinje pokrivati slojevima koje mi (slabi, nesigurni, ranjivi) stvaramo razvojem te naše ličnosti.

I zašto bih težila savršenstvu? Nije li to dokaz da ne prihvatamo našu osnovu?   

Подели на овим сајтовима

Будите савршени, само то, што каже Господ али у позитивном смислу везано за Бога Оца као љубав и заједницу.

Суштина јесте извор, али у смислу пуких створења. Позвани смо за ,,рађање одозго'' а не само ,,одоздо''. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Ayla рече

I zašto bih težila savršenstvu?

Будите савршени као Отац ваш небески - позива Христос. И ја Му верујем, верујем том његовом позиву, да је то добро за мене, за сваког, да тежим томе.

А ти, јел Му верујеш?

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Човек Жоја рече

Будите савршени као Отац ваш небески - позива Христос. И ја Му верујем, верујем том његовом позиву, да је то добро за мене, за сваког, да тежим томе.

А ти, јел Му верујеш?

Da...vjerujem Mu.
A da li si ti savršen?
Šta radiš da bi bio savršen? 

...i šta je to - Savršenstvo?
Kako ga prepoznaješ?

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Ayla рече

Da...vjerujem Mu.
A da li si ti savršen?
Šta radiš da bi bio savršen? 

...i šta je to - Savršenstvo?
Kako ga prepoznaješ?

Не, нико није савршен, и Христос и не каже "савршени сте", већ "будите савршени". Шта је савршенство сазнаћемо верујем по васкресењу, до тада смо у кретању ка. А то кретање јесте уподобљавање. Живот по Јеванђељу. Како препознати да си на добром путу? Остави Јеванђеље на неко време, па га онда узми наново у руке. Ако при том новом читању након дуже паузе наиђеш на нове ствари, откријеш нешто што ти је до тада било неухватљиво, напредовала си.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Isuviše jednostavan savjet mi daješ. 
Neće me ta spoznaja dovesti do savršenstva, već do samoljublja. Sebe ćemo vidjeti kao čovjekoboga, a to nije savršenstvo, nego egoizam.
Naše nesavršenstvo i naša bit je naš teret, i zato sam sigurna da nismo dovoljno veliki da shvatimo šta je zaista to što cijenimo kao savršeno.

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Ayla рече

Isuviše jednostavan savjet mi daješ. 
Neće me ta spoznaja dovesti do savršenstva, već do samoljublja. Sebe ćemo vidjeti kao čovjekoboga, a to nije savršenstvo, nego egoizam.
Naše nesavršenstvo i naša bit je naš teret, i zato sam sigurna da nismo dovoljno veliki da shvatimo šta je zaista to što cijenimo kao savršeno.

Грешиш, управо је уподобљавање поента. И притом, не уподобљаваш се ти некој општости, не, већ се уподобљаваш есхатолошкој себи. Кроз труд јеванђелског живота, или како св. Максим каже тропос (или начин постојања), ти ћеш себи откривати есхатолошку себе, и кретати се ка том есхатолошком циљу - телосу, који уводи у заједницу са Богом. И то све иде "одозго". А та заједница је личносна, Бог је Личност, зато је за хришћане од мањег значаја оно у шта верују, битно је у Кога верују.

А та личност нема везе са маскама које си помињала, баш супротно, управо нам маске сакривају личност, како личност другог тако и нашу сопствену и од нас самих а и од Бога. Како каже у Постању - "Адаме, где си?" ;) 

Подели на овим сајтовима

.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Човек Жоја рече

А та личност нема везе са маскама које си помињала, баш супротно, управо нам маске сакривају личност, како личност другог тако и нашу сопствену.

Objasni mi kako ti doživljavaš, ili definišeš sušinu, a kako ličnost?

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, Ayla рече

Objasni mi kako ti doživljavaš, ili definišeš sušinu, a kako ličnost?

У најкраћем, јер сам почео да брљам по тастатури, суштину као створену датост која у себе између осталог укључује и природу (нпр. склоност да се погреши), личност као крајњу и јединствену инстанцу, или као оно што је задато и што треба стално откривати и остваривати.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...