Jump to content

Читање Псалтира у току Великог поста?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колко да нема забуне, ја типик нисам састављао, а ваљда неќеш ни ти да га промениш. ;)

Овај распоред налази се у све Псалтире на црквенословенски језик. 

Necu da ga promjenim, samo cu da tvrdim da to pravilo treba da upraznjavaju monasi, ne mirjani. Pa i mirjani, ali oni koji zele, a ne zato sto je to propisano. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

tako je bar meni jednom rekao jedan monah i jos sam to od nekoga slusala. Vjerovatno je sve receno u ovom predavanju koje jos nisam poslusala :)  Jos jednom hvala puno!

Eto vidis, monah ti rekao....Ne treba bre njih slusati. Ako ga poslusas, bice dana kad neces imati volje da procitas ni te dve katizme, i onda ces koriti savjest kako nisi dovoljno revnosna. Monaska logika je naopacke izvrnuta. Treba da citas koliko god mozes i kada god mozes. Ako citas jednom godisnje katizmu a od srca, umjesto dve katizme svakodnevno, a zbog pravila, ovo prvo ti je bogougodno, ovo druge nije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

...ali kad imas pravilo , onda je na silu ... Primoravas sebe da citas ... To ti je obaveza .

Тако тренирамо душу.

Понављање, понављање и понављање.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

...ali kad imas pravilo , onda je na silu ... Primoravas sebe da citas ... To ti je obaveza .

Па није на силу. Рекао сам да читам кад и колико ми се чита, по вољи ми, без неке шеме. х=)

Невероватно је како Псалми дају одговоре на многа питања, и увек кад изнова читаш проналазиш још. Сами Бог Светим Духом надахњује Псалмисту.

''А ја ћу певати силу Твоју, рано ујутру гласити милост Твоју; јер си ми био одбрана и уточиште у дан невоље моје.

Сило моја! Теби ћу певати, јер си Ти Бог чувар мој, Бог који ме милује.'' (Псал. 59, 16 - 17)

Подели на овим сајтовима

Тако тренирамо душу.

Понављање, понављање и понављање.

Razumem , ali ja to ne bih mogla na taj nacin ... Kad mi se cita , ja procitam ceo ... :))) ... Vratim ga na policu , pa se posle nekog vremena ponovo setim , obrisem prasinu ... i tako ... Cesto ne mogu da spavam , kad otvorim Psaltir zaspim posle prve katizme ... Ali da ne spamujemo temu ...

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
Читају се све. У неким заједницама се Псалтир у току Великог поста чита и више него иначе.

U nekim manastirima se Psaltir cita bez prestanka, svakog dana, 365 dana u godini,...

Послато са SM-G7102 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...