Jump to content

Старачки дом - да ли је хришћански сместити мајку у дом за старе?

Оцени ову тему

Препоручена порука

moja baka Milica je umrla srecna u svojoj porodici, tj. kod tetke, bila je relativno zdrava i samo malo pri kraju zivota pritisak i gubljenje pamcenja ali oko nje su bili svi, njene cerke, unuci i praunuci...hvala Bogu pa se moglo tako, tetka ima vecu kucu i baka je bila kod nje, i kad je pala u krevet, tetka ju je i kupala i presvlacila, sigurno par meseci pre smrti.... a sto se tice mojih roditelja jos su dobro i zdravo iako vremesni, sestra je preuzela da bude sa njima u skladu sa svojim poslom, a ja i brat placamo sve sto zatreba, tako smo se dogovorili jer mi zivimo van Srbije, mada,Bog zna kako ce skoncati a mi cemo se truditi da im kraj zivota bude hriscanski,kolko je u nasoj moci, molim Boga za to

Подели на овим сајтовима

inace, radila sam i u starackom domu ovde, ne dao Bog nikom takvu smrt, osim ako je neko teski bolesnik,to bih i mogla shvatiti, a ostalo ljudi umiru od tuge  i samoce, ostavljeni po domovima..a deca ih posecuju jednom godisnje..strasna smrt

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Branka62 рече

Ama to je najmanji problem. Da li ti je jasno da sam ja sa svojih 50kg podizala i okretala mamu da je operem, presvučem. Nije problem što sam to radila ja kao ja, već što nisam obučena za takve poslove - nisam vešta. Više sam je maltretirala nego što je potrebno

Мој комшија је тако својој мајци, носећи је у купатило, сломио ребро. Мало ју је јаче стегао да му не исклизне из наручја, а кости су јој биле крхке због рака и терапије.. :(

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, kordun рече

jako je vazno u zivotu steci jaku porodicu

Slažem se, a verujem da se većina slaže sa ovom konstatacijom.

пре 20 минута, kordun рече

ovdje se sprdate sa kaludjerima

Gde si ti video da se neko sprda sa kaluđerima?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Sofija_ рече

deca ih posecuju jednom godisnje..strasna smrt

E to je već užas. Starački dom ne treba da bude napuštanje, već pomoć :(.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kordun рече

to nije opravdanje, ne mozes ti imati tesko bolesnog roditelja i ici u grcku na more, to se fino batali i prilagodi se situaciji, zivot se mjenja neprestano, a pogotovo prilikom takvih situacija. ako ja moram da radim, ne radim 24 sata, dok sam ja na poslu valjda imam nekoiga da me odmjeni, valjda imam familiju, imate li po beogradima nekakve familije pitam se ja i drzite li vi do toga uopste ili vam je to kameno doba?

familiju, svakako da je imala, pa vi Ličani ste poznati po familijarnosti, svi su došli da je obiđu i kada su je videli unakaženu od dementnosti i degradiranu, bolesnu staru i nemoćnu  u pelenama uplašili su se i otišli (naravno, niti sam očekivala niti tražila od bilo koga da je gleda u takvom stanju).

Pričaš iz pozicije osobe koja, hvala Bogu, može da plati, ja nisam mogla, osim da je smestim u neku šupu gde ni psa ne bih dala, a to nisam htela, i ne pričam ni o kakvom odricanju od mora u Grčkoj, pričam ti o tome da kada radiš 8 sati i nemaš na koga da se osloniš nemožeš da pružiš dovoljnu negu koliko god ti voleo i poštovao svog roditelja. Ja nisam imala muža koji bi mi zvocao, ali veruj mi da bi svaki brak pretrpeo velike posledice kada bi se jedan od supružnika posvetio dugogodišnjoj nezi roditelja, jer neko mora da trpi, a ovde bi trpeli žena i deca.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Снежана рече

familiju, svakako da je imala, pa vi Ličani ste poznati po familijarnosti, svi su došli da je obiđu i kada su je videli unakaženu od dementnosti i degradiranu, bolesnu staru i nemoćnu  u pelenama uplašili su se i otišli (naravno, niti sam očekivala niti tražila od bilo koga da je gleda u takvom stanju).

Pričaš iz pozicije osobe koja, hvala Bogu, može da plati, ja nisam mogla, osim da je smestim u neku šupu gde ni psa ne bih dala, a to nisam htela, i ne pričam ni o kakvom odricanju od mora u Grčkoj, pričam ti o tome da kada radiš 8 sati i nemaš na koga da se osloniš nemožeš da pružiš dovoljnu negu koliko god ti voleo i poštovao svog roditelja. Ja nisam imala muža koji bi mi zvocao, ali veruj mi da bi svaki brak pretrpeo velike posledice kada bi se jedan od supružnika posvetio dugogodišnjoj nezi roditelja, jer neko mora da trpi, a ovde bi trpeli žena i deca.

nisam ja licanin, ja sam kordunas, mi spo poznati po tome sto bijemo zene.

ne znam snezo, ja sam spreman da trpim ono sto je opravdano da se trpi, nikada ne bi to meni bila neka smetnja u braku, recimo da zena ima bolesnog roditelja, pa nije to niko birao da tako bude, nego je stanje takvo i sta sada, sa tim se mora zivjeti onako kako se moze, mjenjaju se prioriteti, prilagodjava se, ako ti je stalo do zene ili muza onda ti je stalo i do njegovog roditelja valjda.  postoje stavrno bezizlazne situacije kada roditelj nema nikoga svoga da mu moze pomoci i onda mora u tu golgotu, strasno je to, ali da smo mi normalno drustvo, da su ovo neka normalna vremena, to sve ne bi tako bilo, druga je stvar sto je danas sve izokrenuto i sto nam ovaj sistem diktira tempo zivota, al znas postoje neke granice preko kojih se ne moze, ima ih svako u sebi, samo su razlicite i na razlicite su teme... ja sam pricao o sebi, ja znam ko sam i sta mogu, a sta ne mogu i to je tako, nema tu nikakve filozofije, samo moja iskrenost, znas mozda sam ja i slabic po tom pitanju, pa mi bog nije dao takvo iskusenje zato sto je znao da ja u tim stvarima ne mogu da trpim, jos jednom kazem, moji roditelji ne bi u domu bili  dok sam ja ziv, taman ja na trepavicama hodao, ja sam imao divne roditelje, ja bi sebe unistio za njih, mozda ja nisma normalan, vjerovatno da nisam, ali bog je predvidio i ovakve kao ja i dao nam da zivimo , sta sad ja da radim, da budem neko drugi ne ide

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, kordun рече

recimo da zena ima bolesnog roditelja,

Ne bi imao protiv da brine o roditelju...a da li bi uticalo na vaš odnos da se rasproda imovina, ode na selo, deca premeste u drugu školu...sve to zbog njenog bolesnog roditelja. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, todor рече

Остарелим родитељима је једини смисао живота да буду окружени најмилијима, а онда их неко шутне у старачки дом.

Наравно, увек се нађе брдо изговора да се умири савест.

(гадљиви и саблажњиви нека не читају)

моја остарела демнтна мајка је  носила пелене, хрну одбијала да једе, за мене је је мислила да сам јој сестра, а за мог сина (њеног унука који је са 24. године хранио, појио, давао терапију и пресвлачио као бебу) да је неки даљи рођак, понекада је по 8 сати без престанка (и ако смо ми били ту) могла да дозива комшије, мртве родитеље, мужа, сина... и не дозвољавам ни једном малом ђокици који шиљи по форуму да за било кога ко је доживео такве ствари у животу и ко зна са чиме је све морао да се суочи каже "шутнуо родитеља у старачки дом" или да је нашао изговор. Ја моју нисам ставила у дом, не зато што нисам хтела, него зато што нисам могла, наравно у дом где би имала адекватну негу.

Не дао вам Бог да доживите било шта од овога, а сад и теби и кордуну као родитељ да кажем (док сам још при чистој свести и здравој памети :smeh1:), ја мојој деци никада не бих дозволила да ме негују као матору и болесну , и то баш зато што их волим, не желим да се жртвују за мене, не желим да жртвују своје породице, свој живот због мене јер то сматрам обичном људском себичношћу.

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Снежана рече

ја мојој деци никада не бих дозволила да ме негују као матору и болесну

To i ja kažem, pusti me da umrem, da im upropastim brak i porodicu i psihu...za šta? Zbog mene dementne u pelenama, beži bre.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Branka62 рече

Da se ponovo nadjem u takvoj situaciji, opet ne znam šta bih uradila. Zato sam i napisala da dok se ne nadjem u tom položaju, ne znamo šta bismi i da je svaki slučaj, slušaj za sebe.

Jedino sam sigurna da bih poslednjih par meseci ( kada su bili gotovo stalno u besvesnom stanju ) potražila, i za mamu i za tatu, dom sa dobrom medicinskom negom. To je ono što svi zaboravljaju. U takvim situacijama je stručna, medicinska pomoć, uz sve što ide uz nju ( odgovarajući krevet, pomagala... ), mnogo važnija. Olakšaju stanje bolesniku. Samo što takvi uslovi iziskuju doista velike pare. Nema ih svako. Ma nema ih većina.

Ovako kako si ti postupila je ljudski.

Verujem da je tvojim roditeljima značilo što si u tom periodu bila pored njih. Većinu starih pre ubije samoća nego bolest.

E sad, ljudskost u ovom svetu ima svoju cenu - traži žrtvovanje. I mislim da čovek treba da uradi sve kako se roditelji ne bi osetili odbačeno. To traži da deca suzbiju svoju samoživost. Neki na to nisu spremni, pa im je najlakše da roditelje smeste u dom. I ovde ne mislim ni na jedan od prethodno pomenutih slučajeva sa foruma, jer su gotovo svi imali teško obolele roditelje. Mislim na ljude koje sam sretao po domovima, a koji nikakve teže bolesti nisu imali, jednostavno su bili sami.

I ja bih u tvojoj situaciji verovatno uradio isto što i ti. U slučaju teške bolesti, čovek je najpre bolesnik, a tek potom roditelj i zaslužuje svu moguću negu. Sve i da hoćemo da se staramo o njemu, većina nas za to nije osposobljena.

Za staračke dane brojna porodica (pa i familija) je super, naročito ako je složna.  Moje dede i babe su do kraja bili okruženi i decom i unucima i to u gradskim uslovima i imali su dovoljno pažnje. Samo što je to danas pre izuzetak nego pravilo.

Подели на овим сајтовима

@ana čarnojević

драга, за деменцију нема лека, моја мајка је почетни облик имала годинама, али је била витална и до пар месеци пред смрт апсолутно способна да се брине сама о себи, онда се у року од пар месеци, ма шта месеци, у року од пар дана све променило за 180 степени, то је таква болест, која геометријском прогресијом напредује, од виталне бабе змаја која се вози аутобусом, обрађује своју башту и пече ракију од својих шљива, спала је за кратко време на биће незаштићеније и немоћније од саме бебе.

Имам другарицу која држи старачки дом и то специјално за непокретну деменцију, када је улазила у посао, пријатељ јој је рекао: "ма најбоља ти је непокретна деменција", она је то схватила као црни хумор, тек када је ушла у посао и после много случајева схватила је да је, непокретна деменција благослов. Колико год нам је било тешко да се старамо о њој, просто не знам шта бих радила са њом да је могла да устаје, јер је у таквим стањима њима потребан надзор 24/7.

Не желим да те плашим, али буди спремна на све.

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...