Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

6 minutes ago, Paradoksologija рече

Pa nije se materijalizovala u glavi mladog Londonca, već u glavi matorog Haverinžanina :)

Да с једне стране млади, писмени и искусни Енглези с друге стране, матори, неписмени и неискусни.

Смешно.

Заборавих, матори бели Енглези, хехехе.

Ови шарени Енглези су свакако веома наклоњени ЕУ јер им Енглеска није баш нешто при срцу.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Иван ♪♫ рече

Ma lako njima. Nego, dal da mi prodajemo evre? 

Ја сам се увијек кладио на долар и ријетко сам кад погријешио.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Ronald рече

Ali kakva sloboda,ne razumijem politicka, koju ovaj blesavi Faraz propovjeda, posto ekonomsku suzavaju ovim referendumom. On je covjek koji lupeta pocev od GZ pa do svega ostalog.

Она о којој либертарјанци највише говоре. Појединац треба бити слободан у односу на друге и на државу, али и држава суверена у односу на друге државе.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Жељко рече

Треба да се добро замислиш

Jako sam se dobro i ozbiljno zamislio. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Жељко рече

Нису монолитни "они" али нису ни као код нас у потпуном расулу. Не можемо ту пројекцију нас на цео свет вазда примењивати.

Nije isto misliti da je svud 'rasulo' i ne verovati u milenijumsko sigurno rukovođenje jednom državom.

Kameron je taj koji je ovaj referendum raspisao i - izgubio. I bilo je prilično blizu. Moglo je i na drugu stranu otići.  

Istorija nije egzaktna nauka, to je prosto ono što pokušavam reći.

A za ono drugo, samo mi bilo smešno što ispada rešenje jednačine EU = Rusija - pa šta se onda svi ovde tripuju, mi ćemo preko EU pravac u savez sa Rusijom :D 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Него хебеш енглезе.

Шта ћемо ми сад?

ЕУ питање је којим ће правцем сада да путује. Наш пријем у ЕУ ће бити вероватно отежан.

Без ЕУ сасвим је сигурно Балкан опет упада у неко ново расуло.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Paradoksologija рече

Slažem se - i dalje ne verujem u monolitne 'one' koji sigurnom rukom kontrolišu sudbu Britanije.

Нико разуман ни не говори да постоји монолитна организација, већ да постоји одређена маса људи који реално чине елиту друштва и који у међусобним интеракцијама каналишу јавно мњење ( а често га и формулишу ). Нема плана нити велике закулисне машинерије, него само једна друштвена структуре елите ( која се с правом тако и назива ) која има свој механизам дјеловања у развијеном друштву попут британског. Код нас такве структуре још не постоје.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Justin Waters рече

Rusko Njemacki dil sigurno nije u interesu ni Britanije, zato je izlazak iz EU glup potez jer doprinosi njegovom izvjesnijem uspostavljanju. 

Ха видећемо. Нису ни Немци ко некад, много причају али немају пуно храбрости.

У сваком случају Немачки интереси јесу у Русији.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Ћириличар рече

Она о којој либертарјанци највише говоре. Појединац треба бити слободан у односу на друге и на државу, али и држава суверена у односу на друге државе.

А појединац је као нешто посебно слободан у Енглеској и рецимо САД у односу на фамозну поробљавајућу ЕУ? То је можда некад тако било, а сад се приповеда. Можда северни део континенталне Европе има више разних ситних иритирајућих регулација које отежавају и успоравају ово или оно, али је глобално и у многим детаљима слобода појединца по много чему далеко виша у тим такозваним социјалистичким државама него у САД или у Британији. Бити реално слободан у свакодневном животу и рећи да си слободан су две потпуно различите ствари. Британија је далеко, далеко тоталитарнија држава (по односу према својим и страним грађанима) од, рецимо, Немачке, Шведске или Холадије.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ћириличар рече

Нико разуман ни не говори да постоји монолитна организација, већ да постоји одређена маса људи који реално чине елиту друштва и који у међусобним интеракцијама каналишу јавно мњење ( а често га и формулишу ). Нема плана нити велике закулисне машинерије, него само једна друштвена структуре елите ( која се с правом тако и назива ) која има свој механизам дјеловања у развијеном друштву попут британског. Код нас такве структуре још не постоје.

Нису никад ни постојале

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, Juan рече

Још само да објасните ти и Риле где се тачно и како чува та хиљадугодишња колективна меморија.

"Институционална меморија" је теоријски израз, баш из англосаксонске управне теорије, и не означава никакву мистику, него означава то да ти имаш редован рад, процедуре које су се развијале и знање које се стицало и унапређивало без неких потреса, револуција или дисконтинуитета било које врсте. На пример, Круна је симбол трајности и континуитета институција, између осталих ствари. Кад дођу код нас ови из ЕУ, једна од редовних јадиковки је како нема институционалне меморије, јер таман што се успостави неки систем и неки људи крену да раде послове како треба, деси се преврат, пуч или револуција, све се промени и све креће изнова, са потпуно новим људима који не поседују ту "институционалну меморију", односно знање о послу које се редовно преноси и унапређује са колеге на колегу.

Нисмо ми само по томе познати, такве примере имаш по целој Европи, само што они имају и систем који такве појаве успешније него ми неутралише, и културу рада кроз институције, што смо ми изгубили у једном огромном историјском дисконтинуитету. Зато се код њих о овим стварима расправља и одлучује у институцијама, у шта спадају и институти за стратешка планирања, а код нас по кафанама.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, Paradoksologija рече

Slažem se - i dalje ne verujem u monolitne 'one' koji sigurnom rukom kontrolišu sudbu Britanije.

Njihova monolitnost se ne sastoji u tome da su nepogresivi, vec da su incijativni da pokrenu nesto radi promjene. Ta promjena ne mora biti nuzno uvijek dobra. To je kao covjek biznismen koji pokusava da radi biznis. Pokretanje biznisa ne vodi nuzno i uspjehu, ali uspjeha nema bez pokretanja kao temelja. Uporedi to sa Srbijom u kome nema takve mase u kome je sve ucmalo i u kome su ljudi manje vise indiferentni na sva dogadjanja oko njih bilo losa bilo dobra. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Жељко рече

Да с једне стране млади, писмени и искусни Енглези с друге стране, матори, неписмени и неискусни.

Смешно.

Заборавих, матори бели Енглези, хехехе.

Ови шарени Енглези су свакако веома наклоњени ЕУ јер им Енглеска није баш нешто при срцу.

Samo pokušavam da ukačim ko su 'oni' koji vode Englesku sigurnom rukom - kraljica, neke interesne grupe, i neki stariji ljudi iz ruralnih područja (Havering sam navela kao najjače pro-Leave mesto)?

A London nije Engleska (Beograd nije Srbija, reče Milošević)? Ako London nije Engleska, i mladi nisu Engleska, nisu li 'oni' unapred izgubili bitku - ovde izazvavši neke usputne komplikacije, doduše, i verovatan raspad UK?  

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ћириличар рече

Za Libertarijanca je nacionalizam nesto najgore, njemu ovakva decentralizacija koja nije zarad liberalnih vrijednosti nista ne znaci. Vidis da oni hoce da se zatvore, da ogranice migracije, i da ojacaju svoj nacionalizam kojim Faraz i smara godinama. On jedino kad je ekonomija u pitanju kaze ponekad nesto pametno u pogledu visine poreza itd., a o Srbima ti vjerovatno misli da su gamad, koju u Britaniju ne treba pustiti jer im kvare stanovnistvo, otimaju radna mjesta itd. Tesko da se takvi primitivci iz njegovog rodnog grada mogu vise pokvariti jer pod jedan oni su rijetko kad trijezni da bi uopste mogli da razmisljaju. A o Farazu koji podrzava kvazinauku i sve ostalo,  niko ko ima malo mozga ne moze misliti dobro. Globalni problemi koji su bitniji od svih ekonomskih i politickih se samo mogu globalno rjesavati, tako da ova decentralizacija nista ne znaci, samo jos vise udaljava svijet od najvecih problema koji mu prijete u ovom vijeku.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...