Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 24 минута, Zayron рече

Odlično, objasni to onda svetom Metodiju koji tvrdi da je primat Starog Rima ustanovljen Božijom milosti odozgor a ne nekakvim dogovorom ili sporazumom (pa taman da se radi i o dogovoru svetih Otaca na Vaseljenskom saboru) da je u kobnoj zabludi. Bude zanimljivo čuti kakvo je tvoje objašnjenje i kako bi to ti svetom Metodiju objasnio da je u teškoj zabludi i da zastupa i brani rimopapističku jeres.

Ne moraš ništa dokazivat meni. Dokaži to svetom Metodiju!

:)

A đe je to branio rimopapističku svejeres?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

No, zanimljivo da vi monarhizmus držite na lokalnom planu a jedino gdje vam on fali je taj univerzalni, opštecrkveni. Možda zato što je kod vas taj univerzalni, katoličanski bio od 1054. vijekovima sistematski potiskivan i potlačivan da ga danas skoro i nema u praksi na globalnom planu. To objašnjava i one excese kao na Kritu gdje uopšte nisu došli Rusi i još neki.

Problem je sto rimohriscani povezuju katolicanstvo samo sa univerzalnim. Medjutim, kao sto sam vec napomenuo, katolicanstvo je znatno dublje i znacajnije.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

A đe je to branio rimopapističku svejeres?

Nikad nije branio nikakvu svejeres vec pravovjerni hrišćanski i katoličanski nauk o primatu Starog Rima. Dao sam vam već link.

Подели на овим сајтовима

Ne, ne, toliko si rekao reci i recenica napisao i sad odjednom nemas vremena... Ne pada mi na pamet.

Zasto meni naturas prevodjenje sa ceskog? Zaista nemam vremena za to.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Samo u  translate.google.com  i sve se zadovoljavajuce razume. Mislim, ovako ispada da vas je pobedio argumentima, kada obican covek cita sa strane, ali kako hoces...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

Zasto meni naturas prevodjenje sa ceskog? Zaista nemam vremena za to.

Ne naturam ja ništa, tamo razumiješ valjda pročitati autore, njihova imena, radi toga sam te linkove i stavio.

A pronadjite si sve te citate u bilo kojem drugom jeziku koji razumijete: srpskom, engleskom, ruskom, njemačkom, latinskom, starogrčkom itd.

Tamo su navedeni uvijek i naslovi tih djela odakle su citati. Čitat umijete pa si to pročitajte i provjerite sve sami šta to tamo zaista piše.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Благовесник рече

Samo u  translate.google.com  i sve se zadovoljavajuce razume. Mislim, ovako ispada da vas je pobedio argumentima, kada obican covek cita sa strane, ali kako hoces...

Ne mogu preko androida da se raspravljam na takav nacin. O kakvoj pobedi pricas? Pobedi ceskog jezika?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zayron рече

Nikad nije branio nikakvu svejeres vec pravovjerni hrišćanski i katoličanski nauk o primatu Starog Rima. Dao sam vam već link.

Pa sveti Justin kaže da je ekumenizam svejeres a ja više verujem njemu nego neki češkim izvorima koje ne mogu ni da pročitam.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Благовесник рече

Tamo su najbitniji nazivi tih autora, svetitelja i izvori otkuda su citati. A mnogi od tih autora su i takozvani Istočni Oci  i svetitelji i u pravoslavlju i kod nas. Zato sam vam poslao te linkove da ih pronadjete sami na jeziku koji razumijete. Ovako bar znate gdje ih treba tražit a to je dobar početak. Naravno da nijedan pravoslavni forum ili portal nikad neće napravit ovakvu zbirku pa je onda tamo ni ne tražite.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Pa sveti Justin kaže da je ekumenizam svejeres a ja više verujem njemu nego neki češkim izvorima koje ne mogu ni da pročitam.

A sveti Metodije je takodjer svejeres kad brani i apologizuje primat Starog Rima? On čak tvrdi da nije dan od ljudi ved odozgor, Božijom milosti, iz Božije volje!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zayron рече

Ovde si pokazao u cemu je problem. Stalno pominjes da je nesto katolicanski, a to niko ne navodi rimohriscanima u korist.

Hajde pokazi ko je opravdao papin primat a da istovremeno potvrdjuje katolicanstvo. Kazem ti, papin primat je osnova koja je zadata, a koju su rimohriscani zloupotrebili i protumacili tako da se niko od pravoslavnih s tim ne slaze.

Izgleda da je to bilo uocljivo rimohriscanima pa su stavili katolicanstvo u naziv svoje Crkve, kao da ce to zaslepiti sve. Dakle, nema katolicanstva u rimohriscana i to je kljucno da se rasvetli.

Hajde reci ti sam da li znas definiciju katolicantva? Da li bi smeo sa tim da se suocis?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zayron рече

A sveti Metodije je takodjer svejeres kad brani i apologizuje primat Starog Rima? On čak tvrdi da nije dan od ljudi ved odozgor, Božijom milosti, iz Božije volje!

Методије који је имао насушну потребу да буде под заштитом и окриљем папе пошто је на његовој јурисдикцији ширио словенски језик а имао је мноштво непријатеља међу пруским свештенством, стога је по свему судећи хтео да обезбеди себи највиши Божији ауторитет и омогући свој рад на тим просторима. Када је ишао у претходне мисије под јурисдикцијом Цариграда папин благослов и одобрење му нису били потребни.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Ovde si pokazao u cemu je problem. Stalno pominjes da je nesto katolicanski, a to niko ne navodi rimohriscanima u korist.

Hajde pokazi ko je opravdao papin primat a da istovremeno potvrdjuje katolicanstvo. Kazem ti, papin primat je osnova koja je zadata, a koju su rimohriscani zloupotrebili i protumacili tako da se niko od pravoslavnih s tim ne slaze.

Izgleda da je to bilo uocljivo rimohriscanima pa su stavili katolicanstvo u naziv svoje Crkve, kao da ce to zaslepiti sve. Dakle, nema katolicanstva u rimohriscana i to je kljucno da se rasvetli.

Hajde reci ti sam da li znas definiciju katolicantva? Da li bi smeo sa tim da se suocis?

Već sam to napisao, počev od svetog Metodija koji je objasnio da primat Starog Rima nije ljudska institucija ili izmišljotina a ni nekakav dogovor episkopa/biskupa i sličan neki konstrukt već ustanovljen samim Bogom, Bogom dat. Ima porijeklo od Isusa Hrista koji ga je dao apostolu Petru i danas to nazivamo Petrova služba u Crkvi a o tom imamo potvrdu i u Jevandjelju (Petar stijena, ključevi, pasi ovce moje itd.) i u djelima svetih Otaca, to potvrdjuju i Vaseljenski Sabori i sva tradicija Crkve o čemu imamo potvrdu u crkvenoj literaturi.

Katolički je opšti i univerzalni, tačno onako kako to izgleda danas kod nas.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Матусал рече

Методије који је имао насушну потребу да буде под заштитом и окриљем папе пошто је на његовој јурисдикцији ширио словенски језик а имао је мноштво непријатеља међу пруским свештенством, стога је по свему судећи хтео да обезбеди себи највиши Божији ауторитет и омогући свој рад на тим просторима. Када је ишао у претходне мисије под јурисдикцијом Цариграда папин благослов и одобрење му нису били потребни.

OK, a sv. Teodor Studita? I on je bio u nekakvim misijama na jurisdikcijskom rimskom teritoriju? Ili sv. Ignacije Antiohijski?

http://www.ikatolici.cz/svedectvi-o-uznavani-rimskeho-prvenstvi-na-vychode/

http://www.ikatolici.cz/svedectvi-o-uznavani-petrova-prvenstvi-na-vychode/

http://www.ikatolici.cz/svedectvi-archeologickych-pamatek-pro-primat-sv-petra/

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zayron рече

Već sam to napisao, počev od svetog Metodija koji je objasnio da primat Starog Rima nije ljudska institucija ili izmišljotina a ni nekakav dogovor episkopa/biskupa već ustanovljen samim Bogom, Bogom dat. Ima porijeklo od Isusa Hrista koji ga je dao apostolu Petru i danas to nazivamo Petrova služba u Crkvi a o tom imamo potvrdu i u Jevandjelju (Petar stijena, ključevi, pasi ovce moje itd.) i u djelima svetih Otaca, to potvrdjuju i Vaseljenski Sabori i sva tradicija Crkve o čemu imamo potvrdu u crkvenoj literaturi.

Katolički je opšti i univerzalni, tačno onako kako to izgleda danas kod nas.

Ako je taj primat postojao još od Petra kako to da prvi vaseljenski sabor nije sazvao papa neko Car Konstantin?

Kako to da je Pavle ućutkao Petra koji je teo da obrezuje neznabošce?

Kako to da Isus u svojoj Prvosvešeteničkoj molitvi Bogu Ocu ničim ne izdvaja Petra kao nekog posebnog Apostola nego se moli za sve Apostole podjednako?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...