Jump to content

"da te poštedi Hristos Bog"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

4 hours ago, Muramasa рече

Mislim da je pre slabić neko ko popusti i pokori se. Zamisli sad Bog konačno naumi da napravi od mene svetitelja, pa krene da udara i taman misli, "dobio sam Dijanu", pa još malo i onda "dobio sam Jessy", pa još udara i kada bude siguran da je dobio Nenada ili o. Justina, pogleda i vidi da je dobio Laveya i da nema ništa od pokornosti, gmizanja, pa onda prizna poraz.

Само ти је дао слободу избора. Нема сила која може Њега да порази. Он је над свим  силама.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Џуманџи рече

Који?

Ричард Најбур

Имаш ове о њему:

https://en.wikipedia.org/wiki/H._Richard_Niebuhr

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Драгана Милошевић рече

Окет. Свако од нас има различито поимање Бога, јер смо на различитом духовном узрасту.

Ми своју судбину сами кројимо и од нас зависи како ће мо проћи на страшном суду.Бог јесте судија, али праведни и како ће мо проћи на страшном суду то зависи од нас и наших дела или недела.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, VaSa110 рече

Možeš li malo da pojasniš ono što sam zacrnio i podvukao. Hoću reći koji kriterujum (ili kriterijumi).

Мислио сам на то да је Бог, као извор свега позитивног, критеријум према коме ће сваки човек да оцени себе. Човек ће спознати истину о себи, другим људима, Богу и уопште о постојању (спознање шта је смисао свега просто речено) и онда ће у складу са стањем своје личности да буде "награђен" или "кажњен" самом том спознајом. Дежа Ву је писао о томе на теми, делим мишљење са њим. Некоме ће да прија оно што ће затећи, некоме не. Ако се изражавам нејасно, молим те реци.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

Мислио сам на то да је Бог, као извор свега позитивног, критеријум према коме ће сваки човек да оцени себе. Човек ће спознати истину о себи, другим људима, Богу и уопште о постојању (спознање шта је смисао свега просто речено) и онда ће у складу са стањем своје личности да буде "награђен" или "кажњен" самом том спознајом. Дежа Ву је писао о томе на теми, делим мишљење са њим. Некоме ће да прија оно што ће затећи, некоме не. Ако се изражавам нејасно, молим те реци.

Sad mi je jasno šta si mislio.

Mnogo puta sam ovde na forumu pročitao da Bogu ne bi trebalo dodeljivati naše osobine, da je nesaznatljiv itd......

Izvor svega pozitivnog je čisto naša l(judska) konstrukcija i uglanom je individualna (svako za sebe ima spisak pozitivnog). 

Mislim da je to potpuno pogrešna premisa.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

On 02/05/2016 at 10:08, Muramasa рече

Više puta sam nailazio na ovaj citat i rekao bih da je u suštoj suprotnosti u odnosu na ono kako vi zamišljate Hrista i kako biste hteli da ga predstavite.

Prema ovome, ja bih Hrista zamislio kao nekog razbojnika koji dolazi noću i kojeg treba dočekati sa metkom u cevi, pre svega, kao neprijatelja.
Neprijatelj je taj koji možda nekoga poštedi ili ne, a ne roditelj ili prijatelj ili spasitelj. Ako treba da me spašava od sebe samog, zar mu nije daleko lakše da ne dolazi uopšte, bar kod mene?

Ako je najveća pretnja sa njegove strane to da me odluči od samog sebe, koju onda imam drugu pretnju od koje treba da me poštedi?

Kako vi razumete ovaj citat?

"Kondak, glas 6 - Dušo moja, dušo moja, ustani, što spavaš; kraj se približava i ti ćeš se uznemiriti; preni se, dakle, da te poštedi Hristos Bog, koji je svuda i sve ispunjava."

Мрзи ме да тражим тумачење Св.отаца , ја све волим кроз призму сопствених размишљања да провучем, па како испадне.

Аналогија горе реченом може бити и прича о мудрим и лудим девојкама.

Што спавамо се односи на греховну успаваност, успаваност за Божије истине за које смо позвани. Устати, значи отрезнити се од сна греховне слабости и устати и  борити се против пале природе, против греха,против искушења .

А шта је страшни суд за свакога од нас, сем оног општег С.суда...наравно час нашег упокојења/смрти/. А у чему нас затекне у томе ће нам и судити.....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, VaSa110 рече

Sad mi je jasno šta si mislio.

Mnogo puta sam ovde na forumu pročitao da Bogu ne bi trebalo dodeljivati naše osobine, da je nesaznatljiv itd......

Izvor svega pozitivnog je čisto naša l(judska) konstrukcija i uglanom je individualna (svako za sebe ima spisak pozitivnog). 

Mislim da je to potpuno pogrešna premisa.

Знаш како ја то разумем, Бог по својој суштини, по својој природи јесте несазнатљив, али то не значи да се о њему ништа не може рећи. Он је много више од онога што ми подразумевамо под појмовима које му приписујемо али то не значи да су ти појмови погрешни. Нпр. Бог је много више него него љубав или лепота, али то не значи да није љубав и да није лепота и да у себи не садржи и љубав и лепоту. Он заиста не воли као што ми волимо, али то не значи да не воли, него да воли на савршен, божански начин.

Што се тиче људских конструкција, многи појмови о којима се може разговарати су људске конструкције, али нас то не спречава да о њима дискутујемо. Свако има за себе списак позитивног, али ја верујем да се и ту могу уочити одређене универзалне категорије, попут љубави, саосећајности и сл.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

Знаш како ја то разумем, Бог по својој суштини, по својој природи јесте несазнатљив, али то не значи да се о њему ништа не може рећи.

Ne može i jedno i drugo. Lično mislim da nije tačno ono "nesaznatljiv". Razlog: činjenica da "znamo" za njegovo postojanje (mislim na vernike naravno). 

18 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

Свако има за себе списак позитивног, али ја верујем да се и ту могу уочити одређене универзалне категорије, попут љубави, саосећајности и сл.

U redu ali kakve to ima veze sa Bogom, a to je i bila moja primedba.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, VaSa110 рече

Ne može i jedno i drugo. Lično mislim da nije tačno ono "nesaznatljiv". Razlog: činjenica da "znamo" za njegovo postojanje (mislim na vernike naravno). 

U redu ali kakve to ima veze sa Bogom, a to je i bila moja primedba.

Формално гледано си вероватно у праву, рећи да је Бог "добар" није потпуна истина, али се Бог међутим у односу према човеку открива као добар и "добро" у човеку има узрок у Богу, па према томе се не може рећи да није добар и да наш појам "добро" нема никакве везе са њим. Може се рећи да је над-добар, а не не-добар. Иначе, несазнатљивост схватам као немогућност човека да појми нешто што је квалитативно другачије од њега, у овом случају Бога, у његовој суштини.

Сада нисам баш најсигурнији шта ме заправо питаш? Почели смо од тога што сам рекао да је Бог извор свега позитивног, у контексту да ће се "суђење" састојати од тога да човек спозна Бога и савршен начин постојања и у светлу тог сазнања заузме став према себи и према Богу... Сад не знам шта је тачно твоја примедба била сем тога да је појам "позитивности" субјективан. 

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Ђорђе Р рече

Ти не објашњаваш Симбол вере, него га одбацујеш. Ако можеш да одбациш да је Бог Судија, онда можеш да одбациш и да је Бог Творац, и да кажеш да си православан, јер није православље само Симбол вере.

Ne odbacujem Simbol vere, naprotiv. To sto u njemu stoji  ''...koji ce opet doci sa slavom da sudi zivima i mrtvima...'' ne znaci da je Bog sudija u nasem ljudskom smislu kao neko ko primenjuje pravne norme, nego moze imati samo znacenje koje sam naveo, da taj sud ima ontoloski karakter a ne juridicki. Strasnim sudom se konacno presudjuje tvorevini gde ce i kud ce i koja je dalje sudbina ljudima, a ta sudbina je jedna zajednica sa Bogom koja ce nekima da prija a nekima nece. Samim tim Bog sudi njihovom postojanju, mrtvima sudi tako sto ih vaskrsava bez obzira sto neki od njih to bas i ne zele nego bi radije da su mrtvi nego da su pored Boga kog ne mogu da smisle. 

8 hours ago, PredragVId рече

Не. Тако је помилова.

Ali joj pre toga presudi kako bi ispostovao norme. Na taj nacin sudija je podlozan normama, bas kao i svaki sudija jer pravno gledano zakoni su iznad sudije. Kada tako postavite za Boga, ispada da su nekakvi zakoni iznad samog Boga kojih mora da se drzi. 

Подели на овим сајтовима

Uzimate vaše predstave "pozitivnog" (dobro, lepota, ljubav.......) i naprosto pripišete Bogu samo eto na nekom "višem" nivou.

Ja ne mogu to drugačije da kažem nego da su to vaše želje i mašta. Vi zapravo "kreirate" Boga po nekim svojim ubeđenjima.

Ovo je karakteristika svih religija (zato ih imamo toliko).

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, VaSa110 рече

Ja ne mogu to drugačije da kažem nego da su to vaše želje i mašta. Vi zapravo "kreirate" Boga po nekim svojim ubeđenjima.

Ovakvo ponašanje su imali apostoli dok su hodili sa Hristom, nako pedesetnice toga više nema.

Svakako da je u ljudskoj prirodi de sebe reflektuje u nepoznatom, nepoznatim ljudima, Bogu i sl, ali to ne može da se uzme kao generalno.

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, VaSa110 рече

Uzimate vaše predstave "pozitivnog" (dobro, lepota, ljubav.......) i naprosto pripišete Bogu samo eto na nekom "višem" nivou.

Ovo je karakteristika svih religija (zato ih imamo toliko).

Па ако говоримо у оквиру поставки православне вере (а како бисмо другачије говорили на тему Бога као судије а да не прихватимо за потребе разговора основне постулате православља), сам Бог говори много пута о томе да воли човека, говори о себи као истини, животу итд, па не видим где је ту приписивање, где су ту жеље и машта?

С друге стране, мимо стриктно православља, не видим како се може замислити Бог (сем неког злог бога или бога који је изнад свих људских категорија па и добра и зла) а да то не укључује савршеност, а савршеност мора да укључује све оно што је и у људима добро. Бог који би био зао или равнодушан према свету би био бог неприступачан за однос према човеку или још горе мучитељ човека. Да не улазимо још и у то да ли би зли бог, тј. бог који нема везе са људским појмовима добра, љубави итд, уопште био савршен бог.

Све у свему, ако за потребе разговора полазимо од тога да је Бог Творац, да Бог и човек могу да успоставе однос и да су Исусове речи речи Богочовека, такав Бог подразумева у себи љубав, добро итд, све што је позитивно. Иначе бисмо дошли у ситуацију да љубав човека према човеку и љубав човека према Богу нема никакве везе са Богом, да не извире из Бога и да према томе човек не може да оствари никакав однос са Богом јер не постоји ништа што их повезује.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, VaSa110 рече

Нема човека који може истински да верује у било ког бога/богова само на основу неких приписаних му/им ообина, нема шансе. :)

Кад-тад се та и таква "вера" ломи, "губи", како год. Било је више случајева клирика (не знам за друге религије, нисам пратила)  који после чак неколико деценија напуштају свештену службу и схвате да не верују, или "сконтају" да верују у неког другог бога. 

То је просто тако. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...