kordun Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 5 minutes ago, Драшко рече kordun прими моје искрено саучешће! Знам како је изгубити мајку Моја је боловала интензивно пола године....намучила се и хвала Богу није умрла у болници већ код куће Бака ми је била јако сенилна, дементна, али смо некако изгурали да је чувамо...једно 2 године је трајало и умрла је....додуше ја сам се то лето помолио да нам Бог помогне јер не можемо..више Не мислим да је нехумано или нехришћански да се родитељ да у дом...имам другарицу чија је мама релативно млада...нема ни 70...али већ пар година је у дому јер је речено да није способна да остаје код куће итд... а њена деца имају своје обавезе и на крају треба да оформе породице итд...додуше све је спало само на моју другарицу...буразер јој се извукао уз махање паролама "како је сместила маму" коју он ни једном није обишао hvala brate! znam ja da nemjau svi mogucnosti da pruze roditelju najbolje, svjestan sam ja toga, ali mnogima je brate i prosti luksuz preci neg da ponesu malo od roditeljskog krsta, e to je ono o kom niko u ovoj temi nece nista da napise i zato ja tjeram vodu uzbrdo ne bi li neko i o tome. Драшко and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 1 minute ago, kordun рече hvala brate! znam ja da nemjau svi mogucnosti da pruze roditelju najbolje, svjestan sam ja toga, ali mnogima je brate i prosti luksuz preci neg da ponesu malo od roditeljskog krsta, e to je ono o kom niko u ovoj temi nece nista da napise i zato ja tjeram vodu uzbrdo ne bi li neko i o tome. Сигурно има и тога Али ја боље да се клоним да проверавам колко је ко понео крста Нису све ситуације исте....полако kordun, АлександраВ and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 6 minutes ago, kordun рече hvala brate! znam ja da nemjau svi mogucnosti da pruze roditelju najbolje, svjestan sam ja toga, ali mnogima je brate i prosti luksuz preci neg da ponesu malo od roditeljskog krsta, e to je ono o kom niko u ovoj temi nece nista da napise i zato ja tjeram vodu uzbrdo ne bi li neko i o tome. ti nisi oženjen i nemaš decu? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 Ma daj Nidzo, mislim ne pricamo o tim ljudima koji ce brze bolje platiti roditeljima dom da ih skinu s grbace, koji se stide roditelja i slicno. To nisu i neki ljudi ako cemo posteno nego sto se kaze nekrsti. A drugo takvi bogatuni koji ce roditelje smestiti negde da ih ne gledaju obicno nalaze zene, njima je "ispod casti" dom, a ovo je kao fensi... Mi upravo pricamo o bolesnim roditeljima koji su bas bolesni, koji ne mogu sami koji crni da se kupaju, nego ni da jedu, kojima je kupanje misaona imenica, jes nekako ih do kade odvedes, al dovoljno da ti se oklizne i razbije...jok nego mokar peskir i brisi... Ne pricamo o slucajevima kao sto je bila tvoja mama, nego bas o terminalno bolesnima, sa ranama po telu otvorenim, koji nisu sposobni da se pomere iz kreveta, i pola dana ni ne znaju ko su. A to ne zahteva brigu, dodji obidji roditelje, pomozi oko kucnih poslova i slicno. Јефимија Крунић and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 6 minutes ago, kordun рече bila je ovisna o tudjoj pomoci svaki dan! ali nije bila biljka u krevetu, to ne. za teske slucajeve bi trebale klinike biti zaduzene, sta ce ti ljudi u starackim domovima, ja pod starackim domom podrazumjevam poluapartmanski smjestaj Dobro je sto je bila samostalna. Vidis ovde u Srbiji star, bolestan i bespomocan covek ne moze da racuna ni na koga sem na porodicu. Moj otac je bio tesko bolestan 25 godina, vezan za krevet, pelene, tesko oboljenje kostiju, tesko obolelo srce, kancer... Pored njega isto tako teko bolesna, dementna i nepokretna baba. Moja majka i ja smo se polomile od brige i nege oko njih. Bolnice nece da prime takve ljude. Ne mali broj puta hitna pomoc nije htela da dodje, doziveli smo da je doktorka hitne pomoci rekla da sama nosim nepokretnog oca do kola hitne pomoci jer ona nije zavrsavala fakultet za to, doziveli smo da oca izbace u invalidskim kolicima ispred vrata bolnice bez da me obaveste da dodjem po njega, da mu sama dajem citostatike, infuzije i inekcije.... Mnogo toga mucnog i ruznog smo dozivele majka i ja. Poslednjih godina i majka je pala u krevet i ja sam bila rastrzana toliko da sam se i ja na kraju razbolela. Da sam imala novca da ih smestim u dom gde ce im neko dati terapiju i obrok na vreme, presvuci a ne da cekaju mene da dodjem posle 12 sati na poslu ja bih ih smetila bez ikakvog razmisljanja. Ovako smo svi imali skucen, mucan i nekvalitetan zivot u jednoiposobnom stanu. Плутон, Natasa., Paradoksologija and 8 осталих је реаговао/ла на ово 10 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 1 minute ago, Дејан рече ti nisi oženjen i nemaš decu? nisam brate ozenjen, ove godine ako Bog da, a imam jedno dijete abortirano. zasto me to pitas u ovoj temi? ako si mislio da je to neka teska okolnost za pomoc roditelju u bolesti, moje sestre ce te demantovati Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 17 minutes ago, Danijela рече Dobro je sto je bila samostalna. Vidis ovde u Srbiji star, bolestan i bespomocan covek ne moze da racuna ni na koga sem na porodicu. Moj otac je bio tesko bolestan 25 godina, vezan za krevet, pelene, tesko oboljenje kostiju, tesko obolelo srce, kancer... Pored njega isto tako teko bolesna, dementna i nepokretna baba. Moja majka i ja smo se polomile od brige i nege oko njih. Bolnice nece da prime takve ljude. Ne mali broj puta hitna pomoc nije htela da dodje, doziveli smo da je doktorka hitne pomoci rekla da sama nosim nepokretnog oca do kola hitne pomoci jer ona nije zavrsavala fakultet za to, doziveli smo da oca izbace u invalidskim kolicima ispred vrata bolnice bez da me obaveste da dodjem po njega, da mu sama dajem citostatike, infuzije i inekcije.... Mnogo toga mucnog i ruznog smo dozivele majka i ja. Poslednjih godina i majka je pala u krevet i ja sam bila rastrzana toliko da sam se i ja na kraju razbolela. Da sam imala novca da ih smestim u dom gde ce im neko dati terapiju i obrok na vreme, presvuci a ne da cekaju mene da dodjem posle 12 sati na poslu ja bih ih smetila bez ikakvog razmisljanja. Ovako smo svi imali skucen, mucan i nekvalitetan zivot u jednoiposobnom stanu. ma nisam ja za tebe danijela nista lose mislio, pretpostavljao sam, sve sto ja kazem je bolje je ako imaju uslovi da se ne ide na taj staracki dom, a nasi izbori u zivotu, nas moderan i sve od individue do individue samostalniji i sebicniji zivot nas neminovno vode u te situacije, kod tebe se eto radil o neimanju uslova. nemoj misliti da i ja nisam prolazio mucne situacije, tata mi nikad bolestan nije bio nit je u bolnicu zalazio dok nije 70 godina napunio, zabolilo ga u plucima i ispostavilo se rak pluca, na kraju nema ni zdravstveno osiguranje, jer je neki idiot iz kostunicine vlade sa vladom hrvatske potpisao sporazum da hrvatska ne mora svojim penzionerima na teritoriji hrvatske da placa sociijalno,dok je zivio u banjaluci imao je a u srbiji vise nema. e sad stari treba da ide u institut na istrazivanje da vide sta ce sa njim, a nema zdravstvenu knjizicu, ja idem da mu pravim privatno osiguranje, bas sam tada radio isto u inostranstvu i sve napustio da mu pomognem. jer dzaba mu drzavlajnstvo srbije i sve kad mu hrvati ne uplacuju socijalno, medjutim ne daju meni ni privatno, jer treba prvo da neko u opstini odobri, a taj neko nece da odobri bez mita dok ja nisam iso da ga davim u kancelariju nakon jedno 4 dana neprekidnog dezuranja u opstini. sad zamisli kako se odnose prema tim mucenicima u starackom domu, kad su se pred tobom tako ponasali, bolej da i ne znas. i najbolje je kad moze bez toga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 1 hour ago, Ђоле Пролеће рече Ма где да није. Осим што су до смрти, до последњег ропца, држали или тежили да задрже сву власт у сопственим рукама. Треба читати Ћосићеве Корене (ма шта о њему мислили политички или о његовом литерарном делу). Брутално саопштена истина. E. To. 20 minutes ago, kordun рече nisam brate ozenjen, ove godine ako Bog da, a imam jedno dijete abortirano. zasto me to pitas u ovoj temi? ako si mislio da je to neka teska okolnost za pomoc roditelju u bolesti, moje sestre ce te demantovati Samo izuzetno laka okolnost za osuditi. Zaista, ponoviću već rečeno za uvodni post, mnogo lake osude od monaha koji je roditelje ostavio kao deo umrlog svetovnog života. Znam monahe koji nisu hteli da vide još jednom svoje roditelje koji su samo hteli da se oproste od njih nakon što su pobegli u manastir. Ali okrutan i nezahvalan je neko ko, recimo, pored posla i brige o porodici i deci još ne može 24h dnevno da menja pelene, donosi, prinosi, sluša, okreće u postelji, daje lekove. Ovo za mene uopšte nije lična tema - moja majka je umrla u bolnici a otac je još zdrav i nezavistan i živi sa partnerkom - pitanje je principa. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 U redu je, samo razgovramo i razmenjujemo misljenja Domovi su jedno a bolnice sasvim deseta stvar. Mi smo baku smestili u drzavni dom za stare i generalno smo bili jako zadovoljni kako su se brinuli o njoj i borili sa njenom teskom i nezgodnom naravi. Bez obzira sto je bila u domu mi smo je obilazili svaki dan dva puta dnevno, majka ujutru ja popodne. Imala je jako kvalitetan zivot jer je imala razne aktivnosti svaki dan, izvodjena je napolje u divnu bastu koju dom poseduje, svestenik je dolazio redovno da je ispoveda i pricescuje.... Ona je tamo provela skoro 10 godina i vidjala sam tamo ljude koje njihovi bliznji obidju jednom godisnje i bilo mi ih je bas zao i stalno smo im kupovali sitnice koje su im bile potrebne i poslsali bi smo ih ako bi im bila potrebna neka usluga i pomoc van doma. Oca nisam stigla da smestim u dom jer je umro pre nepun mesec. On je zaista bio u jezivom stanju a ja vise jednostavno fizicki nisam mogla da postignem oko njega, majke, kuce i 3 posla koja radim. Prosto dom je bio jedino resenje za njega i kvalitet njegovog zivota. Јелена011, JESSY, Џуманџи and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 1 hour ago, Danijela рече Da li je hriscanski da propadne citav covek ili citava porodica zbog starog, senilnog, prebolesnog roditelja? Мислим да није Ако разумем добро, Христос не тражи да се распаднемо, већ да поступамо из љубави и по моћи Пуно бих могао о овоме АлександраВ, kordun, JESSY and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 meni mladja sestra nikolina radi u starackom domu, isla je i u tu skolu ovdje u njemackoj i iz njenih prica o koleginicama ja sam zakljucio da je odatle najbolje iskociti kroz prozor! Djevojka mi preko pravoslavne crkve ide na volontiranje u staracki dom jednom sedmicno ona tamo ide da pomogne covjeku, ne zna realnu situaciju, meni se tamo ti uslovi nista ne svidjaju, to tamo je tesko muciliste, a medju zaposlenima ima od narkomana do alkosa, jer je solidno placen posao, nema ko da se zali kad ensto zaebes, pacijenti se ionako ne slusaju mnogo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 Eto ja nemam takvo lose iskustvo uopste. Skoro da problema nije ni bilo. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 1 minute ago, Драшко рече Da li je hriscanski da propadne citav covek ili citava porodica zbog starog, senilnog, prebolesnog roditelja? U srednjovekovnoj katolickj duhovnosti sigurno da jeste, u nasšoj duhovnosti bi se to moglo okarakterisati kao samoubistvo. Јефимија Крунић and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 Не желим да моја деца чекају да ја умрем да би они били срећни. Ово говорим са становишта родитеља који ће једном, ако Бог да, бити стар. При томе заиста не мислим да ће бити себични, јер она прича са почетка од мене не пије баш воду. Тачно је да сам их одгајила и неговала, али их нисам гајила да би они мени враћали истом мером када ја одртавим. Родила сам их да имају свој живот и да буду срећни. Драшко, АлександраВ, Danijela and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 hrvatska dava dobre novce za kucnu njegu, cak i supruzniku oboljelog, ne znam kakvo je stanje u srbiji, nisam se nikad ni raspitivao jer sam nesto ubijedjen da je to sitno Paradoksologija and Natasa. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука