Jump to content

Старачки дом - да ли је хришћански сместити мајку у дом за старе?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Natasa. рече

Eh sad...da li bi ti rasprodao imovinu i otišao na selo sa decom zbog dementne tašte u pelenama? Tvoja žena hoće da se brine o majci/ocu i istumba ti ceo život? 

ako vidim da zena ne moze to da ucini, da strpa majku na milost i nemilost nekom u dom, ja bi je jos jace postovao i podrzao da kraja, mislim da bi i ona mene jos vise postovala, ja znam da ja ne bi mogao podnijeti da mojim roditelji budu u domu, nema sanse, meni je stari umro od raka pluca, isto se mucio pola godine kada je bolest usla u finalnu fazu, prije nego ce umreti na svoj rodjendan bio je u bolnici gore u kamenici na instititutu i taj dan kad mu je mama bila u posjeti jedina zelja mu je bila da ide kuci

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, kordun рече

podrzao da kraja

Ako je uzvraćeno svaka čast. Znači, bio bi spreman zbog dementne tašte/tasta u pelenama kome treba nadzor 24/7 promeniš posao, odeš u skromnije uslove, povedeš decu sa sobom i ti bi je zbog toga još više poštovao? Ako je tako-ja se divim.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, nikola888 рече

U Srbiji je mnogo zivota unisteno i unesreceno psihicki a onda i fizicki cuvenom recenicom JA SAM TE RODIO-LA gde se detetu il osobi odma namece to duznicko osecanje pa iz toga posle proizilaze i mnogi drugi problemi

Apsolutno se slažem. Pa nisam rodila da bi mi dugovao. Bog daje život roditeljima na čuvanje. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

Ako je uzvraćeno svaka čast. Znači, bio bi spreman zbog dementne tašte/tasta u pelenama kome treba nadzor 24/7 promeniš posao, odeš u skromnije uslove, povedeš decu sa sobom i ti bije zbog toga još više poštovao? Ako je tako-ja se divim.

ama bi, ja ti rekao da moje roditelje n bi dao strancima u dom, ne bi spavao nocu jer moj roditelj to ne zasluzuje, razumio bi i takav stav od moje zene i podrzao bi je do kraja, nema tu rasprave, ko me ne podrzava u tome ne postuje me, meni je eto to bitno, bitnije od nekih drugih stvari koje ti nabrajas, sta ce djeci faliti, pa ja sam tri rata prezivio i sta mi fali, ajde ...

Подели на овим сајтовима

drustvo u kom se roditelji cuvaju prosto ne moze da ide napred ni ekonomski ni u bilo kom drugom smislu i to je onda samo vrtenje u krug gore nego u indiji jer onda se to isto zahteva il bar ocekuje i od sopstvene dece i tako redom e onda nam nisu drugi krivi sto radimo za 200 e nego mi sami !! neke stvari pocinju iz porodice a kod nas onda nema pocetka nego samo krug za docekivanje i ispracanje sa ovog sveta bez akcenta na zivot 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, nikola888 рече

Sloveni su nekad imali Lapot koji se kod nas dugo zadrzao u hercegovini,crnoj gori i istocnoj Srbiji skoro sve do posle prvog a negde i do posle drugog svetskog rata i na taj nacin su nekako resavali problem stare iznemogle populacije !!

Исто као и у време Словена, Немањића, Карађорђа па до данас, неке фамилије су практиковале лапот, а остале су се над тиме згражавале. Тај одвратни обичај је постојао само код мањине, као и нпр. дављење женске деце и сл.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дидим рече

Исто као и у време Словена, Немањића, Карађорђа па до данас, неке фамилије су практиковале лапот, а остале су се над тиме згражавале. Тај одвратни обичај је постојао само код мањине, као и нпр. дављење женске деце и сл.

nije bio bas kod manjine nego skoro kod svih koji su imali dosta ostarele clanove svojih porodica osim u velikaskim familijama ! drugo tad je mali broj ljudi dozivljavao duboku starost jer su ginuli u ratovima,bunama itd il su jednostavno umirali od nekih bolesti a ovi sto su uspeli to da prezive i dozive starost kad bi zanemocali obicno su zavrsavali lapotom !!

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sofija_ рече

Postuj oca i meter, da ti dobro bude, a ne odbaci oca i mater kad ti vise ne trebaju, da bi tebi bilo dobro.

ja nisam ni rekao da nema postovanja ,,postovanje je nesto drugo a ovo sasvim trece !! Postovanje izmedju dece i roditelja treba da je uzajamno da se razvija i produbljuje ali ne na bolestan nacin !! Pa i ja starim i sina od malena spremam za zvot da se osamostaljuje i pricam mu da ce otac kasnije il u manastir il u staracki dom jednostavno generacije ide sa generacijom i ides tamo gde je neko placen da ti koliko toliko pomogne i to je to ,,,

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, nikola888 рече

nije bio bas kod manjine nego skoro kod svih koji su imali dosta ostarele clanove svojih porodica osim u velikaskim familijama ! drugo tad je mali broj ljudi dozivljavao duboku starost jer su ginuli u ratovima,bunama itd il su jednostavno umirali od nekih bolesti a ovi sto su uspeli to da prezive i dozive starost kad bi zanemocali obicno su zavrsavali lapotom !!

Не спорим да има изопачених фамилија, увек их је и било, али то "скоро сви" уопште није истина. То се убице правдају за свој злочин, као "нисмо то ми измислили, то је код нас обичај". А обичај, мало сутра... како нешто нормално нису узели за обичај?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дидим рече

Не спорим да има изопачених фамилија, увек их је и било, али то "скоро сви" уопште није истина. То се убице правдају за свој злочин, као "нисмо то ми измислили, то је код нас обичај". А обичај, мало сутра... како нешто нормално нису узели за обичај?

Brate citaj istoriju ne mogu sad napamet da ti navodim dela etnografa i istoriografa kod kojih se to pominje a ima tekstova o tome u Srpskom Nasledju jos uvek moze da se pronadje na netu !! Bio je obicaj vecine ali se polako smanjivao i iskorenjivao kako se Pravoslavlje sve vise uvrezivalo a i kad su se promenili neki ekonomslki standardi i nacin zivota !! To nama sad deluje jezivo ali iz tadasnje perspektive je bilo normalno i racionalno jer jednostavno nije bilo mogucnosti za dalje izdrzavanje takvog lica ,hrane je bilo malo a teskih poslova mnogo uz stalne bune i ratove 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kordun рече

ama bi, ja ti rekao da moje roditelje n bi dao strancima u dom, ne bi spavao nocu jer moj roditelj to ne zasluzuje, razumio bi i takav stav od moje zene i podrzao bi je do kraja, nema tu rasprave, ko me ne podrzava u tome ne postuje me, meni je eto to bitno, bitnije od nekih drugih stvari koje ti nabrajas, sta ce djeci faliti, pa ja sam tri rata prezivio i sta mi fali, ajde ...

Кордун, свако има своју причу. Неки живе у кући где под истим кровом живе три генерације, неки живе у кокошињцу од 40 квадрата где по цео дан нису у стану јер морају да раде, негде су старци витални, негде им треба умерено обилажење и нега, а негде су тешко болесни, чак и сишли с ума. Ја сам већ навео пример дединог пријатеља који је сам отишао у дом, а у свој двособан стан довео унука и снајку који су живели под киријом и бабине дементне сестре где њена породица није хтела да је "стрпа у дом" па је два пута замало живот изгубила јер јој је био потребан непрестан надзор. Треба имати принципијелан став, али није сваки случај исти, нити је сваки дом исти... има их од болничког типа, до оних који личе на самачке хотеле.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...