Џуманџи Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Voljela bih da mi kazete sta mislite o mjesovitim brakovima u bilo kojoj kombinaciji? Све најлепше, а највећи проблем тим људима је најчешће степен патологије друштва у ком живе. LogosAgape је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Ako se radi o mesovitom braku sa prostora brdovitog Balkana, bolje ne... Nismo mi spremni za mesanje i necemo uskoro biti. Ako se radi o mesovitom braku izmedju naroda koji nisu medjusobno ratovali, onda ''si'', moze, za sam. Postoje te dodatne komplikacije supkultura koje su neki pomenuli. Znam jedan brak Hrvata i Srpkinje koji uopšte nije m(j)ešovit - oboje su iz totalno anti-nacionalističkih, pacifističkih, liberalnih supkultura; u tom fazonu su im i rodbina i prijatelji. Njima je skoro sve zajedničko - i doživljaj devedesetih, i iskustvo odrastanja na ovim prostorima, i stavovi. I jezik - koji zovu srpsko-hrvatski. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Све најлепше, а највећи проблем тим људима је најчешће степен патологије друштва у ком живе.Ne razmisljam o tome na osnovu toga sta drustvo misli, nego kako se oni slazu.Pise "ne mogu se dva gospodara sluziti". Znam rece ljudi, tolerancija, uzajamno postivanje, ali ja nesto u to ne vjerujem u tom pogledu. Ne znam, ja bas postujem druge narode i vjeroispovjesti, zaista mi ne smeta. Kad god dodjem u neki novi grad posjetim dzamiju, katedralu, sinagogu, ako znam gdje se nalazi. Volim da mi ljudi pricaju o svojim obicajima i vjerovanjima. Od svakog se da ponesto nauciti. Ali nekako u porodici, sumnjicava sam, niti su katolici, niti pravoslavci, niti muhamedanci. :/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Postoje te dodatne komplikacije supkultura koje su neki pomenuli. Znam jedan brak Hrvata i Srpkinje koji uopšte nije m(j)ešovit - oboje su iz totalno anti-nacionalističkih, pacifističkih, liberalnih supkultura; u tom fazonu su im i rodbina i prijatelji. Njima je skoro sve zajedničko - i doživljaj devedesetih, i iskustvo odrastanja na ovim prostorima, i stavovi. I jezik - koji zovu srpsko-hrvatski. Dobro, to razumijem, postoje ljudi koje ne doticu nacionalne razlike, ja nisam od tih sve dok me neko ne vrijedja. To sto sam volim, ali mi drugi ne smetaju, uostalom koji je to narod cist pred Bogom. Mislim da mu ruke toliko puta nisu bile umrljane krvlju, i bratskom i tudjonskom.Cini mi se da takav brak moze lijepo da funkcionise jedino ako su oboje nezainteresovani za vjeru ili ako je barem jedno takvo pa daje prednost drugom. U slucaju da su oboje vjernici, nekako mi je tesko da zamislim, ali opet ne znam. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Врло тешко по мом мишљењу . Мислим да ту неко мора да направи компромис са својом вером. Рецимо , ако једно верује да је крштење спас а друго проклетство, како се договорити око крштења детета ?Upravo sam na to mislila.Primjera radi, on kao vjerujuci zeli da suneti dijete, a ona bi opet da ga krsti. Pravljenje kompromisa u bilo ciju korist znacilo bi odstupanje od svoje vjere (na neki nacin), tome vjerovatno prethode mnoge svadje u porodici, sto svakako nije cilj. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Upravo sam na to mislila. Primjera radi, on kao vjerujuci zeli da suneti dijete, a ona bi opet da ga krsti. Pravljenje kompromisa u bilo ciju korist znacilo bi odstupanje od svoje vjere (na neki nacin), tome vjerovatno prethode mnoge svadje u porodici, sto svakako nije cilj. А како би било да, на пример, дете нити крсте нити обрезују, већ га упуте свако у своју веру и културу, а оно кад порасте само одлучи да ли ће једно, друго или нешто треће или ништа од понуђеног? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Ne razmisljam o tome na osnovu toga sta drustvo misli, nego kako se oni slazu. То зависи искључиво од те две особе (а не неке друге две), од конкретних људи. Сад ми можемо да испредамо верзије верзија, али је поента иста. Зато сам и писала о друштвеној средини. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Znam jedan brak Hrvata i Srpkinje koji uopšte nije m(j)ešovit - oboje su iz totalno anti-nacionalističkih, pacifističkih, liberalnih supkultura; u tom fazonu su im i rodbina i prijatelji. Njima je skoro sve zajedničko - i doživljaj devedesetih, i iskustvo odrastanja na ovim prostorima, i stavovi. I jezik - koji zovu srpsko-hrvatski. Тај језик је српски. И чекај, let me guess... Да нису можда атеисти такође? MiraM and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 I jezik - koji zovu srpsko-hrvatski. ИЗДАЈА!!! Аурор, Juanito and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 ИЗДАЈА!!! Хиз ројал меџести Радуле апрувз дис! Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Тај језик је српски. И чекај, let me guess... Да нису можда атеисти такође? Naravno Аурор је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Хиз ројал меџести Радуле апрувз дис! ... и још један Србин са ставом! Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 А како би било да, на пример, дете нити крсте нити обрезују, већ га упуте свако у своју веру и културу, а оно кад порасте само одлучи да ли ће једно, друго или нешто треће или ништа од понуђеног?Ne znam, Bog nam jeste dao pravo izbora, ali mi to danas previse zloupotrebljavamo svojim pametovanjem. Tako smo i ateizami izmislili na kraju konca. Pustiti dijete da samo odluci znaci opet podleci kompromisu, sto znaci da jedna ili obe strane moraju (uslovno receno) da napusti svoju religiju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 А како би било да, на пример, дете нити крсте нити обрезују, већ га упуте свако у своју веру и културу, а оно кад порасте само одлучи да ли ће једно, друго или нешто треће или ништа од понуђеног? То је противно Исламу, што значи да се опет враћамо на исто . А и то упућивање, како би ишло ? Замисли да каже пред мужем, "Мухамед је лажни пророк ". Не сумњам да би то јако лепо прошло, у духу толеранције . MiraM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 То је противно Исламу, што значи да се опет враћамо на исто . А и то упућивање, како би ишло ? Замисли да каже пред мужем, "Мухамед је лажни пророк ". Не сумњам да би то јако лепо прошло, у духу толеранције . Са муслиманима заиста теже иде јер је та вера по себи фанатична, мада има и ту изузетака, посебно из неарапског света. Иранци су, на пример, у просеку културни, образовани и толерантни људи. А и она не мора баш тако да каже, може да каже да не верује у Мухамеда и да објасни зашто. Као што православац не мора да каже свом католичком супружнику да је папа јеретик. Оно, просто примениш принцип по коме пазиш да не повредиш уверења другог човека (полазим од претппоставке да тај други није екстремиста било које врсте) и онда све лакше иде. Није вера једина разлика између људи, људи се разлику по милион основа. Замисли брак између готичарке и народњака или дверјанке и елдеповца. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука