Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

5 minutes ago, Млађони рече

A to ima veze sa ... cime? Mislim to jeste tacno, samo sto nema nikakve veze sa cinjenicom da oni ne bi mogli da budu inovatori da su ziveli u recimo venecueli, severnoj koreji, da je libertarijanski princip taj koji im je omogucio da postignu to sto su postigli.

То кад живиш у имагинарном бинарном свету у коме постоје Северна Кореја, либертаријанска утопија и ништа између. Стварност је ипак мало другачија, а иноватора има и те како у социјал-демократским системима, а неке од највећих иновација су последица заједничких резултата академских истраживања и индустрије. Рецимо, сви програмски језици и технологије на којима се исти заснивају су последица баш таквог рада. 

Подели на овим сајтовима

Evropska unija je i onako bila pred raspadom...neko je morao prvi da izadje...sasvim je logicno da to bude Engleska...0703_read

I tako se fasizam vratio u Evropu...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=06&dd=25&nav_category=78&nav_id=1147838

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Juan рече

То кад живиш у имагинарном бинарном свету у коме постоје Северна Кореја, либертаријанска утопија и ништа између. Стварност је ипак мало другачија, а иноватора има и те како у социјал-демократским системима, а неке од највећих иновација су последица заједничких резултата академских истраживања и индустрије. Рецимо, сви програмски језици и технологије на којима се исти заснивају су последица баш таквог рада. 

Opet skreces sa teme. 
- Moj argument je da sto je trziste slobodnije, to vise inovatora. 

prica tpa "u sovjetskom savezu si imao naucnih otkrica" i "iz drzave dobijemo nesto dobro" me stvarno ne zanima, jer to jeste istina, ali ono o cemu ja pricam je sistem u kom mozemo dobiti jos vise dobrih stvari. 

Svi ti programski jezici i tehnologije su mogli nastati i da nema socijalizovanog skolovanja i verovatno bi i nastali. Mozda bi nastali i bolji i vise njih posto je cesto da trziste radja bolje tehnologije nego drzava. 

Uzmimo naprimer struju. Kako je struja nastala? Pa slobodnotrzisno. Edison i Tesla. Nije njih drzva sponzorisala, vec kapitalista. 
Ako vec hocemo tako o tehnologijama.
Ajdmo dalje? Kako je AUto nastao? Pa opet, slobodnotrzisno. Sklopili ljudi MSUS sa tockovima, dobili prvi automobil. 
AJdmo dalje. kako je avion nastao? Opet, slobodnotrzisno. Dvojica entuzijsta.

Itd itd.. 

Tako da ti argumenti tipa "ali i u instutucijama gde drzava kontrolise sve imamo dobrih stvari" ne porice ono sto ja pricam nikako da bi verovatno na trzistu imali jos vise takvih stvari.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Млађони рече

Dobro, jel bi bill gates, stiv dzobs, ilom nask, richard brenson ili neko od njih USPEO, da nije ziveo u sistemu koji je baziran na teskim libertarijanskim principima? 

Ниједан конкретан систем на свету није базиран на либертаријанским принципима, нити је икада био. САД свакако нису. Оснивачи су били класични либерали, а не либертаријанци. У твом бинарном свету, оснивачи САД су социјалисти.

Подели на овим сајтовима

I ti fakulteti su na kraju krajeva privatni fakulteti... :)

3 minutes ago, Juan рече

Оснивачи су били класични либерали, а не либертаријанци.

To su sinonimi, bro. :)

3 minutes ago, Juan рече

Ниједан конкретан систем на свету није базиран на либертаријанским принципима, нити је икада био.

Mnoge države su u istoriji imale veoma visok stepen slobode, najviše USA, i to je razlog zašto je najuspešnija zemlja/civilizacija u istoriji.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Млађони рече

Ti verujes u kolektivni interes samo kada smo svi u pitanju! 
Svi imamo interes da benzin bude skuplji jer skodi ekologiji. 
Cak i afrikanci koji ce da pocrkaju od gladi zbog posledica cene istog. 

Ali eto, sta je par afrikanaca zrtva za nas globalni ekoloski interes? 

Jednostavno ne razumiješ, nema druge pošto ti ne čitaš. U biologiji nije moguće davati predikcije na dužim vremenskim skalama i tu je ona sličnija društvenim naukama nego fizici i hemiji jer da je tako mogao bi da predvidis kako će se covjek evoluirati u budućnosti. Zato ti ne znaš šta je naučni metod i šta je nauka A pošto ne znaš ni šta su inkluzivne i ekstraktivne institucije, onda i ekonomiju možeš da odbaci i to onaj njen najavi dio ekonomsku analizu prava. Nacionalni interesi ne postoje. Odredjeni problemi se moraju rešavati globalno, a svi ostali se mogu prepustiti pojedincu. Globalno zagrijavanje mora početi sa smanjenjem ljudi, pa tek ostalo, to smeta libertarijanci jer im ugrožava prirodna prava.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Juan рече

Ниједан конкретан систем на свету није базиран на либертаријанским принципима, нити је икада био. САД свакако нису. Оснивачи су били класични либерали, а не либертаријанци. У твом бинарном свету, оснивачи САД су социјалисти.

Semantika. Klasicni liberali = libertarijanci. Muray rothbard je krenuo da koristi termin libertarijanci kada je pricao o klasicnim liberalima posto su u tom trenutku progresivci "ukrali" termin liberal. Ja cak i preferiram sebe da zovem klasicnim liberalom. Svaki sistem koji je baziran na individualnoj slobodi i odgovornosti, voluntarizmu je - sistem baziran na libertarijanskim principima. To sto socijalisti uspevaju da ulete, pa krenu da uvaljaju i sire drzavnu centralnu vlast, to je sasvim druga prica. Danas ne postoji nijedan socijalisticki ni libertarijanski sistem - to je tacno, ali moze da vidimo koji od tih principa doprinose drustvu koji skode. 

"У твом бинарном свету, оснивачи САД су социјалисти."

To su neke nase libertarijanske sale i prozivke koje si ti izgleda previse ozbiljno shvatio. 
5dae24ab8101e3c62885acd85b0b7fefc4d2713f

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Ronald рече

U biologiji nije moguće davati predikcije na dužim vremenskim skalama i tu je ona sličnija društvenim naukama 

I cekaj, sve vreme mi pricas kako ce da se desi nesto katastrofalno, i onda mi kazes ovo? Pa kako onda znate da je globalno zagrevanje nesto sto ce da stvori nesto toliko strasno ako ne mozete da dajete predikcije?
Zasto bih vam dozvolioda uzimate i ogranicavate slobode ljudima na osnovu predikcija koje ne mozete da dajete?

Hoces da kazns ljude koji bacaju otrov u reku? Podrzacu te, nije reka njhova.
Hoces da kaznis ljude koji bacaju otrov u vazduh, podrzacu te, vazduh nije "nicij" vec ga svi disemo.
Hoces da kaznis ljude koji bacaju smece u okena. Podrzacu te.

Hoces da mi nabijes porez na benzin jer doprinosim nesto malo co2 dok mi (recimo u srbiji) ogranicavas uopste MOGUCNOST da kupim i registrujem elektricni auto? Ma pali. :) 

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Млађони рече

Semantika. Klasicni liberali = libertarijanci. Muray rothbard je krenuo da koristi termin libertarijanci kada je pricao o klasicnim liberalima posto su u tom trenutku progresivci "ukrali" termin liberal. Ja cak i preferiram sebe da zovem klasicnim liberalom. 

Можеш себе да зовеш како хоћеш, али ви либертаријанци нисте класични либерали. Класични либерали су за вас социјалисти. Кад би заиста прочитао оригиналне радове класичних либерала, уместо савремених либертаријанских интерпретација, видео би и сам. А када при томе не би зна кога читаш, кренуо бих да их пљујеш како су комунисти. Немаш ти благе везе шта је класични либерализам.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Ronald рече

Odredjeni problemi se moraju rešavati globalno, a svi ostali se mogu prepustiti pojedincu. Globalno zagrijavanje mora početi sa smanjenjem ljudi, pa tek ostalo, to smeta libertarijanci jer im ugrožava prirodna prava.

ODredjeni problemi ne samo da ne moraju, nego i ne mogu da se resavaju globalno. Zato sto globalno resenje ukljucuje to da ti lepo zivis dok ce afrikanac da crkava od gladi. Ili kinez. A znas li koliko njega briga za tvoje globalno zagrevanje kad on nece da prezivi i nema sta da jede. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Juan рече

Кад би заиста прочитао оригиналне радове класичних либерала, уместо савремених либертаријанских интерпретација, видео би и сам.

Ја сам читао неке, скоро је потпуно исто. Само боље аргументовано и објашњено, наравно, нисмо исти ниво са њима. :)

Не знам на шта тачно мислиш.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Juan рече

Можеш себе да зовеш како хоћеш, али ви либертаријанци нисте класични либерали. Класични либерали су за вас социјалисти. Кад би заиста прочитао оригиналне радове класичних либерала, уместо савремених либертаријанских интерпретација, видео би и сам. А када при томе не би зна кога читаш, кренуо бих да их пљујеш како су комунисти. Немаш ти благе везе шта је класични либерализам.

Nisi u pravu. Citao sam radove klasicnih liberala citao sam radove libertarijanaca, i iz tvoje price kontam da si ti jedini taj koji nije citao. 
Ovog trenutka zavrsicemo ovu diskusiju, dok ne resis da pricamo cinjenicama a ne ad hominema i nisi citao.

Pokupovao sam za ovo vreme i procitao gomilu knjiga na te teme, evo konkretno citam zbirku tekstova kritike socijalizma (mil, hayek, webber, popper) 

A to da su komunisti, to je nasa medjusobna zezancija. Naprimer, mene anarho kapitalisti zovu - komunistom iz zezanja. 
Friedmanu i Rothbardu je Hayek rekao "Vi ste samo gomilu komunjara"

Ivice sto se tice poznavanja libertarijanske ideje, sigurno sam te odavno presisao. 

p.s. u libertarijanskom pokretu se uglavnom anarho kapitalisti zovu "Libertarijanci" a mi minarhisti klasicni liberali. 

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, Млађони рече

Svi ti programski jezici i tehnologije su mogli nastati i da nema socijalizovanog skolovanja i verovatno bi i nastali. Mozda bi nastali i bolji i vise njih posto je cesto da trziste radja bolje tehnologije nego drzava. 

Више од три деценије је индустрији требало да препозна академске технологије као што су Garbage Collection, Generics или неке фенси ствари на којима се заснива LINQ. А и тада када су препознате, у мејнстрим језике су их имплементирали бивши и садашњи академици.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...