Ronald Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 U vezi cega, teologije, politike, oddnosa u drustvu itd.? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Ево и Ава да дода неку, али онако смирено, у духу св. Отаца, да никога не саблазни. Овог ВСБ пошто није довољно поткован, ваљало би потковати и ужареним ексерима, безбожни језик му урезати у грлу, почупати трепавице и браду! Оци нису грешили у неким стварима, него су лупетали. Лупање је причање глупости. Једно је стидљиво рећи нешто, направити омашку, али ми имамо и светоотачко лупање. И то не само у оквиру науке, него и око етике и догмата. Не постоји област у којој нису грешили. Незаблудиви и непогрешиви су били само папе, Маргарет Тачер и Ава Зоран... Благо онима који то верују! Овде треба и језик да разумемо и ситуације. "Безумни" Платон, а онда јури и читај његова дела по 50 пута! "Безбожни и богомрски" Ориген, а највећи Оци учили од њега. "Малу" је грешкицу (плеонастичка дозвољена фигура) је направио кад је себи отсекао Милета Китића... Није то мала грешка, него је упао у лудило без обзира што је био богонадахнут и препаметан човек. Ствари треба називати њиховим правим именом. Амброзије, диван светац, мада понекад пргав и подмукао, кога сам узео и пренео за проблем причешћа, око секса је лупао невиђено. Да би рекламирао целибат, говорио је како пчеле са росом купе своје младенце (бесполно се размножавају), а turtur (Грлица) му је била пример брачне верности, а ово једна од најблуднијих птица... - Једна жена аријанка вриштала из масе и пљувала на Амброзија, сутрадан јој се сваки траг изгубио. Августин написао Ретрактације, да би људи знали за најбитније ствари код њега шта је лупио, па да се не поведу за тиме, а сјајно је место када за кратко дело О бесмртности душе, вели: Тамо неке реченице, сада када их читам, немам појма шта сам хтео да кажем! Својим поступцима, многи су довели и до психичког поремећаја људи, али и до убистава. Нарочито у манастирима. Мало издеветају некога па он премине, што је јасан знак Божије воље, јер да је био праведан, од батина не би преминуо... Тибар се и у раном хришћанству бојио крвљу при избору папе... Но, све је то наше наслеђе. Кирило александријски, иако је био подмићивач, карактера горег него наш владика Атанасије је св. Отац, мада је Кирило ишао да скине главу Златоустом а Атанасије мојој маленкости... Можда се Богородица јави и Атанасију Ствари су јако једноставне. Хришћанство је комплексна ствар и у себи уклапа и добро и зло. Ми смо бића у времену и самим тиме подложна промени и разним утицајима. Само фантоми могу да замишљају како су ту неки безгрешни и не знам шта... И онда оперишу свој мозак и немају никакву теолошку идеју водиљу. ВСБ је лепо рекао, мада још увек не једнако сурово као пророк Малахија, 2, 3, који вели, у име Божије, да ће им Јахве размазати балеге (говна) по лицима. У Малахије је била реч о свештеницима... А они су све лепо и о Богу и о Пророцима говорили... Никад нису рекли да пророци лупају... Упутан је и диван Јов са његовим "праведним" пријатељима који су све најлепше говорили о Богу, али кад се Јахве јави, рече да моле Јова да принесе жртву за њих да их не би истребио. Изнервирали су и самог Бога својим праведним и паметним речима... Милан Ракић, Рапсоди, Светислав Павловић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 On 6/21/2016 at 23:07, Volim_Sina_Bozjeg рече Rece i jedan mudri a sveti: Sad kad pogledam svoju veru koju sam imao unazad u mladosti nazvao bih je bez dvoumljenja nevera. *lupetanje* ko je taj jedan mudri i sveti?.....molim transparentno i sa navedenim izvorom....ništa uvijeno nego onako pravoslavno direktno Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 9 minutes ago, Zoran Đurović рече Но, све је то наше наслеђе. Кирило александријски, иако је био подмићивач, карактера горег него наш владика Атанасије је св. Отац, мада је Кирило ишао да скине главу Златоустом а Атанасије мојој маленкости... Можда се Богородица јави и Атанасију Аво што преписујете од мене . Па сетих се Св апостола Павла до преумљења...учествова у каменовању Св. ђакона Стефана / итд, итд. Па Св.Атанасије Велики, кажу да му је сметала и промаја кроз кључаоницу / добро ово је је више коментар на нарав него одговор на тему / Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 3 hours ago, Дијана. рече Sveti Oci su griješili i imali pogrešna mišljenja i sudove naročito kad se radilo o dometima i determinizmima ljudskog mišljenja tog vremena. (npr. da Zemlja nije okrugla) Мислим да је ово болдовано само једна урбана легенда. Да је Земља округла, то су знали још Стари Грци у 4. веку пре нове ере, када је Ерастотен измерио приближни пречник Земље. И то нико озбиљан даље кроз историју није спорио, ни црква ни било ко. Изгледа да је то једна од оних прича о Мрачном Средњем Веку™ које су почеле да се појављују тамо негде у 18. и 19. веку, међу којима су и оне да су људи у Средњем Веку били крезуби неандерталци који се никад нису купали, а да је црква проводила дане спаљујући научнике и вештице и покушавајући да угуши сваку научну мисао. Приче за које је доказано да немају много благе везе са стварношћу. Дијана., -Владимир-, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 53 minutes ago, Дијана. рече ih, ista si ova curica na slici Стигле ме године, твитер стајл комуникације је нагризао све форумашке поре, нико ме не плаћа, ... Знам да је време да купим прње. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 27 minutes ago, Bokisha рече ko je taj jedan mudri i sveti?.....molim transparentno i sa navedenim izvorom....ništa uvijeno nego onako pravoslavno direktno Не постоји свети а да је доживео старост да то није изрекао. Ниједан! А цитирали су у том смислу или о.Тадеја или светога Николаја Велимировића нисам посве сигуран. Поента јесте да свако ко држи до себе сигурно може изговорити те речи ако му је Истина на срцу. Zoran Đurović and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 19 minutes ago, GeniusAtWork рече Мислим да је ово болдовано само једна урбана легенда. Да је Земља округла, то су знали још Стари Грци у 4. веку пре нове ере, када је Ерастотен измерио приближни пречник Земље. И то нико озбиљан даље кроз историју није спорио, ни црква ни било ко. Изгледа да је то једна од оних прича о Мрачном Средњем Веку™ које су почеле да се појављују тамо негде у 18. и 19. веку, међу којима су и оне да су људи у Средњем Веку били крезуби неандерталци који се никад нису купали, а да је црква проводила дане спаљујући научнике и вештице и покушавајући да угуши сваку научну мисао. Приче за које је доказано да немају много благе везе са стварношћу. Ко каже да је округла ...можда је и равна , и да ли сателити уопште постоје, ко ће знати шта је више истина , ја ово напред написах озбиљно у шали... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 1 hour ago, Дијана. рече Da, uzajamno osuđivanje/odbacivanje i barikadiranje u sopstvenim stavovima/zabludama... a suprotno bi trebalo da se dešava. A smireno ga treba poučiti, razložno, naći taktičnu caku... Ili bar pokušati... 'koliko do nas stoji' Mnogo je do komunikacije... svijesti i odgovornsoti... slabo koga zanima to na čemu ja insistiram, znaš i uspjelost takvih mojih tema... Па учимо их бре! Како другачије да их учимо ако не кажемо да у православљу има и лупетања? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Оци су мењали ставове, као и сви ми. Код многих теолога се види промена неких ставова у односу на пре 20, 30 година. Код верских питања је битнији консезус отаца од појединачних ставова. Многи оци су имали погрешна учења, али се нису одвајали од Цркве због тога. То је био њихов приватан став. Имамо Иринеја Лионског, Григорија Нисијског, Оригена итд. Добро, Ориген је осуђен, али није био жив у време осуде па није могао да се брани. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Nas su ucili da je moral jednog drustva i jednog vremena moral samo tog drustva i samo tog vremena ... I da su knjige pisane u nekom periodu bile nadahnute atmosferom koja je vladala u drustvu u tom trenutku ... Danas , kao i nekad , kao i uvek ... se nije ocekivalo ispunjavanje neke forme ... vec posedovanje sadrzine ... I ljude nikad nije interesovala forma , nego sustina ... tj. smisao ... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 1 hour ago, Џуманџи рече нико ме не плаћа, ... Знам да је време да купим прње. Ni mene. Nećeš valjda više da odlaziš?! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 6 minutes ago, Дијана. рече Ni mene. Nećeš valjda više da odlaziš?! Па, никако да наватам неког имућног ође, нема смисла више. Volim_Sina_Bozjeg, Дијана. and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 19 minutes ago, Џуманџи рече Па, никако да наватам неког имућног ође, нема смисла више. Čak ni duhovno jakog Zoran Đurović and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 2 hours ago, Zoran Đurović рече Ево и Ава да дода неку, али онако смирено, у духу св. Отаца, да никога не саблазни. Uglavnom moje primjedbovanje VSB je i bilo u smislu da treba učiti od vas, ali ne kopirati vaš stil. Nekako mu ne priliči. Vaš intelektualni autoritet i harizma vama (možda) i daju za pravo da govorite na taj način. No, vi odlično znate sve o odgovornosti onih kojima je više dano itd., kao i o sablaznima, i vjerovatno imate svoj 'dogovor' sa Svevišnjim. Ne ulazim u sud. Ipak, priželjkujem malo više razumijevanja s vaše strane za većinu koja neće razumjeti to na način na koji ste zamislili, pa će se i sablazniti, pa će onda i odbiti da nauče od vas i ono što treba da nauče; kao i malo više strpljenja s onima koji htijući da se bore s vašim idejama, udare na vašu ličnost. Meni je, priznajem, često promicao sadržaj i smisao vaših pisanja jer mi je smetala forma, koja mi traži napor za razumijevanje-nesuđenje-prihvatanje. Uživam da čitam vaše više poetske tekstove o vjeri i ljubavi Božjoj i prema Bogu, kao i smislu zla i stradanja. Tu sijate u punom sjaju. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука