Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 2 минута, cloudking рече

Jel znas ti prijatelju da bog ne postoji?

Idi obaraj neke trebe, sta davis filozofije po internetima? :)

Nemam pametnija posla nego da obaram trebe. To ostavljam braći pravoslavcima, njihova Crkva se nije oglasila povodom seksualnog morala jedno 3 veka minimum. 

Подели на овим сајтовима

Problem odnosa Rimo katoicke i Pravoslavne crkve bice uvek ne samo dogmatske prirode nego i prakse kako liturgiske tako i prakticne na duhovnom nivou. Uzmimo samo npr karizmatski pokret u RC. Sada ih ima oko 150 miliona prema proceni samog Vatikana.Ceo pokret je preslikani pentakostalizam protestanata. Mnoga bogosluzenja u tim karizmatskim katolickim crkvama su vise rok koncerti mego bogosluzenja. Postoji velika tenzija izmedju njih i obicnih katolika a mozemo samo zamisliti kako bi to izgledalo kada bi se mi susreli sa njima. 

Imao sam prilike da citam dokumente sa teoloskih dijaloga koji su vodjeni i po onome sto sam video ne vidim sta se tu postiglo osim da su zacementirani stavovi koji su i pre postojali. 

Da li ce doci do jedinstva neznam ali kako ja vidim i kako stvari stoje do toga nece doci skoro. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Проблем односа Православне и Римокатоличке цркве не може се посматрати само на теолошком аспекту,догматском,литургијском ,него и на  једном културолошком плану.

Прекид Раскола показао би да су све те препреке превазиђене.Прекид Раскола је процес.За укључивање у тај процес потребно је много више од састанака,седница,конференција,потребна је промена менталитета,превазилажење многих ограничења,промена стања свети до тог нивоа да се бар понекад запитамо   шта би Христос рекао ,урадио да је на нашем месту.

Можда је боља формулација теме да уместо   питања :Да ли сте за прекид раскола  буде :Како превазићи раскол?

Сабор на Криту прошле године наговестио је да је до приче о превазилажењу раскола са Римокатоличком црквом потребно превазићи расколе у самом себи.Но,и то је нешто.

• Волим 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

I mi takođe!

Papa u miru Benedikt progovorio: Crkva u dvostrukoj krizi

https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/papa-u-miru-benedikt-progovorio-crkva-u-dvostrukoj-krizi/

• Волим 1

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Trifke рече

Uzmimo samo npr karizmatski pokret u RC. Sada ih ima oko 150 miliona prema proceni samog Vatikana.

Povodom tih karizmatskih pokreta, objasnio mi je jedan zupnik, koji mi je ne bas prijatelj ali poznanik,  parafraziram, da bi milioni  ostali ili zavrsili  van RC,  u protestantskoj pentikostalnoj ili drugoj "evandjeoskoj" sekti. Ovako, sekundarni su ti vidovi projavljivanja Duha Svetog, od govorenja jezika do iscelenja (kojih, kaze, ne sumnjivo ima,   na primer kod fra dr Ive Pavica, koji u pentikostalnom aranzmanu utvrdjuje verni narod u pravovernom Simvolu vere, evahristiji i  katolickoj duhovnosti). Tzv. karizmatski pokret je dozvojen u RC jer su mnogi trazili takav izraz vere u Gospoda i Spasa naseg Isusa Hrista, cime su mnogi hristoljubivi ljudi primljeni i sacuvani u RC, te sakralizovani i ucvrsceni u svim postulatima katolicanstva. S druge strane, nema nista u tom karizamstkom pokretu sto bi, kaze, presudno bilo protivno pravovernoj hriscanskoj veri (takav izraz zaista jeste postojao, u vecoj ili manjoj razlici, u ranom periodu  Crkve,   u  pojedinim crkvenim zajednicama koje je Sv. apostol Pavle utvrdjivao). 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Povodom tih karizmatskih pokreta, objasnio mi je jedan zupnik, koji mi je ne bas prijatelj ali poznanik,  parafraziram, da bi milioni  ostali ili zavrsili  van RC,  u protestantskoj pentikostalnoj ili drugoj "evandjeoskoj" sekti. Ovako, sekundarni su ti vidovi projavljivanja Duha Svetog, od govorenja jezika do iscelenja (kojih, kaze, ne sumnjivo ima,   na primer kod fra dr Ive Pavica, koji u pentikostalnom aranzmanu utvrdjuje verni narod u pravovernom Simvolu vere, evahristiji i  katolickoj duhovnosti). Tzv. karizmatski pokret je dozvojen u RC jer su mnogi trazili takav izraz vere u Gospoda i Spasa naseg Isusa Hrista, cime su mnogi hristoljubivi ljudi primljeni i sacuvani u RC, te sakralizovani i ucvrsceni u svim postulatima katolicanstva. S druge strane, nema nista u tom karizamstkom pokretu sto bi, kaze, presudno bilo protivno pravovernoj hriscanskoj veri (takav izaraz zaista jeste postojao, u vecoj ili manjoj razlici, u ranom periodu  Crkve,   u  pojedinim crkvenim zajednicama koje je Sv. apostol Pavle utvrdjivao). 

Pa to je samo lep pokusaj da se opravda nesto sto ne stoji. Prvo takva praksa nikada nije bila u crkvi. Sacuvani? Sumnjam! Odi na neko njihovo bogosluzenje pa vidi nasta to lici. Od skora kako se kod karizmata pojavilo pdanje na pod ihistericno smejanje i td tako i kod njih da ti ne pricam o plesanju za vreme mise i td. Kaze nema darovima da vidis samo kako izgleda kada krenu da govore jezicima. Sacuvali ali sta? Upravo im Pentakostalci uzimaju milione u Juznoj Americi tako da su morali da imaju specijalnu biskupsku sinodu da vide sta ce. Sacuvali su jedino nakaradnu praksu i nista drugo.

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Trifke рече

Sustinski to nista nije bogohulno, ni to pljeskanje rukama, ni pesme  i padanje koje je izraz predavanja, gde na poziv - Dodji Gospodu i Spasu, Isusu i Isus ce te isceliti - padanjem se izrazava ovo - predajem celog sebe, svoje bice,  u ruke Hristove...

Nemam ja s njim nista, niti bilo sta branim, ali to je njihov izraz radosti naitija Duha Svetog, i video sam na youtube, a mozes se raspitati i videti da su pristupili i mnogi nekadasnji clanovi pentikostalci i da sada ucestvuju u recima Rimske mise, Simvolu vere i evharistiji tj. pricescu... A sto se u suprotnom ne bi desilo.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Благовесник рече

Nemam ja s njima nista, niti bilo sta branim, ali to je njihov izraz radosti naitija Duha Svetog, i video sam na youtube, a mozes se raspitati i videti da su pristupili i mnogi nekadasnji clanovi pentikostalci i da sada ucestvuju u recima Rimske mise, Simvolu vere i evharistiji tj. pricescu... A sto se u suprotnom ne bi desilo.

Ma nisam ja ni rekao da si ti nesto sa njime. Nije cilj po svaku cenu sacuvati vernike. U Crkvi nikda nije bio vazan broj. Kompromis kada je u pitanju predanje i ucenje Crkve ne dolazi u obzir pa makar svi otisli u Penatkostalce. Veruj mi videces mnogo vise videa onih koji su postali Pentakostaci.  

Evo pogledaj nasta lici! I ovo je jos dobro! Da vidis kada pocnu da padaju u nesvest i da se cerekaju ko ludi "pijanstvo Duha Svetog". Pa onda prizivanje Duha Svetog na nacin kako oni to rade sta ce nam liturgija ako ovako mozemo da dobijemo Sv Duha? 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Благовесник рече

Sustinski to nista nije bogohulno, ni to pljeskanje rukama, ni pesme  i padanje koje je izraz predavanja, gde na poziv - Dodji Gospodu i Spasu, Isusu i Isus ce te isceliti - padanjem se izrazava ovo - predajem celog sebe, svoje bice,  u ruke Hristove...

Nemam ja s njim nista, niti bilo sta branim, ali to je njihov izraz radosti naitija Duha Svetog, i video sam na youtube, a mozes se raspitati i videti da su pristupili i mnogi nekadasnji clanovi pentikostalci i da sada ucestvuju u recima Rimske mise, Simvolu vere i evharistiji tj. pricescu... A sto se u suprotnom ne bi desilo.

Ma razumem ja tebe ali daj pitaj se kako to da 19 vekova nikome nije nesto tako palo na pamet a sada najednom bum. Odkada su poceli Pentakostalci. U jednom od videa koji si stavio cuces njihovog svestenika kako se moli: O dodji Duse Sveti! Mi neznamo sta trazimio...  I to je stvarno necuvena glupost. Drazis Duha Svetog i neznas sta trazis? Ne za boravi da je Crkva reda a ne nereda! 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Trifke рече

Ma nisam ja ni rekao da si ti nesto sa njime. Nije cilj po svaku cenu sacuvati vernike. U Crkvi nikda nije bio vazan broj. Kompromis kada je u pitanju predanje i ucenje Crkve ne dolazi u obzir pa makar svi otisli u Penatkostalce. Veruj mi videces mnogo vise videa onih koji su postali Pentakostaci.  

Evo pogledaj nasta lici! I ovo je jos dobro! Da vidis kada pocnu da padaju u nesvest i da se cerekaju ko ludi "pijanstvo Duha Svetog". Pa onda prizivanje Duha Svetog na nacin kako oni to rade sta ce nam liturgija ako ovako mozemo da dobijemo Sv Duha? 

Pa ne mogu da kazu, sta ce nam litrgija, kad dobijaju darove i tu radost  kao sto vidis upravo unutar liturgije. Oni su sakralizovani. Ima i izraza koji su cisto pentikostalni, a i to peveanje i instrumenti (to opet kazem nije nuzno bogohulno, iako je pomodarstvo, mada ako zavirimo u Psaltir, cucemo i gitare i ostalo ;) ) , padanje mozemo videti i kao  vid metanije, tako protumaciti, jer je smisao isti - predavanje celog sebe Hristu... Naravno, moj karakter, tradicija u kojoj sam odnegovan, navika itd... itekako bi mogla da sve ovo ispljuje, ali treba imati dar razumevanja drugog, prosto shvatiti sta taj drugi oseca, a ovi osecaju isti onaj osecaj koji i ti i ja., i svako drugi kao vernik ima u trenutku najuzvisenijeg ushicenja i sozercanja sebe u narucju Hristovom.  Medjutim, ovo pomodarstvo je one koji nisu ovo mogli da svare odbilo od  RC, pre svega mislim na ukidanje stare Mise, koju ako su pametni treba da vrate i sluze barem jednom mesecno, pa nek se svako pronalazi... Njima se veliki broj vernika osuo od vremena Drugog vatikanskog koncila.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Ma razumem ja tebe ali daj pitaj se kako to da 19 vekova nikome nije nesto tako palo na pamet a sada najednom bum. Odkada su poceli Pentakostalci. U jednom od videa koji si stavio cuces njihovog svestenika kako se moli: O dodji Duse Sveti! Mi neznamo sta trazimio...  I to je stvarno necuvena glupost. Drazis Duha Svetog i neznas sta trazis? Ne za boravi da je Crkva reda a ne nereda! 

Veruj mi, mi, a precesto obican prost narod, bolje da kaze upravo to, da ne zna sta da trazi, jer traze sve i svasta,   pre nego li Carstva Bozjeg i pravde Njegove. U jednom videu fra Ivo Pavic upravo to pojasnjava, da trazenjem Duha Svetog mi trazimo upravo Carstvo Njegovo. I takodje, da je ozdravljenje po molitvi, ustvari ozdraviti srce - svoje duhovno i vecno ja. Itd... Ne bih vise na ovu temu, sta ja imam s njima.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Pustimo ih neka zive svoj zivot...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...