Иван ♪♫ Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 2 minutes ago, Arsenija рече To je mozda zato da se oboje spasu to sam i ja pomislio, možda je promisao 2 minutes ago, Arsenija рече On svetac , a ona obican smrtnik Koja je razlika između sveca i običnog smrtnika? Šta znači ,,običan smrtnik"? PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 3 minutes ago, Иван ♪♫ рече Koja je razlika između sveca i običnog smrtnika? Šta znači ,,običan smrtnik"? Svetac ima izostren duhovni vid ... a to znaci da je on mudar i dobar ... Obican smrtnik nista ne razume . PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 5 minutes ago, Иван ♪♫ рече to sam i ja pomislio, možda je promisao Sve je neka vrsta promisla ... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 14, 2016 Пријави Подели Написано Јун 14, 2016 43 minutes ago, Иван ♪♫ рече To mi deluje nefer prema toj ženi. Trebao je u monahe. Ali, opet, sa ove distance, mi realno ne znamo zašto, Bog zna. Није нефер, тако су се договорили пре брака, да живе у браку као брат и сестра девственици само што се она предомислила касније. Ако се не варам, читао сам то негде... PredragVId, Иван ♪♫ and billy2014 је реаговао/ла на ово 3 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 11 hours ago, Paradoksologija рече Sasvim se slažem. Samo postaje problematično kada se čini da znamo gde je tačno za svaki bračni par na ovome svetu jasna granica u kojoj nešto dobro i korisno zagospodari njima i odvoji ih od Hrista - a to često ne zna precizno ni njihov duhovnik, a kamoli neznanci na forumu. Jer, kada je u pitanju jasna granica koju si ti postavio, mnogi svršeni teolozi i sveštenici SPC se jednostavno ne slažu sa tobom - a oni su ipak hrišćani koji su više no dvaput ušli u crkvu. Svako od nas svom gospodaru stoji ili pada (Rim. 14:4). Nigde nisam nista ja postavio, nego sam se pozvao na svedocanstvo i asketsko-blagodatno iskustvo Otaca koji su se bavili ovim pitanjem, a dozvolices mi da u njih imam mnogo vece poverenje nego u neke danasnje popove i teologe. Bez obzira koliko su puta usli u crkvu. Dakle, jasne granice negde postoje (kao po pitanju o kome ovde pricamo), a negde ne, s tim da rasudjivanje o tome, kako rekoh, prepustam onim opitnim i osvedocenim duhonoscima, a ne prosto nosiocima diplome, ma ko oni bili. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 10 minutes ago, obi-wan рече Nigde nisam nista ja postavio, nego sam se pozvao na svedocanstvo i asketsko-blagodatno iskustvo Otaca koji su se bavili ovim pitanjem, a dozvolices mi da u njih imam mnogo vece poverenje nego u neke danasnje popove i teologe. Bez obzira koliko su puta usli u crkvu. Али и ти оци су својевремено били неки тадашњи попови и теолози... PredragVId and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 Koja je poenta da se sveti Oci bave temom sexa u trudnoći? Niti imaju ženu, niti prave decu, a donose neke odluke, pravila o stvari koju nisu iskusili ili je se odrekli. Tema je krajnje voajerska pod velom hrišćanstva. Kako se vernci drznu da turaju nos u tuđu spavaću sobu i još drobe šta se sme, a šta se ne sme. Čist bezobrazluk! PredragVId, 3006, Justin Waters and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 12 hours ago, Дејан рече Jes brate, dozlogrdila mi glupost, nemam više tolerancije Ali Dejane, Obivan nista ekstremno nije rekao, niti zagovara. Isto tako ni ja. A okarakterisao si nasa pisanja kao nesto najlosije sto si ikada procitao. Posto te smatram razumnim i pametnim covekom, stvarno bih voleo da cujem neko konkretno objasnjenje. Mozda sve ovo shvatas previse ektremno, iako realno nije. Obivan je potpuno u pravu kada (kako sam ja shvatio) kaze da nas cilj, cilj hriscana nije savrseno udobno telesno zivljenje, vec razumno uzivanje i razumno uzdrzanje. To je sve, nema nista vise od toga. PredragVId and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 40 minutes ago, Juan рече Али и ти оци су својевремено били неки тадашњи попови и теолози... Bili su i neuke bebe, kao i svi naucnici, pa to ne znaci da posle, kad su porasli, nisu rekli nesto konkretno. Oni su osvedoceni. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 Tema je seks u trudnoci, ne uzdrzanje supruznika. To da li postoji podvig i koja je mera podviga i dogovora izmedju supruznika pa i po ovom pitanju nije tema. Niko ovde ne govori o razuzdanosti i raznoraznim patologijama. Sto se teme tice, kako je vec sama SPC u svojim bracnim pravilima rekla, da neplodnost i mogucnost seksualnih odnosa nisu isto i da nije poenta seksa rađanje dece, onda u sklopu teme, ne vidim u cemu bi bio greh odnosa u trudnoci ukoliko je to dogovor supruznika i u skladu s preporukama lelara. Grwh moze biti vezan za nesto drugo, al sam seks u trudnoci niko ne objasni zasto misli da je gresan. A ako cemo o podvigu, mozda je nekom ko ima jak libido i seks jednom mesecno nesavladiv podvig pa bi mu uzdrzanje od dve godine koliko traje prosecno trudnoca i dojenje bilo nemoguca misija, i sad takav covek slusajuci tj citajuci ovu temu moze samo il da se besi il vara zenu na raznorazne nacine jer ta vasa mera gresnosti prevazilazi njegove mogucnosti uz svu zelju za podvigom. Dakle nije pitanje da li bi trebalo da se podvizavamo, nego zbog cega bi odnosi bili greh. Justin Waters, PredragVId, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 8 minutes ago, Јелена011 рече Tema je seks u trudnoci, ne uzdrzanje supruznika. To da li postoji podvig i koja je mera podviga i dogovora izmedju supruznika pa i po ovom pitanju nije tema. Niko ovde ne govori o razuzdanosti i raznoraznim patologijama. Sto se teme tice, kako je vec sama SPC u svojim bracnim pravilima rekla, da neplodnost i mogucnost seksualnih odnosa nisu isto i da nije poenta seksa rađanje dece, onda u sklopu teme, ne vidim u cemu bi bio greh odnosa u trudnoci ukoliko je to dogovor supruznika i u skladu s preporukama lelara. Grwh moze biti vezan za nesto drugo, al sam seks u trudnoci niko ne objasni zasto misli da je gresan. A ako cemo o podvigu, mozda je nekom ko ima jak libido i seks jednom mesecno nesavladiv podvig pa bi mu uzdrzanje od dve godine koliko traje prosecno trudnoca i dojenje bilo nemoguca misija, i sad takav covek slusajuci tj citajuci ovu temu moze samo il da se besi il vara zenu na raznorazne nacine jer ta vasa mera gresnosti prevazilazi njegove mogucnosti uz svu zelju za podvigom. Dakle nije pitanje da li bi trebalo da se podvizavamo, nego zbog cega bi odnosi bili greh. Lepo si pojasnila oko cega se vrti zabuna. Mislim da su kljucne dve stvari na ovu temu.Sta je cilj?I kako izgleda put? Cilj-svima isti,budi danas bolji nego sto si bio juce,u smislu nadidji svoju prirodu ugledajuci se na Hrista i jevandjelje. Put-svako prema sebi,ne moze onaj na prvom stepeniku da skoci na jedanaesti ,vec ide na drugi,treci...niti onaj na jedanaestom treba da ide na drugi pa na treci vec ide na dvanaesti. -Владимир-, Јелена011 and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 Upravo tako i ne samo na ovom polju nego na svim zivim poljima, nekome je uslovno lakse da se uzdrzava od seksa, nekom od neceg drugog, svi mi imamo razne mere po raznim pitanjima raznih vrlina i grehova. Mislim svaka cast kome je samo seks u braku problem i polje na kon treba raditi. Toliko toga ima da je meni bar suludo biti tako ostar u tom delu. Mi ne znamo nekad ni svoju meru, a sad da propisujemo drugima mere ne ide. Ko misli da je lako i oko ovih stvari se dogovoriti vara se Dijasporka and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 30 minutes ago, Јелена011 рече Tema je seks u trudnoci, ne uzdrzanje supruznika. To da li postoji podvig i koja je mera podviga i dogovora izmedju supruznika pa i po ovom pitanju nije tema. Niko ovde ne govori o razuzdanosti i raznoraznim patologijama. Sto se teme tice, kako je vec sama SPC u svojim bracnim pravilima rekla, da neplodnost i mogucnost seksualnih odnosa nisu isto i da nije poenta seksa rađanje dece, onda u sklopu teme, ne vidim u cemu bi bio greh odnosa u trudnoci ukoliko je to dogovor supruznika i u skladu s preporukama lelara. Grwh moze biti vezan za nesto drugo, al sam seks u trudnoci niko ne objasni zasto misli da je gresan. A ako cemo o podvigu, mozda je nekom ko ima jak libido i seks jednom mesecno nesavladiv podvig pa bi mu uzdrzanje od dve godine koliko traje prosecno trudnoca i dojenje bilo nemoguca misija, i sad takav covek slusajuci tj citajuci ovu temu moze samo il da se besi il vara zenu na raznorazne nacine jer ta vasa mera gresnosti prevazilazi njegove mogucnosti uz svu zelju za podvigom. Dakle nije pitanje da li bi trebalo da se podvizavamo, nego zbog cega bi odnosi bili greh. Због тога што није природно, тако разумем. Нисам још формирао став о овој теми. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 Sta to znaci nije prirodno? Ne kontam? Ljudi valjda sada vise znaju o ginekologiji, trudnoci i zenskim polnim organima, valjda znaju da to sa bebom u stomaku nikakve veze nema, da nema sile ni da joj blizu pridju jer postoji nesto sto se zove grlic materice koji je zatvoren u trudnoci i nema dalje sve da imaju tri metra duzine. Ako je ljude sramota da se edukuju po tom pitanju tipa da porazgovaraju s lekarom, mogu da se informisu i na internetu. Sam odnos ko odnos je kao i pre i posle trudnoce, a sad sto je prirodan u jednoj situaciji, a nije u drugoj ne kontam. Dijasporka, Sanja Т., Снежана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 15, 2016 Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 Slazem se sa jednim od postova Paradoksologije, sve vise mi se cini da su mnoga pravila vezana za trudnocu, dojenje, ciklus itd. zapravo smisljena u korist zene. Koliko ima onih sa jakim seksualnim nagonom u trudnoci (sreca za muza), toliko ima i onih kojima apsolutno nije do toga, a objasni ti to muzu kojem se bas hoce i koji ne moze da shvati tu nelagodu od mucnine, ludih hormona itd. Lakse je reci: greh je, nego ocekivati da ce shvatiti zenino stanje. K'o ono u Africi kad izoluju zenu koji mesec posle porodjaja, sto se nama cini tako grozno i zaostalo, a to je zapravo cesto jedini nacin da je zastite od muza koji ne shvata da mora da saceka neko vreme posle porodjaja da ponovo ima odnose (a koliko sam cula, oni tamo su jako potentni i nezasiti ). Ili kao ono kod nas da zena ne sme prati kosu 6 nedelja posle porodjaja...zvuci suludo nama danas, kad imamo grejanje u stanu, fen i frizuru kakvu hocemo...a kad nije bilo svega toga, kad su zene po pravilu nosile dugu kosu, prale je napolju i nisu imale cime da je suse, imalo je i te kako smisla, organizam im je od porodjaja bio slab i najlakse ih je bilo zastititi zabranom. Sanja Т., Јелена011, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука