Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

2 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Pa pazi. Mi treba da štitimo svoje interese. Ono protiv čega sam ja jeste preterano emotivno zaključivanje o tome ko nam je pravi prijatelj, a ko nije. Ne verujem u priče da će nama neko pomoći. Ako to nije slučaj kod tebe, onda sam te pogrešno razumeo, izvini. Realno, nama samo Bog može pomoći.

Naše je da sarađujemo, trgujemo i tako se razvijamo. Ako je to na istoku, ok, ja sam savršeno za. Ali mislim da nas ništa ne sprečava da sarađujemo i trgujemo sa bilo kime na ovom svetu, pa i sa zapadom. 

Kako se u sve to uklapaju ovakve tvorevine, iskreno ne znam, tako da glasam za nesvrstanost. Osim ako nismo primorani, onda šta da se radi.

Убија ме у појам ова радуловићевска демагогија. Аман, наравно да требамо гледати своје интересе и трговати са свима где имамо користи. КО то спори и КО уопште говори о томе?  Овде је питање о одабиру савеза коме се требамо прикључити. Несврстаност је најгоре решење јер је утопистичко. Да није било би најбоље, али нажалост јесте. Приморани смо да бирамо страну. Или ЕУ или ЕАУ. Не само економска унија него и војни савез. Ја сам за ЕАУ, уз сарадњу са свим државама где имамо интерес и на равноправним основама. А ви?

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Ignjatije рече

Слажем се. Али овде говоримо о државном опредељењу пута Србије, ком савезу се прикључити. Ово што си написао нема везе са тим и ништа конкретно ниси ни ти одговорио. Само врдате и избегавате конкретан одговор. У чему је проблем да се јасно изјасните? Шта, за ЕУ сте, али вас је мало бедак да то јавно кажете, или нисте за ЕУ, али вам нешто не дозвољава да то јавно кажете и изаберете страну, јербо вас је срамота бити тамо где је Путин... Шта је уствари препрека за јасан и конкретан став и избор?

Evo ja ću da ti odgovorim direktno. Evropa, jer mi jesmo evropski narod i sva nesreća i jeste potekla u trenutku kad su nas Turci porobili i kad smo to prestali da budemo. A kakva će Evropa biti, šta će se sve u svetskim mozgovima izroditi, možemo da probamo da proniknemo, ali u suštini to je skroz nevažno. Ma kakva da bude moraćemo da budemo kompatibilni i da se prilagodimo. Nema više pustih ostrva, živimo u svetu informacionih tehnologija, sve je povezano, interaktivno, i tražiće od nas najraznovrsnija znanja kako bismo opstali.

Problem koji imaju ljudi kao ti jeste u tripu opredeljivanja, "za koga si". Da bi znao sa koje "ideološke" pozicije da pristupiš, jer ti odgovor na pitanje "čiji si" daje informaciju "kojem smo se carstvu priklonili". Drugim rečima "crno-beli svet". A to je drugorazredno pitanje, jer ma kako se opredelio moraćeš da se prilagodiš novim tehnologijama, to je bazično opredeljenje. Tragedija je u tome što neki ljudi koji odlučuju i imaju uticaja na budućnost razmišljaju u istom obrascu kao ti, trpaju mitove i metafiziku u politiku iz čega nastaje samo rusvaj.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ignjatije рече

Убија ме у појам ова радуловићевска демагогија.

Nemoj me asocirati sa političkim opredeljenjima. Ja se ovde nikada nisam izjasnio po tom pitanju, pa nemoj ni ti mene politički etiketirati po svojoj slobodnoj interpretaciji.

6 minutes ago, Ignjatije рече

Аман, наравно да требамо гледати своје интересе и трговати са свима где имамо користи. КО то спори и КО уопште говори о томе?  Овде је питање о одабиру савеза коме се требамо прикључити. Несврстаност је најгоре решење јер је утопистичко. Да није било би најбоље, али нажалост јесте. Приморани смо да бирамо страну. Или ЕУ или ЕАУ. Не само економска унија него и војни савез. Ја сам за ЕАУ, уз сарадњу са свим државама где имамо интерес и на равноправним основама. А ви?

Polako. Nisi me razumeo. Nisam ja rekao da ti to sporiš, već sam dao prednost gledanju svojih interesa i trgovini, u odnosu na neko blokovsko opredeljenje. Ali jasno mi je i da nemamo mnogo izbora, i da ne možemo uvek raditi ono što je idealno za nas. U krajnjoj liniji, ja lično, iskreno - ne znam šta da mislim.

Koje su prednosti EAU? Šta dobijamo? Šta gubimo? Kakve su posledice?

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Еvo ja ću da ti odgovorim direktno. Evropa, jer mi jesmo evropski narod 

Претпостављам да мислиш на ЕУ. Европа није исто што и Европска Унија. Чисто да се нагласи. Драго ми је што си једини овде конкретно одговорио на моје питање. Тако су требали и остали, а не да филозофирају и мешају унутрашњу политику гледања својих интереса и едукацију становништва са спољнополитичким питањем одабира савеза. Поштујем твој избор, али се не слажем са њим.

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Ignjatije рече

Слажем се. Али овде говоримо о државном опредељењу пута Србије, ком савезу се прикључити. Ово што си написао нема везе са тим и ништа конкретно ниси ни ти одговорио. Само врдате и избегавате конкретан одговор. У чему је проблем да се јасно изјасните? Шта, за ЕУ сте, али вас је мало бедак да то јавно кажете, или нисте за ЕУ, али вам нешто не дозвољава да то јавно кажете и изаберете страну, јербо вас је срамота бити тамо где је Путин... Шта је уствари препрека за јасан и конкретан став и избор?

Ja licno sam se po tom pitanju izjasnio mali milion puta. Jesam za EU zato sto je pored milion jedne mane najblize onome sto je konacni cilj a to je globalna civilizacija tipa I. Ali bas zbog nacina zakljucivanja zbog kojeg sam dosao do toga da je to najbolji (najmanje los ako hoces) zakljucak tvrdim da je to drugorazredno ili mozda cak i trecerazredno pitanje u odnosu na ono sto sam prvo napisao. Zasto? Zato sto ne moramo uci u nikakvu uniju, nesvrstanost ili kako god nazoves, i da nam i ekonomski i kutlurno ide odlicno. A mozemo uci u obe unije, prvo u jednu pa u drugu, pa da nam bude nikad gore. Sa druge strane u bilo kojoj od dve unije ce nam biti dobro samo ukoliko se pridrzavamo principa o kome sam pisao u prethodnom postu. Zato je to pitanje EU ili Rusija trecerazredno i znanto blize necemu sto bi nazvali zamajavanjem javnosti.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ignjatije рече

Претпостављам да мислиш на ЕУ. Европа није исто што и Европска Унија.

Da, EU, sada je EU, sutra će biti možda drugačije organizovana, kroz istoriju je bilo na neki drugi način, to je potpuno nevažno.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Izvini, nisam najbolje razumeo šta je kranja poenta. Jel možeš malo da preformulišeš?

Први модел је ’везаност’, то би практично значило очекивање да се прилагодим скандинавској култури и животу у сваком погледу. Таква асимилација пробуђује отпор у виду бескомпромиса на обе стране. Други модел значи ’непријатељство’, значи да ће се обе групе повући иза своје идеолошке одбране. Тако ће на пример бити све више исламистичка радикализација и деградација и растакање на пример нације британске.  Србија има потпуно другачију причу од британских колонија где се модел практикује. Етнички Срби би били принуђени да се одрекну  много тога што представља срж њиховог свакодневног живота, укључујући и „хришћанство – очигледна централна позиција“  и оно што називамо свакодневно српство (исто мисли  и већина скандинаваци хришћани за себе). Према томе постоји само један могући модел, наиме једна просторнија националност. Истраживања показују да су неки скандинавски народи умеренији и толерантнији у пракси него у устима, па што то не би био случај и са нама. Не мислим да су заједнице – илузорне, али замишљене. Изградили смо заједничке наступе, приче и вредности са којима желимо да се идентификујемо. Стога се не противим национализацији, али под условом да је на основу јасно дефинисаних институција и либералних и демократских вредности, али не на ове ЕУ вредности, па подржавам излазак Британије из ЕУ. Надам се да ће у скорије време то питање ставити на дневни ред у Данској. Верујем да хоће.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Gledajte gdje Farazov populizam ne prolazi:

Cambridge: REMAIN - 73.85%, LEAVE - 26.15%

Oxford: REMAIN - 70.27%, LEAVE - 29.73%

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Господин Дареалис рече

Baš prezireš svoj narod, jel tako? :)

Говори о онима у УК који праве овакве постере:

12871482_10209941348558681_2421088271770

Да презире свој народ, ваљда би била за излазак Британије, зашто да остану у унији у коју ће ући 'багра'?

Подели на овим сајтовима

Svi oni koji veruju u sarenu lazu koja se kao nudi Srbiji, neka se dobro zamisle, da li ta famozna EU uopste Srbiju zeli. Evo, ja cu da odgovorim, naravno da nas ne zele.

I ne samo to, nego nas i ne vole. Ovo govorim iz debelog iskustva. Naravno, nije obican narod u pitanju vec politicari i njihove vodje, ali oni kroje sve.

A Srbin moli i kleci na kolenima za koru hleba koju nece dobiti, osim ako je sam ne ispece.

Dobra je ovo vest, sto Englezi izlaze...ima nade za nas Srbe , samo da se na vreme opametimo i okrenemo sebi.

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Ronald рече

Gledajte gdje Farazov populizam ne prolazi:

Cambridge: REMAIN - 73.85%, LEAVE - 26.15%

Oxford: REMAIN - 70.27%, LEAVE - 29.73%

Академске комуњаре и паразити.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Juan рече

Академске комуњаре и паразити.

Није нетачно да се тамо врши левичарска индоктринејшн. :)

17 minutes ago, GeniusAtWork рече

Да презире свој народ, ваљда би била за излазак Британије, зашто да остану у унији у коју ће ући 'багра'?

Све оно набројано су банана републике, сем нео-исламистичке Турске (која се граничи са Сиријом и Ираком).

Потпуно их разумем, нема везе са тим да смо ми као ми багра. То ви спочитавате зато што је то оно што ви заправо мислите...

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Господин Дареалис рече

Потпуно их разумем, нема везе са тим да смо ми као ми багра. То ви спочитавате зато што је то оно што ви заправо мислите...

Браво! Провалио си нас, сад мора смислимо неку другу тактику...

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Господин Дареалис рече

Што се мене тиче, можете да наставите да се презирете. :)

Еј, било је забавно, али сада већ почињеш да будеш помало напоран са својим прозивањима и безобразлуком. Или нађи један пост где сам ја за ових пет година на форуму написао да презирем свој народ, или престани да клевећеш. Simple as that.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...