Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

10 minutes ago, Тања1 рече

Али ја тебе не разумем из ког разлога кажеш да слободна одлука "није случај са националним интересима". Концепт, национални интерес, нарочито је у вези са спољном политиком; можемо говорити о објективном и субјективном  разумевању националног интереса. Циљ је да земља има одређене објективне и трајне интересе који су независни од конкретних интереса и процена доносиоца одлука. Ово се односи на интересе као опстанак државе, њен територијални интегритет, независност политичког система ка спољном притиску, моћ и престиж су важни аспекти. Новији тренд је укључити и економске интересе као сигурност снабдевања и економског раста. А субјективно схватање националног интереса претпоставља да постоје одређени интереси који заправо креатори политике желе да промовишу. Овде су вредности политичара, односно твоје вредности које чине национални интерес. И у објективној и субјективној форми национални интерес је проблематичан концепт, али концепт живи у политичкој пракси, идентификује кључне интресе које државе остварују у своју спољну политику, дакле не знам, не можеш слободно да одлучиш да на пример отуђиш део територије (КиМ) а ниси присиљен да останеш у земљи 

Ja ne znam šta je uopšte nacionalni interes, a ovo objektivnio ili subjektivno shvatanje mi izgleda kao kad Hegel ili Hajdeger pričaju o biti bitka ili ništavilu nistavnog. Zatim vrijednosti političara i u koje su ugradjene moje subjektivne vrijednosti, nemoj me zezati, ti ili si neki umjetnik ili si književnik, koji se zainteresovao ovim kako Carnap to naziva besmislicama. :)

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Ronald рече

Ja ne znam šta je uopšte nacionalni interes, a ovo objektivnio ili subjektivno shvatanje mi izgleda kao kad Hegel ili Hajdeger pričaju o biti bitka ili ništavilu nistavnog. Zatim vrijednosti političara i u koje su ugradjene moje subjektivne vrijednosti, nemoj me zezati, ti ili si neki umjetnik ili si književnik, koji se zainteresovao ovim kako Carnap to naziva besmislicama. :)

Објективно значи да мораш бити неутралан највише могуће, не можеш да изразиш своје ставове.  Звучи овако: Столица је направљена од дрвета, има четири ноге, седиште и леђа са плавом пресвлаком. Дужина ногара 40 цм. Када треба написати субјективно, то значи да изразиш своје ставове везане за један случај, своје мишљење о нечему. Субјективан поглед на столицу звучи овкао: Столица је одлична, веома мекана за седење, има ружну плаву боју. Не зезам те, уметник јесам. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

35 minutes ago, Odahviing рече

Ja sam do libertarianizma došao preko klasičnih liberala. Ustvari u vreme dok sam čitao o klasičnom liberalizmu nisam imao ni pojma o libertarijanizmu o kojem ništa od knjige nisam pročitao. Čitao sam neke tekstove i slušao ideje današnjih libertarijanaca i ideje se podudaraju. Nisam našao nešto što se mimoilazi.

Osnove klasičnog liberalizma i današnjeg libertarijanizma su iste.

Izmedju Hajeka i Rotbarda ima mnogo razlike, prvi je zivio u nadrealnim svijetu, a drugi u realnosti i osim doprinosa u ekonomiji za koju je dobio Nobelovu nagradu, pri tom je doktorirao pravo i političke nauke, ujedno je jedan od začetnika neuronauka, pa i savremene neurobiologije i filozofije nauke. Rotbard je imao odgovore na sva pitanja,a Hajek je smatrao da sve treba analitički preispitati.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Тања1 рече

Објективно значи да мораш бити неутралан највише могуће, не можеш да изразиш своје ставове.  Звучи овако: Столица је направљена од дрвета, има четири ноге, седиште и леђа са плавом пресвлаком. Дужина ногара 40 цм. Када треба написати субјективно, то значи да изразиш своје ставове везане за један случај, своје мишљење о нечему. Субјективан поглед на столицу звучи овкао: Столица је одлична, веома мекана за седење, има ружну плаву боју. Не зезам те, уметник јесам. 

Hajde umjetnice, hehehe:)

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Ronald рече

Izmedju Hajeka i Rotbarda ima mnogo razlike, prvi je zivio u nadrealnim svijetu, a drugi u realnosti i osim doprinosa u ekonomiji za koju je dobio Nobelovu nagradu, pri tom je doktorirao pravo i političke nauke, ujedno je jedan od začetnika neuronauka, pa i savremene neurobiologije i filozofije nauke. Rotbard je imao odgovore na sva pitanja,a Hajek je smatrao da sve treba analitički preispitati.

el to sad u crnogorskom neuronauka il ije to po hrvatskom? srbi kazu neurologija

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, kordun рече

el to sad u crnogorskom neuronauka il ije to po hrvatskom? srbi kazu neurologija

Nije to isto Koki burazeru:)

Подели на овим сајтовима

ClzhNjkWgAAoTKN.jpg

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Тања1 рече

Шта ми чоек одговори 

Poredis stolice i interese, objašnjavas kako se moje vrijednosti stapaju sa vrijednostima nekih političara, težak je za mene taj nadrealizam, za stolice i nekako, a za ostalo možda da pretocis u neku sliku u stilu Dalija:)

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, Ronald рече

Poredis stolice i interese, objašnjavas kako se moje vrijednosti stapaju sa vrijednostima nekih političara, težak je za mene taj nadrealizam, za stolice i nekako, a za ostalo možda da pretocis u neku sliku u stilu Dalija:)

Заиста није било таквог поређења столице и интереси, као ни говора да се твоје вредности стапају са вредностима неких политичара, то се односи на ’субјективност’ претходне реченице, а поређење за то да слободно не можеш да одлучујеш у вези са националним интересима је да мораш бити неутралан и  седиш на столици са плавом пресвлаком, а не на столици која има ружну плаву боју. ;) Сава Шумановић је мој фаворит, и шта друго да кажем.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Juan рече

Истраживања на приватним универзитетима финансира држава. Плате професора финансирају приватни универзитети.

Hajd da se ne svadjamo vise, nego da te pitam konkretno, sta je tebi problematicno kod crowdfounding istrazivanja? Npr? Zasto ti mislis da je to losa ideja da ce biti nekih strasnih posledica ako gradjani direktno finasiraju istrazivanja? 

daj da pricamo o necemu konkretno onakvo peglanje drzava ovo freemarket ono ne ide, nema poente. Mozemo da gledamo RiD koliko dolazi iz drzave koliko iz freemarketa. Totalno smo omasili sustinu. Zato posto ne moze da diskutujemo o sustini, sta mislis o crowdfounding istraivanjima?

Ili da recimo ja i ti moze da glasamo direktno u koja ce istrazivanja ici nase pare, bez neke masne birorakteije?Zar ne mislis da je taj korak ka slobodi i kontroli individua nad svojim novcem znacajno bolji put od toga da politicari i birokrate finasiraju i odredjuju sta ti mozes a sta ne mozes da istrazujes? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ronald рече

Vidiš, covjek uzrok, a sve ostalo posledice. 

Dobeo, ubedio si me, kad idemo da ubijamo ljude? I da im zabranimo da prave decu. 

Ja uospte ne razumem sta ti mene ubedjujes? da ako moramo da hranimo ljude moramo da pokrcimo sume normalno da ce to da skodi nekim zivotnjama. 

Kako bi ti to "globalno" da resavas? DA zabranis ljudima da globalno prave decu ili da onima koji prave decu zabranis da jedu? Sta ti zapravo hoces? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...