Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

1 hour ago, Млађони рече

Dobeo, ubedio si me, kad idemo da ubijamo ljude? I da im zabranimo da prave decu. 

Ja uospte ne razumem sta ti mene ubedjujes? da ako moramo da hranimo ljude moramo da pokrcimo sume normalno da ce to da skodi nekim zivotnjama. 

Kako bi ti to "globalno" da resavas? DA zabranis ljudima da globalno prave decu ili da onima koji prave decu zabranis da jedu? Sta ti zapravo hoces? 

Ništa ja neću, opušteno. Nema potrebe za ovim kad da idemo da ubijano ljude, nije kulturno jer to nisam nigdje rekao već ukazao na problem. Sve najbolje

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Тања1 рече

Заиста није било таквог поређења столице и интереси, као ни говора да се твоје вредности стапају са вредностима неких политичара, то се односи на ’субјективност’ претходне реченице, а поређење за то да слободно не можеш да одлучујеш у вези са националним интересима је да мораш бити неутралан и  седиш на столици са плавом пресвлаком, а не на столици која има ружну плаву боју. ;) Сава Шумановић је мој фаворит, и шта друго да кажем.

Ok;)

Подели на овим сајтовима

Aj i ja da napišem svoje mišljenje, posle dosta čitanja (kako ovde tako i na ostali mmestima) i ne deljenja svog mišljenja, mislim da sam ipak odlučio za šta bih glasao kada bi bio građanin GB. 

Kako mi se čini Leave vs Remain (Eu ili ne EU) mi se sve više podseća na pitanje sigurnosti i slobode, kao iz Džefersonovog citata koji sam postavio.

Sa jedne strane EU ti otvara slobodno tržište, nije sad da ovako bez Eu ne možeš da dođeš bez njega mnoge države koje nisu u EU su deo tog tržišta, ali jednostavno članstvo u EU ti daje sigurnsot (da ne mogu da te izbace sa tržišta). Znači to je glavna stvar koju EU nudi sigurnost opstanka na tržištu i nemogućnosti da ti bilo ko zabrani da budeš njegov deo, što bez Eu može da se desi. Takođe odlaskom ekonomija će svakako da pretrpi udarac, ali mislim da će se brzo situacija oporaviti i smiriti. Strah na berzama i pad vrednosti deonica i funte.

Sa druge strane odlazak iz Eu znači slobodu. Prvo mogao bi da odbiješ da primiš imigrante i da šalješ novac za njihovu pomoć što u slučaju opstanka moraš da uradiš. Takođe svi zahtevi EU, oko raznih regulacija ne moraš da poštuješ, nisi obavezan da se povinjuješ zakonima i regulacijama Eu.

Iako misli mda je ekonomski izlazak štetan, mislim ida će Britanija bez problema da se izbavi iz tog problema, mnoge države su bile u mnogo većim problemima pa su se izvukle. A kako mnogo više cenim slobodu od sigurnosti tako da sam građanin velike Britanije glasao bih za izlazak.

E sada koju reč o EU, Eu je nastala kao ekonomska zajednica da stvori slobodno tržište na kome će da učestvuju mngode države Evrope (i naravno njihove kompanije) sa čime se svakako slažem i podržavam. Međutim Eu je prerasla u nešto mnogo veće u međuvremenu od slobodnog tržišta postala je "država" iznad države, koja trenutno pokušava (i u tome uspeva) da ima moć nad državam članicama, za nakvu uniju svakako nisam i zbog toga mislim da je ulazak Britanije u Eu bio dobar potez, kao što mislim da je izlazak iz nje takođe dobar potez.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Odahviing рече

Sa jedne strane EU ti otvara slobodno tržište, nije sad da ovako bez Eu ne možeš da dođeš bez njega mnoge države koje nisu u EU su deo tog tržišta, ali jednostavno članstvo u EU ti daje sigurnsot (da ne mogu da te izbace sa tržišta).

RElativno si pristojno analizirao samo si jednu stvar pogresio. Evropa ti i otvar i zatvara trziste. Naprimer ti sad imas x firmu, ona se uopste ne bavi eskportom u evropu, ali mora da postuje pravila koja evropa zahteva, prodavala robu tamo ili ne. Mozda naprimer prodaje robu u Rusiji, Brazilu nebitno. Mora da radi sve po evropskm standardima.

I evo ti jedan primer kolike su to gluposti (ovo je ultra sitnica ali zanimljiva). Je l si kupo skoro neki uredjaj koji poseduje daljinski upravljac? E ako jesi (ili ako kupis) primetices da je poklopac za baterije ZASRAFLJEN SRAFOM! 

Evropske birokrate su stvorile propis po kom svako ko proizvodi/prodaje u evropi baterije na daljinskim upravljacima mora da ZASRAFI.

e ako je to "slobodno trziste" i ako to nije pokazitelj koliko se u pogresnom pravcu krece ta "slobodnotrizna zona" - nista nije.

Mene je prosto stah da kopam po zakonima, ko zna koje cu sve idiotske regulacije da namirisem. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Uspeh britanske ekonomije pociva na vladavini prava, narocito zastiti privatne svojine i ekonomskim slobodama. U meri u kojoj budu negovali tu tradiciju, u toj meri bice i uspesni.

Licno smatram da su im sanse za to vece van EU i stoga mi je drago da su izglasali izlazak iz iste. Price o EU trzistu su mislim precenjene i namerno medijski "napumpane". Investitori nisu u Engleskoj zbog toga sto je ona clanica EU vec zato sto su uslovi poslovanja pogodni te stoga ne verujem ni da ce otici njenim izlaskom. U protivnom ne bi bili u Engleskoj nego u Rumuniji ili Bugarskoj, zar ne? Pa i Srbija ima slobodan pristup ruskom trzistu pa sta, nikakve koristi kad gore spomenuti temelji nisu kako treba.

Dakle, za razliku od velikog broja i analiticara i misljenja koja sam ovde procitala, smatram da je izlazak iz EU dobra odluka i da ce dugorocno imati pozitivan uticaj na njihovu ekonomiju bez obzira na tekuce promene koje nekima mogu izgledati kao pocetak ostvarenja katastrofalnih predvidjanja kojima nas, po meni potpuno neosnovano, medijski zastrasuju zadnjih dana. 

Подели на овим сајтовима

Evropa, Evropa, izgubljeni svet,Evropa, Evropa, izgubljeni san

U svoje bogovanje utonula, zamenila Hrista bezumljem,

i robovi postase stvari, i robovi postase greha i smrti,

Evropo, Evropo, ruzna starice,Evropa, Evropa, okreceni grob,

zlatnu kasicu nam spremila, da nas svojim gadom pricesti,

pa da nas oblize i pljune,na raspadno smetliste svoje,

Evropo, Evropo, pospi se pepelom,Evropo, Evropo, skoro si umrla,

Evropo, Evropo, malo je vremena, Evropo, Evropo, malo je vremena...   Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic    :naklon:

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Млађони рече

RElativno si pristojno analizirao samo si jednu stvar pogresio. Evropa ti i otvar i zatvara trziste. Naprimer ti sad imas x firmu, ona se uopste ne bavi eskportom u evropu, ali mora da postuje pravila koja evropa zahteva, prodavala robu tamo ili ne. Mozda naprimer prodaje robu u Rusiji, Brazilu nebitno. Mora da radi sve po evropskm standardima.

I evo ti jedan primer kolike su to gluposti (ovo je ultra sitnica ali zanimljiva). Je l si kupo skoro neki uredjaj koji poseduje daljinski upravljac? E ako jesi (ili ako kupis) primetices da je poklopac za baterije ZASRAFLJEN SRAFOM! 

Evropske birokrate su stvorile propis po kom svako ko proizvodi/prodaje u evropi baterije na daljinskim upravljacima mora da ZASRAFI.

e ako je to "slobodno trziste" i ako to nije pokazitelj koliko se u pogresnom pravcu krece ta "slobodnotrizna zona" - nista nije.

Mene je prosto stah da kopam po zakonima, ko zna koje cu sve idiotske regulacije da namirisem. 

Kao roditelj mogu da kazem da je taj sraf odlicna ideja.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Малопре видех, само 36% од ове савесне, паметне и образоване британске омладине је гласало тако да та прича о паметној грађанској омладини и глупим маторим сељацима не пије воду.

Подели на овим сајтовима

12 hours ago, Плутон рече

Јефтина пропаганда за левичаре.

Британци нису изгубили тржиште ЕУ (и обратно) нити ће га изгубити због изласка.

Normalno. Ne treba mnogo pameti da bi se znalo da ,,Para vrti gde burgija neće". Ako im je u obostranom (UK-EU) interesu da obave neku trgovinu, to će se i desiti. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...