Jump to content

Причестилиште или редовно причешћивање

Причестилиште или редовно причешћивање?  

9 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за свакодневно Причешћивање?

• Да. Узимам у себе свакодневно Свето Причешће по благослову свог духовног оца.
    • Не. Свети Апостоли су се причестили само једном пред Христово страдање.
    • Узмем га уз кафу и цигару - нико се и не љути!! (иронија аутора!!)
    • Не смарај нас! И онако свко ради како може и хоће! (без обзира како му рекао)
  2. 2. Да ли практикујете Свету Тајну Исповести пре Свете Тајне Причести?

• Да. Ипак су то Свете Тајне.
    • Не. - Не смем све да исповедим.
    • Не. - Духовни отац ми је то тако благословио и причешћујем се на његову одговорност. (И сматрам да сам довољно покајан (дакле - да нисам грешан) и да
    • Не. Причешћујем се на своју одговорност (уз сагласност Духовног оца који ме само исповеда (а има доста посла).)
    • Нит идем у цркву нит се причешћујем. На Поукама сам из досаде. (људи су фини са мном)
      0
  3. 3. Да ли имате користи од одлазака у цркву?

• Да. Труд се исплати.
    • Не. Комшије ме дирају јер постим и идем у цркву.
    • Раније нико није ишао у цркву па ми је све ово ново.
      0

Препоручена порука

• Одговори 42
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Одмах да кажем да ово није одговор на нечију тему и да је тема постављена у одељку "Православље за почетнике". Пошто је већина нас доста нова и неискусна у цркви, желео бих баш од нас неискусних и нових да чујем мишљење.

Још једном да нагласим да ми није намера да се овде препуцавамо дугим и обимним и неразумљивим одговорима на страним језицима већ да просто из чистог срца мало прокоментаришемо шта нам је на срцу.

И да сви пишемо на српском! Да би већина могла да вас разуме! (као што је и Христос писао: јасно и разговетно). Није на грчком!

Хвала на разумевању. (онима који буду кратки и сажети)

Подели на овим сајтовима

Појасни мало 
3. Да ли имате користи од одлазака у цркву?
На какву конкретно корист мислиш? Мислим да би ту требало додати још пар опција јер ове три нису довољне. Наровно барем још једна иронија аутора :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, PredragVId рече

као што је и Христос писао: јасно и разговетно

Христос писао? Осим ако не мислиш на оно писање гријехова у пијеску :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Јест Гоку. Писао је у наша срца и још увек пише. Али питања могу да се мењају само првих 5 минута од када поставиш тему. Мислим да је ово довољно. Па јеси ли гласао?

Подели на овим сајтовима

"свакодневно" 

значи, сваки пут, кад сам на Литургији? Пошто чак у бројним местима није могуће свакодневно Причешће, пошто не ма у њима Литургије сваког дана ;)

4 minutes ago, Goku рече

Појасни мало 
3. Да ли имате користи од одлазака у цркву?
На какву конкретно корист мислиш? Мислим да би ту требало додати још пар опција јер ове три нису довољне. Наровно барем још једна иронија аутора :)

Такође бих хтела пре мог одговора да знам, шта су ове "користи" ;)

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Dominika рече

"свакодневно" 

значи, сваки пут, кад сам на Литургији? Пошто чак у бројним местима није могуће свакодневно Причешће, пошто не ма у њима Литургије сваког дана ;)

У Београду живи трећина Србије па опет у црквама има скоро исти број верника као и у Сокобањи. (Једини изузетак су манастир Сланци где буде и до 500 верника.) Дакле није проблем у свакодневним Литургијама већ у томе што ми не поштујемо Бога и Свете Тајне у довољној и прописаној мери. А како ћемо Бога поштовати кад ни људе на поштујемо? Нит родитеље нит комшије.

Подели на овим сајтовима

Гласао, а сада и да појасним, мало озбиљније:
1. Не за свакодневно (ко од нас мирјана чији посао није везан за храм може уопште свакодневно присуствовати Литургији), али јесам за причешћивање на свакој Литургији уз предуслов да живиш Литургијски. (вич ај донт, анфорчунутли :( )
2. Пракса је у парохијској Цркви да најприје иде исповјест (у току Литургије) па онда причешће те тако и поступам.
3. Корист неку видљиву наравно да немам. Духовну имам. Тј имао сам док сам похађао Литургије "редовно" тј седмично. Сада када то нисам у могућности (док клинци устану, док их нахраниш, спремиш + неће да буду у храму, само лете напоље, старији би само да пали тен (10) свијећа и када то завршимо бјеж из порте према ауту. Ако стигнем недјељом да до краја Литургије уопште дођем до храма, цјеливам икону и поред паљења тен свијећа останем барем још који минут на Литургији - сматрам да сам успио) осјетим на себи колико ми фали тј колико сам се прозлио да тако кажем, боље рећи колико сам несмирен. 

Подели на овим сајтовима

Међу понуђенима нема одговора које бих ја дала. :) Па ћу ја овако, дати неки одговор :) 

Да ли се свакодневно причешћујете?
Не, јер не идем сваки дан у цркву. Само на недељној Литургији и евентуално кад и ако ме шеф пусти са посла да одем на Литургију на неки велики празник (као што сад иде Видовдан).

Да ли практикујете Свету Тајну Исповијести прије Свете Тајне Причести?

И да и не. Да појасним; да, исповиједам се код свог парохијског свештеника (који је уједно и мој духовни отац) само онда кад заиста имам нешто за исповидити. Фино га позовем, кажем шта имам, он ме посавјетује, удијели добар савјет и утјеши. 

Не, јер не сматрам за исповијест оно кад те само пита "јеси згријешио и кајеш ли се" па ти прочита разрјешну молитву и то је то. Међутим и то понекад урадим кад су нека "масовна" исповиједања вијерника (обично о великим празницима).

Да ли имате користи од уласка у цркву?

Што рече Гоку, не знам на коју корист мислиш? :) Материјалну? Духовну? Шалим се наравно, претпостављам да мислиш на духовну. Па искрена да будем, како када. Некад не бих излазила из цркве колико ми буде лијепо и колико се заиста накупим Божије благодати,  а некад би побјегла главом без обзира :) Онда ту нема користи ни за мене ни за све око мене.

Ето, ја одговорих, а није ни кратко ни сажето :);)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Ето, Доминика, ти си православац. Дођеш на Свету Литургију и кад тамо нема никог! Па коме онда свештенство да служи? Али у томе и јесте парадокс. Што је свештеник мањи верник то је и верника мање.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, PredragVId рече

Ето, Доминика, ти си православац. Дођеш на Свету Литургију и кад тамо нема никог! Па коме онда свештенство да служи? Али у томе и јесте парадокс. Што је свештеник мањи верник то је и верника мање.

Не знам, да ли си ме разумео. На пример у Варшави, где има 8 цркава, само у једној од њих (у саборној цркви) се служи Литургија сваки дан, у осталим само 1 или 2 пута седмично, и тако је у бројним местима не само у землајма, где православци су у мањини, аили у православним државама или регијама. Има, мислим, неколико разлога за то.

Подели на овим сајтовима

1. Двонеђељно или неђељно се причешћујем само у току Великог поста, зависи од одлуке духовника.

2. Не исповједам се пред причешће у Јасеновцу, јер сматрам да су ме новомученици тога ослободили, на Видовдан крај моштију кнеза Лазара и на Св. Петра Цетињског, јер вјерујем да су ме преци за то оправдали. И не исповједам се на Неђељу о митару и фарисеју. Иначе, се увијек исповједам пред причешће.

3. Имам "корист", слатко се испјевам на литурђији, а Црногорце не пушћају баш свуда да пјевају:)

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, александар живаљев рече

2. Не исповједам се пред причешће у Јасеновцу, јер сматрам да су ме новомученици тога ослободили, на Видовдан крај моштију кнеза Лазара и на Св. Петра Цетињског, јер вјерујем да су ме преци за то оправдали. И не исповједам се на Неђељу о митару и фарисеју. Иначе, се увијек исповједам пред причешће.

Интересантан став :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, PredragVId рече

Питања су јасна и сажета.

Pitanja su nejasna i dugacka, da ne kazem asazeta.

:)

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...