Jump to content

Dokle će biskup Košić mirno promatrati maltretiranje Srba?

Оцени ову тему

Препоручена порука

У вези са: 

http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/novosti/959-u-sis-u-n-p-dnu-i-pr-v-sl-vni-hr-sv-sh-nic-i-s-n-i-cr-v-n-nc-l-ri

Mitroplija zagrebačko-ljubljanska izvijestila je u srijedu o provali u sisačku crkvu sv. Petke, pri čemu je počinjena veća šteta, te je upozorila da se ona dogodila nakon nekoliko slučajeva upadanja u posjed i prijetnja tamošnjem parohu, a od sisačko-moslavačke policije doznaje se da intenzivno traga za počiniteljima.

20160705_154142.jpg

Kako je priopćeno iz ureda mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr. Porfirija Perića, nakon nekoliko slučajeva upada u posjed, vrijeđanja, verbalnog terora i prijetnja upućenih sisačkom parohu Veselinu Ristiću i članovima njegove obitelji, u noći s ponedjeljka na utorak, između 4. i 5. srpnja, nepoznati su lopovi provalili u sisačku crkvu sv. Petke u Ulici Franje Lovrića i počinili veću štetu.

20160705_152314.jpg

Vandali su obili prozor i ušli u crkvu, gdje su uništili i razbacali crkveno posuđe i druge predmete za bogoslužje. Nakon toga, navodi se u priopćenju, popeli su se na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata i oštetili sobe, a u uredu crkvene općine razbacali su dokumente u arhivu i uništili kasu.

U priopćenju se ističe kako to što su počinitelji znali da svećenička obitelj neće biti u Sisku te noći govori da je riječ o “dobro pripremljenoj i ostvarenoj namjeri da se još jedanput uputi otvorena prijetnja Srpskoj pravoslavoj Crkvi (SPC), njezinu svećenstvu i vjernom narodu u Sisku i Hrvatskoj”.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska pita se što je sljedeće ako policija u Sisku, kojoj su redovito prijavljivani svi slučajevi prijetnja, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovaj put ne pronađe počinitelje i kakvom teroru treba biti izložena Srpska pravoslavna crkva, njezini hramovi i svećenici da bi dobili zakonsku zaštitu.

FAH-H1061723porfirijePeric.jpg

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i kršćansku pomoć Katoličke crkve u Sisku, ali će, navodi se u priopćenju, o tom i sličnim slučajevima izvijestiti sveti Arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve i druge mjerodavne “domaće i međunarodne ličnosti i institucije”.

Sisačko-moslavačka Policijska uprava potvrdila je kako je u vjerskom objektu i stambenim prostorijama počinjena teška provalna krađa. Očevidom je utvrđeno da je iz vjerskog objekta ukradena manja svota novca, a iz stambenih prostorija ukradeno je prijenosno računalo i nakit. Od odgovorne osobe zaprimljena je kaznena prijava zbog teške provalne krađe, a policija i dalje intenzivno traga za počiniteljem.

Toliko u izvještaju Hine na temelju priopćenja Mitropolije odnosno vladike Porfirija. Može li policija naći provalnike? Naravno da može. Nadamo se i da hoće.

Ja se želim sada zaustaviti na pitanju iz priopćenja Mitropolije: što je slijedeće?

Evo zašto smo digli graju kada je ”novinar” Marko Jurič na Z1 TV nasrnuo užasnim govorom mržnje na Porfirija Perića i braću sveštenika i đakona u Zagrebu: zato što smo znali da takva vrsta govora mržnje, gotovo sigurno, donosi posljedice poput ove u Sisku. A može donijeti i još strašnije posljedice.

Marko-Juric-620x350.jpg

I to treba na vrijeme spriječiti.

Sisački paroh govori da prijetnje traju već duže vrijeme a poznavatelji prilika u Sisku nam govore da je klima za Srbe postala nesnošljiva proporcionalno rastu nacionalističkih istupa sisačkoga biskupa Vlade Košića.

PXL_201214_9618868-656x365.jpg

Na pitanje: ”što je slijedeće?” ja nudim odgovor: Biskup Vlado Košić bi trebao smjesta pozvati u goste mitropolita Porfirija Perića i stojeći pored njega pred kamerama i mikrofonima izogovriti jasan ”mea culpa”, riječ sućuti i solidarnosti, poziv na mir i na suživot jer, kako su napisali hrvatski biskupi 1. svibnja 1995. u pismu HBK u povodu završetka Drugog svijetskog rata:

”Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: Kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju u vlastitoj zajednici? A zatim: Kako okajati krivnju, kako zadobiti oprost Božji i ljudski, mir savjesti i pomirenje među ljudima i narodima? Kako započeti novo doba osnovano na pravednosti i istini?”

Složit ćemo se da su to vrlo odgovorne, obvezujuće i ozbiljne riječi.

Na pitanje ”što je slijedeće?” treba uslijediti čvrsti stisak ruku i zagrljaj Porfirija Perića i Vlade Košića, treba se čuti jasna osuda ovog vandalskog čina od strane sisačkog biskupa, nota bene, zaduženog ispred HBK da promovira ekumenizam i dijalog, moramo moći kazati našim sugrađanima srpske nacionalnosti da neće živjeti u strahu od nas Hrvata.

Dakle, ono što se nikako ne smije dogoditi je to da sisački biskup nastavi mirno promatrati nadomak vlastitoga praga kako se gazi i šikanira braću Srbe te kako se oskrnavljuje Božja crkva.

Drago_Pilsel__Argentinski_roman_by_Goran

Drago Pilsel, Autograf.hr

Подели на овим сајтовима

Цитат

Dokle će biskup Košić mirno promatrati maltretiranje Srba?

Док их више тамо потпуно не буде нити буде трага да их је икада било. Онда неће морати.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Не видим везу између "србовања у Гучи" и наставка етничког чишћења у РХ.
Хоћете да кажете да ми тиме провоцирамо и да нас не би дирали да нема Гуче?

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

И даље вас не разумијем, жао ми је.
Сигуран сам да се свештеник нападнутог храма није поистовјетио са месом, нити је ишао да "србује" у Гучи, и да је храм нападнут јер је српски и православни, и јер је мањина коју тамошњи закон не штити. 
Тачно је да је лакше бити Србин у Бањалуци (ето да не кажем опет у Србији, то сте ми једном замјерили) него у Сиску али опет не видим везу.

Они нам се као свете због тога шта им ми радимо овдје или ви тамо у Србији, шта ли?  Ми треба да будемо бољи да би они били бољи према нама? Сами смо криви?

Подели на овим сајтовима

Тешко ми је кад се овакво нешто деси.

Имам рођаке у Ријеци, ал још увек у глави не могу да помирим рођачке везе са оволиком мржњом према Србима.

Тотално неспојива комбинација.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Suncokret54 рече

Васкрсу ове године само је требало бити ведар, од владике до појаца, како и приличи највећем празнику

Чиме смо то за Васкрс провоцирали?

Цитат

покушајте, ти и Инес, да присилите себе на осмех и видећете чудо... 

Наравно Сунцокрете, лијепо је бити насмијан јер моја дјеца мирно спавају, њима не проваљују у спаваћу собу. У недјељу насмијан отићи у парохијску Цркву коју нико није оскрнавио. Љубити у себи ближњег свога, непријатеља, загрлити читав свијет... И све ће нестати, као руком однешено.

И Олуја.
И Бљесак.
И Јасеновац.
И Јадовно.
И Пребиловци.
И Јастребарско. И та дјеца су сама крива што су поклана, као и овај поп из Сиска. Може ли се дијете обратити Џелату са "чико" слично као Свети Букашин? Имамо ли право тражити то од њега? 
И Мотике, на које је покољ кренуо из самостана на Петрићевцу испред којег Бањалука диочека Папу Јована Павла другог. И са њима Дракулић и Драксенић. 

Низ је бесконачан. 

Зато што су Горан и Инес смрадови па мрзе Хрвате зато Јосип Шимунић узвикује "за дом спремни" а хиљаде му кличу. Зато Хрватска блокира Србију на путу у ЕУ. Доста сам данас научио.

Па ето, молим Вас, пренесите пароху и парохијанима сисачким моје извињење што због мене страдају.
Такође, осуђујем их што уопште инциденте пријављују полицији умјесто да хришћански трпе. Па и тај поп, магарац, данас су му украли лаптоп, сутра ће му убити дјецу, нека хришћански истрпи. Ја то не бих могао. Ви вјероватно бисте?

И тај Драго Пилсел. Он ми је најсумњивији. Шта он као Хрват, ког врага, има да указује на нападе из мржње на Србе, када ето, сами Срби тврде да је то оправдано? 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Suncokret54 рече

"провоцирали" сте страхом

Страхом због 41-45
Страхом због 91-95
Страхом због авиона који су надлијетали.

Можд асе Ви не бојите смрти и страдања за Христа и спремни сте да будете живи запаљени у Храму, као драксенићани и кусоњчани, али нису сви. Ко се боји, боји се јер има разлога. 

Уз дужно поштовање према Вама, Вашим годинама, па и добронамјерности у коју најискреније сумњам, али сад ми се већ повраћа од Вашег писања. Мучно ми је, као што ми је било мучно читати оне што оправдавају убицу из Житишта, па можда ми је још мучније читати како оправдавате злочине из мржње пришивајући кривицу жртви.

Едит: сам ћу пријавити поруку.

Подели на овим сајтовима

Goku, nemoj da se stresiraš. Navikni se na Suncokreta. Šta drugo da kažem. Već sam pokušala da ga zamolim da ne izaziva ljude. 

Подели на овим сајтовима

Престааћу се стресирати свакако.

Бојао сам се да у свом стресирању нисам прешао границу. 

Подели на овим сајтовима

Ovoga čovjeka, koga je teško izbaciti iz takta, pa još i traži kaznu sam za sebe, onoga čovjeka, Cara, onog čovjeka, Panteru... sve sama dobronamjernost i hrišćanska smjernost. Nisam htjela da upotrebljavam teške riječi, što se tiče ovog 'sramota', imam samo da odgovorim 'ti kaza'.

Подели на овим сајтовима

Ало људи отишли сте кривим путем.

Не верујем да је ико толико луд да после свега шта се десило Србима на западним странама Балкана узрок тога буду сами Срби.

Није то тема. Тема је да је Ракић покушао да прикаже како има Хрвата који нису усташе и који барем речју бране право Србима на опстанак у НДХ.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Жељко рече

Није то тема. Тема је да је Ракић покушао да прикаже како има Хрвата који нису усташе и који барем речју бране право Србима на опстанак у НДХ.

:skidamkapu:

Управо то. 

И Драго Пилсел је један од ретких хрватских интелектуалаца који каже "попу поп, а бобу боб"...

И истина, јесам аминовао Сунцокрету54 оно помињање Гуче и критику "лудачења" како каже...

Даље, искрено нисам могао да "похватам" шта је хтео да каже са помињањем Светог Вукашина Клепачког, али је и сам указао да је овај "мирно прихватио"... Она последња фаза у пастирској психологији и психологији уопште где се прихвата неизбежност смрти... И његове речи упућене усташком џелату, а за које знамо из Житија овог мученика...

Међутим, не значи свако мирење и прихватање-непружање отпора.

Уосталом, по сећању (давно сам полагао Историју хришћанске Цркве), на неком од помесних црквених Сабора из првих векова хришћанства, осуђена је "пракса" коју су имали хришћани у неким крајевима северне Африке, где су се, током прогона у Римској Империји, хришћани зарад "бржег стицања Царства Небеског" масовно предавали римским војницима и исповедали хришћанство, иако је забележено да ови то од њих нису тражили. И такви су у локалним заједницима прослављањи као мученици светитељи... Значи буквално, наилази римска војска, можда и у пролазу, по другом "задатку", а ови излећу пред њих и добровољно страдају кличући Христово име... confused1

Не правим паралелу са Светим Вукашином и осталим мученицима нашим настрадалим од усташког, балијског и сваког другог терора кроза нашу крваву повијест, само хоћу да кажем да је ето и Црква осудила "добровољну предају"

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Жељко рече

Ало људи отишли сте кривим путем.

Не верујем да је ико толико луд да после свега шта се десило Србима на западним странама Балкана узрок тога буду сами Срби.

Da ne stvorimo krivu sliku , niko normalan ne može simpatizirati ustaše  i NDH , riječ je nekolicini bolesnih ljudi koji se svojim fanatizmom nameću, a ovim normalnim se neda gnjaviti sa budalama. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...