Grizzly Adams Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 E sad ovo sto Grizli pise isto nije skroz tacno jer su u pocetku indus revolucije ljudi radili ko stoka, po 16 sati svaki dan i deca i odrasli, pa su umirali vrlo brzo nedocekavsi 30te. Па ја нисам рекао да су радили 4 сата дневно и да им је животни век био 120 година... Само сам рекао да је био напредак у односу на претходну ситуацију. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Тачно је да пре индустријске револуције није постојао уопште појам "радног времена", јер никоме није ни падало на памет да може да дан дели на "радно" и "нерадно" време већ је сваки тренутак био борба за голи живот. Већина људи је живела у таквој беди која је данас нама незамислива, горе од просјака које виђамо на улицама, а умирање од глади није било ништа чудно јер је била довољна једна неродна година па да људи остану без хране. Индустријска револуција, машине и фабрике, омогућиле су тим људима први пут у историји да могу да раде неко ограничено време (иако за наше данашње појмове "дуго") и да им живот не зависи од тога да ли ће бити сушна или кишна година, већ да примају за свој рад "плату" и од ње живе. То је било невероватно побољшање у њиховим животима. Мислим да грешиш. Ниједна животињска врста не проводи већину дана у потрази за храном , па нису ваљда ни људи толики лузери . Лав, на пример, проводи највећи део дана у ленчарењу . Мада, истини за вољу , и он живи у крајњој беди . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Мислим да грешиш. Ниједна животињска врста не проводи већину дана у потрази за храном , па нису ваљда ни људи толики лузери . Лав, на пример, проводи највећи део дана у ленчарењу . Мада, истини за вољу , и он живи у крајњој беди . Не грешим, постоје историјски извештаји о томе како су људи тада живели. За данашње људе незамисливо... Осим тога, доказ је сама чињеница да су они такав "лагодан" живот остављали и ишли да се муче по фабрикама. То само по себи говори да им је у фабрикама било боље. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 @@Grizzly Adams, Ljudi, da vam kažem moj utisak, bez ljutnje, meni ovakva priča već počinje da deluje kao teška ideologija, bez ikakvog interesovanja za realnost. Evo, svi na temi su rekli da sam dan nedelja, nije bitan, ali da je bitan minimalan odmor. Meni je interesantno da ste svi vi, što tako slepo zastupate ove stavove, dobro obezbeđeni, ne znam jedino za Borealisa (ako hoćeš napiši kakvo je stanje kod tebe). Evo, ja za sebe da kažem da mi je manje više ok, pošto se bavim programiranjem, i mogu da postavljam uslove, jer ljudi mog profila ima malo, ali sam savršeno svestan situacije kod nas. Ljudi pokušavaju da kažu da kod nas najčešće nema izbora, i da je u takvim uslovima potrebno zaštititi život i zdravlje ljudi, propisanim minimalnim odmorom, koje poslodavac mora da poštuje. Dakle niko ne traži neku krajnost, već minimum. Od toga niko neće propasti. A vi kao da u svemu vidite upravo krajnost, najgori komunizam i raspad. Uostalom, čak i ako nas mimoiđe neki investitor, zato što ne radimo 12h dnevno, e, pa ako je, i ne treba mi. Treba poslodavcu, znam, al meni lično ne treba. Nađe se i onaj koji ne traži, ili kome ne treba, da mu radiš 12h dnevno. Želim i ja da vidim malo Sunca. Evo, uslučaju odmora, ja govorim, ne iz neke teorije, već iz sopstvenog iskustva, meni su ti dani odmora toliko dragoceni, da ne mogu da vam opišem, stvarno mi trebaju, jer uzmem tako nekad dan kad mi treba, kad se ne osećam dobro. I to niko ne komentariše, već samo: ,,To je loše za privredu! To je loše za privredu! To je loše za privredu! Uništiće nas! Propast!" na repeat! Hoćete da otvorimo temu o potrebi zakonom propisanog minimalnog odmora, pa da raspravljamo koliko je to korisno ili ne, a ne ovde da se vatamo za nedelju? Evo, bez ljutnje da i ja tebi kazem svoje misljenje i duboko uverenje bazirano na iskustvu.... Verovanje da ces zakonskom prisilom o neradnoj nedelji ili bilo kakvom slicnom merom poboljsati kvalitet zivota radnika je cista utopija koja nema veze sa realnoscu! To u praksi ne daje rezultate ni u Srbiji (gde cak te mere nije moguce ni sprovesti u praksi) ni u razvijenim zemljama gde su neke mere sprovedene u praksi pa opet nisu poboljsale zivot radnika. To su cinjenice i zato ljudi treba da prestanu da trose energiju na ovakve stvari. Ako hoces da radnici zive bolje, onda svi pred vladu, bez obzira na struku, politicko ili versko opredeljenje i trazite smanjenje poreza. To je konkretna mera koja ce odmah poboljsati zivot radnika i poboljsati ekonomiju. Za to se vredi boriti a ne raspiati energiju na ovu "kozmetiku" od reformi. Neka oni radnicima daju ono sto su zaradili ( trenutno vam otimaju 67% na plate + 18% ili 20%, ne secam se vise tacno, na sve sto kupite-PDV) pa cemo mi sami odluciti hocemo li sa tim dodatnim novcem ici na odmor ili necemo raditi nedelju ili cemo skupljati pare za stan studije itd. To je sustina i to je prava sloboda izbora a ne ovo... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 trenutno vam otimaju 67% na plate + 18% ili 20%, ne secam se vise tacno, na sve sto kupite-PDV) Кад смо код тога, требало би радници да примају увек бруто плату, па да онда сами плаћају порез. Тада би људима неке ствари биле очигледније... Grizzly Adams, Иван ♪♫, florenntina and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Verovanje da ces zakonskom prisilom o neradnoj nedelji ili bilo kakvom slicnom merom poboljsati kvalitet zivota radnika je cista utopija koja nema veze sa realnoscu! To u praksi ne daje rezultate ni u Srbiji (gde cak te mere nije moguce ni sprovesti u praksi) ni u razvijenim zemljama gde su neke mere sprovedene u praksi pa opet nisu poboljsale zivot radnika. To su cinjenice i zato ljudi treba da prestanu da trose energiju na ovakve stvari. Hajde da pustimo nedelju. Nego generalno, grešiš da nege regulacije ne doprinose boljitku i kvalitetu života radnika. Upravo doprinose. Ja to tvrdim iz sopstvenog iskustva. Ali ti to posmatraš u ekstremu i apokaliptično. I ispada da je svaka regulacija za tebe katastrofa. U našem trenutnom stanju nije katastrofa, već pomaže ljudima. Postoje nijanse, i nivoi, nije sve u ekstremu. Ako hoces da radnici zive bolje, onda svi pred vladu, bez obzira na struku, politicko ili versko opredeljenje i trazite smanjenje poreza. Pa jesi išla pred vladu dok si bila ovde i zahtevala sve to? A i tamo imaš regulacije, pa evo da te posavetujem da ideš pred njihovu vladu i buniš se jer i tebi otimaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Nego generalno, grešiš da nege regulacije ne doprinose boljitku i kvalitetu života radnika. Upravo doprinose. Ja to tvrdim iz sopstvenog iskustva. Па види, ако ја Хуану одузмем пола плате и дам теби, ти ћеш свакако "из сопственог искуства" моћи да тврдиш да таква мера "доприноси бољитку и квалитету живота радника". Проблем је у томе што свака насилна мера има две стране, од којих једна има корист, а друга је оштећена. Људи по правилу виде само оно што је "добро", а занемарују лоше. Јер су такве "политичке мере" намерно дизајниране тако да "корист" буде очигледна, а "штета" прикривена. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Само да разјасним нешто, за сваки случај, пошто сам живео и тренутно живим на том фамозном западу. Добровољни радохолизам није уопште ”западна” ствар, већ пре свега америчка. Европљанима је годишњи одмор светиња, имају га у изобиљу и максимално га користе. И да то, то што Амери раде без престанка и немају одмор их не чини уопште продуктивнијим од Европљана, нити је то разлог присуства инвеститора. Амерички начин је да се у систем убаци много људи и новца и да сви раде без престанка, без неког строго одређеног плана и организације и онда на крају из тога по закону великих бројева увек нешто испадне. Европски начин је да се систематски и организовано ради од 9 до 17 (укључујући паузу за ручак), од понедељка до петка, а ван тог времена их ни мотком не можеш утерати у канцеларије. Продавнице и угоститељски објекти овде у Холандији раде недељом од 12 до 18 (то је различито од земље до земље, а негде и од града до града), али остали послови не. Европски систем је ван сваке сумње далеко, далеко, здравији за појединце, људи више путују, више времена посвећују себи, пријатељима и породици, мање лекова узимају итд. Само што, да будемо искрени, захтева и далеко већу дисциплинованост. Ми јужњаци смо мало ”спонтатнији”, па није увек лако организовати се. Рецимо, Шпанцима пауза за ручак траје три сата, па онда раде до касније. Што да не, ако ће се тако лепше осећати? Мени лично није толико важно колико дуго радим, већ да имам флексибилност где, када и како да радим. Ако не могу сад, вечерас ћу и ако не могу овде, идем у кафану, па ћу ту урадити. Или у стриптиз клуб, као Фајнман. Ono sto je interesantno pitanje, ne postavljam retoricki vec cisto onako za razmisliti, da li bi ti evropski "socijalisti" i/ili socijalisti mogli sebi da priuste taj vikend-hedonizam i te godisnje odmore kad ne bi imao odredjeni procenat ljudi na planeti koji krvnicki zapinje i ne moze ili nece da cuje za godisnje?! Kad bi sve vise njih upraznjavalo takav pristup radu automatski bi sve te robe i usluge koje se hedonisticki konzumiraju postale skuplje a neke ne bi ni postojale sto postavlja pitanje mozemo li danas bilo koju ekonomiju posmatrati zasebno kad je vecina stvari prodkut globalnih procesa. Џуманџи and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Па види, ако ја Хуану одузмем пола плате и дам теби, ти ћеш свакако "из сопственог искуства" моћи да тврдиш да таква мера "доприноси бољитку и квалитету живота радника". Проблем је у томе што свака насилна мера има две стране, од којих једна има корист, а друга је оштећена. Људи по правилу виде само оно што је "добро", а занемарују лоше. Јер су такве "политичке мере" намерно дизајниране тако да "корист" буде очигледна, а "штета" прикривена. problem je brate sto nema dovoljno za sve, ne mozemo svi biti milioneri, ne bi planeta izdrzala, mora postojati ogranicenja neka, tehnologija je jako napredovala, jos ce vise napredovati, jako brzo cemo doci u situaciju da svi mozemo biti milioneri, kao sto danas svi u evropi zive ko nekadasnji kraljevi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 zamisli da ima 5 milijardi jahti po morima, na sta bi to licilo, neciji trud treba posteno da se nagradi, ja sam za to, za socijalizam i izjednacavanje nisam nikad bio, ali da neko zaradjuje na prodavanju magle protiv toga sam uvijek bio, kao i protiv ekstra profita Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Ne zele svi jahte, a broj milionera i miljardera se povecava skoro pa askponencijalno sto ne da nije lose nego je odlicno jer to vuce sa sobom gomilu njih iz siromastva u srednju klasu a iz srednje u visu srednju klasu. Kada se postuju neka minimalna vlasnicka prava biznis i industrija nisu igra sa negativnom sumom vec sa pozitivnom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Па види, ако ја Хуану одузмем пола плате и дам теби, ти ћеш свакако "из сопственог искуства" моћи да тврдиш да таква мера "доприноси бољитку и квалитету живота радника". Проблем је у томе што свака насилна мера има две стране, од којих једна има корист, а друга је оштећена. Људи по правилу виде само оно што је "добро", а занемарују лоше. Јер су такве "политичке мере" намерно дизајниране тако да "корист" буде очигледна, а "штета" прикривена. I kakve to veze ima sa našim radnim vremenom i odmorom??? Pošto o tome pričamo??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 А шта мислиш зашто, на пример, велика корпорација као Хемофарм стоји иза такве иницијативе? Хемофарм стоји иза такве иницијативе због тога што улаже велике напоре да створи слику једне светске компаније, друштвено одговорне, која води бригу о својим радницима и породичним вредностима. Проблем је у томе што више напора улажу у стварању слике него у подизање квалитета самог пословања и односа према радницима. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Ne zele svi jahte, a broj milionera i miljardera se povecava skoro pa askponencijalno sto ne da nije lose nego je odlicno jer to vuce sa sobom gomilu njih iz siromastva u srednju klasu a iz srednje u visu srednju klasu. Kada se postuju neka minimalna vlasnicka prava biznis i industrija nisu igra sa negativnom sumom vec sa pozitivnom. znam da ne zele svi iste luksuze, ali svi luksuzi su jako skupi po planet, znas to i sam, sve smo sume sasjekli samo zbog higiJemskih ulozaka Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 problem je brate sto nema dovoljno za sve, ne mozemo svi biti milioneri, ne bi planeta izdrzala, mora postojati ogranicenja neka, tehnologija je jako napredovala, jos ce vise napredovati, jako brzo cemo doci u situaciju da svi mozemo biti milioneri, kao sto danas svi u evropi zive ko nekadasnji kraljevi Чуо сам једном следећу причу, кажу да је истинита. Негде тамо око 1860-те, окупили се најумнији људи Њу Јорка да испланирају будућност свог града. И после озбиљне дискусије, дошли су до закључка да за сто година Њу Јорк неће постојати... Физички је немогуће. Јер само за транспорт људи по граду били би потребни милиони коња, а већ у то време - са мање од милион становника - је проблем коњског измета у граду био веома озбиљан. Значи, ако град настави да расте том стопом, прети му пропаст. Тј. затрпавање коњским изметом. Данас, више од сто година после, Њу Јорк има скоро 10 милиона становника и са коњима као што видиш немамо никакав проблем. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука