АлександраВ Написано Јул 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 On 29. 7. 2016. at 20:54, kordun рече sprecavaju sirenje zaraza Expand онда си помешао социјалну службу и Јавно комунално предузеће "Погребне услуге" GeniusAtWork, ВИЛМА, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 29, 2016 Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 On 29. 7. 2016. at 20:24, АлександраВ рече Када је дете у питању не можеш бити мање одговоран или одговорнији. Мораш да будеш одговоран. Нема ту градације. Пошто сам више пута прочитала овај твој став, интересује ме, према твом мишљењу, коме држава треба да даје помоћ? Које би то, по теби, биле категорије које држава треба да помаже, и да ли ту мислиш само на новчана и друга материјална давања, или и на неке друге облике помоћи? Expand I ja to mislim, zbog toga i kažem da oni koji nisu u mogućnosti da mu pruže najosnovnije ne trebaju ni da imaju djecu, bar dok ne poprave svoju finansijsku situaciju. Država bi trebala samo da pomogne onim parovima koji već imaju djecu i koji su se našli odjednom u ozbiljno lošoj finansijskoj situaciji, ali samo dok jedno od njih ne nadje posao, nakon čega se pomoć ukida. Nikako ne treba podsticati ove koji su u siromaštvu da radjaju djecu nikakvim pomoćima jer bi to em produžilo njihovu dokolicu, ali ih i stimulisalo da imaju više djece i žive na račun poreskih obveznika, medju kojima ima ljudi koji neće da imaju djecu. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 On 29. 7. 2016. at 21:25, Ronald рече Nikako ne treba podsticati ove koji su u siromaštvu da radjaju djecu nikakvim pomoćima jer bi to em produžilo njihovu dokolicu, ali ih i stimulisalo da imaju više djece i žive na račun poreskih obveznika, medju kojima ima ljudi koji neće da imaju djecu. Expand Искрена да будем, са овим не само да се не слажем, него мислим да је веома нефер овако представљати људе који немају новца. То је та гадљивост према сиромаштву и стереотипно презентовање сиромашних (нерадници, доколичари, "рађачи прекобројне деце"), коју ја не разумем, нити желим да разумем. On 29. 7. 2016. at 21:25, Ronald рече bar dok ne poprave svoju finansijsku situaciju. Expand Колико да поправе? Где је граница коју би ти повукао у смислу одобрења подобности? Који критеријум - плата, некретнине, колико степен удобности, итд. Да ли мислиш да породица која нема нпр. купатило, већ се купа у кориту, није довољно одговорна да се овенча родитељством? Мислиш ли да ти родитељи злостављају децу када их купају у кориту? Мислим, како подвући црту шта је то што је довољно да би добио зелено светло да родиш децу? Sanja Т., GeniusAtWork, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 29, 2016 Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 On 29. 7. 2016. at 21:49, АлександраВ рече Искрена да будем, са овим не само да се не слажем, него мислим да је веома нефер овако представљати људе који немају новца. То је та гадљивост према сиромаштву и стереотипно презентовање сиромашних (нерадници, доколичари, "рађачи прекобројне деце"), коју ја не разумем, нити желим да разумем. Колико да поправе? Где је граница коју би ти повукао у смислу одобрења подобности? Који критеријум - плата, некретнине, колико степен удобности, итд. Да ли мислиш да породица која нема нпр. купатило, већ се купа у кориту, није довољно одговорна да се овенча родитељством? Мислиш ли да ти родитељи злостављају децу када их купају у кориту? Мислим, како подвући црту шта је то што је довољно да би добио зелено светло да родиш децу? Expand 18 minutes ago, АлександраВ рече Expand Ja mislim da roditelji koji nisu u stanju djetetu da omoguce minimum, hranu, najjeftiniji urednu garderobu, higijenske uslove itd., nisu sposobni da podižu dijete. Gledaj ja sam mislio ukoliko oboje izgube posao a već su uložili mnogo u svoju djecu, nekoliko godina. Mogao bih da prihvatim da im se dodjelili pomoć, dok ne nadju posao. Gledaj Aleksandra, najbolje stvar bi bila da se država izvuče iz ovoga i svu odgovornost prebaci na roditelje jer i ovako napravi više štete oduzimajući od bioloških i dodeljeljujuci starateljima, uz novac iz budžeta, a zatim kasnije često vraćajući tu djecu biološkim roditeljima. Ako biološki misle da dijete može odrasti živo i zdravo u tim uslovima treba ga ostaviti, a sve pomoći ukinuti. Zašto neko drugi da mu finansira podizanje djece kada on nije sposoban. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 29, 2016 Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 Ronalde dakle samo cu staviti jedan smajli Pretuzno mi je da neko ko se dici obrazovanoscu i otvorenim umom ovako razmislja. Dakle hajde da pobijemo sve ljude do prethodnih pedesetak, sto godina, jer pojam normalnog i minimuma sad i tad su drasticno drugaciji. Secam se price moje majke, koja je zena u godinama, kako se radovala kad je dobila orve cipele kad je posla u srednju skolu... Tuzno je to Roni, zaista. Budi srecan sto imas uslova da uooste sedis za komojuterom i ucis, ali jako malo poznajes zivot van udzbenika i gradske sredine. Neko rodjen na selu, sta trrba, da se ubije? Kastrira? Podveze jajnike? Ljudi itekako zele da rade, prirodno je to, ali nemaju opcija. Ti to ocigledno ne kontas jer zivis u drugom svetu. Nema vise gde covek da ode u nadnicu, radio bi on, nasledio neki trosni kucerak od pre veka, radan je i vredan al na selu nema nikog, skola mu nije bila dostupna, gde ce? Da se ubije? On nema puno izbora ma kako mi filozofirali iz udobne fotelje...moze da se nada samo al jel znaci da ne treba da zivi? Драшко, Sanja Т., GeniusAtWork and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 On 29. 7. 2016. at 22:20, Ronald рече Ja mislim da roditelji koji nisu u stanju djetetu da omoguce minimum, hranu, najjeftiniji urednu garderobu, higijenske uslove itd., nisu sposobni da podižu dijete. Expand Осим ове прве реченице, која је ОК, ја се апсолутно не слажем са комплетним твојим одговором. Није по мом укусу толика љубав ка новцу, свака прича о деци која одрастају у сиромаштву заврши се са "корисницима државе" који порезом пуне буџет. Превише оновчаваш социјалне релације. По теби држава треба да се стара само о себи самој (а шта је то онда?), и о богатим и младим, "успешним" корисницима државе (прототип уредног грађанина). Не причамо о држави, причамо о друштву. То је као када би некога ко има лошу артикулацију а добре језичке способности, осудио на забрану комуникације, због тога што ти имаш "осетљив слух", па не примаш поруку коју носи исказ, него анализираш засебно делове процеса комуникације, потпуно је разградивши на елементе који искључени из целог процеса укупно, појединачно не остварују суштину свог постојања. ВИЛМА and Ayla је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 29, 2016 Пријави Подели Написано Јул 29, 2016 On 29. 7. 2016. at 21:25, Ronald рече Nikako ne treba podsticati ove koji su u siromaštvu da radjaju djecu nikakvim pomoćima jer bi to em produžilo njihovu dokolicu Expand Siromasni nisu nuzno i dokolicari. Sta cemo sa onima koji rade po deset sati za 80 dinara po satu ? Zene rade kod Kineza za 15000 din mesecno. Po onome sto zarade JESU siromasni, ali nikako ne zive u dokolici. ВИЛМА, Н И Н Е, JESSY and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 29. 7. 2016. at 22:45, АлександраВ рече Осим ове прве реченице, која је ОК, ја се апсолутно не слажем са комплетним твојим одговором. Није по мом укусу толика љубав ка новцу, свака прича о деци која одрастају у сиромаштву заврши се са "корисницима државе" који порезом пуне буџет. Превише оновчаваш социјалне релације. По теби држава треба да се стара само о себи самој (а шта је то онда?), и о богатим и младим, "успешним" корисницима државе (прототип уредног грађанина). Не причамо о држави, причамо о друштву. То је као када би некога ко има лошу артикулацију а добре језичке способности, осудио на забрану комуникације, због тога што ти имаш "осетљив слух", па не примаш поруку коју носи исказ, него анализираш засебно делове процеса комуникације, потпуно је разградивши на елементе који искључени из целог процеса укупно, појединачно не остварују суштину свог постојања. Expand Ne država ne treba ni o kome da se stara, jer on nije nekakav parernalisticki projekat. Ne ja samo kažem da ne treba da dobijaju pomoć za podizanje djece ni bogati ni siromašni. U redu je da dobiju neku pomoć ukoliko nemaju posla, dok ne nadju, ali da im se finansira podsticanje radjanja i podizanje djece, pa daj molim te. Nikome ne trebaju davati novac za podizanje djece. Nije niko protiv siromašnih, niti bogatih, jednostavno je, ako hoces dijete onda troškove njegovog podizanja snosi sam. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 29. 7. 2016. at 23:24, Лидија Миленковић рече Siromasni nisu nuzno i dokolicari. Sta cemo sa onima koji rade po deset sati za 80 dinara po satu ? Zene rade kod Kineza za 15000 din mesecno. Po onome sto zarade JESU siromasni, ali nikako ne zive u dokolici. Expand Pa ona ako ima 15000-20000 i muž toliko, oni mogu podici, bar jedno dijete, i za Srbiju i nisu siromasni. Medjutim ima i onih koji nemaju nikakvog posla, niti ga nešto traze, a hoće dijete. Ja sam ovde htio reci da se ne treba izdvajati novac za pomoć u podizanju djece, pogotovo od starta. Mogu da shvatim odredjeni pomoć nekome ko je već uložio i zbog okolnosti izgubio posao, ali da je neko svjestan svoje loše situacije i zna da bi bilo teško podići dijete i opet se odlučuje na taj korak jer će mu država pomoći, to ne mogu da shvatim. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 @Ronald Да ли мислиш да и понекој богатој породици треба одузети децу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 Ronalde, vrlo si me neprijatno iznenadio na ovoj temi, bas zbog tvojih inace upadljivo humanih i altruisticnih stavova, razumijevanja za svakakve devijacije i socijalno i moralno neodgovorne osobe. Ovamo su siromasni ljudi neodgovorni ako se usude da se razmnozavaju, po toj logici su i bolesni neodgovorni, sigurno. Eugenika na mala vrata. Kamoli hriscanski pogled na svetost svakog covjeka i svakog zivota. Neoliberalizam je najnehumanija socijal-politicka ideologija i doktrina, Price o 'slobodi' i 'jednakim sansama' su u najbolju ruku eufemizmi a prije opravdanja jednog nehumanog drustvenog sistema koji treba da smanji drzavnu kontrolu i namete na krupni kapital. Siromasni su nesposobni i drzava po toj ideologiji ne moze biti odgovorna za njih. Medjutim, treba da postoji i odgovornost tj. solidarnost zajednice i naravno odgovornost drzave u pomaganju optimalnog razvoja svakog djeteta i minimuma ljudskog dostojanstva svakom pojedincu. Ne zelim da se rasprava na ovoj temi razvija u raspravu o neoliberalistickoj ideologiji, pa cu svaku takvu raspravu prebaciit na odgovarajuce ekonomske teme, samo sam htjela da pruzim jednu perspektivu na krajnje konsekvence tih ideja. Veca drustvena tj. drzavna poddrska porodici bi bila idealno rjesenje za ovaj problem. tu ima mnogo faktora ali je svakako vrijedno iznalazenja rjesenja za slucajeve gdje je samo u pitanju siromastvo, a ne zanemarivanje i zlostavljanje. Kordunove poruke su uklonjene kao spam i omalovazavanje. ne znam da li uopste govori ozbiljno, ali nerazumijevanje i predrasude su evidentni, i ovo nije nikakva razbibriga. АлександраВ, Sanja Т. and JESSY је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 30. 7. 2016. at 7:45, Сања Т. рече @Ronald Да ли мислиш да и понекој богатој породици треба одузети децу? Expand Ne razumiješ me Sanja ne treba nikome oduzimati dijete, već ne treba finansirati rađanje djece, to mislim. Ako neko hoće dijete onda neka preuzme svu moguću odgovornost za njega, pa i finansijsku. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 30. 7. 2016. at 8:06, Дијана. рече Ronalde, vrlo si me neprijatno iznenadio na ovoj temi, bas zbog tvojih inace upadljivo humanih i altruisticnih stavova, razumijevanja za svakakve devijacije i socijalno i moralno neodgovorne osobe. Ovamo su siromasni ljudi neodgovorni ako se usude da se razmnozavaju, po toj logici su i bolesni neodgovorni, sigurno. Eugenika na mala vrata. Kamoli hriscanski pogled na svetost svakog covjeka i svakog zivota. Neoliberalizam je najnehumanija socijal-politicka ideologija i doktrina, Price o 'slobodi' i 'jednakim sansama' su u najbolju ruku eufemizmi a prije opravdanja jednog nehumanog drustvenog sistema koji treba da smanji drzavnu kontrolu i namete na krupni kapital. Siromasni su nesposobni i drzava po toj ideologiji ne moze biti odgovorna za njih. Medjutim, treba da postoji i odgovornost tj. solidarnost zajednice i naravno odgovornost drzave u pomaganju optimalnog razvoja svakog djeteta i minimuma ljudskog dostojanstva svakom pojedincu. Ne zelim da se rasprava na ovoj temi razvija u raspravu o neoliberalistickoj ideologiji, pa cu svaku takvu raspravu prebaciit na odgovarajuce ekonomske teme, samo sam htjela da pruzim jednu perspektivu na krajnje konsekvence tih ideja. Veca drustvena tj. drzavna poddrska porodici bi bila idealno rjesenje za ovaj problem. tu ima mnogo faktora ali je svakako vrijedno iznalazenja rjesenja za slucajeve gdje je samo u pitanju siromastvo, a ne zanemarivanje i zlostavljanje. Kordunove poruke su uklonjene kao spam i omalovazavanje. ne znam da li uopste govori ozbiljno, ali nerazumijevanje i predrasude su evidentni, i ovo nije nikakva razbibriga. Expand Nisu oni neodgovorni što se razmnožavaju, već su neodgovorni što radjaju djecu a svjesni su da nisu u mogućnosti da ih podižu. A broj ljudi nema veze sa neoliberalizam i šta to uopšte znači? Već broj ljudi ima veze sa GZ kad si to već pomenula i okreni, obrni opet su najveći problem ljudi u siromašnijim zemljama koji imaju po petoro djece, Afričke zemlje. Ovo nije nikakva ideologija već činjenice iz ekologije, jer u prirodi i dolazi do poremećenog diverziteta usled rasta jedne populacije na uštrb druge. Da li ljudi preteruju, pa naravno. Smanjuje li se natalitet na svjestkom nivou? Da. Dovoljnom brzinom? Ne. Da li se ljudi odriču uživanja i konzumacije kako bi se smanjio pritisak na prirodu? Ne. Drugo je što ti ove rasprave doživljavas krajnje emotivno, kao i Aleksandra. Čim se spomenu djeca i nešto pokuša kritički sagledati uvijek djelujes preemotivna, ali i sama ti to znaš. Ja ne bih nikoga finansirao, nije to vezano za ekonomiju već za podsticanje ljudi da budu odgovorniji, jer podizati djecu danas nije kao prije što pedeset godina. Očekujemo da izrastu u ozbiljne i zrele ljude. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 @Роналд Разумем да таквим размишљањем подржаваш рађање деце само тамо где могу да им се обезбеде услови за " нормалан " живот, што је веома дискутабилно и растегљиво. Са друге стране, донекле те разумем, да вероватно мислиш на оне сиромашне људе којима колико год да се да,потрошиће,без да ураде нешто корисно.Познајем такве људе.Ствар је у погрешном размишљању,треба их научити и помоћи им на тај начин, а никако забранити им рађање или им одузети једино вредно ,можда ,што су створили у целом свом животу.... Са друге стране имаш сиромашне људе који се и те како отимају да изађу из сиромаштва ,али за то требају године,па и деценије.Успеће они,сигурна сам,али имаће по 40 година , могуће је.Треба ли тек тад да ствару породицу? Такве људе треба помоћи, а сиромаштво је увек видљиво, за разлику од свих осталих занемаривања.Одатле варка да треба стећи ,па рађати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 On 30. 7. 2016. at 9:12, Сања Т. рече @Роналд Разумем да таквим размишљањем подржаваш рађање деце само тамо где могу да им се обезбеде услови за " нормалан " живот, што је веома дискутабилно и растегљиво. Са друге стране, донекле те разумем, да вероватно мислиш на оне сиромашне људе којима колико год да се да,потрошиће,без да ураде нешто корисно.Познајем такве људе.Ствар је у погрешном размишљању,треба их научити и помоћи им на тај начин, а никако забранити им рађање или им одузети једино вредно ,можда ,што су створили у целом свом животу.... Са друге стране имаш сиромашне људе који се и те како отимају да изађу из сиромаштва ,али за то требају године,па и деценије.Успеће они,сигурна сам,али имаће по 40 година , могуће је.Треба ли тек тад да ствару породицу? Такве људе треба помоћи, а сиромаштво је увек видљиво, за разлику од свих осталих занемаривања.Одатле варка да треба стећи ,па рађати. Expand Sanja ali ja nisam rekao da im treba zabraniti, ne znam zašto svi izvlace pogresne zaključke iz komentara. Ja kažem da ne treba finansirati iz budžeta. Siromaštvo nije isto ovde i u Švajcarskoj, taj termin ima drugačije značenje u zavisnosti od prosperiteta društva. Ovde oni koji se smatraju krajnje siromašnim svakako ne mogu podići djecu kako treba. Djecu ne treba nikome uzimati, ali im ne treba ni dodjelili novac iz budžeta zato što su dobili dijete i ako su svjesni svih okolnosti. Skoro svako može dobiti dijete, ali kvalitetno podići može polovina od tog broja ljudi. Ukoliko nekome treba pomoć to se može organizovati na mnogo jednostavniji način preko poruka, uplatama na račun, direktno u vidu posla od strane dobrih ljudi i vidjeti koliko su ljudi altruisticni. Fiorentina je lijepo navela da su mnogi beskućnici u Kanadi odbijali pomoć jer ne žele da im neko daje novac na takav način, što samo govori o njihovoj svetiteljskoj moralnosti. Pa ne znam zašto bi finansirali nekoga ko je u krajnje siromašnim uslovima odlučio da dobije dijete i pored toga što zna da ne zadovoljava ni po njegovim kriterijumima minimum da bi ga koliko toliko uspješno podizao. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука