Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 @@Deja Vu, ако имаш две државе које су по свему исте, а једна има "обавезан нерадни дан" ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Ако желимо да се боримо за бољи живот радника онда треба да се оставимо оваквих бесмислица и боримо се за прави капитализам, што слободније тржиште и укидање бесмислених ограничења. А не увођење нових... То никоме неће помоћи. ОК, у развијеној привреди човек може лако да уреди свој живот. А у међувремену? Генерално гледано, не просто недеља, него неки обавезни одмор, како год да је формулисан? Јел треба допустити баш било шта? Зар држава не треба да штити човека од човека? Каква је то транзиција и напредак ако је човек само ,,колатерална штета"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 У међувремену, питање је да ли то "међувреме" желимо да одржавамо и продужавамо или да га што пре превазиђемо. Стварно ми није јасно како неко мисли да ће наметање "обавезног нерадног дана" било коме помоћи. Нико због тога неће бити богатији, биће само сиромашнији. А шта мислиш зашто, на пример, велика корпорација као Хемофарм стоји иза такве иницијативе? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Па ко те тера да радиш недељом? Ако нећеш да радиш, немој. То је друго. Ти добровољно прихваташ посао код послодавца. Ако ти се не свиђа радно време, не мораш да прихватиш. Са друге стране, овде се предлаже "забрана", значи да полиција иде около и бије људе који желе да раде недељом. Исти си као мој тренутни сезонски шеф. Посао јесам прихватио, али радно време фирме није по 12 сати дневно плус недеља. Него је званично осмочасовно без недеље. Нико не говори о полицији која недељом иде и бије људе, него о поштовању радног времена које је фирма сама одредила. Довољна је ванредна инспекцијска контрола и дебела новчана казна. Нека се посла сам бије што малтретира раднике, и добро размисли да ли ће наставити са том праксом. Сваки закон је ограчичавање слободе и принуда. Али мора да постоји. Да нема правила и закона који обавезују све или већину, настала би анархија. Не може неко да вози левом страном јер му се више свиђа, а закон о правилу десне стране да проглашава наметањем туђе воље и кршењу слободе. Зна се ко треба и мора да ради и недељом ако жели тај посао да ради, само радно време му је званично такво, а то му се и додатно плаћа. Не говоримо о докторима, ватрогасцима, полицајцима... него о обичним радницима којима се крши право на радно време које је сама фирма креирала за запослене А оно "ако ти се не свиђа слободно напусти и иди где ти је боље" у земљи Србији, у оваквој ситуацији је дно дна и безобразлук. Где, бајо мој, да идем када сам једва и овај посао нашао? Милиони, милијарде људи, укључујући ту и мене, МОРАЈУ да раде прековремено и недељом, зато што НЕМАЈУ где другде да раде, и захваљују Богу што су уопште успели да нађу неки посао. Ту нема слободе избора, јер нема посла на све стране па да можеш да идеш ако ти се не свиђа. Мораш да останеш ту где си док не прође сезона или не добијеш отказ. Ја разумем тебе, теби је лако што се тога тиче, али покушај да разумеш и нас сиротињу сербску. И ја сам другачије размишљао док сам био послодавац, био сам млађи и неискуснији, васпитан да размишљам као и ти, али када су прошле године, и када сам и ја постао обичан радник први пут у животу, схватио сам да то није баш тако. Схватио сам да сам био безосећајни клинац којег је тако васпитао безосећајни отац, који је пензију стекао у канцеларији државне службе где се поштовало радно време, а прековремено, путовања... дебело плаћала. Али ти ниси клинац, Звоне. Него, неке ствари човек не може да разуме док их на својој кожи не осети. Не желим ти то, али желим да промениш то чисто материјалистичко и бездушно размишљање које ти је наметнуо надувени запад. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Verujem, zvuci stvarno lepo, narocito ako je mali grad. Ja to ovde, pogotovo sa decom, ne bih mogla zamisliti a da ne vidim sebe i supruga kako sa putnim torbama izlazimo bilo gde dalje od parka Btw. Kako ste se vi organizovali? Jeste li sve nosili sa sobom ili ste se vracali kuci na klopu i kafu pa posle opet u setnju? Bas me zanima sta bi jos moglo da se radi u takvoj situaciji napolju? Па овако, у граду су ресторани и угоститељски објекти углавном отворени. Међутим, уколико се упутиш негде са стране торбе и ужина ти не гине Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Нико не говори о полицији која недељом иде и бије људе, него о поштовању радног времена које је фирма сама одредила. Довољна је ванредна инспекцијска контрола и дебела новчана казна. То је једно те исто. Сваки закон је ограчичавање слободе и принуда. Није. Постоји закон који брани човека од насиља - закон против убиства, крађе, киднаповања итд. А други су "закони" који ударају на људе који само гледају своја посла. А оно "ако ти се не свиђа слободно напусти и иди где ти је боље" у земљи Србији, у оваквој ситуацији је дно дна и безобразлук. Где, бајо мој, да идем када сам једва и овај посао нашао? Милиони, милијарде људи, укључујући ту и мене, МОРАЈУ да раде прековремено и недељом, зато што НЕМАЈУ где другде да раде, и захваљују Богу што су уопште успели да нађу неки посао. Ту нема слободе избора, јер нема посла на све стране па да можеш да идеш ако ти се не свиђа. Мораш да останеш ту где си док не прође сезона или не добијеш отказ. Безобразлук је највећи доносити законе који ће такво бедно стање одржавати и продужавати. Мој став је да треба радити оне ствари које ће свим тим несрећним људима омогућити да се што пре извуку из беде. А не доносити бесмислене законе, који "лепо звуче", а њихову муку само продужавају и увећавају. Ја разумем тебе, теби је лако што се тога тиче, али покушај да разумеш и нас сиротињу сербску. И ја сам другачије размишљао док сам био послодавац, био сам млађи и неискуснији, васпитан да размишљам као и ти, али када су прошле године, и када сам и ја постао обичан радник први пут у животу, схватио сам да то није баш тако. Схватио сам да сам био безосећајни клинац којег је тако васпитао безосећајни отац, који је пензију стекао у канцеларији државне службе где се поштовало радно време, а прековремено, путовања... дебело плаћала. Али ти ниси клинац, Звоне. Него, неке ствари човек не може да разуме док их на својој кожи не осети. Не желим ти то, али желим да промениш то чисто материјалистичко и бездушно размишљање које ти је наметнуо надувени запад. Стварно се кисело насмејем кад ми неко сад набија на нос како ми је "лако" и како ми је ту нешто "запад" наметнуо... Ја сам брате исто из Србије, живео сам тамо тридесет и кусур година. Био без пребијене паре. Радио по 16 сати дневно, недељом и празником. Имао прилике да радим и по 48 сати без спавања и померања са радног места кад је требало. Тако да то "лако је теби" можеш да причаш неком другом. Мени није било лако уопште. И не знам зашто се дискусија увек скрене на лични план... Ја никога нисам прозивао. Оно што су мене године и мука научиле јесте да су сви ти "доброчинитељи" који радницима `оће да помогну пендреком обични лажови и злотвори. Човеку не може да помогне нико осим он сам, зато му треба омогућити што већу слободу и што мање га спутавати и ограничавати. Аурор and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 U Minhenu nijedna prodavnica ne radi nedeljom. Rade neki muzeji, restorani, ali ne svi, vise ih ne radi nego sto radi, i pumpe rade. Ostalo- nista. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 @Grizli:"Човеку не може да помогне нико осим он сам, зато му треба омогућити што већу слободу и што мање га спутавати и ограничавати." To neko otvoreno radno mesto,neka dodje kad ko hoce i koliko mu treba,mi cemo da vodimo evidenciju i da vam platimo koliko ste zaradili.... Morala sam malo da se nasmejem, smesno mi je. Nego daj , reci nam resenje koje nudis.Kako bi to sve trebalo da izgleda po tebi , a da svi budu zadovoljni? Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 @@Сања Т., Решење је развијена привреда у којој има пуно посла, добро се зарађује и људи имају могућност избора. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 У међувремену, питање је да ли то "међувреме" желимо да одржавамо и продужавамо или да га што пре превазиђемо. Стварно ми није јасно како неко мисли да ће наметање "обавезног нерадног дана" било коме помоћи. Нико због тога неће бити богатији, биће само сиромашнији. А шта мислиш зашто, на пример, велика корпорација као Хемофарм стоји иза такве иницијативе? Necemo biti ni bogatiji ni siromasniji. Primjera je hiljadu. U zemljama bliskog istoka, i Azije prakticki ne postoji koncept vikenda. Vikendom ne rade samo vladine institucije jer su tako u mogucnosti, a svi ostali rade bukvalno svaki dan. Koncept vikenda nastaje iz judejske tradicije i dominantan je tamo gdje se kasnije sirilo hriscanstvo. Siromasne zemlje poput Bangladesa nemaju koncept vikenda i tamo svako radi kad hoce. Siromasni su do bola dakle ne pomaze im taj dodatni rad, osim sto gomila siromasnih ljudi mora da radi da bi prezivjeli svoje mizerne zivote. S druge strane u Njemackoj je gotovo obavezno da se ne radi preko vikenda, narocito nedjeljom, i nisu postali siromasni. Dakle nece niko biti ni bogat ni siromasan, ali obican covjek ce imati kvalitetniji zivot. Zato u jakim ekonomijama, poput Njemacke, Svajcarske ili Skandinavije mogu sebi priustiti odmor preko vikenda i da uopste ne ostanu siromasni, i prosjecan covjeka ima vremena za odmor sa porodicom i obnovu energije za narednu radnu nedjelju. Zaista je pitanje da li treba uvesti nekakvu zabranu. Zabrana ne bi trebala kada bi svi poslodavci bili posteni i svima davali neradnu subotu i nedjelju. Dakle treba odluciti na terenu. Prvo treba krenuti bez zabrana, i ako poslodavci mahom zele da im ljudi rade non stop. treba onda to ograniciti. Sve je to dakako povezano i sa stanjem ekonomije. Znaci nema jendoznancih poteza, vec onako iterativno i postepeno. Ћириличар, Agaton Vuzman and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Nego daj , reci nam resenje koje nudis.Kako bi to sve trebalo da izgleda po tebi , a da svi budu zadovoljni? Veliki broj pametnih telefona ima citac bar kodova. Sta mislis koliko vremen ce proci pre nego sto se omasovi nacin poslovanja u kome je samoposlogu samo jedan veliki magacin gde kupujes prevlacenjem telefona nad artiklom pri cemu ti se skine cena sa racuna?! Mislim da ce se to desiti maksimum u narednih 5 godina. Ne smem ni da zamislim vrisku u koju ce sindikati tada da udare jer gle cuda otima se posao radnicima. Sada ga teraju da radi onda ce mu braniti da radi i tako u krug. Јефимија Крунић and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Човеку не може да помогне нико осим он сам, зато му треба омогућити што већу слободу и што мање га спутавати и ограничавати. Слажем се. Треба да има слободу и право на прописано радно време. Да ради онолико колико треба, како је прописано. Али и да има право и слободу да се заштити од мобинга, малтретирања које га спутава и ограничава да ужива у тој слободи. Не видим у чему ја по теби грешим. Ако је радно време осам сати са нерадном недељом, онда има да буде тако. Зна се колико се сме прековремено радити и да се то посебно плати. Због чега би кажњавање послодавца који нарушава те слободе и права радника, спутава их, биле нешто лоше? Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 @@Ignjatije, Резултате таквих идеја можеш да видиш око себе. Ако ти се свиђа, нека само наставе тако. Знаш како кажу - ако радиш што си до сада радио, добићеш што си до сада добијао. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 @@Сања Т., Решење је развијена привреда у којој има пуно посла, добро се зарађује и људи имају могућност избора. Како да је развијемо и ко ће то да уради? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Како да је развијемо и ко ће то да уради? Неће нико,ти попут овог смарача Гризлија што све знају,збрисали су тамо где је привреда већ развијена,дао му Бог то мало дара да зна о компујутерима и онда се овде пре**рава како треба радити недељом и сличне либерал фреедом будалаштине... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука