Jump to content

Риалити шоу-медијска слика наше стварности

Оцени ову тему

Препоручена порука

Na Cetinju je danas nastavljen skup pod nazivom "Peti crnogorski medijski dijalozi", ove godine posvećen raspravi o kulturološkim konsekvencama rijaliti šou programa na televiziji. Na skupu je ocijenjeno da su rijaliti šou emisije "opasan fenomen savremene mas-medijske industrije". U rijalitiju "Farma" promovišu se zlo i mržnja, u "Velikom bratu" glupost, besmislenosti i seks, a u "Trenutku istine" "najcrnje perverzije", ocijenile su u svom radu predstavljenom na skupu Sandra Perović i Ana Kavaja. Svako "ko ima zrno pristojnosti". kako je istaknuto, treba da se distancira od rijaliti šou emisija, u kojima je vrhunski ideal zabave "jedan simbolički logor u kome je svako svakome vuk". Svađanje, vrijeđanje, psovanje, zloba i mržnja se nagrađuju u rijaliti šou emisijama. Učesnik skupa Dobrivoje Stanojević je kazao da se ciljevi organizatora šou programa nikad ne poklapaju sa ciljevima učesnika i gledalaca. "Cilj organizatora je da se smije na račun drugih, a da, pri tome, profitira. Drugi se, nesvjesni toga, sebi podsmijevaju", rekao je Stanojević

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/kultura/film/Rijaliti-emisije-promovisu-mrznju-i-glupost/140847

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Е, ово је риалити, и то занимљиво да не стиже са трулог запада него (очигледно) ништа мање трулог истока. Нису Руси што су некад били...

RUSKE IGRE GLADI Najbizarniji rijaliti stiže u Sibir, biće dozvoljeno SILOVANJE I UBISTVO

Trideset kandidata koji će i u ruskom rijaliti programu "Igra2: Zima", čiji scenario neodoljivo podseća na film "Igre gladi", pre početka snimanja moraće da potpišu dokument u kojem se organizator ograđuje od svih mogućih kobnih ishoda.

Polovinu takmičara zasad čine žene. Oni će devet meseci živeti u sibirskoj divljini s vukovima i medvedima na temperaturama koje se noću spuštaju do čak minus 40 stepeni Celzijusa, ali ono što je najviše šokiralo javnost jeste činjenica da su u borbi za glavnu nagradu od 1,3 miliona funti dozvoljeni silovanje i ubistvo.

Kandidati iz različitih zemalja smeće da poseduju samo noževe, a ješće isključivo ono što sami upecaju ili ulove, piše Sajbirijan tajms.

- Sve će biti dozvoljeno - alkohol, cigarete, droga, tuče, silovanje, ubistvo, ali mi kao organizatori nećemo na sebe preuzeti nikakvu odgovornost za tuđe postupke. Ruska policija će se baviti time - izjavio je 35-godišnji ruski milijarder Jevgenij Pjatkovski, koji je osmislio ovaj bizaran TV rijaliti. Šou će se moći da se gleda na internetu, a navodno je i pet komercijalnih televizijskih kuća zainteresovano za otkup prava na prikazivanje.

Igra2: Zima: Rijaliti koji pomera granice

Svi takmičari moraju da budu punoletni i moraju da prođu psihološke testove. Pre nego što ih pošalju u rusku tajgu, obučavaće ih ruski specijalci, ali u divljini će biti prepušteni sami sebi.

U slučaju bolesti ili povrede, neće im doktori biti na raspolaganju.

- Po smrtno ugrožene slaćemo helikopter, ali morate računati na to da pilotu treba najmanje pola sata da stigne do njih. Svaki kandidat imaće i opciju stiskanja tastera za hitne slučajeve, ali kad to uradi vraćamo ga u civilizaciju i takmičenje za njega je definitivno završeno. Nema povratka - izjavio je producent Nikolaj Ginzburg. Pohvalio se kako su se za šou već prijavili fotograf, zlatar, psiholog i pripadnik spasilačke službe, piše Jutarnji list.

Kandidati koji žele biti deo ovog bizarnog rijalitija moraju da plate 132.000 funti, a samo će najsrećniji, koji će se birati u internetskoj anketi, ući u sibirsku tajgu besplatno.

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/ruske-igre-gladi-najbizarniji-rijaliti-stize-u-sibir-bice-dozvoljeno-silovanje-i/ntgvvfk

Foto: Igra2: Zima / PromoIgra2: 

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Гоку, кажи брате да ово није истина и да неће да се деси...кажи ,молим те, да неће допустити да се овако нешто спроведе у дело...немам речи којима бих описала противљење. Мало је рећи да је овако нешто ван памети, али буквално. 

Сачувај нас Боже.

Подели на овим сајтовима

Па било је само питање времена када ће се направити сљедећи корак. Искран да будем, ипак сам очекивао у мало даљој будућности. 
Не знам, Блиц пише, ако су лагали мене и ја лажем вас (што би рекао један...  хммм, па у сваком случају пјесник)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

ZAŠTO SE GLEDAJU RIJALITI?

2018-06-24Ljudi i ćudi    

image.jpeg.fecb140a9bf93f3a0e9c7891ec155f75.jpeg

Šta je suština rialitija? ŠER. Prevedeno na srpski – gledanost. A dokle će ih biti, pa sve dok budu isplativi. Dok budu donosili novac. 

Nikakva enigma. 

Nestaje ono za čim nema potražnje, interesovanja. Ono što ne donosi pare. Nikakvi dekreti, zabrane, nikakve pritužbe o neprikladnosti ili prostoti sadržaja, odijumi o nekulturi i promociji prostakluka i agresije. To zaboravite. 

Emisija se skida s programa kada je njena proizvodnja skuplja od prihoda koji donosi. 

Kraj priče. 

Živimo u vreme gde novac određuje šta je u redu a šta nije. Novac u velikom procentu određuje i definiciju slobode i prava. Manimo se velikih reči i floskula. I kako bi trebalo da bude. Lova piše pravila sve dok ima konzumenata onoga što ona pravi. Šta god to bilo: patike, automobili, gramofoni ili rijaliti. 

Pa da rezimiramo. Program se gasi onda kad ga gleda premalo ljudi. 

Kraj priče. 

A kako se dođe do toga da niko neće da gleda određen program. Pa tako što se radnja obesmisli, što se istroše sve fore. Serije se gase onda kad scenaristima ponestane ideje za iole smislene priče. Kad radnja počne da se ponavlja. S rijalitijima je ponešto drugačije. Anonimusi ili oni malo-sam-bolji-od-komplet-anonimusa nemaju striktan scenario po kom se ponašaju. To ih čini zanimljivim kad ih u kavez stave. Reakcije su do određene mere predvidljive ali ih ima i nepredviđenih. E na to se ide. 

A zašto su ti anonimusi toliko zanimljivi? 

• Zato što je lakše zgražavati se nad njima nego se svojim životom pozabaviti. 

• Zato što nam je nacionalni sport (ne, nije fudbal) bavljenje tuđom brigom i ogovaranje. 

• Zato što rijaliti savršeno odgovara da se pobegne od lične bezidejnosti i nemoći. I da se usput dokaže da smo bolji i moralniji od tih budala. 

• Zato da se uz rijaliti lakše puste kočnice - pa kad mogu oni da psuju, tuku se i vređaju mogu i ja. Kad mogu oni polugoli da se šetkaju i pare uživo pa što bi se ja skanjerao/la. 

Rijalitiji su mera naših naravi. Toga na kom smo nivou svesti. 

slon.jpg 

I biće ih dok mi budemo takvi kakvi smo. Niko ljude bičem ne tera da upale Tv. Sami ga upale i gledaju ono što sami izaberu. I batalimo se onoga – da je ponuda bolja bolje bi i birali. Niko danas ne može da kaže da ponude nema jer je ima. Ne fali nama izbora već odgovornosti prema sebi. Lakše je druge okriviti za sve što ne valja. Lakše je vaditi se na okolnosti. Lakše je drugima suditi. 

Rijaliti gledaju ljudi koji ne znaju šta hoće od svog života. To je problem. Ali i ključ za rešenje. 

Ko svoj život zaista živi ne treba mu rijaliti ni da se nazovi razonodi ni da oseti boljim. 

Ko ima ideju šta želi od sebe nema vremena da se bavi nebitnim ljudima. 

Ko ima cilj kojem teži i te kako vodi računa na šta troši svoju energiju. 

Znate, pare su primamljive a neki ih baš vole i love naše manjkavosti da svoj džep napune. Oni će se zato svojski potruditi da nas ubede kako smo sjajni što im te pare prihodujemo. Na njima je da svoju robu hvale (ma kakva ona realno bila) a na nama je da procenimo da li nas i koliko manipulišu. Lično, ne dam se tako lako. A drugima je po volji da sami izaberu. 

Ali valja znati da kako se bira tako se i život iskreira. 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Нифада рече

Zamisli koje interesovanje za rijaliti teme ,kad neko iskopa tenu iz 2016.E stvarno se nasmejah  :navijanje:

Ja svakodnevno gledam one koji se groze rijalitija kao tv formata,kako igraju svoj mali rijalitiji za neki sitniš,:ponavljaju reči koje im se kažu,rade to što im se kaže....Meni je to mnogo gori rijaliti od ovog na tv :mazenje:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Нифада рече

Ja svakodnevno gledam one koji se groze rijalitija kao tv formata,kako igraju svoj mali rijalitiji za neki sitniš,:ponavljaju reči koje im se kažu,rade to što im se kaže....Meni je to mnogo gori rijaliti od ovog na tv :mazenje:

Видиш да си у праву, лепо си рекла ријалити у реалном животу само га не виде. Не бирају средства и начин да дођу до циља или ће да буде по њиховом или никако другачије. Разумем и те људе који климају главом и не слажу се али морају да аминију  ( издржавају породице,децу на факултету,брата,старе родитеље) али не разумем оне који су цели живот такви улизице и све би дали да се неком увуку у задњицу  поштопото јел су такви просто рођени. 

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

Ух, које је ово ископавање зомбија... тема из 2016. Просто да човек не зна да ли да чита тих 11 страница из 2016. и реплицира на поруке за које су и аутори заборивали да су их написали, или да тражи где престаје 2016. а почиње 2018. :)

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Дидим рече

Ух, које је ово ископавање зомбија... тема из 2016. Просто да човек не зна да ли да чита тих 11 страница из 2016. и реплицира на поруке за које су и аутори заборивали да су их написали, или да тражи где престаје 2016. а почиње 2018. :)

Ima nekih koji prekopavaju po starim temama  :)

Moj predlog je da otvore novu temu,pa ko im se javi,javi.Ja gledam Engleska-Kolumbija,u poslednjim sekundama postiže Kolumbija gol i sada se igraju produžeci.Gde pored Svetskog prvenstva u fudbalu pričati o rijalitiju.Ne znam kako se ukrštaju grupe,ali volelea bih u finalu da gledam Urugvaj -Rusija.

Uživajte,ko voli fudbal,u ostaku Svetskog prvenstva u fudbalu,šteta što Srbija nije prošla,ali možemo imati svoje favorite i među reprezentacije koije su se plasirale u četvrtfinale.Oni koji ne vole fudbal,i vole da polemišu o rijalitiju,neka otvore novu temu,ova je odavno arhivirana.dobardecko

Подели на овим сајтовима

Zukorlića nikada ne slušam ,bila sam na jednom simposionu u N.Sadu  vezano za religiju i meije pre 10-15 godina i nije mi se svideo njegov način komunikacije,vrlo tvrd sagovornik,isključiv,među nas desetak za stolom on je želeo da vodi glavnu reč.Međutim,ovo što je rekao kod Marića je sasvim u redu.Zaista je potrebno da se ostavi jedna staza gde će se moći svedočiti prave vrednosti,i gde ćeš na tommakar malom prosroru biti normalan ako si pošten,iskren i nisi manipulator.

Mislim da Crkva mora više da koristi medijski prostor,ne samo u vidu nekih izjava,nego da se upusti u sve teme i ponudi svoju  vrednosnu sliku,i da se oslobodi u svom stavu prema svetu nekih predrasuda,ali i predrasuda u okviru sopstvenog korpusa,da samo postoje provereni kadrovi koji nešto mogu da kažu.

Mi živimo u stvarnosti rijaliti kulture,danas je velikom broju mladih ljudi san da budu Zvezda granda ili Pinkova zvezda ili zvezdica.Mi smo ovih dana mogli pročitati izjavu pobednika Pinkovih zvezdica,šestogodišnjeg dečaka,kako ne želi da ide u školu jer je on već zvezda.To je naša realnost.No ,u tim muzičkim takmičenjima makar se nešto radi,peva,pokazuje neki talenat,ali rijaliti program,npr.Zadruga i sl.pokazuje da ne moraš da imaš ni talenat,ništa,dođi tamo,svađaj se,psuj,vodi ljubav,radi što hoćeš,i možda osvojiš 50.000 e.I to postaje san mnogih mladih ljudi ovde.Tamo ulaze i afirmisani pevači,glumci...

Znate li šta je na ovim slikama?

DhMbY43WsAEfeJj.jpg

To su navijači Japana,koji su počistili deo stadiona na kome su pratili utalmicu Japan-Belgija.Kako se ponašaju navijači kod nas?U momentima velike sportske radosti ili razočarenja,naši navijači žare i pale,psuju i tuku se...Zašto je u Japanu drugačije? Sećam se slika iz osnovnih škola u Japanu gde njihovi učenici nakon svake užine sve počiste i pospreme.E zato je Japan tu gde jeste.

Uživam gledaju ći ovakve slike,ali ne uživam kada na nekim portalima pratim događanja iz Zadruge,međutim to je aktuelno u ambijentu gde ja živim.Ne mogu da ignorišem nešto što me zapljuskuje sa svih portala,naslovnih stranica novina i da se ne zapitam zašto je to tako.Zadruga i sl,nije samo tv format koji nudi jeftinu zabavu,rijaliti je koncept koji želi da menja vrednosni sistem,a oni koji ih makar dobro ne oporezuju na neki način pokazuju da nemaju ništa protiv,neka se narod bavi rijaliti stvarnošću,a ne svojom realnošću.Nije dovoljno nešto ignorisati,jer ako ti nešto ignorišeš,neće ono tebe,ili nas.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...