Jump to content

Између суштине и личности

Препоручена порука

5 hours ago, Човек Жоја рече

У најкраћем, јер сам почео да брљам по тастатури, суштину као створену датост која у себе између осталог укључује и природу (нпр. склоност да се погреши), личност као крајњу и јединствену инстанцу, или као оно што је задато и што треба стално откривати и остваривати.

Suštininu definišeš kao stvorenu datost, koja u sebi, između ostalog, uključuje i prirodu. Sada me interesuje, ko je stvorio, odnosno, ko je projektovao tu suštinu, i od koga nam je data ta osnova?

Ako je savršena ličnost krajnji cilj, do kojeg dolazmo po slobodnom izboru (a izbor nam je dat) ko je definisao kriterijume prema kojima se upravljamo?

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Ayla рече

Želim da te shvatim, i molila bih te da mi objasniš 

Што се тиче суштине, имамо разлику између суштине Божије и суштине створених. За Бога не можемо рећи да му је суштина извор Његовог постојања.

Све даље о овоме је тешка филозофија. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Што се тиче суштине, имамо разлику између суштине Божије и суштине створених. За Бога не можемо рећи да му је суштина извор Његовог постојања.

Kako definišeš našu suštinu?

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Све даље о овоме је тешка филозофија. :)

Teška za koga? Zar nisi želio ući u temu upravo kroz nauku mudrosti? :)
Želim da pomjerim moj ugao posmatranja, i percipiram iz tvog, da bih shvatila i naučila nešto.

Подели на овим сајтовима

58 minutes ago, Ayla рече

Kako definišeš našu suštinu?

Наша суштина је воља Божија о творевини - воља која је изневерена с наше стране. Творевина је тиме промашила свој циљ ради чега је створена.

Наша суштина је створена кроз суштину Божију, док је суштина Божија - нестворена. Али нисам желео тако да филозофирам.

Таква огољена прича је само за префорсиране теологе. Њима треба јасан закључак. За већину нас треба имати ,,у причама'', не директно.

Можемо рећи да је читав наш свет, некакво комешање између суштине и личности Божије. Наш живот, наше искуство, треба да буде прича.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...